Kolmioita laskettu

zeezet

Kainuussa ja muuallakin on osa riistakolmioista laskettu ja tulos on: HEIKOIN 3:een vuoteen. Että siitä repikää huumoria, kun Metsähallitus myy lupia omille maille ja niitten mukana ammutaan ne viimeisetkin "siemenperunat"! Kyllä nyt niiden, jotka voivat asialle jotakin, ryhtyä toimenpiteisiin. Eli lupia EI MYYDÄ! Seurat ovatkin eri juttu ja siellä kyllä yksimielisyys löytyy sillä perusteella, että JOS vielä emolinnut ammutaan, saa pikinokan kasvattajat pitää kennelinsä tyhjänä. Metässä kun kuitenkin riittää lintujen verottajia pitkin vuotta ja nyt jo useammankin vuoden vanhat linnut, jotka ovat selvinneet talvista ja haukan kynsistä pitää ehdottomasti säästää. Jos näin ei tapahdu, seurauksena voi olla useamman vuoden rauhoitus. Kynnelle ne, jotka siihen kieltotoimintaan pystyvät niin vuoden, kahden päästä tilanne voi olla täysin toinen.

16

370

  Vastaukset

  • Lukekaapa esim. Koillissanoman uutiset kolmiolaskennasta Koillismaalta. Karu totuus paljastuu.

  • Ei se hyvää tiedä mut ei hyvää ollu odotettavissakaan tällä olemattomalla kannalla. Yksi kesä ei pelasta nollissa olevaa kantaa vaikka kuinka se ainoakin kana saisi täyden poikueen. Nyt taas tietenkin rajoitetaan tavalliseen tapaan kautta loppupäästä kun tärkeintä olisi rajoittaa heti alussa vielä koossa olevien poikueiden turvaksi. Nämä päättömät puupääthän on paikoin helppo lahdata vuoroon oksille kun taas kauden edetessä olisivat hajaantuneet pitkin itsenäisinä. Rauhoitettiinhan metsähanhikin vaikka paikoin niitä olisikin metsästettäväksi. Saman voisi tehdä kaikille kanalinnuille myös muutamaksi vuodeksi vaikka se viimeisiä henkitoreita vetäviä papparaisia saattaisi kalvata kun ei ehtoopuolella enään jahtiin ehdi.

  • On hyvä petokanta ainakin. Haukat, minkit , supikoirat,ketut, ilvekset ym. Myyriä ja hiiriä oli muutamana vuonna runsaasti ja nyt niidin kannat ovat romahtaneet. Pedot saalistavat nyt pääasiassa lintuja ja jäniksiä. Jotakinhan niidenkin on syötävä. Kun kynsi tulee niin sulka menee.

   • Suomessa on kautta viime vuosikymmenten menty petoasioissa perse edellä puuhun. Kaikkia petoja pitää saada paljon ja suurinosa rauhoitetaan kokonaan kun taas petojen verottamaa riistaa sitten ihmetellään mihinkä ne katoaa. Silloin kun petoelukoista ei ollut tietoakaan ja osasta maksettiin tapporahaakin oli suomessa mitä parhain metsäkana sekä vesilintu kanta hirvistä puhumatta. Nyt elätetään vain petoja niiden ruuan kustannuksella ja metsästäjä organisaatioiden lampaat ihmettelevät kuinka metsästys vaikuttaa niin paljon kaikkeen. Eiköhän sekin kerro jotain kun 80-90 luvulla et nähny syksyssä lainkaan kanahaukkoja ja jos joskus näit oli se oikein ihmetyksen aihe. Nyt jokatoisella teeren kuvastus reissulla vähintään iskee kanahaukka teerenkuvaan kiinni. Samoin ilveksen kanssa. Samaisina vuosikymmeninä piti oikein kauaskin lähtee ilveksen jälkeä ihmettelemään kun joku ilmoitti nähneensä. Nyt kun haet ajokoiralle jäniksen jälkiä näkyy enimmäkseen ilveksen jälkijonoja ja polkuja jokapaikassa. Pedot huipussaan ja syömäriista minimissä. Jokainen päätelkööt missä vika.


   • Täällä härmålandissa taitaa petoasioissa vallita samat systeemit, kuin russlandiassa. Meinaan tässä joku vuosi sitten, kun russian ministerit laukkauttivat susen tapporahan, niin susenmehtuu loppui kertalinttuulla. Vaan sitten kun mm. Karjalan alueella susikanta kasvoi räjähysmäisesti ja peurat sekä pienriista, (lähinnä lintukannat). syötiin sukupuuton partaalle, niin jo vain ministerit havahtuivat ja päättivät uuelleen asettaa susille tapporahasysteemin käytäntöön. Susen tapporaha on 4000 ruplaa, n. 50 euroa/susi.
    Ja nyt Karjalan salomailla esim. peurakanta ja metsäkanalintukannat ovat alkaneet elpyä. Ei niitä ehkä vielä aivan jokaisen kyysenkäkkyrän tai räkämännyn oksalla istu, mutta elpyvät kuitenkin.

    Olen kysynyt aivan asiallisesti susikannan kasvun vaikutuksista riistakantoihin, mutta kun riistantutkimuslaitoksilla aivan yleisesti on kielteinen suhtautuminen mahdollisiin petokannan lisääntymisen vaikutuksiin riistan hävikeissä, niin vastaus on tällainen stantardi vastaus: Että olevinaan kylymät kesät ja halla vie munat ja kuoriutuneet poikueet. Ja ettei varsinkaan esim. susikannan kasvu yms. pedot vaikuta asiaan.
    On se vaan kumma asia, ettei täälä härmåandissa vaikuta, vaikka esim. naapurissa vaikuttaa.


  • Kävin pohjosessa pikku reissulla (2500 km) tuossa pari viikkoa sitten ja siellä kun tuntureilla tuli käytyä ja vähän muuallakin, ei kyllä kanalintuja näkynyt saati lentänyt. Yksi ainoa metsokoppelo ponnahti siivilleen Pyhitys-tunturille johtavan tien varrella. Hämmästelimme puolison kanssa myös jänisten vähyyttä, kun niitä taas hämeessä näkee paljon.Kumma hiljaisuus vallitsi. Mikähän kato on riistapuolella käynyt? Vai olisko niin että tukalahkot säälämpötilat on verottaneet paikallisia kantoja. Porotkin köllöttelivät tienvarsilla väsyneen näköisinä. Ja hakeutui mm. leirintäalueelle ihmisten viereen ja uimaan samaan rantaan.

   • Niitä lintuja ei enää riitä Lapin selkosille, kun kannat ovat vähentyneet keski- ja etelä-suomessakin. Asiantuntijat sanovat, että kylmä kesä verottaa metsäkanalintujen poikastuotantoa. Mutta lämpimistä keleistä ei samassa hengenvedossa ole tullut mainintaa, jos ne säätilat nyt jollakin tavalla vaikuttaa pesimisiin ja poikueisiin.

    Pienpetokannat ja petolinnut kuriin, niin jo vain metsäkanalinnut vapaasti lentelee ja jäniksen poijat hyppelee jokaisen luonnossa liikkuvan iloksi.


  • Koillismaalla kierrelyt pari vk monenlaista maastoa koiran kanssa ja tuloksena yksi 2 poikasen teeri poikue.Kanahaukkoja näkyi joka kerta,parhaalla kertaa näkyvissä 3kpl.
   Katsokaapa vaan kaikki mitä tekee metsähallitus,antaa metsästää lokakuun loppuun ja lupia myy niin paljon kun on ostajia.Nimellisesti lyhentää jostakin parilla viikolla.Onneksi tuo kanahaukka ja muut pedotkin tottelevat lyijyä,

   • Kanalintukadon ja mahd rajoitusten takiahan ne nosti lupien hintojakin. Jollainhan se on kompensoitava mahdollinen metsästäjä kato tai rauhoitukset. Eikä varmasti hinnat alene koskaan kuten ei muukaan suomessa. Sähkönsiirtoja korotetaan jatkuvasti muka maakaapeloinnin kustannusten kattamiseksi. Kattokaa vaan kun viimeisetkin linjat on maan alla niin hinnat nousee vaikka ei tarvi enään maahanlaittoja kustantaa. Kaikki täällä perustuu tyhmien kusetukseen.


  • Olen tässä pari vuotta sitten ja sitä aiemmin käynyt Kainuussa lintumetsällä, mutta nyt en ole pariin vuoteen lunastanut metsästyskorttia, kun metsäkanalintuja yksinkertaisesto ei ole. Viimeisin havainto parin vuoden takaa oli yksi metso tien poskessa. Ja kun tieltä ei saa ampua, niin se lähti lentää vouhottamaan ja kauas.

   Ja kun lintukannat ovat koko Suomen kamaralla laskeneet olemattomiin, olen ajatellut lopettaa koko metsästyksen ja myyä lintupyssyntorrakon pois. Mitäpä sitä turhaan seisottamaan asekaapissa käyttämättömänä.

   • Elähän hättäele torrakkos myynnin kansa. Eläkä hättäele aenakkaa metästykses lopettamisessa. Se pittää katella muita elläinpopulaatioita, jos metsäkanalintuja ei suurissa parvissa lentele tai istuksi puissa oksat notkuen.

    Onhan monilla aluveilla ylisuureksi paisunu hirvikanta. Metänomistajat ovat vain mielissään, kun joku kaataa rumauttaa muutaman hirven taimikoitaan tuhoamasta.
    Ja kuulostaahan nuita susiahi juoksentelevan immeisten ilimoilla ja hättyyttelevän itekunnii koiria ja elinkeinonharjoittajan lihakarjaa ja lehmiä ja lampaita. Jotta ee kun vuan susia kenttään ja nahkat nahkurin orsille parkittavaksi ja siitä sitte pukuompelijalle, nii eepä ihtiä ja vaemmoa ja penskoja palele pakkasilla. Ja kun viriili metästäjä kerkiää lahata kymmeniä susia vuosittain, nii jo vain siitä tolokku roti löytyy susien aiheuttamiin ongelmiin.
    Nii. Ja onhan niitä muitahi haitallisia elukoita, jotka uhkaavat metsäkanalintujen poikastuotantoa. Esim. kettu, supikoira, minkki, yms. Ja saattaahan se villisikakin syyä märsytä metsäkanalinnun munat ja poikasetki, kun kohalle osuu. Sikahan on kaikkiruokainen.
    Van sitä villisikaa ei kyllä parane millään viispilikkuseiskalla ampua. Vaikka olisi ns. hyvä osuma, niin luodin teho ei riitä villisian tappoon, van se usseimmiten osumasta suuttuu. Ja sitte on, niinku savolaeset sannoo, ne vitsit vähissä eekä naarata. Villisialle pittää olla vähintään seittemän millinen, jotta se kertalinttuulla kellistyy..


  • 2016 oli huono poikasvuosi, koska kylmät sattui pahimmoilleen poiskasaikaan. Samoin kävi 2017, joten linnut oli todella vähissä. Ei näkynyt juuri lainkaan poikueita, vaan ainoastaan yksinäisiä tai pareja. 2018 oli ihan ok poikasvuosi, mutta koska pesiviä lintuja oli hyvin vähän, niin metsissä törmäsi harvakseltaan poikueisiin ja ne olivast suuria, mutta tilanne oli sekeästi kahta edellistä vuotta parempi. Nyt näyttää siltä että poikastuotanto taas onnistuu ja tulevana sykynä lintua on metässä ihan kivasti.

   Ja mitä tulee metästyspaineeseen, niin siinä toimii itsesäätely. Tyhjää ei viitsi pyytää, joten huonoina lintuvuosina metsästyskin jää vähiin.

   • Justiinsa nuin, jotta tyhjän saapi pyytämätäkki..

    En ole meinaan maksanu vielä tään 2019 pyyntikauen metästyslupamaksuva. Ja kun olen seurannu noita kolmio-, yms. laskelmia, niin tuo lupamaksu on vielä harkinnassa..

    Ja vaikka sitä rahhaa mennee turhempaankin, niin se vajaat neljäkymppiä tuntuu kyllä turhalta kulungilta, ellei tule lähettyä metille. Van tietenkin jos maksettu kortti on valamiina lompsassa, niin eipä tarte siitä luvan puuttumisesta ennee rupista, jos joku päivä kuitenkin tullee lähettyä..


  • No niin väärässä olijat. Kanalintuja ei rauhoitettu huonoista kannoista huolimatta pari vuotta sitten ja kuinka kävikään. Kaksi onnistunutta poikaskesää ja nyt on ennätyskorkeat kannat.

   • Ettäkö ennätyskorkeat lintukannat. Ja sen seurauksena metsästysaikoja pidennettiin monilla paikkakunnilla joulukuun loppuun saakka. Van mitenkähän tuollainen örveltäminen mahtaa vaikuttaa seuraavaan 2020 metsästyskauteen, kun lehtien pudottua puun latvasta on helppo lasautella lintuja aivan könttähintaan..


  • Mie se vaan ruukaan tarkastan Muijan kolmion silloin tällöin , viimeksi kun kattelin ja arvioin , niin ensi syksynä pitäs olla isot poikueet . ainakin kun kolmiota katselee siitä päätellen .

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   195
   7735
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   5285
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   4209
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3143