Ikä, luonne, vaativuus

onnekas.koiranomistaja

Minulla on lemmikkinä sisareni entinen suomenlappariuros. Sain sen pari vuotta sitten, ja ukko on jo aika ikääntynyt. Se on aivan ihana ja helppohoitoinen lössykkä, ja mietinkin pitäisikö vielä hankkia toinen saman rotuinen koira.

Mutta. Vähän muistelen, että olikohan tuo villi ja hankala eläin nuorempana... ja jos oli, niin onko se rodulle tyypillistä? Eli jos otan pennun, niin tarjoaako se minulle teininä hammasta ja valtataistelua, sekä vaatiiko kovinkin paljon liikuntaa pysyäkseen rauhallisena? Minkä ikäisinä noiden luonne yleensä tasoittuu?

7

862

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikea_rotu

      Suurimmalla osaa uroksista ei luonne tasoitu koskaan. Hyvin käyttäytyvät (muita koiria kohtaan) urokset ovat harvinaisuuksia. Nuoruuden villiyttä en pidä ongelmana vaan sitä, että ne tahtovat rähjätä kaikille vastaantulijoille läpi elämänsä. Ihmisiä vihaavat yksilöt ovat onneksi harvassa. Harmi homma tuo luonne, fyysinen puolihan on ihan paikallaan.

    • dfhjtys

      Koirat vaatii paljon koulutusta ja totutusta vieraisiin pentuina niin oppivat käyttäytymään. Oma koirani on "kuritta kasvanut" ja sen näkee, innostuu aivan liikaa vieraista eikä osaa rauhoittua. Kahden kesken on niin ihana kuin olla voi mutta koska MINÄ en osannut pentuna kouluttaa/totuttaa vieraisiin kärsii koira nyt aikuisena siitä ettei sen voi antaa tervehtiä vieraita ja on edellisen viestin mainitsema räkyttäjä.

    • reåhj

      Lappari on erittäin fiksu, vaatimaton, super terve,kiltti ja miellyttämisenhaluinen koiruli. Sen kärsivällisyys ja "pitkämielisyys" on myös omaa luokkaansa Se on myös paljon liikuntaa vaativa työkoira, josta on moneen. Mielestäni lapparin hyvinvoinnille on super-tärkeää juuri ulkoilu. Se kyllä kärsivällisesti ja valittamatta jaksaa maata jaloissasi tuntikausia kun istut netissä. Lappari on mielestäni sellainen vanhanajan kiltti, nöyrä ja uskollinen peruskoira. Se ei ole erityisen dominoiva edes murrosiässä ja sitä ei koskaan saa rangaista eristämällä se muusta perheestä ulos ketjun päähän. Se on sille kidutusta. Se on hyvin perhekeskeinen koira. mielestäni Lapinkoira sisukkuudessaan, tunnollisuudessaan ja nöyryydessään muistuttaa meitä suomalaisia. Olen usein kuullut sanottavan, että lapinkoira on kuin luotu suomalaiselle luonteelle. -Ja niinhän se onkin.

      Lapinkoira on niin kiltti, pitkämielinen ja viisas tassukka, että uskallan suositella sitä vähän kokemattomallekin omistajalla. Se ei juurikaan haasta omistajaansa vaikka onkin yksi älykkäimpiä ja neuvokkaimpia koirarotuja. Omien kokemuksieni mukaan lappari on yksi helpoimmin käsiteltäviä koiria. Se vaan on muistettava, että kyseessä ei ole soffaperunan koira. Toinen viisas ja "helppo" koira on villakoira. Tosin en ole ikinä tavannut aggressiivista vihaista lappista mutta esim. villakoiria tai sakemanneja, joita myös yleisesti pidetään "helppoina" käsitellä on aika paljon luonnevikaisia.

      No, tämä ei nyt tainnut olla täysin puolueeton arvio, mutta olen usein ihmetellyt, että miksi suomalaisilla näkyy niin harvoin tätä lapinkoiraa, joka on kuin luotu suomalaiselle luonteelle. En tiedä, onko se sitten epätrendikäs, vanhojen jurojen maalaisukkojen koirana maineensa saanut.

      Kannattaa hankkia narttukoira. Uroksilla on ihan kaikissa koiraroduissa välillä vähän keskinäistä pullistelua.

    • hrjo

      Lapinkoira on hyvin alkukantainen rotu, mikä tekee siitä terveen ja pitkäikäisen. Ikävä kyllä, se on suosittu juuri maaseudun isäntien koirana. He säilyttävät sitä takapihalla pienessä aitauksessa, jättävät sen sosiaalistamatta eli eivät pentuna totuta muihin koiriin ja ihmisiin. Lapinkoira on kuitenkin helppo kouluttaa ja sosiaalistaa. Hyvin kohdeltuna, se on mitä ihmisrakkain ja ystävällisin koira ja suosittelen myös lapsiperheille. Tätä koiraa ei saa lyödä eikä potkia kasvatusmetodina, mitä valitettavasti näkee.

      Lapinkoiria saa aika halvalla ja niitä käytetään esim. metsästykseen ja pihan vahtimiseen. Sopii hyvin myös seurakoiraksi. Rotu on poikkeuksellisen älykäs metsällä ja metsästyksessä tarvittavaa arviointikykyä vaikka muille jakaa. Tämän voi jokainen lapinkoiraa metsästykseen käyttävä sanoa. Tämä voi koitua ongelmaksi jos koira säntäilee jänisten ja hirvien perässä.

      Lapinkoira myös lukee omistajaansa kuin kirjaa. Jos suhtaudut epäluuloisesti johonkin ihmiseen tai tilanteeseen tämä koira vaistoaa sen.

    • ishlaben

      Saanko kysyä kun itse en ikinä ole kuullut/nähnyt että lapinkoiraa metsästyksessä käytetää ? Joten mitä riistaa sillä yleensä metsästetään? Antaako esim jänis ajossa ääntä? Ja onko tarpeeksi pokkaa mennä esim. Supin tai ketun perään ja päälle?

      • Porotus_82

        No harvemminhan lapinkoiralla mitään metsästetään, kun se on paimenkoira.. Antaa toki jänisajossa ääntä, ja pokkaa on varmasti lähteä supin perään, mutta ei lapinkoiraa normaalisti metsästyskoiraksi oteta.


    • Porotus_82

      Toiset lappalaiset urokset on pentuna aika riiviöitä ja murkkuikäisinä haastavia kun alkaa hormonit hyrräämään, ja otetaan vastuuta ympäristöstä. Vähän helpompia mun ymmärtääkseni on lapinkoirat kuin porokoirat pentuikäisinä, mutta ikinä ei tiedä mitä saa. Narttu voi olla helpompi, varsinkin uroksen seurana.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2709
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      236
      2607
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      64
      2349
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      195
      1829
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1318
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      21
      1259
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1128
    Aihe