Aggressiivinen ranskanbulldoggi

ranskis_tyttö

Kukahan osaisi parhaiten auttaa? Meillä on 3-vuotias steriloitu ranskanbulldogginarttu, jonka kanssa olemme jokseenkin varpaillamme koko ajan. Tämä on kolmas ranskiksemme, joten rotu on kyllä tuttu meille, mutta yksilöitähän koiratkin ovat.

Koiramme on pääsääntöisesti hyväntuulinen, leikkisä ja aktiivinen koira, joka silloin kun ei touhua, nukkuu mielellään sylissä, jos sellainen on saatavilla. Sitä ulkoilutetaan päivittäin kävelylenkeillä, ja se saa touhuta isolla aidatulla pihalla. Pallon potkiminen on sen lempileikki, jota se jaksaisi tuntitolkulla - eli ihminen potkaisee pallon ja koira hakee sen takaisin x 100. Suhde palloihin on välillä melkein maaninen, mutta leluihin saa ihan vapaasti koskea. Myös ruokakuppiin saa koskea vapaasti ja ottaa kesken aterian poiskin. Mutta...

Ongelmat alkoivat jo koiramme ollessa noin puolivuotias. Ensimmäiset ja pahimmat ongelmat tulivat, kun lenkille lähtiessä piti pistää valjaat (Y-malliset) päälle - yhtäkkiä se ei käynytkään, koira murisi ja rähisi. Alkuun asian kanssa pärjättiin, luulimme, että harjoitus tekisi mestarin, mutta ongelmat vain pahenivat. Tällä hetkellä tilanne on se, että koiramme ei anna riisua valjaita päältään. Rapsutella ja silitellä saa vapaasti, mutta sillä hetkellä, kun valjaiden solki kliksahtaa auki, hampaat louskuvat. Koiramme on useita kertoja vastaavissa tilanteissa purrut jotakuta perheenjäsentä. Nimenomaan valjaiden irrottaminen on kaikkein pahin tilanne. Alkuun ongelmia oli myös tilanteissa, joissa jotain (kiellettyä) putosi lattialle - koira omi tavaran ja puolisti sitä henkeen ja vereen. Tämä on nykyään hiukan vähentynyt, koira ei enää syöksy tavaroiden perään kuin satunnaisesti, mutta tuo valjasongelma on vahvasti voimissaan.

Myös tietyt muut tilanteet laukaisevat aggressiivisuuden - esimerkiksi, jos ottaa käteensä kärpäslätkän tai vaikka sanomalehtirullan, ja aikoo sillä tappaa kärpäsen, koira alkaa rähistä ja hyökkäillä lätkää kohti. Emme ole missään vaiheessa lyöneet koiraamme, mutta väkisinkin herää ajatus, että joku olisi sitä lapsuudenkodissa kaltoin kohdellut.

Olemme oppineet elämään normaaleina päivinä näiden kohtausten kanssa. Eläinlääkäri ei löytänyt mitään rakenteellista vikaa - itse epäilen välillä, että koiramme kuulossa olisi jotain vikaa, mutta sitä ei ole kukaan vahvistanut - jotain se selvästi kyllä kuulee. Meillä kävi myös koirakouluttaja, jonka opeista oli vähän apua. Nykyään valjaat ovat koiran päällä periaatteessa jatkuvasti, kunnes kuluvat rikki tai ne on pestävä. Yleensä valjaiden riisumisyritykset päätyvät siihen, että koira joko puree jotakuta tai pureskelee valjaat rikki ja vahtii niitä pitkiäkin aikoja. Ilman valjaita se on selkeästi stressaantunut, ja hermostuu herkästi. Uusien valjaiden pukeminen edellyttää, että koiran kanssa mennään ulos, ja yleensä minä puen ne päälle puhuen mukavia ja rauhoitellen. Jos kaikki menee hyvin, koira nostaa tassuaan ja antaa pukea valjaat - jos joku menee pieleen tai pukeminen kestää liian kauan, se hermostuu. Ja sillä hetkellä, kun valjaat ovat päällä, koira rauhoittuu ja on taas oma kiltti itsensä.

Olemme antaneet koiralle kouluttajan neuvosta Zylkeneä, ja jos sen antamiseen tulee tauko, koira on mielestäni hermostuneempi kuin muuten. Koira on meille rakas, mutta olemme selvästikin tehneet virheitä sen kasvatuksessa, kun tässä on näin käynyt. Nyt pitäisi löytää joku taho, joka auttaisi meidät oikeille jäljille ennen kuin tilanne käy kestämättömäksi. Osaisiko kukaan neuvoa?

17

2426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bladexx

      Ei ole syytä epäillä, että tuollainen käytös johtuisi pentuajan traumoista. Yleensä syyllinen löytyy peilistä, niinkuin itsekin arvelet. Varmasti koiranne on perusluonteeltaankin temperamenttinen. Kun siihen lisätään epävarma omistaja, joka heti lopettaa käsittelyn koiran vastustellessa, päädytään tällaiseen tilanteeseen. Koiranne alistaa teitä, se on oppinut että olette komenneltavissa olevia palvelijoita. Parhaiten teitä auttaisi pevi-kouluttaja, sellainen joka lähestyy asiaa johtajuusnäkökulmasta. Koulutettavaksi siis omistaja, ei niinkään koira.

    • koirat11

      Teillä on laumanjärjestys ongelmia eli koiran mielestä se on teitä korkeammalla, eli niin sanottu johtaja. itse yrittäisin kokeilla valjaiden kanssa makupalaa josta koira tykkää tosi paljon eli samalla syötät herkkuja kun otat valjaat pois ettei puremista tapahtuisi harjoittelisitte sitä pari kertaa päivässä että koira tottuisi siihen tai kun kosket valjaisiin palkkaat hyvästä käytöksestä ennen kuin murinaa tapahtuu. makupalan täytyy olla sellainen josta koira tykkää. myös kaulapantaa voisitte yrittää tapahtuuko samaa silloin. Jos herkut ei tunnu auttavan niin itse komentaisin koiraa ja ennakoisin sen pureman eli komennan ennen kuin nappaa kiinni. vaikeaa selostaa mutta yritän. Myös sekin on auttanut äitini koirien kanssa että on huomioinut koiraa vähemmän ja sitten kun itse haluaa eikä silloin kuin koira haluaa. esimerkiksi jos koira vaan tulee syliin käsket pois mutta sitten kun sinä haluat että koira tule syliin niin huudat sitä vaikka nimellä eli itse päätät milloin huomioit koiraa.
      Sitten noi tavaran tippumiset voitte vaikka harjoitella, pudota tavara ja komennat koiraa ennen kuin ehtii tulla ottamaan tavaraa, eli ennakoit tapahtuman. Ja jos koira ottaa tavaran eikä anna takaisin myös siihen voi käyttää makupalaa. Menet koiran luokse ja sanot että mitä täällä on nam nam innostat sitä niin että se tulee tavaran luota pois vaikka sinun luoksesi. Mutta huom älä palkkaa koiraa huonosta käytöksestä. eli jos valjaiden pois ottamisen aikana koira murisee komennat etkä anna makupalaa. Toivottavasti noi auttavat ja ymmärsit mitä noissa tarkoitin oli kyllä todella vaikeaa selostaa. ja muista älä itse pelkää jos pelkäät koira aistii sen ja käyttää hyväksi kun on teitä korkeammalla.

    • Haukotuspaikka

      Johtajuus ja positiivinen vahvistaminen on kaksi eri asiaa. Pevi = positiivinen rankaisu ja opittu avuttomuus,kun taas positiivinen koulutus on kuten sanakin sanoo koirakohtainen koulutus missä ihminen sekä koira ovat opissa.
      Onhan koira tutkittu kipujen osalta hierojalla ja ell? Koira voi käyttäytyä noin epävarmuuttaan tai stressin ajamana. Teidän päätöksenne toki kumpaan suuntaan kallistutte vaan itse lähestyisin asiaa aina koiran kannalta miksi se käyttäytyy ongelmallisesti.

      • voiveenäit

        No tossa tuo nyt on ihan selvä asia. Kun omistaja on vähän kädetön joka ei osaa laittaa koiralle kaapinpaikkaa, niin tulos on tuo. Ei tarvita mitään hierojia eikä välttämättä kouluttajiakaan. Pelkkä asennemuutos riittää, pikkiriikkisen jämäkkyyttä ja elämä koiran kanssa on auvoa.


      • Voiveeitelles

        Tiesitkö, että leikkauksen jälkeen koira voi tuntea haamu kipua joka aiheuttaa aggreilua? Toki purkilla ja jääkaudella on hieno siirtää sekä peittää todellisuus kauemmas eikä ratkaista ongelmaa.


    • Älä peräänny kun se murisee ja näykkii ja ole _rauhallisen päättäväinen_ aina kun komennat sitä. Älä huuda, ei välttämättä tarvitse edes puhua.
      Käytä kuonokoppaa jos tarve, jotta et pelästyisi ja hermoilisi turhaan sen hyökkäysyrityksiä. Niin monta toistoa, että tajuaa, ettei komentelu tuota tulosta.

      Koira oppinut todennäköisesti vain ohjailemaan teitä tahtonsa mukaan. Päättäväisellä ja osaavalla ohjaajalla tuo saadaan hyvin äkkiä kondikseen.

    • Pohjoisetkoirat

      Ihan oikeasti. Sun ranskanbuldoggi murisee niin et uskalla ottaa valjaita pois kuin vasta sit kun on pakko. Meillä muutama koira ja nuorin on malamuutti jotka todella dominoivia, voin vaikka mennä syömään sen ruokia sen lautaselta kun se syö, se väistää. Ikinä en ole lyönyt koiraa, se riittää että ei anna ikinä koiralle periksi. Joskus murkku iässä oli jotain murinaa, tarpeeksi kova tuijotus takaisin ja käsky lopettaa, jos ei tehonnut selätys. Koiran koulutus vaatii tarpeeksi suuren auktoriteetin, mitä kovempi koira sitä kovempi omistaja. Liian paljon nähnyt pienten koirien omistajia jotka menevät siihen suuntaan mihin koira haluaa. Kai se koirakuiskaaja sanoi johtajuus ongelmasta?

      • Näinhehe

        Ei,ei ja ei:
        http://www.pipap.net/tokosivut/suhde_.htm
        Myytti murrettu jo tällä vuosituhannella ja eri maiden klinikoilla havaittu aggressiivia koiria tai jouduttu lopettamaan ''johtajien'' vuoksi
        Dominanssi luo dominanssi ja peittää alkuperäisen oireen


    • Mariaseppänen

      Juuri teidän kaltaisia tapauksia varten on Kouvolassa Pevi-kouluttajie viikonloppu 5.-7.8., jonne otetaan mahdollisimman haastavia asiakaskoiria. Jos kiinnostuit, ota yhteys Pevi-kouluttaja Maria Seppäseen, joko puhelimitse tai viestillä

      Pevi-kouluttajalla kuulet ja koet faktoja koiran logiikasta ja Pevistä.

    • Respectaarekkua

      Aiheesta löytyy vankkaa näyttöä miksi dominanssi ei ole hyväksi niin ohjaajalle kuin koirallekaan. Itse asun osan aikaa Euroopassa jossa enemmistö kouluttaa laumateorian mukaan koiria ''autuaasti''. Kuitenkin lukuisia nuoria on myynnissä omistajilla ja koirilla tästä huolimatta,miksi? Omanikin on tullut tällaisen käsistä ''handler-aggression'' tittelillä. Saatiin se kuntoon Suomessa BAT ja positiivisella koulutuksella :)

      Niin näytöistä:
      http://www.whole-dog-journal.com/issues/14_12/features/Alpha-Dogs_20416-1.html
      http://respectyourdog.com/read/what-alpha-rolling-is-really-doing-to-your-dog
      https://tarastermer.wordpress.com/2009/01/21/why-you-should-not-alpha-roll-your-dog/
      https://drsophiayin.com/philosophy/dominance/
      https://positively.com/dog-training/myths-truths/the-truth-about-dominance/

    • Nimimerkk

      Respectaarekkua, onko sinulla omaa videota koiriesi käytöksestä? Tai muutoksesta jonka olet saanut aikaan? Kovasti parjaat dominassin käyttäjiä, vaikka sitäkin voi käyttää oikein ja väärin. Aivan kuten naksua, palkkiota, rankaisua tai talutushihnaa. Dominanssi ei todellakaan tarkoita automaattisesti fyysistä kontaktia, tai sitä että koira jonka EI ANNETA dominoida ihmistä, se olisi onneton tai stressaantunut, päinvastoin. Jos ihminen ei osaa käyttäytyä oikein koiran mielestä, se voi puolustautua ja murista. Dominansin tarkoitus on että lopussa häntä heiluu. No, taitavan kouluttajan luona aloittajan asia ratkeaa. Jos ei, hän kertoo sen nähtyään koiran koulutuksen alkuvaheessa. Mitään vuosien projektia tuommoisesta ei tarvitse ottaa ristikseen.

      • Respectaarekkulia

        Miksi se muuten olisi ollut myynnissä jos laumateoreetikko olisi ollut ratkaisu niinkin haastavaan asiaan kuin ohjaaja-aggressio? Kouluttaja kuitenkin omasi 30v. taustan koirien parista ja kasvattanut sinä aikana pennusta vanhuuteen useammankin. Kuten sanoin täällä päin laumailu on arkea ja normia silti: koiria tulee päivittäin myyntiin ''pitovaikeuksien'' vuoksi (kouluttajille sekä markkinoille)? Suomenkin puolella on ollut korjaustapauksia laumapuolelta sitten positiivisille. Englannissa ja Yhdysvalloissa on lopetettu Millan villityksen toimesta useampia. Uskon kehittyvään tietoon ja käyttäjä kokemuksiin joita on enemmän kuin sen muutama hassu. Jokainen tietenkin tekee koirallaan mitä haluaa, mutta aina kannattaa selvittää ja hyväksyä valitsemansa koulukunnan suuntaukset ettei tule yllätysiä.


    • käyttölinjainen

      Itse haluaisin nähdä oikeita tuloksia enkä lukea tutkimuksia ja kuunnella huhuja kuinka joku on sitä ja tätä. Pitovaikeuksien vuoksi on aina koiria myynnissä, se ihminen kun määrittelee koirasta luopumisen. Väitän että Millan ilmiön vuoksi enemmän koiria on saanut pitää henkensä kuin ilman häntä. Itse haluan että koirasta tulee luotettava, enkä ole aivan luottamusta herättäviä tuloksia nähnyt positiivisen vahtistamisen suunnalta silloin kun kyse on esim. hihnarähjäysen poiskouluttamisesta. Tuosta B.A.T sta löytyi oikein mielenkiintoinen blogi, olisi kiva nähdä miten ohitukset menevät kaikkien noiden käytyjen kurssien jälkeen, kahden vuoden koulutuksen jälkeen. Valitettavasti en löytänyt päivityksiä vuodelta 2016. Kuitenkin takana aika pirun monta kurssia ja luentoa. Hehkutukset hienosta lopputuloksesta puuttuu. http://kilarikira.blogspot.fi/p/blog-page.html

      • Respectaarekkualia

        Heitto ketju ja kolinapurkki/pussi on ratkaisu sitten? Kun lukee pevi-palstaa tulee todella vakuuttava ja mieltä yllentävä vaikutelma koulutustavoista mitä käyttävät. Kolmen viikon jääkausia ja tarvitaessa toistoja kunnes koira alkaa kuulolle,entä jos ei tule kuulolle siltikään mitä luki palstaa ettei muutamat ottaneet onkeensa jääkausista tai kolisteluista huolimatta ehdotettiin järeämpiä otteita? :D
        Ei tarvitse keksiä mitään kun lukee peviläisten omaa foorumia ja blogi kirjoituksia niin saa aika hyvän kuvan mitän siellä saadaan koirille aikaiseksi ;)


    • Qra

      No, minusta kyllä tuntuu, että aika moni nappaa ohjeita vähän sieltä sun täältä, tai ainakin minä. En pidä kolinapurkki-ideasta yhtään, mutta yletön namituskaan ei tunnu oikealta - sitäpaitsi mun toinen koira kyllästyi jossain vaiheessa nameihin. Ohitukset on saatu kuntoon ihan sihinällä (en uskonut, että se olisi niin tehokas), kun taas yletön vartiointi nimenomaan namituksella. Jääkausi oli kerran vuorokauden mittainen,kun olin niin vihainen, ja meidän toinen koira kyllä säikähti ihan tosissaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että koira kuten lapsikin tarvitsee äidin tai isän, joka määrää ja jota on uskottava. En missään nimessä antaisi koiran purra itseäni - ei edes pentuna.

    • jääkausi

      Jääkausi ei ole vihanpitoa vaan koirien keskenään käyttämää kommunikointia.

    • 10vee

      Meillä on kymmenen vuotias Ranskanbulldoggi uros zväjoka on ollut jo vuosia aggressiivinen, on käyty koulutuksissa ja lääkäreissä ja hierojilla ja kokeiltu vaikka ja mitä ja vihdoin syy selvisi: kilpirauhasten toiminnassa on häikkää ja nyt kun ollaan saatu lääkitys on myös aggressiivisuus poissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      10100
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      415
      4422
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      91
      3036
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2865
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2674
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2668
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1855
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      73
      1722
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1630
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1433
    Aihe