estrogeeni ja masennus

mielimatala

Olen monesti miettinyt mikä on estrogeenien ja hormonien vaikutus masennuseen?Tästä ei koskaan puhuta lääkärissä ja kuitenkin hormonit vaikuttaa ihmiseen koko elämän ajan, enemmän tai vähemän. Onko teillä kokemusta estrogeenihoidoista masennukseen? Olen 65 ja kärsinyt masennuksesta vuosia

6

1546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alakulo

      Itse olen aina ollut taipuvainen alakuloon mutta nyt 55-vuotiaana ja noin 4 vuotta vaihdevuosista kärsineenä tämä alakulo on ihan toista luokkaa. Välillä ihan paniikinomainen huoli ja hermostuneisuus kaikista mahdollisista ja mahdottomista asioista. Aamulla varsinkin vaatii tosi ponnistusta päästä sängystä ylös. Olen syönyt Femoston 1/5 hormoonikorvaushoitoa runsaan viikon ja lisänä mielialalääke Orion Sentralin. Saa nähdä milloin olo paranee, ehkä pientä parannusta on jo ollut havaittavissa.

      • Anonyymi

        Ensin nuoret, nyt naiset, voi ätmeröinen, kuinka vaikeesti olet psykoosissa, puhut puuta heinää! Mene vaik sinne psykiatriselle, älä gynegolle.........!


    • jaffaneito90

      Estrogeeni ja serotoniini ovat "naimisissa" lue vaikka Hormonitasapaino (Kaisa Jaakkola) tms. Itse sain paniikkihäiriön liian alhaisesta estrogeenitasosta johtuen. Olin siis käyttänyt puoli vuotta Nuvaringiä, markkinoiden matalahormonisin yhdistelmä ehkäisy.. Myös halut katosi, limakalvot kuivu, mieli oli alakuloinen ja paniikkioireet jatkuvasti päällä.

    • epäitoivonen

      Itse tässä juossu lääkärissä ...Voimattomuuden, huimauksen kovan niska jumin vuoksi ... Kovan väsymyksen olon , paniikkihäirön .. Mutta kukaan lääkäri ei ole vielä saanut selvyyttä mitä on ...Olen 50 v. kohtu poistettu .. munasarja toinen kokonaan ok..Mutta rupeaa v...aa tämä olo ...Eikä mitää selvyyttä saa.. Pieni nousu kilpparissa mutta 2 kk päästä uudet kokeet... Nyt alotin masennusläkkeet kun laittavat tämän masennuksen piikkiin.. Omasta mielestä elämä aika on.. En nyt niin hirveen isoa ongelmaa elämässä...Joitankin asioita tietysti tulee mietittyä .. Ei ihme että mieli on alakuloinen kun tää olo vaan jatkuu ja jatkuuu.. Ja rupeaa otaa aivoon lääkärissä juoksemine..No katon muutaman viikon mitä tää masennuslääke sanoo.. Sit taas johonkin.... :(

    • Päässävikaa

      Olen 48 vuotias ja epäilen että esivaihtareita, mutta gyne ei korvaa lotkauta, saati ehdottele mitään hoitoa. Sanoo vain että ei ole vaihdevuosia kun kuukautiset tulevat vielä säännöllisesti. Äidilläni menkat loppuneet jo 40 iässä.

      Mutta itse asiasta niin olen alkanut seuraamaan tätä asiaa itsessäni, eli vaikuttaisiko kk kierron ajankohta ja siis hormonit siihen mikä on "pään" ja kropan tilanne. Kun välillä, entistä harvemmin kylläkin, tuntuu että kaikki on ok, olo on suht koht seesteinen, mutta sitten taas masentaa, kaikenmaailman asiat pelottaa, mielikuvitus laukkaa ja tulee inhottavia lähes vainoharhaisia ajatuksia, jännittää, itkettää, tuntuu kuin olisi koko ahdistava rautakanki niskassa (etenkin kun nukkumaan menee), ja pieni tärinä päällä koko kropassa, heti aamusta alkaen, kädetkin tärisee hyvin herkästä, ei isoa hermostumista vaadi. Muisti pätkii ja keskittymishäiriöt pelottavat myös. Tavallaan kuin koko ruumis ajatuksia myöten kävisi ylikierroksilla. Eli aivan hirveää olotilaa kaikenkaikkiaan suurin osa kuukaudesta. Aamut pahimpia kuten "Alakulo" nimimerkillä.

      Oon pistänyt merkille että "kaikki romahtaa" siinä kk puolivälissä..se aika on pahinta. Mistä se voi johtua..tapahtuuko siinä jonkun tietyn hormonin kanssa iso heitto tms. ..se kai on jotain ovulaatioaikaa? Sitten pikkuhiljaa, päivä päivältä hieman olo jopa helpottaa, ei niin pahoja pelkotiloja, mutta kuukautisten lähellä ja alkupäivinä sitten tulee ärtyisäksi ja olo inhottavaksi..palelee, kuumeinen olo, ei kuitenkaan niin pahoja psyykkisiä oireita kuin puolivälissä kiertoa. Kuukautisten lopussa ja muutama hassu päivä niiden jälkeen on parasta aikaa. Ihmettelen tuota kuun puolivälin hommaa kun yleensä puhutaan kaikkialla vain että hormoniongelmat pahinta. eli jokseenkin tuntuisi että aika selkeästi liittyis kuukautiskiertoon.

      Elämäntilanne on kuitenkin kohtuullisen hyvä, ei isoja kriisejä mitään. Eli en usko varsinaiseen masennusdiagnoosiin enkä loppuunpalamiseen. Ns perusvire on kuitenkin ok..ei ole olotilaa että haluaisin vain jäädä sänkyyn tms.

      Ottaa niin päästä tämä homma kun haluaisin vielä elää, sen kaikissa merkityksissä, mutta tämä olo vie kohta voimat :( Ja kun ei tiedä varmuudella mitä tämä nyt on..onko tässä tulossa oikeasti hulluksi, alzheimer, vai onko tämä alkavaa vaihdevuosiongelmaa ?? Lääkäri ei löydä mistään vikaa. Psykologille tyrkyttää aina vain aikaa.

    • Oneus

      Tervetuloa facen Menopaussi ryhmään. Meitä siellä monia kokemuksineen. Vertaistukea parhaimillaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8176
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2519
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2233
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1899
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1469
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1435
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1153
    Aihe