NEF-kuvasta JPG Facebookissa??

NefNefNef

Tämmönen tuli yllättäen vastaan: Nef-tiedostosta täytenä jpgeenä tallennettu kuva pakkautuu Facebookissa rumemmin ja typistettyyn kokoon.
Normaalisti esim 2200 pikseliä leveä kuva tulostuu facebookin sivulla normaalikokoisen monitorin mittaisena, mutta jostain mystisestä syystä edellä kuvailtu raw-kuvana otettu jpeggi ei, vaikka sen pistäisi sinne täysimittaisena 7360 pikseliä leveänä tyystin pakkaamattomana. Onko kyseessä jokin piilotettu data, johon ei NX2:lla pääse käsiksi?? Tai jotain??

10

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nefnef

      Tarkennan vielä, että tässä on verrokkina jepeginä otetut kuvat, jotka Facebookissa tulostuvat normaalisti määritellyn kokoisina. Esim 1500 pikseliin pienennetty kuva näkyy 2000 pikselin näytöllä 1500 pikselin levyisenä. Näyttöä suuremmat kuvat taas normaalisti levittäytyvät niin laajalle kuin tila antaa myöden.
      Nef-kuvina otetut ja sitten jpegiksi convertoidut eivät käyttäydy niin, vaan pienenevät n. 1200-1500 pikselin kokoon ja pakkaantuvat Facebookin myllyssä paljon huonommiksi kuin em jpeginä otetut kuvat.
      Jostain kumman syystä nämä jopa parinkymmenen megan nef-johdannaiset uploadautuvat todella nopeasti, kuin jotkut esikatseluversiot. Vastatkaa nyt hyvät ammattilaiset ja edistyneet harrastajat! Olen ymmälläpäin.

    • Nef on Nikonin RAW-formaatti joka on aika lähellä tiff-kuvaa. Nef kuvat sisältävät esikatselukuvan. Jotenkin tuntuu siltä että olet upannut jonkun esikatselukuvan. Itse nettikäyttöön pienennän kuvat noin. 1200 pistettä pisin sivu. 2000 tuhannen pisteen näyttö melko harvinainen... jpg kuva hyvällä laadulla esim terävöitettynä voi olla melko iso. En käytä FB:tä ja 20 megasten kuvien uppaaminen mihinkään ei ole kovin mielekästä. Jo pikkukamerani RAW kuvat ovat noin 33 megasia. Panoraama ym. yhdistelmät voivat olla hyvinkin kookkaita. Eivät edes mahdu gmailin liitteeksi.

      • NefNef

        Kiitos vastauksesta, kuvaaja-tku!
        En ole upannut esikatselukuvia, enkä raw-kuvia, vaan näennäisen tavallisia jpegejä, jotka on convertoitu nef-tallenteista. Mainitut jpegit ovat täysin pakkaamattomia ja tulostuvat normaalisti koneilla ja näytöillä, mutta tässä tapauksessa FB pakkaa kuvat väärin. Miksi FB tekee niin, on se keskeinen kysymys. Ajattelin, että joku tietäisi, että mikä se NX2:n jpeg-tallenteeseen jättämä jälki on, joka triggeroi FBn pakkaamaan ja kutistamaan kuvan.

        Jos joku hoksaisi, että mistä on kysymys, olisin taas entistä viisaampi niin kuin jokainen, joka ei asiaa vielä tunne, mutta nyt viisaan vastauksen sattuisi lukemaan.

        (Olen hommaillut massiivisesti digitaalisen kuvankäsittelyn kanssa 80-luvun lopusta alkaen ja digikuvaamisenkin kanssa jo vuodesta 96, joten käsitteistö ja termistö on riittävästi hallussa - tämä, jottei mene turhaa aikaa turhaan selittämiseen.)


      • 9Gl6d3ud

        Minä ainakin kokeilisin laittaa kuvan ilman esikatselukuvaa, tyhjentämällä exif tietoja ja lisäämällä tiivistystä.


    • entiiamut

      En oikein mikään fb-tietäjä ole, mutta eikös siellä ole tietyt kuvakoot pikseleinä, joihin fb muuttaa kuvat aina ladatessa. Lienee parempi säätää kuva johonkin tuettuun pikselimäärään jo ennen lataamista facebookiin. Lisäksi näyttää olevan tiedostokoko rajoitettu 100 kiloon (?), jonka ylittyessä fb mössää kuvan pienemmäksi omalla pakkauksellaan. Tuokin lienee parempi hoitaa itse kontrolloidusti omalla koneella ennen kuvan lataamista facebookiin.

      https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0ahUKEwiq_JTv_OLNAhViJpoKHWA-DPUQFgg5MAU&url=https://fi-fi.facebook.com/help/266520536764594&usg=AFQjCNE5S8_ppRq-u1KcBMKLVbeXAluKfA&bvm=bv.126130881,d.bGs

      • entiiamut

        Jaa niin tuo 100 kilon rajoitus koskenee vain ns. kansikuvia. 2048 pikselin levyisille "korkea laatuisille" kuville se vaikuttikin kohtuuttoman pieneltä.

        En kyllä käsitä, minkä takia alun perin neffinä otettua kuvaa käsiteltäisiin jotenkin eri tavalla fb:ssa. Ei sille pitäisi olla mitään järjellistä perustetta. Ainoa mikä tulee mieleen olisi joku tuollainen kokorajoitus, jonka ylittyminen laukaisisi jonkin pakkausrutiinin, joka pilaisi kuvan.

        Löytyneekö jostain EXIF tms. tiedoista sellainenkin asia, missä muodossa kuva on otettu? Toki niitäkin voi kokeilla poistaa ennen lataamista jos silti epäilyttää, että fb:ssä on jotain ihme logiikoita noihin liittyen.


    • kuvankäsittöy_PC_llä

      Itse ainakin aina esikäsittelen kuvan tietokoneella ennen sen lähettämistä yhtään mihinkään.

      Useita syitä:

      1) tiedostokoon pienentäminen (mykyiset digikamerat kun tuottavat todella kookkaita kuvatiedostoja) 20 megapikseliä on hyvä asia, jos aiot tehdä kuvista paperikopioita (mitä isompi paperikuvakoko, sitä enemmän niitä megapikseleitä olisi hyvä olla).
      Mutta jos kuvan käyttötarkoitus on facebook:iin uploadaaminen, niin jo 1 megapikseli on yleensä tarpeeksi.
      periaatteessa esim. 1000 x 1000 pikseliä = 1 megapikseli.
      tai vaikkapa 1200 x 800 pikseliä = 0,96 megapikseliä.

      2) leikkaus; jos kuvassa on alueita, joilla ei ole mitään tärkeää tai jotka nimenomaan haluan poistaa lopullisesta kuvasta, leikataan pois

      3) yksityisyydensuoja: poista exif -tiedot. Näihin saattaa kuulua päivämäärän ja kellonajan lisäksi esim GPS -koordinaatit, joissa kuva on otettu (jos kamerassa on GPS -paikannustoiminto).

    • formaattimuunnos

      Kerropa vielä: miten NEF -formaatti muutetaan esim. PNG -formaattiin ?
      (tai BMP, jos joku ohjelma ei tue PNG -formaattia.

      • hjaskfuiaqfu

        Huono ohjelma, mutta kuka käskee muuttamaan.
        JPG riittää nettitarkoituksiin.
        BMP on käytännössä poissa pelistä valokuvauksessa, eikä ole mitään syytä käyttää sitä. PNG:n ongelma on juuri se, ettei kaikki ohjelmat ymmärrä sitä, mutta se alkaa olla joidenkin ohjelmien oletus.


    • Kuvat ja kuvat netissä on hiukan eri asia. 960 pistettä riittää monelle näytölle. Paljon kuvia katsotaan puhelimilla, tableteilla ym. Noissa vähän huonommatkin kuvat näyttävät "hyvilta". Harvempi käyttää kalibroitua ISP näyttöä jossa korkea resoluutio. Jos ei tiedä paremmasta se riittää mihin on tottunut. FB:tä en itse käytä. Kuvien jakoon on parempia paikkoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      184
      11493
    2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      147
      2280
    3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      248
      1461
    4. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      61
      1050
    5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      53
      930
    6. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      60
      868
    7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

      ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
      Ikävä
      42
      767
    8. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      52
      719
    9. Olen ylpeä sinusta

      nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
      Tunteet
      26
      706
    10. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      42
      689
    Aihe