Valemuistojen takia vankilaan?

Valemuistojen_synty

Jo vuosi sitten Jani Kaaro kirjoitti artikkelin lestadiolaisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä suggestion osuutta valemuistojen syntyyn.

"Lestadiolaiset modernilla noitaroviolla"
http://rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225350

Artikkelista selviää, että ainakin joskus ns. kehoterapeutti tai joku muu terapeutti on aiheuttanut potilaalle /asiakkaalle valemuistoja suggestion avulla.

"Furmanin lausunnossa todetaan, että kehoterapeutin antama hoito on tyyppiesimerkki suggestiivisesta terapiasta, jossa syntyy herkästi valemuistoja. Kun valemuistot ovat syntyneet, ihminen pitää muistoja oikeina."

Samankaltainen tilannehan oli Jani Kaaron artikkelissa "Nooran monta minää". Siinä kyseessä ei ollut kehoterapeutti, vaan psykiatri.

Tällaisten keksittyjen kertomusten pohjalta isiä, veljiä ja tuttavia, monta syytöntä, on tuomittu. Montako elämää on pilattu uskomalla tällaisia valemuistoja? Sekä valemuistojen muistajan että hänen läheistensä elämä tuhottu.

Herää kysymys esimerkiksi tunnetusta Anneli Auerin oikeudenkäynnistä, jossa lapset muistivat jälkikäteen vaikka mitä ja Auer olisi heidän mukaansa ollut hirviö. Kuitenkaan vanhin lapsi, joka ei asunut muiden lasten ja sijaisvanhempien kanssa, ei muistanut mitään tällaista. Ja juuri hänen vanhimpana kuuluisi muistaa.

Kuunnellaanko oikeudessa liikaa ns. asiantuntijatodistajia?! Uskotaanko mistoja, joita on herätelty henkiin jonkin terapeutin toimesta?

Miten tällainen puoskarointi sallitaan jopa virallisen terveydenhuollon piirissä ja miten oikeus voi ottaa vakavasti tällaisia "asiantuntijoita"? Aina ei esiin tule edes se seikka, mistä muistot ovat peräisin eli terapeutin osuutta ei oikeudessa mainita lainkaan, varsinkaan silloin, kun kehoterapeutti ei ole osa virallista terveydenhoitoa. Silloin on mahdotonta huomioida hänen mahdollista osuuttaan muistojen synnyssä. (Kehoterapeutti voi olla minkä tahansa hoitomuodon nimike, aina ei välttämättä nosteta esiin lapsuuden traumoja eikä siten mitään valemuistoja voi tulla, joten kaikkia ei sovi mollata!)

Tällä palstalla on kyllä puhuttu vaihtoehtoisten hoitomuotojen tai muiden yhteydestä hypnoosiin, varoiteltu siitä ja tästä, mutta jätetty silti kokonaan käsittelemättä nämä todelliset, jo vaaraa ja tuomioita aiheuttaneet tapaukset.

Linkissä vähän tieteellistä taustaa kehoterapioille
http://upsy.psyli.fi/artikkeleita/mieli-ja-kehollisuus/

Tässä taas Anu Suomela kirjoittaa psykologiesta todistelusta
https://niinaberg.com/kirjasto/suomela-psykologinen-todistelu-seksuaalirikoksissa/

9

195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Naama_kiinni

      Pitäkää nyt vaan ne näppinne erossa lapsista, älkääkä sössöttäkö valemuistoista tai penätkö uhreilta anteeksiantamusta.

      • Siis_

        Oikeudesta viis?


        Suurin osa hyväksikäytöistä on varmasti totta ja tapahtunut, mutta ovatko kaikki tapaukset totta? Suurinta osaa näistä ei koskaan tuoda oikeuteen, mutta valemuistoilla ehkä pilataan asianosaisen elämä ja hänen läheistensä elämä.

        Yksikin tapaus on liikaa, valmuistojen osuus on aina otettava huomioon jo hoitoa suunniteltaessa.

        Itsekin tunnen erään henkilön, joka lähes viisikymppisenä alkoi terapiassa "muistaa" hyväksikäyttöä. Hän ei todellisuudessa muistanut mitään, mutta terapeutti oli hänelle sanonut, että ongelmat "viittaa hyväksikäyttöön". Itse en voi tietää miten asia oli, mutta minua epäilytti aina tuo "diagnoosi" ja se toi vain lisää ahdistusta potilaalle.


    • Mitäväliä

      Hupaisaa huomata, että tällä palstalla (yleensä ottaen hypnoosiväki?) "keskustellaan" kyllä kaikesta jonninjoutavasta, mutta todellisesta asiasta ei pukahdeta sanaakaan.

      Eikö uskalleta?

      Onko keskustelua aiheesta ollut jonkin hypnoosijärjestön sisällä? Onko tietoa?
      Entä lääkärien keskuudessa? Psykologien?

      Kaikki vaikenevat yhtä lailla.

      Jonkin verran asiasta keskusteltiin lestadiolaisten joukoissa vuosi sitten, tuon artikkelin ilmestymisen aikoihin, mutta sekin keskustelu jäi lyhyeksi eikä johtanut yhtään mihinkään.

      • Eero39

        En halua loukata, mutta nyt on niin ettet ole kartalla ollenkaan. Eivät terveydenhuollon ammattilaiset "keskustele" tällaisella palstalla. Ammattilaisilla on aivan omat seminaarit, lehdet, jatkokoulutustilaisuudet jne. joissa kyllä keskustellaan tällaisista vaikka kuinka paljon.


      • Mitäväliä
        Eero39 kirjoitti:

        En halua loukata, mutta nyt on niin ettet ole kartalla ollenkaan. Eivät terveydenhuollon ammattilaiset "keskustele" tällaisella palstalla. Ammattilaisilla on aivan omat seminaarit, lehdet, jatkokoulutustilaisuudet jne. joissa kyllä keskustellaan tällaisista vaikka kuinka paljon.

        Ehkä et itse oikein lukenut tarkasti?
        "Onko keskustelua aiheesta ollut jonkin hypnoosijärjestön sisällä? Onko tietoa?
        Entä lääkärien keskuudessa? Psykologien?"

        Siis onko tietoa onko keskusteltu?

        Ei täällä, osaanhan minä itsekin lukea.

        Tosin olisi paljon parempi, jos lääkäritkin keskustelisivat julkisesti julkisista asioista. Kuten vaikkapa tuosta artikkelista.


    • Jaa-a-ja-joo

      No missä toivot lääkäreiden tästä julkisesti keskustelevan? Kaisaniemen kauppahallissako? Hartwall-areenalla?

      Asiahan on vanha ja siitä on keskusteltu Freudin uran alkuajoista asti ellei niitä ennenkin.

    • etsi_peili

      Elikkä syytät kaikkia hyväksikäytettyjä valemuistoista?

      Asiahan saadaan jatkossa ehkäistyä ja hoidettua sillä, että lestaadiolaistyttöjen neitsyys tarkastetaan säännöllisin väliajoin. Jos neitsyys ei ole tallella, on syytä epäillä hyväksikäyttöä. Etenkin jos lapsen tarina ja oireilu tukee sitä.

      Ihan oikeasti: lasta voi kohdella monella eri tavoin väärin. Osan muistaa, osan ei. Harva muistaa alle 5-vuotiaana sattuneita tapauksia, toiset muistavat. Hyvin traumaattiset tilanteet voivat aiheuttaa muistinmenetystä. Ja joissain tilanteissa asiat voivat palata mieleen. Näin eräs nainen muisti lasta imettäessään, miten hänen isänsä oli käyttänyt häntä ja hänen kaveria hyväkseen ja tappanut lopulta hänen kaverin. Isä taisi joutua syystä vankilaan.

      Terve ja hyvinvoiva ihminen ei hakeudu minkäänlaiseen viralliseen tai vaihtoehtoiseenkaan terapiaan. Aika usein pahoinvointi on tavalla tai toiselle peräisin lapsuudesta. Kaikki oleelliset taidot ja käsitys omasta itsestä rakennetaan varhaisina vuosina. Elämä on kuin kerrostalo, joka rakennetaan lapsuuden päälle. Kun perustus on heikko, vahvakin talo sortuu. Eli katso peiliin äläkä lässytä.

      • Valemuistojen_synty

        Nimimerkki etsi_peili kirjoitti: "Elikkä syytät kaikkia hyväksikäytettyjä valemuistoista?"

        Kuinka voi olla näin mustavalkoinen mieli? Etkö lukenut lainkaan minun kirjoittamaani juttua tai tuota artikkelia? KUMMASSAKAAN ei viitattu mihinkään sellaiseen. Aivan päinvastoin.

        Jokainen tapaus tulee tutkia kunnolla, jokainen tapaus tulee ottaa todesta. Mutta sen varjolla, että useat ovat totta, ei syyttömiä saa tuomita. Vain syylliset tuomitaan. Tajuatko laikaan kuinka montaa ihmistä tällainen epäily koskettaa koko perhepiirissä ja ystäväpiirissä sekä työelämässä? Ei pilata vain syyttömän elämää, vaan hänen perheensä elämä ja MYÖS UHRIN, joka ei olekaan uhri. Valemuistojen kohdallahan uhri itse luulee ja uskoo kaiken tapahtuneen, hän ei valehtele.

        Mieleen pulpahtaviin muistoihin tulee suhtautua tosissaan, mutta ohjailu johonkin suuntaan on niin hienovaraista, että sitä ei ehkä huomata. Ei edes terapeutti itse. Uusien muka-muistojen luominen on helpompaa kuin on osattu aavistaa. Jokainen meistä muistaa saman tilanteen hieman toisin ja täytämme aukkoja itse keksityillä muistoilla.

        Hyväksikäyttöä on niin paljon, että ette ymmärräkään. Suurin osa ei ole kovin vakavaa uhrin mielenterveyden kannalta, mutta yhtä kaikki tuomittavaa. Vakavistakin hyväksikäyttötapauksista vain osa tulee ilmi. Itse tietämistäni seksuaalisista hyväksikäytöistä yksikään ei ole johtanut poliisitutkintaan.

        Sen sijaan kaikista ilmi tulleista tapauksista osa ei olekaan totta. Yksikin on liikaa, mutta noista ketjun alussa esitetyistä artikkeleista voi päätellä, että kyse ei ole vain yksittäisestä tapauksesta, vaan kyse on terapeutin virheestä ja tällaisia terapeutteja on useita. En siis lainkaan vähättele hyväksikäytettyjä, vaan ammatillisesti pätevänä esiintyviä puoskareita, joista ilmeisesti osa on jopa virallisen terveydenhuollon parissa toimivia psykiatreja.

        Kaikki henkinen pahoinvointi ei johdu seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tämä kai on melko selvää?

        Keskustelua peräänkuulutin esimerkiksi tällä KESKUSTELUPALSTALLA.

        Voi vain kysyä mikä teitä niin ärsytti tuossa kirjoituksessani, että piti hyökätä tuolla tavalla?


    • 5viides-.tuubaork

      jos nukkuu ei tarvitse hypnoosia meidän ryhmämme VALVOO...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      78
      1423
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1215
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      103
      1072
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      954
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      139
      928
    6. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      163
      853
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      824
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      804
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      796
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      685
    Aihe