Tieteen oppitunti hörhöille, osa 1.

Kauan sitten ihminen oppi heittämään kiviä ja muita esineitä. Heittotaidosta oli hyötyä: joskus esine osui eläimeen ja saatiin ruokaa perheelle. Ihminen oivalsi, että ilmaan heitetty kivi tulee aina alas. Ei vaadittu suuria ennustajan taitoja siihen.

Sitten, tuossa joitakin satoja vuosia sitten, ihmiset alkoivat laskeskelemaan tuohon heittelyyn liittyviä asioita matematiikan ja fysiikan avulla. Oli näet sotia, ja tykki, joka myös heittää, ruudin voimalla, kuulan vihollisen niskaan. Oli tärkeää tietää, miten se tykki piti suunnata, että kuula putoaisi haluttuun paikkaan. Ja niin se putosi.

Heittoliikkeen lainalaisuudet saivat fysiikassa muotonsa. Sitten kehitys kehittyi ja aikaa kului; kuulat lensivät jo kilometrejä. Mutta eivätpä tulleet ihan siihen, mihin paraabelilta näyttävä lentorata ne olisi vienyt. Maa kun ei ole litteä (heittoliike noudattaa ellipsiä, jonka toisessa polttopisteessä on Maan keskipiste, ks. Bonestell, Ley: Avaruuden valloitus 1949) ja se kehveli vieläpä pyörii siinä alla ennenkuin pati osuu kamaraan. No, lasketaan lisää ja johan osuu (ks. Lange Max).

Sitten tuli vallankumous ja suuri mahtava neuvostotoveri keksi vysikaaliseen teoriaan liittyen ampua pyöreän metallikuulan tosi kovalla vauhdilla, ja se pirulainen ei pudonnutkaan heti alas vaan kiersi Maan useita kertoja ja piipitti mennessään.

Eli: Heittoliikkeestä avaruuslentoihin varsin yksinkertaisen matematiikan avulla.

18

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Millä tavalla sitten tuo heittoliikeasia selvisi? Sitä ei tutkittu kaksoissokkotutkimuksella, jota kohta hörhö ehdottaa, vaan teoria johdettiin tutkimustuloksista käyttäen siihen mennessä saatuja tutkimustuloksia matematiikasta ja fysiikasta. Tieteessä kun on useita menetelmiä, joista kulloinkin sovelletaan tutkimuskohteeseen sopivimmaksi katsottua. Huonot menetelmät paljastuvat ja karsiutuvat, toimivat menetelmät kehittyvät.

      Mutta heiteltiinpä sitä muutakin 1600-luvulla, muunmuassa noppaa. Se pirulainen taas ei aina tullutkaan samoin päin pelipöydälle (paitsi jos oli painotettu) -- putosi kuitenkin aina eikä jäänyt leijumaan. Sitten matemaatikot alkoivat laskeskella, miten kannattaa panna centimensä jonoon sen puolesta, mikä tahko arpakuutiosta kulloinkin jää näkyviin. Todennäköisyyslaskenta nykymuodossaan sai alkunsa. Jos tuntee todennäköisyyden perussäännöt, voi nähdä esimerkiksi sen, miten epätodennäköistä on saada täysosuma lotossa. Silti joku sen melkein joka viikko saa. (Hörhön aika-avaruusakselilla varmaankin se henkilö "tiesi" oikeat numerot, no, se voi olla uskon asia.)

      • eivoiollaei

        Täydellinen toope vastailee itselleen.
        Voiko enää tyhmempää ihmistä olla , kun selittelee omia suuria kirjoittamiaan typeryyksiä.


      • yks.risti.kaks

        "Täydellinen toope vastailee itselleen.
        Voiko enää tyhmempää ihmistä olla , kun selittelee omia suuria kirjoittamiaan typeryyksiä."

        Et siis ymmärtänyt tekstistä mitään.


    • IhanTavallinenPiispa

      Paperiarkkipiispa! Saat siis elantosi heittelemällä jäniksiä tai villisikoja kivillä!
      Mielenkiintoista! Onko perheesi ollut usein nälkäinen, kun ei kivi ole osunut jänikseen tai villisikaan?
      Ja sitten keksit tykin!!! Ja osuit saaliiseen, mutta siitä tuli syömätöntä muusia ja nälkä vaivasi edelleen perhettäsi!
      Sitten keksit matemaattisesti suunnata tykkisi, mutta edelleen saaliista tuli muussia ja olit jo tosi nälkäinen ja perheesi myös!
      Ja sitten keksit ritsan ja aloit ampumaan rottia ja hiiriä matemaattisesti kohdistetulla ritsallasi ja sinä perheesi voitte hyvin , kun saitte syötäväksi joka päivä runsaasti matemaattisesti ritsalla metsästettyjä hiiriä ja rottia!
      Ja sitten liityit neuvostoliiton vallankumoukseen ja toveri antoi kaverilleen piipittävän raketin, jolla voi metsästää kaikki maailman hiiret ja rotat ja syödä itsensä kylläiseksi joka päivä perheineen ja sukuineen.

      Eli nuijasta ritsaan ja tykkiin ja sitten punaisen kaverin avulla hiirien ja rottien matemaattiseen satelliittimetsästykseen!

      • Ei muu auttanut kuin ylöspeukuttaa tyhjentävä vastauksesi.


      • Nurkkakuntaisuus taitaa korostua pienillä paikkakunnilla, jossa esimerkiksi kaksi henkilöä on riitaantunut keskenään eikä kumpikaan enää näe suurempia kokonaisuuksia.


      • paperiarkkipiispa kirjoitti:

        Nurkkakuntaisuus taitaa korostua pienillä paikkakunnilla, jossa esimerkiksi kaksi henkilöä on riitaantunut keskenään eikä kumpikaan enää näe suurempia kokonaisuuksia.

        Erilaiset ismit, kuten nepotismi ja kilpailuyhteiskunnan luoma skepotismi on ehkä vaikutuksiltaan vaikuttavin hidaste ihmisen ihmisyyden kehityskaaressa. Aloitus ja yllä oleva kommentti kuvastavat hyvin skepotismin vaikutusta yksittäisen ihmisen minäkuvaan ja ajatusmaailmaan. Ei hyvä.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Nepotismi


    • Kirveskantainen

      Turhaan aloitit tämän palstan. Tohtori on alin oppiarvo, jonka jälkeen ymmäretään tiedettä - tai pitäisi ymmärtää. Ymmärtäviä lukijoita on vähän, ja paljon näitä typeriä idiootteja. EI NE OPI!!! NÄILLE SOPII VAIN USKOMUKSET, LUULOT, SACRAT, HENGET YM. HARHA.

    • hörhö.oppii.MINULTA

      Näin se yksinkertaistettuna menee.

      • RovastiV

        Ei tason pösilöltä paperi arkkipiispalla ltä voi mitään oppia.


      • näkkileipäpappi

        Hörhöillä on jokin tieteenvastaisuusmeemi, joka on ehkä lähtöisin hörhöjen huonosta koulumenestyksestä aikoinaan, hörhöjen auktoriteetinvastaisuudesta (ensin kirkon auktoriteetti kumottiin, sitten yritetään tiedettä) -- mene tiedä. Onneksi hörhöistä jotkut osaavat lopettaa hörhöilynsä, ajan myötä.


      • näkkileipäpappi
        näkkileipäpappi kirjoitti:

        Hörhöillä on jokin tieteenvastaisuusmeemi, joka on ehkä lähtöisin hörhöjen huonosta koulumenestyksestä aikoinaan, hörhöjen auktoriteetinvastaisuudesta (ensin kirkon auktoriteetti kumottiin, sitten yritetään tiedettä) -- mene tiedä. Onneksi hörhöistä jotkut osaavat lopettaa hörhöilynsä, ajan myötä.

        British Medical Journalin (BMJ) Clinical Evidence verkkojulkaisussa lehden asettama tutkijaryhmä arvioi kaikkiaan 2500 erilaista lääketieteellistä hoitoa ja niistä olemassaolevaa tutkimusnäyttöä. RCT-tason (satunnaistettu kaksoissokkotutkimus) vankka näyttö katsottiin selkeäksi osoitukseksi siitä, että hoidolla on muutakin kuin lumevaikutus.
        BMJ:n tutkijaryhmän mukaan vain 13%:lla hoidoista on vankka tieteellinen näyttö niiden toimivuudesta, 23 % :lla hoidoista on todennäköisesti hyödyllisiä vaikutuksia, 8 %:lla hoidoista haitan ja hyödyn suhde on epävarma, 6 % hoidoista ei ole todennäköisesti hyödyllisiä, 4 % hoidoista on todennäköisesti tehottomia ja jopa haitallisia, mutta suurimman ryhmän 46 % muodostivat hoidot, joiden tehokkuudesta ei ole mitään varmaa tietoa.

        Tutkijaryhmän myöntää, että hoitojen jaotteleminen eri kategorioihin on erittäin vaikeaa vaikka käytettävissä on eri alojen asiantuntijoita, vertaisarvioitsijoita ja huippututkijoita. Hoitojen ryhmittely eri kategorioihin sisältää aina jossain määrin subjektiivista arviointia ja kiistanalaisia tulkintoja. Joka tapauksessa oheinen jaottelu kertoo tiedeyhteisölle sen, että paljon on vielä tutkittavaa ja useimmat päätökset hoidoista tehdään lääkärin henkilökohtaisten tietojen, taitojen ja asenteiden perusteella, myös potilaan ja lääkärin onnistunut vuorovaikutus on tärkeää.

        Kirjallisuusviitteet
        http://clinicalevidence.bmj.com/ceweb/about/knowledge.jsp"

        P.S. Kannattaa tutustua magneettimedian sivuihin! Sieltä saa kunnolliset ilmaiset ohjeet kaikkien tautien hoitoihin ja paranee varmasti.


    • Näkkileipäpappi

      Enemmän sinuun v.v-skitso osuisi nämä riimit:

      Minä olin öljystä rikas Abdullah

      pienessä sievässä

      vaikka on vuoroni jonossa mennä

      hoitolaan vievässä.

      lääkäri korvaani kuiskutti

      hoitaja suoneeni ruiskutti

      aavikkomaisemaa keltasta

      mä vain tuijotin teltasta

      köyhän ainut huvitus

      on vilkas mielikuvitus

      se siivet selkään saa

      Juha Vainio Panaman konsuli

    • Skeptokkotiedettä

      Homeopatia, tieteen harhaoppi
      tieteen loinen on homeopatia.
      Kalliilla rahalla vatkosvettä
      moni vaivaa päätänsä että
      laittaisko siihen latin latia.

      Onhan se aina aika poppi
      loinen aikamoinen
      (ja vyöhyketerapia toinen)
      koulupudokkaan oljenkorsi
      pyramidihuijarin leipäorsi
      se tieteen lorviva loinen.

    • Paperiarkipiispa

      Olen VV, TL, KD, Kymenlaaksosta, rovasti, lahkolainen, kirkonmies, reikihoitaja ja syntynyt Kehä III:n sisäpuolella. Ja olen käynyt peruskoulua ja olen ikuinen tekniikan ylioppilas.
      Olen myös aito Paperi arkkipiispa.

    • skepponen

      Miten on mahdollista, että samaani, voodoopappi, uskomushoitaja Pauliina Aarva saa olla dosentti?

      • TietäväSkepo

        Koska me skeptikot valitsimme hänet!
        Paras haskija!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2315
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1940
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1735
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      169
      1703
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1524
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe