Saamelaiskäräjien avajaiset

5plus7

8

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lahdessa

      Suomalais-ugrilaisten kansojen kohtalo puhuttaa – "Onko huomenna jäljellä enää ketään, joka puhuu omaa kieltä"

      http://yle.fi/uutiset/suomalais-ugrilaisten_kansojen_kohtalo_puhuttaa__onko_huomenna_jaljella_enaa_ketaan_joka_puhuu_omaa_kielta/8957161

      Alkuperäis- ja vähemmistökansojen maailmankongressi käynnistyi tänään Lahdessa. Kolmen maan presidentit osallistuivat avajaisiin.

      Suomalais-ugrilaisten kansojen kolmipäiväinen maailmankongressi käynnistyi iltapäivällä Lahdessa. Tilaisuuteen osallistuu edustajia 22 kansasta – suomalaisten, unkarilaisten ja virolaisten lisäksi mukana on myös karjalaisia, mareja, vepsäläisiä ja saamelaisia.

      Sibeliustalossa pidettävässä kongressissa käsitellään kysymyksiä, jotka liittyvät kielen ja kulttuurin säilyttämiseen sekä vähemmistökansojen oikeuksiin.

      Järjestelyistä vastaavan Suomi-Venäjä-Seuran pääsihteeri Merja Hannus toivoo tapahtumalta paljon hyviä ja rehellisiä keskusteluja suomalais-ugrilaisten kansojen tilanteesta. Hannuksen mukaan pienimmillä kansoilla on kaikkein vaikeinta:

      – Silloin eletään päivästä toiseen ja mietitään onko huomenna jäljellä enää ketään, joka puhuu omaa kieltä. Kongressilla olisi siinä mielessä annettavaa, että voidaan yhdessä miettiä, millä keinoilla kieliä voisi elvyttää.

      Hannuksen mukaan kouluilla ja varhaiskasvatuksella on tärkeä asema pienten kielien säilyttämisessä. Hän kertoo, että erityisesti Venäjällä monien kielten tilanne on heikko. Hänen mukaansa myös Suomessa on kieliä, jotka ovat vaarassa hävitä.

      – Esimerkiksi inarinsaamen kielen elvyttämisen eteen on tehty paljon töitä, mutta vielä ei kuitenkaan riittävästi, Hannus painottaa.

      Saamelaista näkökulmaa maailmankongressin avajaisiin toi Sibeliustalon päälavalla esiintynyt räppäri Ailu Valle.

      – Täällä me ollaan edelleen, vaikka se voi vaikuttaa tietyissä asiayhteyksissä siltä, ettei saamelaista näkökulmaa arvosteta, kertoo Valle.

      Vallen mielestä valtaväestön näkökulma eroaa täysin alkuperäisväestön näkökulmasta:

      – Olisi hyvä löytää yhteinen kanava, jonka kautta voisimme keskustella ja oppia ymmärtämään toisiamme.

      Lahdessa myös varjokokous

      Maailmankongressin pääteema on Suomalais-ugrilaiset kansat kohti kestävää kehitystä. Tapahtumassa pohditaan myös taloutta ja ekologisuutta alkuperäiskansojen ja vähemmistöjen näkökulmasta. Delegaatioiden jäseniä ja muita asiantuntijoita osallistuu tapahtumaan noin 500.

      Keskiviikon avajaisiin osallistuivat Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja Unkarin presidentti János Àder. Poliisi on varautunut tapahtumaan Lahdessa ylimääräisillä resursseilla arvovieraiden ja tapahtuman suuruuden vuoksi.

      Ravintola Torvessa järjestetään torstaina myös vaihtoehtoinen maailmankongressi. Vaihtoehtotapahtuman järjestäjät ovat huolissaan siitä, että virallisessa tapahtumassa kaikki eivät välttämättä saa ääntään kuuluviin.

      Tapahtuman ohessa järjestetään myös paljon oheisohjelmaa. Lahden torilla nähdään esimerkiksi suomalais-ugrilaisia tanssiesityksiä, ja Sibeliustalolla on kongressin ajan käynnissä Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely.

      • 4plus9

        Ailu Valle / Айлу Валле

        https://www.youtube.com/watch?v=2GyZXlFchZ8

        Выступление финского рэп-артиста Айлу Валле на северносаамском языке в рамках открытия VII Всемирного конгресса финно-угорских народов.

        Suomen räppärin Ailu Vallen esitys VII Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin avajaisissa. Laulu pohjoissaamen kielellä.


      • 4plus10

    • Kynäjavihko

      Pelkääköhän se saamelaispoliitikkoja? Tammikuussa 1996 oikeusministerinä ollessaan Saariselällä hänellä oli laavutapaaminen, jossa ei ollut saamelaiskäräjien edustajia eikä tiedotusvälineiden, edes YLE-Sápmiä päästetty paikalle. Laavun 10- henkiseen porukkaan mahtuivat Lapin Kansan toimittaja Veikko Väänänen (matkailuyrittäjä), jonka sekaantumisesta saamelaisasioihin on kirjoitettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa (esim. Erkki Pääkkösen väitöskirjassa). Niinistö kiersi tuolloin YLE-Sápmin toimittajan kysymyksen, miksi saamelaiskäräjien edustus ei ollut paikalla. Jokin "neuvonantajan" luoma ongelma hänellä näyttää olleen ja voimme kysyä, onko se yhä olemassa.

      • 6plus1

        Tiedä sitä pelkääkö vai ei, mutta ei hänkään sentään voi kahdessa paikassa samaan aikaan olla.


      • Pelkojaon

        Etelän ihmisille saamelaiset ovat muukalaisen asemassa. Sitä pelätään, mitä ei tunneta ja varsinkin sitä muukalaista pelätään, joka ei olekaan samaa mieltä kuin oma kansa. - Aivan selvää, että on mentävä niihin tilaisuuksiin, joissa on muita valtionpäämiehiä. Eikä ne kaikki käräjäedustajatkaan olleet vaivautuneet paikalle. Joillekin on tärkeämpää olla keräämässä rahoja turisteilta.


      • Laavukakku
        Pelkojaon kirjoitti:

        Etelän ihmisille saamelaiset ovat muukalaisen asemassa. Sitä pelätään, mitä ei tunneta ja varsinkin sitä muukalaista pelätään, joka ei olekaan samaa mieltä kuin oma kansa. - Aivan selvää, että on mentävä niihin tilaisuuksiin, joissa on muita valtionpäämiehiä. Eikä ne kaikki käräjäedustajatkaan olleet vaivautuneet paikalle. Joillekin on tärkeämpää olla keräämässä rahoja turisteilta.

        Onko se kumma, jos muukalainen omat asiansa tietää paremmin kuin täkäläinen? Tämän asian ymmärtäminen on viisauden alku myös Suomen valtion saamelaispolitiikassa. KHO:n päätökset kävellä saamelaiskäräjien yli osoittavat, että valtaa käytetään ilman välttämätöntä tietoa.


    • Totuusjulkiseksi

      Käräjät voisi nyt herrasmiesmäisesti tunnustaa että ajankohta oli valittu niin, ettei Niinistöä paikalla näy. Miksi muuten siirrettiin normaalistapitoajasta. Loppuu sitten nämä turhat mielensäpahottamiset ja mieli pysyy kirkkaampana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6139
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      521
      3719
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      186
      3560
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2774
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2489
    6. 284
      2194
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1583
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      108
      1480
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1429
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1210
    Aihe