Uutena Unkariin

Vanhavaari

Heips! Olen lähdössä heinäkuussa Unkariin jossa en ole aiemmin käynyt. Edellisestä ulkomaanmatkastakin on 30 vuottta. Olen koettanut ottaa selvää minkälaisella päiväbudjetilla Budabestissä selviäisi. Nettistä joku kertoo, että 50€/päivä on summa joka riittää helposti, en oiken jaksa uskoa. Olen ajatellut 100-140 eurin päiväbudjettia, mutta riittääkö se? Oletteko käyneet konserteissa tai oopperassa, jos olette, niin minkä hintaisia ovat sellaisiin liput.
Kiitos jos vaivauduit vastaamaan kysymyksiini.
t: Eläkevaari

3

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • riippuu

      sehän riippuu minkälaista elintasoa haet, ruoan ja juoman saat 5-15e:llä, laske sen mukaan. Olut kalleimmasta päästä ravintolassa 2e tuoppi. Julkisen liikenteen esim. 3 päivän lippu muistaakseni n. 8e

    • Hyvää_matkaa

      Terve Vaari.

      Budjetin riittävyys on suhteessa vaatimustasoosi. Jos syöt ulkona turistirysissä niin edes 100 eur/päivä ei riitä. Hard Rock Cafessa hampurilaisateria maksaa 9900 HUFia eli 30 euroa.
      Kaupassa täytetty iso sämpylä on 450 HUF, pizzasämpylä 200 HUF 0,5 l olut 220 HUF, kokonainen grillattu kana Corvinin ostoskeskuksen Prima kaupan grilliosastolla näytti olevan 1190 HUF eli n. 4 euroa. Puolentoista litran vesipullo n. 100 HUF, vaalean punainen korkki on ilman hiilihappoa, sininen hapon kanssa. Lähellä keskustaa Jozsef Körutilla Stex- ravintolassa ruokava gulassikeitto n. 1100 HUF olut 500-600 HUF 10% juomaraha. McDonalsissa salaattiateria 1190 HUF kahvi 220 HUF. Kahviloiden hintataso myös vaihtelee esim. perinteikkäässä Gerbeaud-kahvilassa hintataso oli Suomen vastaavien paikkojen tasoa, mutta esim. Jozsef Körutin Jeg Büfe katukahvila (perustettu 1952, http://www.jegbufe.hu/) suorastaan naurettavan halpa verrattuna Suomen hintoihin! Kyllä ruokaan saa siis menemään rahaa laidasta laitaan. Kannattaa suosia paikallisten käyttämiä ruokapaikkoja, silloin tietää hinta-laadun olevan kohdallaan. Esim. Corvin ostoskeskuksen itäpäädyn ja Lidl kaupan välillä on useita ruokakahviloita, joissa paikalliset syövät.
      Rahan kurssi on perillä parempi kuin Suomessa, Helsingin rautatieasemalla 100 eurolla sai muistaakseni 29 600 HUF kun perillä Budapestin keskustassa sai paikasta riippuen 30 010 - 30 500 HUF. Jonkin verran kannattaa vaihtaa rahaa jo ennen matkaa, sillä Budapestin lentokentällä vaihtokurssi on todella surkea.

      Lennoissa kannattaa tarkistaa esim. Norwegianin tarjonta, jolla meno-paluu saattaa päästä reilulla 100 eurolla. Edullista majoitusta on tarjolla Norwegianin linkeistä Booking.comiin, tosin jotkin majoitusliikkeet tarjoavat -10% alennuksen jos buukkaa suoraan (johtuu Booking.comin provikasta). Majoituksesta tiedän vain, että Prince Apartments, Kisfaludy Utca 8 / 18-20 on hyvä ja varsinkin edullinen ja siellä oma keittiö helloineen ja jääkaappi-pakastimineen asiastoineen eli jotain elintarviketta voi ostaa myös kaupasta. Maksu oli vasta perillä. Jos maksoi käteisellä niin hinta oli netissä ilmoitettu euromääräinen hinta, jos olisi maksanut pankkikortilla paikallisessa valuutassa niin olisivat laittaneet 7% hinnan päälle siitä syystä, että heidän pankkinsa ottaa valuuttavaihdosta provikat päältä! Erikoinen selite, itse maksoin eurona käteisellä. Jos pyytävät avainpanttia niin muista pyytää kuitti jota vastaan saat pantin takaisin! Se huono puoli että heinäkuu on kuuma eikä tuolla ole ilmastointia!
      Hae kauppojen tarjouskuvastoja hakusanalla: Ajanlatok Spar, Lidl, Prima, Penny niin pääset käsitykseen mitä ruoka maksaa kaupassa.
      Kulkemisessa kannattaa ehkä ostaa 24 tunnin lippu http://www.bkk.hu/en/main-page/news/ ja jos olet ryhmässä niin viisi henkeä kulkee 24 tunnin ryhmälipulla hintaan 3300 HUF, yhden henkilön lippu 1650 HUF, vielä halvempi suhteessa jos ottaa 72 tunnin lipun. Lipuntarkastajia on joka paikassa, päivälippu on siitä kätevä että ei tarvitse yksittäisten lippujen kanssa puljata ja joka ikinen ajokerta vaatii 350 HUF lipun erikseen. Päivälippu siis helpompi.
      Lentokenttäkuljetus pikkubussilla maksoi 5 hengeltä 8900 HUF yhteen suuntaan keskustaan, yhden hengen lippu suhteessa kalliimpi. Päivälipulla voi myös kulkea, me tultiin takaisin ensin metrolla (M3 - sininen linja) ja metron päätepysäkiltä siten linja-autolla (nro 200E) kentälle. Aikaa pitää varata keskustasta ainakin vähintään tunti. Metron päätepysäkillä Köbanya-Kispestillä on suuri ostoskeskus, jos on aikaa tai haluja vielä tehdä ostoksia.

      Linnavuoren hissinousu (Funicular) 1800 HUF edes takaisin, pikainen eikä maisema mitkään erikoisen laaja ja jonot pitkät, nyt jälkikäteen menisin ketjusillan kautta kulkevalla bussilla numero 16, joka vie kätevästi ylös perille asti ja takaisin. Kalastaja-linna ja vieressä oleva Matiaksen kirkko (http://www.matyas-templom.hu/main.php?Lang=EN ) kannattaa käydä katsomassa (liput muistaakseni 800 1500 HUF), samoin Pyhän Tapanin Basilika keskustassa (ilmainen). Suuri kauppahalli keskustassa kannattaa käydä kokemassa. Valitettavasti en osaa sanoa konserteista tai operasta jne mitään.

      Muista opetella sana Köszönöm (lausutaan jotakuinkin kössönöm, ainakaan z-kirjain ei kuulu kovin voimakkaasti) eli kiitos sekä hymy päälle, siten metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Unkarilaiset tietävät olevan meidän veljeskansa eli ainakin suomalaisia kohdellaan hyvin. Hieno kaupunki, hieno kansa! Hyvää matkaa vaarille!

      • Lisäys-edelliseen

        Lisäys edelliseen. Joskus edes tuhat euroa/päivä ei riitä. Jos edellisestä matkasta on kulunut 30 vuotta, on aika päivittää myös matkustuksen negatiivisia puolia. Aikanaan oli Kalle Tappinen ja kohtalokas samba, ajat ovat ehkä hieman muuttuneet tuosta. Seuraavat kikkakepposet eivät onneksi perustu omakohtaiseen kokemukseen, mutta ne on kenen tahansa hyvä tietää etukäteen, jotta niiltä voi välttyä.

        Budapestin yöelämässä on myös Budapest Specialiksi kutsuttu kikkakepponen. Yleensä viehättävät paikalliset tai turisteiksi naamioituneet neitokaiset houkuttelevat onnettoman turistin johonkin tiettyyn anniskeluravintolaan. Mikä tahansa turistin valitsema ravintola ei käy vaan turisti ohjataan nimenomaiseen houkuttelijoiden valitsemaan paikkaan, jossa ennen kuin ehtii kissaa sanomaan, alkaa pöytään virrata jos jonkinlaista juomista. Maksun koittaessa lasku on tonnin luokkaa euroissa tai enemmän. Paikalle ryntää kaapin kokoisia sisäänheittäjiä ja jos käteistä ei ole, vingutetaan visaa tai käydään turvamiesten saattelemana automaatilla. Mukava lomamatka muuttuu äkkiä ryöstöksi ja vapauden riistoksi.
        Ennen kuin valitsee ravintolan, kannattaa katsoa millaisesta asiakaskunnasta se koostuu. Ennen kuin tilaa ravintolasta mitään, on syytä katsoa hinnasto ja tilata vain niitä ruokia ja juomia, jotka sopivat oman budjettiin ja jotka on selkeästi ilmoitettu annoshintoina. Kreikan Ateenassa matkustaessani suomalaisturisteja jekutettiin kalaruokien hinnassa siten, että kalan yksikköhintojen kanssa oli kikkailua ja ruokailu tuli erittäin kalliiksi.

        Yksi kikka perustuu kolmen hengen ryhmään, jossa ensimmäinen henkilö yrittää vaihtaa rahaa kadulla. Tästä kieltäydyttyään turistia tulee jututtamaan kaksi siviilipukuista poliiseiksi esittäytyvää henkilöä, jotka alkavat tivaamaan mitä hetki sitten tapahtui. Tarkoitus on saada turisti esittämään lompakkonsa, josta sopivassa kohtaa näppärät kädet kadottavat osan turistin rahoista. Paikallinen poliisi on virkavaatteissa ja heidät kannattaa kutsua paikalle ennen kuin alkaa lompakkoaan kaivelemaan.

        Julkisissa kulkuneuvoissa saalistaa taskuvarkaita, jotka ruuhkaa hyväksikäyttäen pyrkivät iholle tyhjentämään taskut ja ranteet. Useissa metropoleissa mukanani kulkenut takataskulompakko, jonka täytteenä on 90-luvun liiroja ja ruplia, sai jälleen palata Budapestistä kajoamattomana koti-Suomeen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4153
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3744
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      21
      2598
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1871
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1737
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1619
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1595
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1501
    Aihe