Kehnon laatoitustyön kriteerit?

kuplapurkki

Pukuhuoneen lattian laatoitustyö valmistui juuri ja emme miehen kanssa ole tyytyväisiä lopputulokseen. Pikavilkaisulla lattia on siisti, mutta se ei kestä lähempää tarkastelua. Ongelmia:

- pari laattaa on jopa n. 0,5 cm koholla muihin nähden. Tällaisen korkeuseron tuntee jo jalkapohjissa kun kohdalla seisoo
- useassa laatassa on yksi kulma painunut syvemmälle kuin muut eli näin ollen ne porrastavat viereisiin laattoihin nähden ja näkyvät selvästi vastavalossa.
- muutama terävä laatan kulma on koholla
- saumaukset ovat melko epäsiistit, niissä on reikiä, väri on epätasainen (tummassa saumassa pitkiä vaaleita alueita) ja saumalaastin määrä vaihtelee ts. sauman syvyys on mitä sattuu.
- lisäksi huoneen kaikille kynnyksille ja nurkkiin on jätetty törkeän epäsiistit laastikokkareet kuivumaan kasoiksi. Ette uskoisi silmiänne jos laittaisin kuvan.

Tekijän piti olla ammattimies. Ilmoitimme, ettemme ole tyytyväisiä ja hän mukisematta lupasi tulla vaihtamaan kaikki huonosti asentamansa laatat ja huonot saumaukset. Ts. tiesi jo tehdessään tekevänsä huonoa jälkeä mutta kokeili onneaan?! Näin huonon työnäytteen jälkeen ei kyllä enää ole luottoa tämän miehen tekemisiin ja korjaamisiin. Kyseessä on pieni 6,5 neliön lattia-ala ja korjattavia laattoja (30x60 cm) on ainakin 7-8 kpl eli suhteellisesti menee uusiksi iso osa lattiasta.

Mutta mitä oikeastaan tulin kysymään on se , että millaiset korkeuserot laattojen välillä vielä ovat hyväksyttäviä? Kyseessä on 30x60 cm rektifioitu laatta. Lattia tosiaan näyttää päällisin puolin pikavilkaisulla suht siistiltä (etenkin myötävaloon kun porrastavat laatat eivät luo varjoja lattiaan) mutta vastavaloon katsoen koholla olevat laattojen kulmat ja reunat erottuvat ja lähemmässä tarkastelussa ongelmat ovat ilmeisiä.
Vai olemmeko liian nirsoja?

Emme ole ammattilaisia, mutta mielestämme laattojen pitäisi olla sen verran samassa tasossa, että sormea sauman yli kuljettaessa sormi ei "tökkää kiinni" viereiseen laatan reunaan. Tällaisia kohtia meillä on lattia täynnä. Mietimme myös pitäisikö koko laatoitustyö teettää uusiksi sen sijaan että nyt yritetään korjailla useita yksittäisiä sinne sun tänne vinksottavia laattoja. Jos kyse olisikin vain yhdestä tai kahdesta laatasta, niin ongelma ei olisi niin suuri.

31

11143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sellainen.tapaus

      Tasaisuusvaatimus on plus/miinus 3 mm perustasosta. Vastavaloon saa katsella mutta sillä ei ole merkitystä. Suurilla laatoilla on aina vaikea saada siistiä jälkeä jos pohja ei ole tasainen.

    • kuplapurkki

      Ok, eli ainakin ne 4-5 mm koholla olevat laatat pitää vaihtaa. Pohjan tasaisuus katsottiin vatupassilla ja tämä laatoittaja oli vielä huoneen keskivaiheilta hionut tasoitetta jonkin verran ennen vedeneristyksen laittamista. Pohjatöissä ei siis pitäisi olla vikaa.

      • hyvät-pohjat

        Miksi hiottu tasattua/tasoitettua lattiaa ????
        Isoja laattoja ei voi laatoittaa epätasaisen pohjan päälle, vaatii jäykän/paksun laastin ja paljon ammattitaitoa lisäksi tekijältä, valitettavasti.


    • DYEL

      Eipä tuommosilla laatoilla pääse oikeen muuten hyvään lopputulokseen kuin tasoittamalla pohja millilleen helposti leviävällä lattiatasoitteella ja käyttämällä paksua laastikerrosta"makkarakampaa" ja tasokappaleita kiiloja .. Ja jos laatat halpaa sekunda laatua sittenkin on ongelmia tiedossa..Saneeraus kohteessa saa olla enemmän kuin -3mm ja 2 ja 3 luokan kohteissa vielä enemmän. Vapaa-ajan asunnot jne..

    • kuplapurkki

      Minkä hintainen on halpaa sekundalaatua? Laatat on valittu ulkonäön ja käyttötarkoituksen mukaan myyjän avustuksella RTV:n valikoimista, ei toki olleet kalliita; 38 €/neliö. Totta kai suuren laatan asentaminen on vaikeampaa kuin pienten, mutta sitä varten meillä oli ammattimies töissä. Saumauskin on kovin epätasaista, joissain kohdissa sauma-ainetta on selvästi vähemmän kuin toisissa.

      • hyvät-pohjat

        Seassa voi olla kieroja laattoja 1-laatuisissakin, niin jos ostat tarkan määrän miten heität roskiin ne huonot ???
        Sinulla ollut huonot pohjatyöt lisäksi, joka tullut ilmi kertomuksistasi !


    • helppoa-aloittelijalle
    • kuplapurkki

      Kyllä tämä ammattilainen kehui että mies oli hyvin levittänyt tasoitteen. Vatupassilla katsoi että lattia on suora. Laatoittaja hioi keskeltä huonetta pienen tasoitemassaroiskeen pois.

      Laatoittaja kävi tänään korjaamassa jälkiään. Eniten koholla olleet laatat on nyt vaihdettu. Yksi ongelma jäi; näyttää siltä että tämä 47 euroa/h veloittava ammattilainen on tehnyt uudet saumaukset eri värillä kuin viimeviikkoiset. Miten vaikeaa voi ammattilaiselle olla tällaiset perusasiat? Olisi edes soittanut jos ei muistanut mitä laastia pitää käyttää.

      Tonni mennyt rahaa eikä hyvältä näytä.

      • haluanlaatua

        Uskallatko vihjaista tekijää etten erehdy valitsemaan samaa


    • hämeen.hitain

      Väriero voi alussa johtua siitä että uusi laasti ei ole vielä täysin kuivunut.

    • kuplapurkki

      Kyllä, mutta värierot ovat niin selviä vieläkin (tänä aamuna) että tuskin tasoittuvat kovin hyväksi. Saumat ovat täysin kirjavat. Yhdessä kohtaa todella vaaleat ja toisessa kohtaa selvästi tummemmat. Tämä on ilmeisesti sitä ammattimiehen tinkimätöntä työnlaatua.

    • haluanlaatua

      Uskallatko vihjaista tekijää etten erehdy valitsemaan samaa?

    • kuplapurkki

      Vältä nimikirjaimia P.N.

      Päätimme kuulla ulkopuolisen ammattilaisen näkemyksen tilanteesta ts. tilasimme toisen ammattilaisen katsomaan nyt jo kertaalleen korjattuakin laatoitusta. Hänkin oli sitä mieltä, että jälki ei ole hyvää. Edelleen lattiassa on teräviä laatankulmia koholla ja laattojen reunoja on koholla viereisiin nähden. Lisäksi laattalinja/saumalinja huoneen päästä päähän ei ole suora ja sen näkee ihan paljaalla silmällä. Yksi laatta kulkuväylällä on puoliksi irti, selvisi koputtelemalla. Tällä ulkopuolisella taholla ei ole omaa lehmää ojassa: hän ei ehdi ottaa hommia meiltä (kysyimme kyllä).

      Mieheni soitti ja reklamoi uudelleen. Edelleen tämä remppaäijä haluaa tulla korjaamaan jälkiään ja vakuuttaa saavansa lattian kuntoon. Valitettavasti me emme enää jaksa uskoa hänen ammattitaitoonsa. Kaksi kertaa se mies on meiltä lähtenyt tehtyään työn omasta mielestään hyvin ja jälki on kuitenkin surkeaa. Mitä tässä pitäisi tehdä? Remontin valmistuminen lykkääntyy koko ajan ja olemme menettäneet rahaa laattoihin, jotka on asennettu huonosti. Tämä remppamies aikoo taas tulla vaihtamaan muutaman yksittäisen laatan, mutta todennäköisesti se vain ketjuttaa ongelmaa; sitten uusitut laatat ovat taas vinksallaan ja koholla jonkun toisen viereisen laatan suhteen. Eikä parin laatan vaihto auta siihen, että ovelta-ovelle -linja ei ole suora.

    • laattamies-muurari

      Ei tuosta lattiasta saa enää kunnollista muutoin kuin kaikki purkamalla ja ensin oikomalla lattia. Sitten etsittävä laattamies. Nuo suuret laatat vaatii paljon kokemusta, ei onnistu ammattikoulusta päässeeltä. Pitää päästä siinä millin tarkkuuteen, muuten on hurjan näköistä katsottavaa. Toivottavasti oli kirjallinen urakka, silloin ei ole pakko hyväksyä eikä maksaa ennenkuin on kunnossa. Valvojan kanssa kannattaa tuollainen työ keskeyttää heti kun näkee menevän pieleen . Jos ei sauma juokse suoraan niin ei sitä voi silloin kunnolla tehdä.
      Nuo edellä mainitut kolmen millin tasaisuus ohjeet on johonkin muualle, pitää se olla millin luokkaa.

      • hyväksymisraja

        Normi on plus/miinus 3 milliä. Ei ole kielletty tekemästä tasaisempaa.


      • eituuhyvää

        Siis vierekkäisten laattojen korkusero saisi olla 3mm? Sehän on hiton paljon! Jostain luin että lattiassa saa olla heittoa /- 3 mm kahden metrin matkalla ts. sen verran lattia saa olla vino.


    • Kylsesiitä

      Isot laatat on vaikeita. Asensimme isäni kanssa talooni 30x60 laatat keittiöön ja tuulikaappiin/eteiseen. Ei oltu ennen tehty. Alustan piti olla todella tasainen ja sitä saikin ennen laatoitusta oikein kunnolla tasoittaa sekä hioa. Tartuntalaastin täytyi olla todella löysää, nimenomaan isoille laatoille tarkoitettua ja vetää isohampasella 10x10x10 kammalla. Saumojen väli 2mm ja muoviklipsit väliin. Etukäteen jo piirrettiin suorat linjaviivat lattiaan. Pysty helposti seuraamaan, että laatat menee suoraan. Pitkällä linjarilla vielä varmistettiin. Keittiö onnistui ihan hyvin, mutta koska tuulikaapin/eteisen pohja ei ollut tasainen, näkyi se heti hieman lopputuloksessa. Ensikertalaiselle ei missään nimessä helppo homma. Ja kaksi miestä kannattaa olla tekemässä, sillä jo pelkästään laastia saa vatkata koko ajan lisää.

    • kuplapurkki

      Jep. Mekin olemme sitä mieltä, että ei tuosta lattiasta enää hyvää saa purkamatta kokonaan.

      Ongelma on paitsi tekijän taidottomuus, myös hänen ilmeisen huono "silmä" nähdä vikoja ja/tai erilaiset käsitykset hyvästä työnjäljestä. Aika vaikea enää luottaa sellaiseen tekijään. Mies oli meillä yksinään töissä.

      En sano etteikö kyseinen mies kykenisi tekemään joitain muita rakennus- ja remonttihommia, mahdollisesti kykenee. Mutta ainakaan laatoitus ei näköjään kovista lupauksista huolimatta onnistu, ei ainakaan 30x60 laatoilla. Ei ole mikään poikanen tämä mies, vaan noin kuusikymppinen.

      Mikä tahansa tuon huonon työnjäljen syynä onkin (pohjan epätasaisuus/taitamaton laastinkäyttö/kunnon välineiden puute (!?)/apurin puuttuminen/kiire/huono "sistussilmä"/ isot laatat jne.) niin hänen olisi AMMATTILAISENA pitänyt osata hoitaa homma! Siksi hänet palkattiin. Luultavasti miehenikin olisi amatöörinä saanut parempaa jälkeä aikaan jos olisi rauhassa työskennellyt.

      Helvetin vaikeaa löytää luotettavaa tekijää suht pieneltä talousalueelta. Tämän herran piti olla pitkän linjan ammattimies, joka tekee työnsä tinkimättömällä asenteella. Joitain kehujakin hänestä kuultiin, mutta ehkä ukko on parempi jossain nikkarointi- tai tapetointihommissa. Hän oli neljäs jolle soitettiin, kolme ensimmäistä ilmoittivat ehtivänsä aikaisintaan lokakuussa.

      Täytyy nyt esittää vikalista tälle tekijälle ja kuulla hänen kantansa. Viimeksi soittaessaan mies unohti mainita vinoista laattalinjoista.

      • Anonyymi

        Eihän ollut Remontti xxxxxxx firma ?


    • kymppi.kertaa.kymppi

      Tästä voi oppia sen että ainakaan lattiaan ei ole syytä hankkia ylikokoisia laattoja. Seinissä työ on helpompaa, varsinkin jos laatoitetaan levyalustalle.

    • kuplapurkki

      Turhauttavaa olisi hinkata kymppikymppilattian saumoja puhtaaksi tilassa, missä ei ole lattiakaivoa ja kaatoja. Kaupat on täynnä isoja laattoja, hullulta tuntuu jos niitä ei kukaan pystyisi asentamaan hyvin?!

      • oppii.taas.uutta

        Nyt tuli ihan uutta tietoa. En ole ennen kuullut että laattasaumoja pitää hinkata puhtaaksi. Täytää olla kaatunut jotain erikoista ainetta lattialle jos hinkkaaminen on tarpeen.


    • joskuslaatoittanu

      No jokainen kai ymmärtää että jos lattiassa on kaato niin siihen ei kyllä 30x60 laatta taivu. Väärä laatta valinta.. ehkä väärä tekijäkin. Mutta jos olisin itse ollu tekemässä niin olisin jo etukäteen kertonut että tasoeroja tulee väkisin laattojen väliin. Saumaus kyllä kuulostaa ala-arvoiselta. Ei saa jäädä reikiä ja pesusyvyys pitää olla sama joka paikassa.. noin silmämääräisesti. Ja puhtaaksi tietysti pestään. Vaikeahan noita on korjata jälkikäteen. Monella on se käsitys että laatoittaja pystyy siinä työn ohessa oikomaan huonoa pohjaa. Ei se vaan niin mene, laatoituksesta tulee ihan sellainen kun pohja on. Ehkä millin tai pari voi nostaa laattaa hätätapauksessa, mutta alaspäin sitä ei saa vaikka lekalla hakkais. Jos nostat jotain laattaa niin sitten pitää nostaa kaikkia siinä ympärillä ja sitten niiden ympärillä... eihän tuollaisesta leikkimisestä mitään tuu.
      Näinhän se on.. ammattimiehet on pitkälle varattuja.. nopeasti saa sen parhaan ammattilaisen :D

    • kuplapurkki

      Niin siis jos tuli väärä käsitys asiasta, niin tässä tilassa ei ole kaatoja.

      Vaikka (isoja) laattoja ei saisi millintarkasti samalle korkeudelle niin ei kai lattiassa sentään voi sellaisia teräviä kulmia olla, joihin voi potkaista varpaansa halki? Ja suora laatoituslinja kai nyt on ihan perusasia? Ja siistit saumat?

      • einiinkuinjaksaisienää

        No ei niin kuin voi olla totta - oikeesti. Jo pelkkä asennus-laasti antaa paljon anteeksi pohjan epätasaisuuden suhteen ja selitykset pohjan tasaisuudesta ja asennuksen vaikeudesta ovat fuulaa - tosiasiassa "ammattilaiset" ovat vain juosseet kusten ristiin muka säästäen aikaa ja vaivaa lopputulemana tuotos, josta tapellaan jopa oikeusasteissa ja tämähän säästikin aikaa ja vaivaa.

        Toivottavasti edes kaadot ovat kohdillaan.


    • kuplapurkki

      Laitetaanpa tilannepäivitystä asiaan.

      Ensimmäisen laatoituksen jälkeen meillä kävi sähkömies vielä kerran varmistamassa että lattialämmitykaapeli ja termostaatti toimii. Kaikki oli ok paitsi siis se laatoitustyön jälki.

      Nyt, kun tämä laatoituksen tehnyt tunari apuereineen on käynyt KAKSI kertaa "korjaamassa" lattiaa eli irroittanut yksittäisiä laattoja, saimme todeta että ovat korjaustöissään hakanneet lattialämmityskaapelin poikki. Asian kävi totetamassa tämä sama luotettava sähkömies, joka on talossamme tehnyt muitakin sähkötöitä. Jo ennen kuin tiesimme kaapelista, olimme sitä mieltä että vedeneristys ei mitenkään ole voinut säilyä ehjänä laattojen irrotuksissa, mutta tämä remonttireiska väitti että on varmasti ehjä. Kivasti yrittää kusettaa; kun kerran vedeneristyksen ja tasoitteen läpi on menty niin että lattialämmityskaapeli on poikki niin ei se voi jäädä työskennellessä huomaamatta.

      Edelleen tämä äijä aikoo itse tulla laittamaan lattian kuntoon. Mikä vitsi. Hän on nyt jo käynyt kolme kertaa laittamassa lattiaa, eikä se kuntoon ole tullut ja siinä ohessa on nyt rikkonut vasta-asennetun lattialämmityksenkin. Tarvitseeko meidän enää suostua siihen, että tämä ylimielinen tunari tulee meille sotkemaan? Meidän kanta on se, että äijän firma korvaa meille kaikki kulut ja me hankimme jonkun oikean ammattilaisen hommaan. Tämä ei tietenkään tälle jehulle käy, mutta herranen aika kun nyt on nähty ettei se porukka kykene millään mittarilla hyvään työnjälkeen. Ja asenne on raivostuttavan huoleton ja kusipäinen; "saa luvan kelvata".

      Sattumoisin tämä sama äijä oli nyt kesällä lähellä asuvan ystäväperheen remontissa aliurakoitsijana ja saimme seurata "laadukasta" työskentelyä. Ei onnistu kipsilevyn asennus, ei tuulensuojalevyjen asennus valmiiksi merkittyihin paikkoihin, ei onnistu tasoitus- eikä maalaustyöt. Ette uskoisi silmiänne jos näkisitte kuvia. Tämä mies mainostaa itseään kokeneena ja luotettavana pitkän uran tehneenä rakennusalan ammattilaisena ja mies ei egonsa kanssa meinaa mahtua ovista sisään.

      Eli mitä me nyt voimme tehdä? Emme halua ko. miestä meille enää töihin, koska hän ei vaan pysty/halua tekemään hyvää jälkeä. Todellako pitäisi antaa vielä NELJÄS mahdollisuus?! Onko meillä mitään kuluttajansuojaa tässä? Voimmeko vaatia pelkkää korvausta ilman ko. firman tekemää työtä. Meillä siis menee pukuhuoneesta uusiksi kaikki mitä sinne nyt laitettiin; tasoitteet, lattialämmityskaapelit, vedeneristys ja laatoitus. Sähkömiestäkin tarvitaan uudelleen.

      Paljon olen kuullut juttuja rakennusalan rappiosta, mutta ei sitä meinaa uskoa ennenkuin omalle kohdalle osuu ja omin silmin joutuu todistamaan, millä asenteella ja olemattomalla taidolla huiskitaan menemään. Järkyttävää.

      • Piksi_Nirkka

        Laitappa pari kuvaa, "seinällinen" tekstiä on yhtä tyhjän kanssa jos ei vaikka oikeasti olekkaan kysy ISOSTA virheestä vaan jutussa on vähän väriä.


      • kuplapurkki

        Miten tälle palstalle voi laittaa kuvia?


      • NäinkinVoiKäydä
        kuplapurkki kirjoitti:

        Miten tälle palstalle voi laittaa kuvia?

        Laita kuvat johonkin sopivaan pilvipalveluun ja linkki siihen sitten tänne.


    • Piksi_Nirkka

      Eihän kehnolle laatoitustyölle ole kriteereitä vaan kaikki mitkä ei ole tehty hyvin on siis kehnoa työtä.

    • Anonyymi

      Joensuussa löytyy samanlainen tekijä JRS palvelut, aivan vituilleen teki laatoituksen, yli 3mm porrastuksia seinälaatoissa. Valot kun laittaa päälle niin jää varjot seiniin. Seinät oli suorat tarkistin vielä linjarilla. Khh huoneessa piti peitellä 15mm listalla, muuten ei ois menny laatta listan alle :D

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1843
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1406
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1307
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe