Lajittelun järjestäminen?

maalaisasuja

Asun yksin pienessä omakotitalossa haja-asutusalueella. Sekajäte haetaan kerran kuussa portin pielestä, kierrätys on "omalla vastuulla". Lähin kierrätyspiste on n. 4 kilometrin päässä taajamassa, siellä lajittelumahdollisuus on metallille, paperille, lasille ja nyt uutena muoville. Lisäksi on UFF:in vaatekeräys. Periaatteessa kierrättämiseen on siis varsin hyvät mahdollisuudet, vaikka maalla asunkin.

Mutta käytännössä... Pitäisi hankkia kompostori, mutta yhden pienituloisen henkilön taloudessa se on paitsi kallis investointi, myös hankala saada toimimaan yhden hengen biojätteillä. Kimppakompostori naapureiden kanssa voisi toimia tiiviimmässä asutuksessa, mutta kun naapuriin on kilometri, on aika epätodennäköistä, että sieltä saisi apuja. No, kompostori on silti hankittava pikapuoliin, sydäntä särkee heittää biojätteitä sekajätteen sekaan.

Isompi ongelma ovat muut kierrätettävät ainekset. Kaikille pitäisi olla erillinen astia, johon voisi kerätä isomman satsin tavaraa. En rupea jokaisen peltipurkin takia käymään kylillä, kun sinne on kulkua maksimissaan pari kertaa viikossa, eikä aina ehdi jätteitä kuljetella. Keittiön jäteastioihin ei mahdu kuin korkeintaan pari-kolme sorttia, eli lähinnä sekajäte, muovijäte ja biojäte. Joku säilytyspaikka pitäisi tavaralle siis saada, talon ulkopuolelle, kun pieniin tiloihin ei mahdu mitään kierrätyskeskusta. Säilytyspaikan pitäisi olla siistinnäköinen katsella, riittävän tilava kaikille eri jätelajeille, katettu tai muuten vesitiivis, tuholaisilta (harakat, hiiret, rotat...) suojattu, ja tietysti käytännöllinen - jätteet pitäisi saada helposti vietyä keräysastiaan ja napattua mukaan kauppareissulle.

Kysymys onkin, millä pirulla tämä kaikki pitäisi toteuttaa? Lajitella pitäisi, mutta se on tehty suhteellisen hankalaksi, jollei satu asumaan kaupungissa kerrostalossa. Onko kellään vinkkejä, miten tämä kannattaisi hoitaa?

3

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ensalliettälaijittelette

      http://www.kierratys.info/ tuolta voit etsiä itseäsi lähinnä olevan keräyspisteen.
      Itse jäteasemat neuvovat lajittelemaan ja viemään sitten pienemmissä erissä jolloin kujetus helpompaa. (yhtä kerrallaan)
      Nyt tuli kaupunkeihin taloille omat Lasi ja Metali säiliöt.. Oli jo Paperi, Pahvi ja Bio säiliöt..
      Kerrostaloissa asuu monenmoista väkeä jopa heitä jotka vastustavat kierrätystä ja sabotoivat sitten muiden kierrätystä laittamalla jätteet sekaisn mihin vaan säliöön.

      Tässäkin talossa asuu todella hertaisen oloinen mummu, hän mene Jätesäiliövarastoon ihan siirtämään jätteet sekaisin säliöihin...

    • BobBuilder

      "Periaatteessa kierrättämiseen on siis varsin hyvät mahdollisuudet,"

      Ei pidä olla sinisilmäinen. Kierrätys on suurta vedätystä. Esimerkiksi suurin osa keräyskartongista poltetaan.

      Taikasana on "energiajae". Sitä googlaamalla löytyy lisää ja ehkö suomut putoavat silmistä, kuten M. Waltari kirjoitti.

    • dfgsfhghjh

      Halvan biojäteastian saat jostain vanhasta räsästä jätepöntöstä. Tai tee laudoista laatikko ja vuoraa se finnfoamilla, väliin myyräverkko. Ihmeen paljon sitä biojätettä tulee, varsinkin, jos syö paljon vihanneksia ja hedelmiä. Meillä kahden hengen taloudessa on ongelmana, miten saan kaikki nuo kompostit kompostoitumaan, ettei tarvitse koko pihaa täyttää vanhoilla 600 litran jäteastioilla, jotka ovat täynnä kompostoitumatonta ruoka- ja huussijätettä. Olen harjoitellut tätä kompostoimisen taitolajia jo usean vuoden, mutta eipä tahdo tapahtua paljon mitään. Että apua!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      140
      10192
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2944
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      204
      2769
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2097
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1566
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe