Koska lopetettu puunaulojen käyttö huonekaluissa?

Tsuppeli

Yritän kartoittaa huonekalujen ikää. Tuoleja ja pöytiä entisöity, mutta mietityttää niiden ikä. Eli tietääkö joku milloin puunaulojen käyttö huonekaluissa on lopetettu? Osaisi hieman haarukoida ikää

Kiitos!

5

1687

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zirup

      Jaapas, ei ole kukaan pohtinut tätä kiintoisaa aihetta. No, tässä muutama ajatus.

      Puunauloja käytetään vieläkin vanhoissa mööpeleissä - ainakin entisöinnin yhteydessä niitä vaihdellaan. Talonpoikaishuonekaluissahan puunauloja käytettiin, kun liimoja ei joko ollut saatavilla tai niihin ollut varaa tai "aina on käytetty puunauloja". Ja mikäs siinä, näppäriä nuo ovat vielä nykyäänkin. Nopea teollistuminen varmaan vaikutti paljon tuotantotapoihin myös huonekalupuolella.

      Mööpeleiden ikäähän voi päätellä monista muistakin asioista. Koska öljymaalit otettiin käyttöön, koska vaneri, koska mikäkin tyyli on ollut suosiossa jne. Kannattaa tutustua alan kirjallisuuteen - sieltä löytyy paljon vinkkejä :)

      • Puunaula

        Kiitos ajatuksistasi, täytyy alkaa tutkailemaan kirjallisuutta!


    • Doing100

      No, huonekalujen tyylihistoriaa kantsii lukea. Tiedät minkälaista on tehty milloinkin ja millä tekniikoilla ja aineilla. Kierrä antiikkikauppoja-ja messuja - niissä on vanhaa tavaraa, joita voi tutkia. Sit ku silmä harjaantuu, on tunnistaminenkin helpompaa.

      Puuosista voi lukea kaikenlaista, jos osaa. Mm. puunaulat, sinkkaliitokset, sahausjäljet, laatikoiden lautapohjat, viilutuksen paksuus kertovat mööpelin iästä jo aika paljon. Eli sen, että ovat vanhoja. Mutta miten vanhoja - tässä auttaa se tyylitietous. Molemmin puolinen viilutus on 1900-luvun juttuja. Samoin vaneri. Maalit ja lakat kertovat iästä myös. Ne on tosin voitu jo vaihtaa aiemmin, joten sitten pitää päätellä muista asioista mööpelin ikä. Tälleen se ikä alkaa hahmottua hiljalleen.

      Kirjoja ja vanhan tavaran putiikkeja - siitä se lähtee. Ai niin, museot! Älä unohda museoita. Ovat ystävällisesti laittaneet huonekalujen viereen laput, joista voi lukea vuosiluvut. Helppoa ;)

      • Puunaula

        Kiitos, täytyy käydä kiertelemässä!


    • jakkaranikäkiinnostaisi

      Puunaulojen historia kiinnostaisi minuakin. Löysin jätelavalta lateksimaalilla pilatun jakkaran, jonka jalkojen ja istuinosan kaunis muotoilu pisti silmään. Kansi oli halki.

      No, jakkara mukaan. Poistin muovimaalit, ja alta paljastui ikiwanha, taidolla tehty, upeasti patinoitunut puujakkara. Jalat ja istuinosa hiottu upeasti. Ilmeni että istuinosa tehty pyöreäksi ja keskeltä syvemmäksi kolmesta eri puusta. Jakkaraa reunustavat puunaulat, joista jokainen on yksilöllistä käsityötä. Korjasin halkeaman, harjasin metalliharjalla viimeisetkin lateksit vex, ja voi että kun on nätti puupalli meillä ny :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe