Pihasaunasta

Apuakaipaisin

Miten kannattaisi toimia tuollaisen pihasaunan kanssa talvella, kun siinä ei ole muuta lämmitystä kuin sähköpatteri pukuhuoneessa. Ei siis mitään lattialämmityksiä eikä muitakaan. Vesi tulee omasta porakaivosta varaajaan. En aio käyttää saunaa talvella ollenkaan.
Tulevan talven sähkönkulutus pelottaa.
Onko saunassa pidettävä välttämättä MITÄÄN lämpöä jos putkista ja varaajasta saa vedet pois? Rakennus vaikuttaa joitakin vuosikymmeniä vanhalta, saunan puolella laatat sekä lattiassa että suihkunurkkauksen seinissä.
Muuttaessamme tänne pukuhuone haisi ja oli kostea, sitä on hiukan remontoitu ja siistitty ja haju on ainakin nyt kesällä ollut ihan raikas.
Mitä tekisin?

6

194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kukaanko

      Eikö kukaan voi auttaa? 😐

      • grewq

        No jos sauna ei ole talvi käytössä eikä vesien jäätymiselle ole vaaraa miksipä tuota lämmittää pitäisi? Jos on vesivaraajia, suihkuja tms. pitää vain muistaa valuttaa kaikki vesi pois


      • kylmäksi_vaan

        Jep, ns. peruslämmön ( 7 tjsp.) ylläpito vuoden läpi a) vie paljon sähköä b) ei kuitenkaan onnistu. Hyvinkin todennäköistä, ettei yksi pieni patteri jaksa koko rakennusta pitää "tulipalopakkasilla" plussan puolella. Joten ne vesisysteemit on joka tapauksessa pakko tyhjentää, muutoi käy hassusti, jos/kun tulee niitä -30 kelejä.

        Enempi tuollainen kuulostaa kuin patteri olisi asennettu vain satunnaista syys & kevätkäyttöä helpottamaan.

        Jos sitä rakennusta haluaa vähän parempana pitää, siis niin ettei esim. tuo "mummonmökin haju" palaa talven aikana, niin sitten siellä voisi kokeilla ns. kuivanapitolämmitystä. Googlettelemalla löytyy lisätietoa. Taitaa vaan kuivanapitolämmitykseenkin upota useampi tuhat kWh, jos sitä pitää syksystä kevääseen päällä, mutta jos nyt alkuun vain kaikkein kosteimpien kelien yli?


      • Esi_merkki

        Pieni peruslämpö ei vie paljoa sähköä ellei koko rakennus ole ns. "harakanpesä". Vasta, kun aletaan lämmittämään yli 17 asteen sähkönkulutus lisääntyy merkittävästi.

        Käy vaikka silloin tällöin poltamassa saunassa muutama pesällinen puita, nostaa lämmöt ainakin hetkellisesti ja poistaa hyvin kosteutta jos sitä on sisälle kertynyt.


      • kylmäksi_vaan

        Peruslämpö vie paljon sähköä. Puheenaiheena on erillinen pihasaunarakennus, joten studioraati veikkaa runkomateriaaliksi hirttä. Ja kun kyseessä vielä lienee just tällainen tyypillinen n. 20 m² sauna tupa, niin tuskin sitä järeästä hirrestä on tehty. Joten seinän lämmöneristyskyky voi olla samaa suuruusluokkaa kuin moderneilla ikkunoilla (U-arvo n. 1).

        Siinä käy helposti niin, että 1 kW eli sen patterin täysi teho tarvitaan jo vajaan 10 °C pakkasella ja -30 °C keleillä pitäisi tehoja olla useampi kilowatti estämässä sisälämpötilaa laskemasta pakkaselle.

        Tällainen sauna on nykyään aina "harakanpesä" uudisrakennuksiin verrattuna. Moderni omakotitalo pysyy lämpimänä samoilla tehoilla, mutta on sitä seinien yms. lämmönerityksessä "pientä" eroa. Koita nyt vähän isekin aivojasi käyttää. Ns mökki-ikkunan U-arvo liki 3, seinän umpiosa 1 jne. Vertaa tämän päivän vaatimukseen.


    • ton.de

      Jos käyttää talvella ja on laattalattia, on peruslämpö syytä pitää, muuten laatat irtoaa. Vesi menee joka tapauksessa saumoista laattojen alle ja jäätyy, nostaa laatat irti. Ellei pakkasella käytetä, pärjää ilman lämmityksiä kun vaan laskee vedet pois putkista ja varaajista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe