14-vuotiaat, auttaisitteko? :)

äitiraivona

Hei! Kysyn teiltä neuvoa. Miten toimitte kotona ruokailun jälkeen, siivoatteko omat jälkenne eli astiat tiskiin ja jos syötte esim. välipalaa, laitatteko ruuat takaisin jääkaappiin ja roskat roskikseen? Vai jätättekö kaiken lojumaan pöydälle?
Ihmettelen perheeni 14-vuotiasta tyttöä. Ilman eri kehotusta/pyytämistä/vaatimista kaikki jää hoitamatta. Jopa roskat jättää pöydälle tai lattialle, vaikka roskis olisi ihan vieressä. Onko oikeasti liikaa vaadittu, jos oletan että näin pienet asiat hoitaisi? Mitään varsinaisia kotitöitä ei tarvitse tehdä, siitä ei ole kysymys. Vain että siivoaisi omat jälkensä, mutta kun ei. Onko muilla samanlaista?

10

245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyttö13.5vuotta

      No ainaski meillä minä sekä 10 vuotias siskoni joudutaan korjaamaan käyttämämme ruolailuvälineet pöydästa tiskipöydälle itse josta yleesä äiti tai isä laittaa ne ap.koneeseen kun me ei siskon kanssa saada vielä sitä käyttää. Pikkuveli joka täytti vasta 6 vuotta jättää kyllä vielä yleensä astiansa äidin tai isän korjattavaksi pöytään. Me tytöt autetaan joskus myös äitiä astioiden pöytään laitossa ja ruuan teossa.
      Koulusta tullessa ja nyt lomalla päivisin, kun äiti ja iskä on töissä ja tehdään siskon kanssa välipalaa, niin yleenä minä vanhimpana laitan välipalaa ja sisko vähän auttaa. Yhdessä myös siistitään jälkemme. Likaiset astiat laitetaan tiskialtaaseen ja ruuat takaisin paikoilleen kaappiin.
      Me on siskon kanssa saatu nyt myös lomalla ollessa äidiltä 10 euroa viikossa lisä palkkaa isän maksaman saman suuruisen viikkorahan lisäksi kun ollaan kerta viikossa imuroitu kotona kaikki huoneet.
      Isän maksamaan viikkorahaan taas kuuluu oman huoneen siistinä pitäminen ja esim roskapussin vientiä ja kaikkea sellaista pientä kotihommaa.
      Meillä äiti ainaskin suuttuis ja huutais kamalasti eikä siitä varmaan hyvä seurais, jos me siskon kanssa alettais jättämään jälkemme siivoomatta sun tyttösi lailla...=D

      • siishähh

        13 vuotias ei saa astianpesukonetta käyttää??


    • enkenenkäänorja

      Tyttäreni aloittaa syksyllä koulun ja nyt kesän aikana opettelee huuhtelemaan astiat ja laittaa ne tiskikoneeseen. Ennen vain tuonut tiskipöydälle.
      Olen sanonut etten ole kenenkään orja ja tytär samaa mieltä asiasta.
      Ei jätä tavaroita lojumaan pitkin poikin. Onhan hänellä oma huone.
      Kaikki on kasvatuksesta kiinni.
      Vanhemmat saa vaatia siivoamaan jälkensä, siivoamaan huoneensa,viemään pyykit, viemään roskat, auttamaan kattaamisessa jne. En laita ruokaa jos ei siivoa jälkiään....

    • äitiraivonataas

      Ap kirjoittaa.. Tyttö13.5vuotta: Vau, noin pitääkin homman mennä, toivottavasti vanhemmat ovat sinusta ylpeitä, minä ainakin olisin!
      Tämä kyseinen tyttö, ei ole omani vaan miehen tytär ja hän asuu loma-ajat meillä. Sinänsä kyseessä ei ole jatkuva ongelma, pitkän kesäloman aikana kuitenkin alkaa suututtaa tytön saamattomuus joka asiassa. Puhelin on maailman tärkein asia, hetkeäkään ei voi olla ilman. Vanhempansa saisivat olla tiukempia, mutta tähän asti on saanut olla tekemättä mitään niin vaikeahan sitä on yrittää muuttaa. Isompana tulee takuuvarmasti ongelmia, kun ei osaa tarttua yhtikäs mihinkään toimeen, ainakaan ilman käskemistä.
      Tulee mieleen ihan pikkulapsen uhmaikä, vaikka kuinka asioista puhutaan ja ollaan samaa mieltä, silti toiminta ei muutu mihinkään. Arghh.

    • lapsetonmiespohtii

      Itellä on kokemusta vain naisystävän 17v(?) tytöstä. Tossa iässä pitää olla jo itsenäisempi, mutta kerron kumminkin. Tämä tyttö on minuun ja naisystävään verrattuna paljon siistimpi ihminen ja siivoaa aina tosi perin pohjaisesti. Siisteys intoilijan vikaa siinä on. :) uskon että siivousinto (tai sen vähäisyys) riippuu lapsen persoonallisuudesta, mutta lähinnä kasvatuksesta. Jos lapsuudessa ei ole käyty läpi selkeitä pelisääntöjä ja on lasten annettu tehdä mitä lystää niin sama meininki jatkuu vanhempanakin.

    • Tietty siivoon jälkeni!

    • 14-vuotias

      Laitan kyllä omat tavarani paikalleen yleensä. Sitä en jaksa, jos minulle mäkätetään toistuvasti samasta asiasta. Sitä ei kyllä tapahdu enään, koska olen jo sanonut selvästi etten siitä pidä. Nykyään, jos olen unohtanut tehdä jotain, niin kysyvät kerran, että millon aion sen tehdä. Huoneen siivoan itse ilman pyytämistä, sillä en kestä, jos huoneessani on inhoittava olla. Lemmikkini hoidan itse, toki vanhemmat maksavat pakolliset kulut, mutta kaiken "ylimääräisen" ostan itse. Kerran on äitini hoitanut kahden päivän ajan lemmikkejäni, mutta silloin olinkin leirikoulussa.

    • Kaikki korjataan jääkaappin ja asianpesukoneeseen tai ees lähelle sitä pesukonetta.

    • 14tytteli

      mää 14v ja isoveli 16v laitetaan aina astiat ruuan jälkeen tiskikoneeseen, ja jos siellä on vielä puhtaat astiat, niin sitten jätämme pöydälle ja se ketä tyhjentää tiskikoneen niin laittaa sitten ne astiat sinne. Ja roskat laitetaan aina roskiin ja esim voi jääkaappiin jne

    • lstuinrengastippa

      En ole 14, mutta siinä iässä aina korjattiin omat jälkemme. Meillä oli sisarrusten kanssa kotityövuorot siihen kuului apk tyhjenny ja täyttö. Isojen tiskien pesu, imurointi, koiran lenkitys yms. Sit saatiin hyvä viikkoraha ja oli hyvä omatunto saada se. Tämä on heijastunut aikuiselämään, jossa nämä asiat ovat itsestäänselvyys.

      Lisäksi meillä oli aina sunnuntairuoka jolloin me vuorollaan tehtiin jotain parempaa ruokaa ja syötiin ihan ruokasalissa kunnon kattausten kera.
      Tässä opittiin laittamaan ruokaa ja oli kivaa yhdessäoloa. Meidän äiti on maailman paras ruoantekijä.

      Ihan vinkkinä kaikille. Yllättäkää joskus äiti tai iskä tekemällä kotitöitä koulun jälkeen. Ette usko miten ilahtuneita vanhemmat ovat raskaan työpäivän jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      180
      1345
    2. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      311
      1050
    3. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1014
    4. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      23
      997
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      882
    6. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      848
    7. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      59
      835
    8. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      84
      818
    9. Nyt olis hyvä hetki tavata ja jutella

      Entinen parisuhde on paketoitu, ja nyt olisin vapaa mies sinun käyttöösi. Vieläkö tahdot mua? Aikaa on mennyt liikaa, mu
      Ikävä
      51
      768
    10. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      122
      762
    Aihe