Tyttäreni kuukautiset

Huolestunutmamma

Hei! Täällä huolestunut äiti kaipaisi neuvoa tyttärensä auttamiseksi... 9- vuotiaalla tyttärelläni alkoi kuukautiset ehkä kaksi kuukautta sitten. Itse ei viitsinyt kertoa, vaikka olin jo vuotta aikaisemmin tytölle kuukautisista puhunut ja siteiden käytön näyttänyt... Myös pyysin, että kun menkat alkavat, on äidille kerrottava, ihan siitäkin syystä, että voin häntä vielä enemmän asian kanssa auttaa ja suojat ostaa yms. Löysin tytön likaiset pikkuhousut pyykistä ja kysyin aivan rauhallisesti häneltä asiasta. Tyttö alkoi meuhkaamaan, eikä tapahtunutta myöntänyt. Annoin tytölle kumminkin siteen yöksi, mutta ei sitä ilmeisesti käyttänyt, koska lakanat olivat aamulla myöskin likaiset. Juttelin asiasta tytön kanssa uudelleen, aivan rauhallisesti ja kiltisti, mutta tyttö ei vieläkään myöntänyt tapahtunutta. Haluaisin vain auttaa häntä, en tungetella, mutta tyttö ei suostu apuani vastaanottamaan. Tunnen sen kumminkin velvollisuutenani ostaa hänelle suojat ja kertoa aiheesta, sillä koulukaan ei ole vielä siitä lasten kanssa keskustellut. Mitä minun pitäisi tehdä? Tyttö on piilotellut likaisia alushousujaan jo parin kuukauden edestä, löysin ne tuodessani puhtaita vaatteita kaappiin. Vein alushousut sitten äkkiä pestäväksi, mutta lika ei enää lähtenyt. Mikä avuksi?

6

464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mikähänlie

      Ikävää jos on tuollaiset välit, ettei tyttäresi pysty sinulle näin isosta ja tärkeästä asiasta puhumaan.

    • Huolestunutmamma

      Väleissä ei ole mitään vikaa. Tyttäreni häpeää vain, koska on ensimmäinen luokaltaan ja ei tahdo uteliaiden pikkusiskojen korville asiasta kuuluvan. Ja pyytäisin nyt apua, en välejen arviointia tai tuomitsemista.

    • aikaaajatella

      Kirjoita tyttärellesi kirje.
      Kerro siinä, että ymmärrät kuukautisten olevan hämmentävä asia alussa.
      Kerro kuukautissuojista ja että sinä mielelläsi maksat/ostat niitä.
      Kerro, että toivot hänen voivan keskustella asiasta kanssasi, mutta laita esimerkiksi Väestöliiton nuorten nettisivujen osoite, josta hän voi saada lisätietoa.
      Kerro, että veritahrat puhdistuvat hyvin, kun likaantuneet lakanat tai housut laittaa ensin muutamaksi minuutiksi kylmään veteen ennen pesua. Veri lähtee parhaiten tuoreena.
      Älä tee kirjeestä pitkää. Anna tyttärellesi seuraava aloitevuoro.

    • josjotainapua

      Hankala tapaus varmasti tyttärellesi, jos tilanne häntä jollain tasolla hävettää tai jännittää. Ei varmaan auta muu kuin yrittää jutella hänen kanssaan, ja tehdä selväksi myös muille perheenjäsenille ettei asiassa ole mitään ihmeellistä, mikäli siitä tulee kiusoittelua tai sanomista. Muistan kyllä itse ala-asteella kuinka paljon pelkäsinmuiden saavan tietää asiasta - meillä on pitkä matka asian hyväksymiseen sosiaalisella tasolla. Ja jälkeenpäin ajatellen kaikki se pelko on ihan turhaa - ja piilottelu voi aiheuttaa ongelmia terveyden kanssa mikäli tulee tulehduksia.

      Yhdyn edelliseen kommenttiin, että nettilähteiden ja mahdollisen neuvontalinjan numeron antaminen tyttärellesi voi edesauttaa asiaa mikäli hän haluaa puhua ulkopuolisen kanssa.

      Omassa lapsuudenkodissani äiti näytti missä hän siteitä säilyttää, ja sain itse kokeilemalla valita itseäni miellyttävät merkit - alkuun äiti piti huolen siitä, että niitäkin oli siinä samassa kaapissa mitä äiti käytti. Samoihin aikoihin meille tuli käyttöön vessaroskikset niin ei tarvinnut siderullan kanssa marssia keittiön roskikselle. Mitä tulee veristen alusvaatteiden piilotteluun, niin ymmärrän kyllä tätäkin. Onko teillä mahdollista sopia, että tyttäresi heittää pikkarit suoraan esim. pyykkikoneeseen rumpuun mikäli pyykkikori on jotenkin liian näkyvä? Olettaisin ainakin etteivät ainakaan sisarukset sinne hoksaa katsoa, ja pyykkiä sinne vain menee.

      Toivottavasti tästä on jotain apua, ja tsemppiä tyttärellesi! Uskon että hän alkujärkytyksen jälkeen oppii pikkuhiljaa sinuiksi asian kanssa iän karttuessa, ja oppii ettei menkat ole muuta kuin pieni hidaste vessareissuilla, muuten voi hiihtää menemään juuri niitä juttuja mitä aina ennenkin.

    • Huolestunutmamma

      Kiitos kaikille vastauksista! Edelliseen kommenttiin se, että meillä on aina ollut kaikissa kolmessa vessoissa roskis, ettei joudu sidekääröjä keittiön roskikseen tiputtamaan. Annoin tyttärelle pienen alwaysin vihkosen, jossa on paljon tietoa kuukautisista. Mukana myös nettiosoite, mikäli tyttö haluaa käydä vielä lisäinfoa lukemassa. Ostin myös kaikkien vessojemme kaappeihin muutamaa erilaista sidettä, jotta tyttö voisi niitä kokeilla. Kerroin tämän tytölle vihkosta antaessani, ja sanoin myös, että jos hän jotain tarvitsee (kuukautissuojista ihan mihin tahansa neuvomiseen), hän voi tulla suoraan minulta kysymään, ettei tarvitsisi poloisen yksinään asioita murehtia. Mielestäni tyttö hyväksyy nyt tilanteen, on suostunut siteidenkäytön aloittaa ja ei enää paljoakaan tilannetta häpeä. Kerroin myös tytölle, että jos ohivuotovahinko sattuu, kertoo minulle niin hoidamme likapyykin yhdessä. Näytin kyllä tytölle, miten pyykkiä voi liottaa ennen pesukoneeseen laittoa, mikäli en sattuisi olemaan paikalla. Tästä alkaa homma rullaamaan (toivottavasti).

    • nelikymppinensaara

      Hieno juttu, että olette saaneet tytön kanssa asiat sujumaan. Kovin nuori hän on saamaan ensimmäiset kuukautiset, ja varmasti tuo reaktionsa oli juuri sitä hämmennystä ja ehkä asian kieltämistäkin. Jotkut ystävistäni, jotka saivat kuukautisensa nuorina, esim. 10-12-vuotiaina, ovat kertoneet asian olleen hyvin vaikea. Nykyisinhän tuo 12 v ei edes ole mitenkään harvinainen alkamisikä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe