Koska lopetettu puunaulojen käyttö huonekaluissa?

Tsuppeli

Yritän kartoittaa huonekalujen ikää. Tuoleja ja pöytiä entisöity, mutta mietityttää niiden ikä. Eli tietääkö joku milloin puunaulojen käyttö huonekaluissa on lopetettu? Osaisi hieman haarukoida ikää

Kiitos!

5

136

  Vastaukset

  • Jaapas, ei ole kukaan pohtinut tätä kiintoisaa aihetta. No, tässä muutama ajatus.

   Puunauloja käytetään vieläkin vanhoissa mööpeleissä - ainakin entisöinnin yhteydessä niitä vaihdellaan. Talonpoikaishuonekaluissahan puunauloja käytettiin, kun liimoja ei joko ollut saatavilla tai niihin ollut varaa tai "aina on käytetty puunauloja". Ja mikäs siinä, näppäriä nuo ovat vielä nykyäänkin. Nopea teollistuminen varmaan vaikutti paljon tuotantotapoihin myös huonekalupuolella.

   Mööpeleiden ikäähän voi päätellä monista muistakin asioista. Koska öljymaalit otettiin käyttöön, koska vaneri, koska mikäkin tyyli on ollut suosiossa jne. Kannattaa tutustua alan kirjallisuuteen - sieltä löytyy paljon vinkkejä :)

   • Kiitos ajatuksistasi, täytyy alkaa tutkailemaan kirjallisuutta!


  • No, huonekalujen tyylihistoriaa kantsii lukea. Tiedät minkälaista on tehty milloinkin ja millä tekniikoilla ja aineilla. Kierrä antiikkikauppoja-ja messuja - niissä on vanhaa tavaraa, joita voi tutkia. Sit ku silmä harjaantuu, on tunnistaminenkin helpompaa.

   Puuosista voi lukea kaikenlaista, jos osaa. Mm. puunaulat, sinkkaliitokset, sahausjäljet, laatikoiden lautapohjat, viilutuksen paksuus kertovat mööpelin iästä jo aika paljon. Eli sen, että ovat vanhoja. Mutta miten vanhoja - tässä auttaa se tyylitietous. Molemmin puolinen viilutus on 1900-luvun juttuja. Samoin vaneri. Maalit ja lakat kertovat iästä myös. Ne on tosin voitu jo vaihtaa aiemmin, joten sitten pitää päätellä muista asioista mööpelin ikä. Tälleen se ikä alkaa hahmottua hiljalleen.

   Kirjoja ja vanhan tavaran putiikkeja - siitä se lähtee. Ai niin, museot! Älä unohda museoita. Ovat ystävällisesti laittaneet huonekalujen viereen laput, joista voi lukea vuosiluvut. Helppoa ;)

   • Kiitos, täytyy käydä kiertelemässä!


  • Puunaulojen historia kiinnostaisi minuakin. Löysin jätelavalta lateksimaalilla pilatun jakkaran, jonka jalkojen ja istuinosan kaunis muotoilu pisti silmään. Kansi oli halki.

   No, jakkara mukaan. Poistin muovimaalit, ja alta paljastui ikiwanha, taidolla tehty, upeasti patinoitunut puujakkara. Jalat ja istuinosa hiottu upeasti. Ilmeni että istuinosa tehty pyöreäksi ja keskeltä syvemmäksi kolmesta eri puusta. Jakkaraa reunustavat puunaulat, joista jokainen on yksilöllistä käsityötä. Korjasin halkeaman, harjasin metalliharjalla viimeisetkin lateksit vex, ja voi että kun on nätti puupalli meillä ny :)

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleisuus onkin kääntynyt päinvastoin laskuun korona kriisissä

   Kokonaiskuolleisuus kääntyikin koronan vuoksi kovaan laskuun USA:ssa USA:n kokonaiskuolleisuuteen koronaviruksella on sen sijaan ollut päinvastainen
   Pandemiat
   36
   3273
  2. Korona: Kunta jätti sairaat vanhukset heitteille TAAS!!!

   Kuusamon kunta on ilmeisesti päättänyt jättää koronakriisissä riskiryhmään kuuluvat liikuntarajoitteiset vanhukset ilman ruokaa. Kunta on sopinut ett
   Kuusamo
   47
   2394
  3. Ihmisjahti Kotkassa

   Mitä ammuskelua enkeleiden kerholla oli? Villikka ja Kasila etsinnässä?
   Kotka
   34
   1467
  4. Stockmann konkurssiin ?

   Korona vei asiakkaat. Ensin kuitenkin hakeudutaan yrityssaneeraukseen. Viimeinen sammuttaa valot.
   Maailman menoa
   46
   755