Onko Androidissa tietoturvaohjelmisto välttämätön?

346363

Kuukausittain kuule näistä Androidissa leviävistä haittaohjelmista ja uhista ja esim hiljattainkin siitä löytyi erittän vakava tietoturva-aukko, meidänkin 20000 hengen firmassa uhattiin sulkea Androidit jos käyttäjät eivät lataa uusinta käyttöjärjestelmäpäivitystä.

Nyt kun Lumioita ei enää tehdä, vähän pakosta joudun siirtymään Androidiin ja mietin uskaltaako sitä käyttää ilman tietoturvaohjelmistoa (esim F-secure Safe)?

Onko kellään mitään faktoja tarjolla esim uusimpien Android versioiden tietoturvasta? Ei taida olla lähelläkään Windows Mobilen tietoturvaa kuitenkaan?

9

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Team-Tahma

      Androidissa kannattaa käyttää virustorjuntaohjelmia, suurin siivu käyttäjämäärissä kostautuu rikollisten kiinnostuksena järjestelmän heikkouksia kohtaan.

    • Troijalaisiaeiviruksia

      Mikään käyttöjärjestelmä ei tarvi mitään hidastavia virustorjuntoja. Haittaohjelmia ei tule, kun ei lataa ja asenna niitä.

    • ratto-

      Android-puhelin on huomattavasti turvallisempi kuin Windows-tietokone! Mediassa kohistaan Androidin tietoturvasta, koska sillä saa myytyä lehtiä, mutta Android-puhelimet on suunniteltu paljon turvallisemmiksi kuin tietokoneet.
      https://mihku.fi/digiope/android-puhelin/tietoturva/
      Mobiililaitteista silti Android on vähiten turvallinen, koska niitä on paljon liikenteessä ja Android tarjoaa käyttäjälle enemmän vapautta kuin iPhone tai Lumia. Tästä huolimatta Android on silti hyvin turvallinen, eikä siihen oikein käytettynä välttämättä tarvitse mitään tietoturvaohjelmaa.

      Oikea käyttö: aina kun asennat laitteeseen ohjelmia, asenna ne Google Play-kaupasta! Siellä ohjelmat ovat Googlen testaamia, haittaohjelmia ei pitäisi olla.

      Androidin virustorjuntaohjelman tärkein ominaisuus on se, että se tarkistaa onko asennettava ohjelma haittaohjelma. Mutta jos asentaa ohjelmia vain Googlen Play-kaupasta, on ne valmiiksi tarkistettu, joten virustorjuntaohjelma ei anna juurikaan lisäturvaa.

      • Agentti_65

        Pitikö tämmöinen vanha ketju nostaa ylös ja puhua vielä palturia.
        Google Play Kaupasta löytyy jatkuvasti haittaohjelmia, ei Googlea kiinnosta tietoturva, vaan raha ja ihmisten seuraaminen. Pahempi urkkija Google on kuin Microsoft.


      • Pieni_puute

        Paitsi ettei googlen play kaupassa ole kunnollista tarkistusta, kuten esimerkiksi Applen ja microsoftin vastaavissa.... Juuri kunnollisen tarkistamisen puute mahdollistaa google playn kautta leviävät haittaohjelmat.

        Mutta uusimmalla Android 8 versiolla varustettu puhelin, jossa on uusimmat turvapäivitykset, on niin turvallinen, ettei erillistä torjuntaa tarvita. (Olettaen että et lataile puhelimeesi mitä sattuu ja mistä sattuu) Valitettavasti nämä kriteerit täyttävät puhelimet ovat yleensä sieltä kalliimmasta päästä ja päivityksiä tulee hinnasta huolimatta vain pari vuotta. Halvimmat laitteet on yleensä varustettu turvattomammalla 6.0-versiolla ja päivityksiä tulee todella huonosti. Version ja päivitysten päivämäärän voi tarkistaa laitteen asetuksista.


    • äläAsenna

      > Mikään käyttöjärjestelmä ei tarvi mitään hidastavia virustorjuntoja. Haittaohjelmia ei
      > tule, kun ei lataa ja asenna niitä.

      Eli saat haittaohjelmia, roskaa kun asennat softaa puhelimeesi. Et saa päivitäisessä käytössä. Ellei päivittäinen käyttö tarkoita softan asentelua puhelimeen.

      Google play:ssä on sovelluksia, jotka ei ole turvallisia. En lataisi epäluotettavalta tekijältä mitään ja välttäisin alle kahdensadan tuhannen latauksia saanutta softaa.

      Tiedostot voi sisältää haittaohjelmia. Esim. kun joku sovellus avaa jonkun tiedoston voi tämä softa pyörittää tiedoston sisällön, jolloin saastutat puhelimen.

      Älä lataa softaa, tiedostoja. Vaikka lataisit ei tietoturvaohjelmat 99% auta suojaamaan. Sanakin sanoo et ne yrittää suojata sun tietoja. Virustorjunta sama ei ne pysty estää sua lataamasta haittaohjelmia. Melko turhaa jurraa sun puhelimes tälläset.

      TLDR: Älä asenna, hidastaa ja sisältää mainoksia, ehkä maksaa ja muutenkin melko epäluotettavia. Ei ne tee mitä toivot.

    • enolerobo

      Oli pakko asentaa vanhaan Galaxy S4 puhelimeen custom ROM, koska alkoi arveluttamaan vanhan androidin tietoturva, jonka päivittämisen Samsung lopetti jo monta vuotta sitten. Alkoihan se kyllä muutenkin sekoilemaan, eikä auttanut edes sen vakio-romin uudelleenasennus. Aikani pähäkäilin, kun en ennen ole custom ROMeja asennellut ja niitä ennen piti asentaa vielä custom recoverykin. Puhelimeeni saisi LineageOS Androidia aina Oreoon saakka, mutta luin että Nougat ja Oreo olisivat bugisia ja syövät akkua, joten laitoin sitten Marshmellowiin perustuvan ja olen tyytyväinen. Tietoturvapäivitykset "vain" tän vuoden kesäkuuhun saakka, mutta onhan se nyt paljon parempi kuin monta vuotta vanhat päivitykset ja onhan tässä uutena ominaisuutena vahvistukset käyttäjältä aina kun appsit haluaa touhuilla omiaan. Sai muuten kelvolle luurille taas elinaikaa. Ja päivityksiä näyttäisi edelleen tipahtelevan tasaisin väliajoin.

      • Jep. Näin saa laitteeseen enemmän lisäaikaa tietoturvan kannalta.


    • säännöllinen_fläshäys

      Securelist -blogin (Kaspersky) mobiilikatsauksessa sanotaan, että rooting malware on jo vuosia ollut kasvava trendi, ja kaikkein suurin ja yleisin uhka androidin käyttäjille. Kaiken lisäksi virustorjuntaohjelmat eivät pysty rooting malwarea edes poistamaan tai löytämään, ei käyttöoikeudet riitä järjestelmäalueiden skannaamiseen.

      Android-laitteen saa pidettyä suht. puhtaana, kun fläshää säännöllisesti parin kuukauden välein. Siis ei palauta tehdasasetuksia valikosta (ei välttämättä poista viruksia) vaan fläshää usb-johdolla varmasti puhtaan järjestelmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3574
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2022
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1978
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1608
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1435
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1425
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1139
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      101
      1113
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      874
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe