pennun kanssa ongelmia

apuatqrvitseva

Moi! meille tuli pentu kuusi päivää sitten, bordercollie. Hirveä stressi kun ei tuo typykkä tee mitään oikein :D hirveä rasavilli syö KAIKEN mitä eteen tulee: kiviä,kiviportaita yms. no pissii sisälle ja vien ulos enkä käytä sanomalehtiä. onko oikein? Ajattelin että oppii nopeammin mutta entiedä. Ulkona kaivaa jokapaikkaa, lähtee karkuun eikä osaa totella mitään.. Varsinkaan luokse! Entiedä miten nimenkään saan opetettua! Ennenkin ollut bordereita mutta hankalin tapaus!

21

357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • apuatqrvitseva

      Ja pentu muuten puree kovaa!

    • koiramiesoi

      Vie takaisin kasvattajalle, et tarvitse koiraa, koira ei ole lelu sen kanssa joutuu tekemään töitä niin sinulta tämä ei onnistu koska tässä vaiheessa pinna paloi sinulta, oikea ruoka leikkikaluja koiranpennulle liikuntaa, koirasta näkee koska sillä on hätä, esimerkkiksi ruokailun jälkeen pentu viedään ulos, samoin nukkumisen jälkeen välittömästi, pentu kyllä oppii nopeasti käyttäytymään kun sen kanssa viitsii tehdä töitä, valitettavan usein vika onkin narun toisessa päässä, kokemusta meikäläisellä noin yli kolmestakymmenestä koirasta kaikki on oppinut hyville tavoille,

      • apuatqrvitseva

        Noin olen tehnyt! Helpommin sanottu kuin tehty


    • vauvakoiru

      6 päivää, voi hyvänen aika sentään. Tuohan vaikuttaa ihan normaalilta koiranpennulta.
      Ehkä kannattaisi nopeasti palauttaa koira pois, saisi paremman omistajan.

    • kathastrof

      "Ennenkin ollut bordereita..." - Miksi valehtelet? Jokainen, jolla on ollut edes yksi koira tietää että tuo on ihan normaalia pentukäytöstä. Jos ei tuon enempää tiedä koirista, on bordercollie ensikoiraksi huono valinta. Aktiivinen koira tarvitsee osaavan omistajan. Alappas nyt ihan tosissasi opiskelemaan koirankoulutusta tai vie pentu takaisin.

      • apuatqrvitseva

        Anteeksi, mutta totta se on! Kaksi borderia on ollut ja molemmat kilttejä jo pennusta! En sillä sitä ettei muut pennut tuollaisia vaan ei ole kokemusta tuollaisista..


    • Khaz

      Ei kanttee valehella, toi on pennulle normaalia käytöstä.. Ensimmäiseks koiraks ei kantte ottaa borderia, ne vaatii harrastuksia ja paljon aktivointii. (Agility, paimentaminen)
      Ja jos 6 päivää vasta ollut, ni eihän se tietenkäs tottele kunnolla.
      Lehtiä kannattaa pistää pissojen päälle jos on sisällä, ja jonkunlainen kasa jonnekki nurkkaan. Kyllä se siitä vähitellen ainaki lehelle tekee jos ei ulos pääse.
      Nimeä vaan hoet sille aina.
      Esim. Kun ottaa syliin voi silitellä ja hokea nimeä.
      Jos huomaat, että pentu syö jotain mitä ei sais, ni hae äkkiä joku lelu ja vaiha se siihen mitä se ei sais syödä. Ja sitten varsinkin haukkuminen, kanttee ostaa suihkupullo mistä sitte suihkuttaa jos koira haukkuu. Kaikille ei toimi, mutta mun koiralle toimi.
      Ja jos kerran syö kaikkea nii ei aktivoida tarpeeks, osta lisää leluja, erilaisia (vinku yms.)
      Ja jos pentu jää kotiin yksin niin kanttee ostaa Kong koiranlelu. Niitä pari kappaletta ja sitte ne täyttää jollain koiran märkäruoalla, pussiin ja pakastimeen. Jos koira jää yksin nii jättää sille sellatteen.
      Kuinka pitkiä lenkkejä käyt?
      Onko koiralle pihaa missä olla?
      Onko muita eläimiä perheessä?
      Kuinka monen ihmisen kanssa asut?
      Ja ylipäätänsä,
      kuinka vanha oot?
      Kerroppa rehellisesti, ei teillä mitää bordereita oo ollu jos et ees tiie miten nimi opetetaan.

      • apuatqrvitseva

        Tiellä vähän köpöttelemässä
        omakotitalo joten pihaa löytyy
        2gerbiiliä
        mieheni ja väliaikaisesti kaverimme kanssa
        21vuotta


      • Jössesnytsentään

        Borderille ei riitä pelkkä köpöttely, niitten kanssa pitää mennä monen kilometrin lenkkejä


      • Järkeäpäähän

        Anteeks vaan mutta tässähän on pentu kyseessä? Ja oletan että luovutusikäinen jos vasta on tullut heille. Ei pentuja voi heti väsyttää parin km lenkillä.. Herranjumala sentään...


      • Järkeäpäähän
        Järkeäpäähän kirjoitti:

        Anteeks vaan mutta tässähän on pentu kyseessä? Ja oletan että luovutusikäinen jos vasta on tullut heille. Ei pentuja voi heti väsyttää parin km lenkillä.. Herranjumala sentään...

        Lisäykseksi vielä että bordercollie tarvitsee enemmän aivotyöskentelyä kun pelkkää fyysistä rasitusta. Kannattaa käyttää enemmän aikaa koulutukseen ja hankkia aktivointileluja vintiölle niin eiköhän se siitä rauhoitu ;) Tosiaan jotkut koirathan ei vain yksinkertaisesti osaa rauhoittua.. Sekin on hyvä taito opettaa. Usein näkee kun pentu juoksee ympäriinsä silmät puoliksi kiinni kun on niin väsy mutta ei tajua rauhoittua...


    • vauveliini

      Olen hirveän kokematon koiranomistaja, vasta toinen pentu on koulutuksessa ja osin sairauden vuoksi ensimmäisen koulutukseen jäi puutteita. Vasta loppuvuotena ymmärsin, että koira onkin kipeä, välillä kovastikin. Toki sen oireita oli hoidettu, pitkään ja paljon, mutta diagnoositkin oli vääriä.
      Nyt on uusi pentu eri rodusta, ja yhdessä taas harjoitellaan. Mutta jopa minä kokematon omistaja ymmärrän, että noissa aloittajan mainitsemissa asioissa puhutaan mielummin 6 kuukaudesta, kuin kuudesta päivästä.
      Eli jos tuon borderin myyjä tunnistaa kasvattinsa, kannattaisi hakea se takaisin kotiin.

    • luovusiitä

      Voi luoja. Kuka ylipäätään myy noin vajakille mitään koiraa ?

    • miettikääomallekohdalle

      Älkää tulko haukkumaan toisia nettiin! varsinkaan ennen ku tiiätte koko tarinan😒

    • Tämmöstätälläkertaa

      Ihan alkajaisiks voisit katsoa vaikka youtubesta mitenkä opetetaan koira tunnistamaan nimi. Kannattaa myös lähteä oitis koirakouluun, siellä on vähemmän ja enemmän koiratietosia samassa ryhmässä yleensä. Sieltä saat perustietoa koulutuksesta ja koira pääsee tutustumaan nuoresta pitäen toisiin koiriin ja ihmisiin. Sen tutustumisen täytyy muutenkin jatkua läpi koiran elämän, sillä muuten oot pulassa. Tulee rähjäämisä muita kohtaan, etenkin jos virtaa löytyy vaikka muille jakaa. Oot valinnu ehkä vähän turhan haastavan koiran (vaikka teillä onkin voinut olla jo kaksi ennestään, mutta kysymyksien takia oletan niiden olleen sillon kun oot ollu todella nuori ja koirat vanhempia tjtn.), sillä borderit tarvitsee PAAAAAALJON aktiviteetteja, niin henkisesti kuin fyysisesti. Jos sulla on mahdollisuus, vie se vaikka vanhempien koirien kanssa paimentamaan. Mutta joo, noin ne pennut käyttäytyy. Sun tarttee nyt vaan alkaa skarppaa ja opiskella yleensäkin koirista, sekä opetusmetodeista. Jos tuntuu, ettei nuo jutut jostain syystä kiinnosta/onnistu, niin kannattaa harkita koiran luovuttamista. Se on reilua sulle ja itse koiralle. Välillä näkee tuolla niitä tyyppejä, ketkä on ottanu vaativan tai liian energisen koiran itselleen joko egollisista tai pinnallisista syistä ja räyhäävät jo pitkän matkan päästä tai kadun toiselta puolelta, jos oma koira edes vilkasee, että kukas se siellä. Sitten rankaistaan jo valmiiksi ahistunutta koiraa tai karjutaan naamapunasena, vaikka negatiivisen koulutuksen on jo todettu olevan turhaakin turhempaa koiran oppimisen kannalta pitkällä juoksulla. Mutta nämä oli mun mietteitä ja suosituksia.

      • Tämmöstätälläkertaa

        Piti lisätä, että Borderit rakastaa agilitya yleensä ja se on hyvä keino purkaa energiaa ja vahvistaa sidettä.


    • koirat11

      pentu on kyllä todella vilkas ja se testaa sinua jo nyt. Käytä paljo aikaa koiran kanssa puuhasteluun ja tee luoksetulosta kiva asia, käytä vaikka makupaloja alkuun.
      Komenna koiraa jos syö kaikkea mitä ei saisi. ihan oikein teet ei tarvitse käyttää sanomalehtiä, viet usein ulos. Ja muista kaikki koirat ovat yksilöitä jotkut helpompia kuin toiset. Nimen opettaminen on helppoa kun huudat koiran luokse käytä nimeä jankutat nimeä niin kyllä se siihen tottuu. Fiksuja koiria ovat. Tsemppiä pennun kanssa!:)

    • ajalla

      Hei, ja kannattaa myös opettaa kontaktin ottoa, siinäkin oppii nimen hyvin. Käsket koiran istua (jos osaa) tai kumminkin etsit rauhalisen paikan, jossa koira pystyy keskittymään ja sitten sanot koiran nimen ja kun katsoo silmiin palkka. Tsemppiä! :)

    • Kärsivällisyyttä

      Voi näitä ihmisiä kun heti pitää ruveta haukkumaan muita vaikka toinen yrittää vain pyytää neuvoja.. Itselleni on juuri tullut bordercollie/faltti sekoitus, tuntuu että muistuttaa ehkä enemmän bordercollieta luonteeltaan ja energisyydeltään. Kannattaa selvitellä mikä on koirallesi toimivin kehu, koska se ei välttämättä ole namu. Minun pentu nimittäin toimii parhaiten kun käyttää leikkiä rohkaisuna! Se oppii nopeasti mutta ei tee mitään ilmaiseksi. Ensimmäisinä päivinä harjoiteltiin pelkkää nimeä. Sanoin koiran nimen ja palkitsin heti kun katsoi minua. Toimi todella hyvin, ei mennyt kauaa ennenkuin pentu jo tuli juosten luokse kun nimen sanoi :) Rohkaisu on se tärkein, tuollaista koiraa ei kannata pelottelemalla opettaa. Ja kannattaa jo alusta asti rakentaa vahva side koiran ja itsensä välille niin loput tulee jo melkein kuin itsestään! Kärsivällisyyttä vain peliin ;)

      • Kärsivällisyyttä

        Lisäys vielä tähän että en minäkään käytä sanomalehtiä, nään sen aika turhana. Sama se on siivota pissat lattialta kuin sanomalehdeltä. Tuntuu että koira oppii nopeammin sisäsiistiksi kun mikään sisälle kuseminen ei ole ok. Ja pentuni (10vk) on jo periaatteessa sisäsiisti, yöt ja yksinolot poislaskien. Kakkaa on tullut vain kerran kun oli vatsa sekaisin.. Ja noin pienen pennunhan on mahdoton pidättää pissaa niin pitkää aikaa mutta yrityksestä koira saa kympin ;)


    • Riisenisti

      Sanomalehdet turhia, ulos vaan jokavälissä oppii nopeasti sisäsiistiksi. Mitä tulee lenkitykseen, pentua ei viedä hihnalenkille monia kilometrejä mutta yksi hyvä artikkeli juha karekselta jossa sanottiin että pennun pitää saada liikkua vapaasti ja erilaisissa maastoissa että kasvaa terve koira. Itse ainakin pentuni vien heti tultua metsään kävelylle ja pellolle jossa saa omaa vauhtiaan painella menemään ja väsyy samalla, tietenkin koiraa luetaan milloin alkaa väsyä silloin lähdetään kotiin. Kehittyy pentu oikein. Kaikki koirani on luustoltaan terveeksi tutkittuja joiden sisaruksia jotka on suojeltu pentuna liikkumisilta eivät ole saaneet terveen papereita kuten myös ystäväni kasvattaja pelottelu heidät eivätkä uskaltaneet pentuaan liikuttaa sai tuomiokseem d/d lonkat joiden vuoksi myös lopetettiin nuorena, tietenkin oikea ruokinta on myös osa mutta uskon että vapaa liikunta on pennulle ainoastaan hyväksi, maalaisjärkeä käyttäen.
      Luoksetuloa ei koira osaa jos ei sitä opeta... Aina kun on tulossa kohti hirveästi kehuja ja toistaa luoksetulokäskyä palkaksi leikkiä tai namia. Alussa ensin tulisi koiran tulla kohti ja sitten vasta alkaa sanomaan millä haluaa pentua kutsuakkin. Pennun huomion voi kiinnittää kun lähtee karkuun juosta kiljuen ja pomppien toiseen suuntaan ja kun pentu kiinnostuu että no mitäs tuolla tapahtuu ja tulee kattoon kovasti kehuja ja palkkaa, oppii myös että olet yllätyksellinen ja sinua kannattaa pitää silmällä ettei jää hauskuudesta paitsi. Myöhemmin vaan kiinnittää huomiota kun jo osaa että toistuva tule tule tule yms. hokeminen jää pois ja pentu alkaa totella yhtä käskyä. Tai itse ainakin vaadin koiriltani että ensimmäistä on jo toteltava.
      Kun pentu puree sitä pitää kieltää, jollekkin herkemmälle voi tehota jos ulahdat niinkuin koira kun pentu puree. Mutta itse olen ehkä huono koiran omistaja mutta meillä tunnetaan myös sana ei joka tuntuu joillekkin koiranomistajille olevan ihan vieras ja järkytys kun pentua kielletään. johtuen ehkä siitä että rotuni vaativat kunnon tapakasvatuksen että ovat yhteiskuntakelpoisia ja en voi sietää näykkiviä koiria jotka eivät ole enää ihan pikkupentuja joilta sen ymmärtää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      2231
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      65
      1873
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1695
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1621
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1594
    6. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      144
      1539
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1504
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1347
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1208
    Aihe