Dalton Trumbon Sotilaspoika on yksi vaikuttavim-

mista-kirjoista

Näin ”Sotilaspoika” elokuvaversion pari vuotta sitten, mutta vaikka elokuva oli vaikuttava, kirja ei kiinnostanut. Vasta tännä vuonna kun luin Howard Zinnin kirjan USA:n historiasta, jossa oli kappale maan pasifisti-liikkeestä ja miten ”Sotilaspoika” vaikutti liikkeeseen, kiinnostukseni heräsi ja laitoin kirjan lukulistaan.
Romaani kertoo sotilas Joe Bonhamista, joka haavoittuu ensimmäisessä maailmansodassa, menettäen kaikki raajansa ja puolet kasvoistaan ja korvat. Bonham ei kuule, ei näe, ei kykene puhumaan tai liikuttamaan raajojaan, koska ne amputoitiin. Tässä toivottomassa tilassa hän yrittää selvitä, koska elämisenhalu on suuri ja samalla hän pohtii sotaa, eksistentialismia ja henkilökohtaista elämäänsä.
Dalton Trumbon ”Sotilaspoika” on yksi raskaimmista ja kauhistuttavimmista kirjoista mitä olen koskaan lukenut. Tunsin kauhun, epätoivon ja kaikki muut tunteet mitä hahmo tunsi. Kuvaus oli niin yksityiskohtaista ja realistista, että kolmannen persoonan kuvaus ei etäännyttänyt minua, vaan liimautti minut samaan pimeyteen kuin hahmo.
Pari kertaa iho meni kananlihalle ja silmiä piti kuivattaa. Trumbon ”Sotilaspoika” on todella vaikuttava kirja, joka ei voi olla jättämättä mitään muutosta lukijan ajatteluun.
Lukiessani ”Sotilaspoikaa”, havaitsin toistuvan ilmiön klassikkokirjallisuudessa. Tässäkin kirjassa oli vahva vasemmistolainen viesti, joka läheni anarkismia ja en ole koskaan kuullut, että ”Sotilaspoika” olisi anarkistinen kirja.
Silti kauheinta kirjassa ei ole kuvaus täydellisestä avuttomuudesta ja ensimmäisen maailmansodan kauhuista, vaan se, että ihmiskunta ja erityisesti USA ei oppinut mitään kirjasta. Sen sijaan, että kaikki olisivat lakanneet sotimasta, kuten kirja määrää, suurin osa kansalaisista on vain vastustanut suuria sotilasoperaatioita ja painotus on siirtynyt pienille huippukoulutetuille erikoisjoukoille ja puoliautomatisoiduille täsmä-aseille, jotka auttavat kaukomailla keskenään sotivia köhyiä ja ruskeita ihmisiä kokemaan kirjan kuvaamia kauhuja.
Dalton Trumbon kirja pitäisi olla pakollista luettavaa. Mestarillinen teos, jossa on ehkä paras kuvaus absoluuttisen epätoivoisesta tilasta ja tietenkin siitä miten turhaa ja ihmishenkiä haaskaavaa sota on, vaikka ideana se kuulostaa helvetin siistiltä.

3

1017

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • USAssa-ei-kukaan-lue-mit

      Silti kauheinta kirjassa ei ole kuvaus täydellisestä avuttomuudesta ja ensimmäisen maailmansodan kauhuista, vaan se, että ihmiskunta ja erityisesti USA ei oppinut mitään kirjasta.

      • AlterEgo_kiittää

        Usa:ta ei voi niputtaa yhdeksi, sillä maa on oikeasti kahtia jakautunut; seikka, jota ei täällä tajuta tai tiedetä tai noteerata. Meidän ongelmamme on se, että meille tuputetaan pintaa, ääri-ilmiöitä uutisiin, haastatellaan talousasioissakin vain Wall Streetin pankkiireja tai arvostettujen mediatalojen taloustoimittajia kun jotain tapahtuu taloudessa kun oikeasti voisi mennä kysymään alimmilta kansanluokilta mitä vaikutuksia jollain veromuutoksilla tms. on tavisten elämään.
        Riippuen aina siitä, kumpi puoli kahtiajakautuneessa Usassa on voimakkaammin esillä, alkaa tai vähenee Usa:ta uhkaavien tahojen oletetuin uhkakuvin esittäminen voimakkaasti tai rauhoittavasti. Mitä enemmän siellä pääsee ääneen taho, joka haluaa valtaan värikkäin pelotekuvin, on varmaa että se osa kansasta, joka kuulee "kutsun" myös äänestää "oikein" ja vaatii lisää rahaa Pentagonille.

        Kunpa saisimme täälläkin nähdä sitä toista puolta enemmän, esim. kirjallisuutta ja elokuvia, tv-sarjoja jne. Siellä on muitakin elokuvatuotantopaikkoja kuin vain Hollywood ja niiden tuotanto on huomattavasti parempaa!
        Entä kirjallisuus? Meille suomennetaan best sellereitä, julkkisten laihdutus- tai tyylioppaita, viihdettä mutta harvemmin suomalaisella kustantamolla on varaa laittaa oikeita helmiä markkinoille, koska täälläkään ei ihmiset valitettavasti lue.

        Minulle osui aikoinaan onni hyvän äidinkielen opettajan muodossa ja hän antoi meille luettavaksi tuon Sotilaspojan. Olin toki liian nuori tajuamaan aivan kaikkia nyansseja, en esimerkiksi nähnyt politiikkaa sillä eläydyin vain sotilaan tunnelmiin ja fyysiseen tilanteeseen.
        Kiitos kun vihjaisit, pitääkin lukea se uudelleen. Ajatuksella.


    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta sotilaspoika kyllä jättää jäljen. Yksi sodanvastaisimmista teoksista ikinä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      243
      2111
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      80
      1817
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      72
      1529
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      109
      1245
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1150
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1115
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1044
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      970
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe