Elokuvat ilonpilaajia?

Pennaldaion

Henkilökohtaisesti pidän elokuvia suurina mestariteoksina, mutta niissä on yksi välttämätön paha... Olin nimittäin saanut trilogian ensimmäisen lukukertani juuri päätökseen, kun Sormuksen ritarit ilmestyi elokuvateatteriin. Innostuin valtavasti ja kävin tietysti katsomassa.

Kun siinä kevään mittaan sitten aloitin toista lukukertaani, huomasin, että pahin oli jo ehtinyt tapahtua! Frodo oli nyt Elijah Wood, Gandalf Ian McKellen, Aragorn Viggo Mortenssen jne.! Elokuva oli varastanut "omat henkilöni" ja korvannut ne Hollywood näyttelijöillä. Vaikka näyttelijät tekevätkin elokuvissa huippusuorituksen, en silti olisi ollut valmis tähän uhraukseen.

Silloin tällöin - kun oikein syvälle kirjaan uppoudun - saan näyttelijät katoamaan ja korvautumaan Keski Maan "oikeilla" asukkailla, mutta se on usein työn, tuskan ja vaivan takana. Muistelua ja hahmojen palaamista sivuille vaikeuttaa myös se, että muistikuvani omista henkilöistäni jäivät vain yhden lukukerran varaan.

Viimeiseksi pakopaikakseni onkin muodostunut Silmarillion, joka Raamattumaisella olemuksella on "mahdoton filmata". Vaikka näinhän Tarua Sormusten Herrastakin usein kuvattiin, ja kuvaukset osoittautuivat lopulta vääriksi...

Onko teillä muilla ollut näistä elokuvista vastaavanlaisia seurauksia?

13

549

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mmm

      Itse olin juuri lukenut Sormuksen Ritarit ja jonkin verran aloittanut Kahta Tornia kun näin ensimmäisen elokuvan. Kyllähän se vähän oudolta tuntui sen jälkeen lukea eteenpäin kun koko ajan kun ajatteli jotain hahmoa niin näkyi mielessä vaan se Viggo Mortensen tai Elijah Wood jne. En kyllä enää edes muista millaisiksi olin itse kaikki hahmot kuvitellut.

      Mutta Silmarillionin hahmoista kaikilla on varmaan omanlaisensa näkemykset. Ja voisinpa sanoa että siitäkin melko varmasti tullaan tekemään elokuva. Tai ainakin joistain niistä osista. Ei nyt ehkä tällä vuosikymmenellä, mutta melko varmasti kuitenkin joskus tulevaisuudessa.

      • huba90

        Just tuo ongelma...
        Katoin ensin elokuvat ja sit vasta luin mikä oli paha virhe! Olisin ite halunnu kuvitella henkilöt mut ku ne elokuvan näyttellijät tuli heti mieleen...
        Nyt mua harmittaa ja vaikka koetin vielä kerran lukea ne ja kuvitella ne henkilöt ite se ei onnistu...;(


    • Lalaith

      Minä olin onneksi lukenut koko TSH:n yli 20 kertaa jo ennen elokuvien ilmestymistä, mikään ei enää poista niitä mielikuvia, jotka minulla oli ennestään. Ainakaan niistä kohdista, joista minulla on selkeä, hieno mielikuva. Joissakin kohdissa oma mielikuvani on vähän suttuinen tai elokuvaversio poikeuksellisen hieno, ja silloin tapahtuu sekoittumista. Minulla ei esimerkiksi olut kovin selkeää "näkökuvaa" Minas Tirithista ulkoapäin. Vaan nytpä on. Muurien sisäpuolella sen sijaan mikään ei ole muuttunut kuvittelemassani kaupungissa, jokainen portinpylväs on kohdallaan ;) Joskus myös kuvitelma ja elokuva käyvät niin hyvin yksiin, että niitä on vähän vaikea erotaa toisistaan, näin on esimerkiksi Samin tapauksessa - hän näytää elokuvassa aivan erehdyttävästi kuvitelmaltani. Sitten taas joitakin hahmoja, kuten Elrondia en meinaa millään tunnistaa elokuvasta edelleenkään vaikka jo tiedän, kuka on kyseessä - mies on täysin, totaalisen eri näköinen kuin kuvitelmani. Mutta päällekkäisiä kuvitelmia on muutenkin: Luin TSH:n ensimmäistä kertaa sen verran pienenä, että kuvittelin kaiken aika pieneksi. Muistan esimerkiksi, että ensimmäinen mielikuvanI Anduinista oli ehkä noin 10 metriä leveä ojanen ;D

    • matthau

      Hemmetti. Pidin elokuvista silloin kun ne ensimmäistä kertaa näin, mutta myöhemmin on alkanut vain harmittaa. En saanut mitään, sillä kirja on huomattavasti elokuvia parempi ja kattavampi. Menetyksen koin silti, eli juuri tuo "alkuperäisen" Keski-Maan katoaminen ja sen korvautuminen Elijahilla ja kumppaneilla.
      Toki on niinkin, että muutamat kohdat olivat hienompia elokuvissa, mutta se ei paljoa lohduta. Onneksi eivät ihan kaikkia juttuja sisällyttäneet elokuvaan, niin voin edes jotain Drúadanin metsän Villi-ihmisiä kuvitella.

      Mutta silti. Pitkän linjan fanina en olisi elokuvia voinut jättää katsomatta vaikka joku olisikin varoittanut minua omien mielikuvien katoamisesta.

    • meredith

      Minä näen jatkuvasti kirjan hahmot elokuvan hahmojen näköisenä, mutta se ei kyllä minua haittaa. Toisaalta syynä voi olla, etten ole koskaan nähnyt kirjan hahmoja valokuvan tarkasti mielessäni, lähinnä vain tietyn olemuksen. Elokuvien hahmojen olemukset ovat minulle lähes identtisiä "omien" päässäni kehittelemien olemuksien kanssa. Joten, no problem.

    • Iltatähti-91(ex.Arwen91)

      Juu, aika mahdotonta kuvitella erilaisina..
      Silti Silmarillion on minusta lukijoiden omaisuutta, eikä sitä pidä pilaaman.

    • mie

      kävi niin, että luin kirjan vasta elokuvat nähtyäni ja silloin näin hahmot tietysti sellaisina, kuin ne elokuvissa ovat. Joskus mietin millaista olisi ollut kuvitella kaikki hahmot itse. Sen olisin halunnut kokea... Mutta olin liian nuori ennen kuin elokuvat ilmestyivät, enkä olisi koskaan lukenut Tarua, ensimmäiselläkin kerralla se jäi kesken...=) Mutta todellakin joskus mietin kuinka paljon itse kuvittelemani hahmot olisivat poikennut elokuvan hahmoista... Nyt en saa koskaan tietää.

      Loistavia elokuvat silti ovat! Aivan mestariteoksia todellakin.

    • Nanna

      Näin kävi mulle kans. Olin lukenut kirjan ennen varmaan pari kolme kertaa ja en enää muista omia mielikuviani ja se vähän harmittaa. Leffat on silti suosikkejani.

      Onhan tietty kirjassa sit osa sellasta ettei o elokuvassa ni sen voi kuvitella...

    • töppöjalka

      Sama kävi minulle. Ensin hobitit olivit niitä suloisia, omia hahmoja ja sitten... Sormusten ritarit luettuani katsoin saman elokuvana ja hahmot vaihtui. Harmittaa vieläkin.

    • jawetus

      Olen muodostanut käsitykseni Keski-Maan olennoista ja tapahtumista jo yli 20v ennen elokuvia.

      Elokuvat ovat joissain tapauksissa tukeneet mielikuviani. Niissä kohdin, missä ristiriitoja omien mielikuvieni kanssa ilmenee, ovat omat mielikuvat aina paljon vahvemmat.

      Mielestäni luettu teksti muodostaa yleensä laajemman ja rikkaamman kokemuksen kuin elokuva.

    • minna

      En tiedä saanko kiittää erittäin vahvaa visuaalista muistiani, sillä luin kirjan vain pari kertaa ennen elokuvia ja nytkin pystyn kyllä tekemään eron kirjan ja elokuvan välille. Totta että suttuisimmissa kohdissa vanhat kuvitelmani täydentyvät elokuvan kuvilla, mutta hahmoille ei tehnyt hallaa..... Hyviä elokuvia... Mutta parempi kirja.

    • tussikynä

      Mulla kävi Harry Pottereiden kanssa just noin. Varsinkin tää uusin, missä on se Harryn paha vankilakummisetä. Mulla oli siitä ihan oma mielikuva ja käsitys, sellanen salskeahko tummatukkainen kalpea tyyppi. Elokuvan jälkeen en muista enää ollenkaan miltä se mun oma tyyppi mun mielessä näytti. Tunkee aina vaan sen kamalan näyttelijän naama mieleen. Ja vielä silloin kun näin niitä pahvimainoksia tennarissa ekoja kertoja, ajattelin että eihän tuo näytä yhtään oikealta. Kyllä harmittaa!

      • tussikynä

        Mulla ei taas TSH hahmot oo korvautunu ihan täysin elokuvan hahmoilla. Mulle on jääny takaraivoon se vanha piirretty, mikä loppuu siihen Helmin syvänteen taisteluun. Kun luen kirjaa niin mä muistan aina Samin saman oloisena kun se oli siinä piirretyssä ja Frodosta mulla on onneks säilyny joku oma piirretty-elokuva-mielikuvitus -hybridi. Aragornin kyllä miellän ikävän paljon juuri Mortensenin näköiseksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      434
      3133
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      108
      2522
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      376
      2394
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1867
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1287
    7. 167
      1273
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1121
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      977
    Aihe