Kerrostalossa energian käyttö

HelunaHertta

Motiva sanoo kerrostaloasukkaan käyttävän vettä keskivertona 155 litraa/vrk.
http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/nain_saastat_energiaa/vedensaasto

Tämä on meillä jo tehty
Säädä virtaamat sopiviksi
Suihkuhanan virtaamaksi riittää 12 l/min, käsipesuhanassa 6 l/min.
[ Kaupungin koulussa tuo on 10 litraa/min. ]
Suihkuhana virtaaman säästi taloyhtiössämme ehkä 11 l/asukas, mutta viiden vuoden kulutuksen mukaan ei 2013 2 litraaa/asukas.

Asuntokohtaiset vesimittarit ovat ilmenneet 'susiksi' ne on pakko jo uusia ennenkuin ovat maksaneet itseään käytössä.
Talomme on 1970-luvulta yhteissauna, pesutupaa ei ole.
Mielestäni saunaan olisi laitettava hanat jotka sulkeutuva 1-2 min välein, painetava uudelleen veden saamiseksi, kuten uimahalleissa.
Olen mennyt lenkkisaunaan ja suihku on ollut auki ja saunojat saunan lauteilla.
Talossa on peruslähtökohtana kylpyammeet, mutta moni on kiikuttanut kellariin ja laittanut suihkun tilalle.
http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/mihin_energiaa_kuluu/vedenkulutus
Motivan mukaan eroa saattaa olla 60-300 litraa suihkussa käynin ja kylvyn välillä.

Olisiko käytännön tietoa liiketunnistin rappuvalaisusta..ja/tai yleistentilojen liiketunnistin valaiseminen?
Meillä on isot ikkunat rappukäytävissä, silti kirkaana päivänä rappukäytävässä palaa valot vaikka sitä ei huomaa kuin katsomalla lamppuun. Tilat joissa valo on käyttävän henkilön itse sammutettava lähes aina niissä palaa valo...
Mikälaisita kulutus säästöä liiketunnistin valaistuksessa saa aikaan?

3

230

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LED-valot_käyttöön

      Vesimäärien supistaminen on kaksipiippuinen juttu, ja siitä esimerkki: Rivarissa päättivät säästää veden käytössä ja yksi perhe vei sen huippuunsa. Vettä kierrätettiin taloudessa eri astioissa, ennen kuin se lopulta käytettiin pieninä erinä WC:n huuhteluun. Viemäriputkissa ei ollut tarpeeksi virtausta ja tukkoonhan se meni. Kun putket avattiin imutankilla, niin ihan halpaa sekään keikka ei ollut.

      Kiinteistömme huoltomies sanoi, että vessojen "pieni vesi" -painike pitäisi poistaa, sillä sen jatkuva käyttö aiheuttaa tukoksia. Viemärit on mitoitettu niin, että riittävä vesimäärä kuljettaa "moskat" eteenpäin. Toinen tukosten aiheuttaja on WC-paperien Flush and go -hylsy, sillä ne ennen hajoamistaan ehtivät keräämään tukoksen.

      Kommentti käytävävaloista: Meillä on pitkät ja pimeät käytävät alimmassa kerroksessa. Niissä palaa nyt LED-valot 24/7 kesät ja talvet. Todettiin, että tämä parantaa yleistä turvallisuutta, kun asunnon ovea avatessaan näkee heti, onko käytävällä sivullisia. Jos halutaan, niin sähkökeskuksen kytkimellä saadaan nämä valot porrasautomaatin perään. Jatkuva valaistus helpottaa siivoojien toimintaa eikä huollon tarvitse enää vaihtaa näitä lamppuja.. Valojen värilämpötila on 4000K, jolla saadaan parempi valoteho.

      Pyydettiin tarjous portaikon valojen uusinnasta ja siinä todettiin, että valaisinkohtainen liiketunnistin on kömpelö ratkaisu, sillä tunnistimien säätö on hankalaa ja valaisimetkin ovat kalliimpia. Toistaiseksi säilytämme porrasautomaatit. Entiset valaisimet ovat tulleet tiensä päähän 16 vuoden käytön jälkeen ja "perhoslamppuja" kuluu vuosittain muutama kymmenen kpl.

      Uusittiin myös pihavalot LED-valoiksi. Valojen uusinnoissa ei kannata laskea energian säästöjä, vaan ensisijainen juttu oli vähäinen huollon tarve ja muutenkin oli aika päästä pihan valaisintolppien elohopealampuista eroon. Kun olemme seuranneet sähkön kulutusta, niin LED-valoilla saavutettu säästö on ollut selvästi havaittavissa. Teemme uusintoja vuosittain ja nyt vaihdoimme yhteisiin tiloihin LED-lamput vanhoihin kalusteisiin. Valoteho lisääntyi huomattavasti, mikä oli tärkein tavoite.

      Kun portaikkojen ja niiden edustojen valaistus on kunnossa, niin ns. hämärämiehet pysynevät paremmin poissa näin kaupunkiympäristössä. Ulkoseinälle laitettiin lisäksi hyvät valot talon osoitekilvelle ja samallahan sekin valaisee pihaa. Suomessa on taloissa todella huonot osoitemerkinnät, sillä autolla ajaessa ei talon numeroa tahdo nähdä kadulle saakka. Kun uusitte valoja, niin laittakaa nämäkin kuntoon. Pelastuslaitoskin tykkää, jos talojen numerot ja porrasmerkinnät näkyvät kunnolla.

    • heiputkiaivo

      http://www.ekokumppanit.fi/tarmo/files/2014/10/kiinteistosahkonkulutus_kallioharju.pdf
      http://www.omataloyhtio.fi/artikkelit/9702/ledvalaistus_kannattaa.htm
      ”Kiulukuja 6:ssa toteuttamamme LED-valaistussaneeraus maksoi noin 4 000 euroa per rappu. Saman rapun vaihtoehtoinen kunnostaminen esimerkiksi maalaamalla maksaisi noin 15 000 euroa. Puhdas, valkoinen LED-valaistus rappukäytävässä tuo värit kauniisi esiin ja vähentää esimerkiksi maalausremontin tarvetta.” kertoo isännöitsijä Jorma Aalto VVO:lta.
      Ensto LED -valaisimet

      Kymmenkertainen energiatehokkuus yhdistettynä laadukkaaseen valoon ja pitkään käyttöikään.
      Kymmenientuhansien tuntien paloaika merkitsee huoletonta tulevaisuutta ja yllätyksettömiä sähkölaskuja.
      LED säästää työtä ja kustannuksia huolto-yhtiön kannalta.
      Valaistusta suunniteltaessa LED on taloudellisesti järkevä ja ekologinen vaihtoehto.


      Liiketunnistin on eri asia kuin LEDvalot..

      • LED-valot_käyttöön

        Esimerkkinä käyttämiäsi Enston valaisimia löytyy eri varustuksella. Jätehuoneessa ja ulkoiluvälinevarastossa meillä on liiketunnistimella varustettu LED-valaistus käytössä. Ei tarvitse miettiä, tuliko valot sammutettua. Parkkihallin portaikossa on hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella varustettu malli, sillä päivällä ei lisävaloa tarvita. Näissähän on liiketunnistin ja hämäräkytkin integroitu valaisimeen.

        Portaikon valaistuksessa tilanne menee hankalaksi, jos valaisimen liiketunnistin ei kytke valoa päälle heti vaan asukas joutuu hetken liikkumaan pimeässä. Meillä on porrasvalojen painikkeet lähellä asuntojen ovia, joten ei ole iso vaiva kytkeä valoa päälle painikkeella. Päälläolon aikaa voidaan jatkaa riittävän pitkäksi eikä kyse ole niinkään sähköenergian säästöstä, vaan siitä, että iäkäskin asukas voi liikkua turvallisesti portaikossa tai ottaa rauhassa hissin käyttöön. Monet kulkevat kuntoilumielessä portaikon kautta ja silloin tuo liiketunnistin valojen ohjaukseen ei ole fiksu ratkaisu.

        Teemme huoltobudjetin puitteissa vuosittain laiteuusintoja. Tänä vuonna suurin osa budjetista meni asuntojen poistopuhaltimien uusintaan. 16 vuotta vanhat invertterisäätöiset remmikoneet korvattiin EC-poistokoneilla ja samalla tietenkin ohjausautomaatio uusittiin. Viime vuonna huomattiin poistokanavien puhdistuksen yhteydessä, että asuntojen poistokoneilla oli tunnit täynnä. 15-20 vuotta näyttää olevan poistokoneiden tekninen kestoikä, sillä vanhat koneet ovat tehottomia ja kuluttavat energiaa turhan paljon. Yhtenä uusinnan perustana on asumismukavuuden parantuminen ja huoltotarpeen vähentyminen, sillä pöly ei tuki puhaltimien uuden mallisia siipiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 131
      3787
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      97
      3439
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2478
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1714
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1565
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      86
      1436
    Aihe