Koira puolustaa aarteita agressiivisesti

Yksikolmetoista

Kyse ei ole mistään kulmien nostelusta tai murisemisesta, vaan oikeasti päälle käymisestä.. Toisen koiran ei tarvitse kuin kävellä ohi (kiinnittämättä huomiotakaan) ja tämä käy päälle..


Tilanne on kärjistynyt nyt keväällä. Koira on pieni sekarotuinen, 2v. Oli "unelmakoira" ja hankittiin kaveri vuosi sitten. Tämä toinen ei ole millään lailla agressiivinen tai tarkka tavaroistaan. Hyökkäilyä ei tapahdu ihmisille vaan vain toisille koirille, vieraille ihmisille. Leluja on aina ollut tarjolla koko ajan, mutta vain tietyt ovat tälle tärkeitä( kaikki pallot)
Ongelma ei ole vain kotona vaan myös ulkona.
Jos kerron esimerkkejä niin selittäisi paremmin:
Oltiin perheen kanssa kotona ja koirille tuotiin uusi lelu. Tämä koira omi lelun heti, mutta leikki sillä meidän ympärillä. Jossain välissä meni lattialle makaamaan lelun viereen ja sieltä tarkkaili toista koiraa. Toinen koira meni muina lelulaatikolle selin toiseen koiraan niin näin kun tämä meni vaanimisasentoon ja tiesin että kohta hyökkää jolloin nappasin koirasta kiinni ja toruin. Koira kyllä rauhoittuu ja alistuu, mutta käytös toistuisi kyllä..

Oltiin ulkona mökillä, koirat vapaana juoksenteli ja leikkivät yhdessä. Maasta löytyi pallo eikä se menoa häirinnyt(tämä koira tykkää että sitä jahdataan kun sillä on keppi/pallo).
Yhdessä vaiheessa molemmat olivat pöydän alla ja ihan yöstä tämä koira kävi pienemmän kimppuun, enkä tietysti tilannetta nähnyt. Olen aina reagoinut erottamalla koirat enkä halua antaa niiden selvittää välejään koska koen pienemmän olevan täysin viaton.

Viimeisin oli kun luin että mitä enemmän tärkeitä asioita on esillä ja kokoajan saatavilla, sitä vähemmän niistä tulee tärkeitä. Laitoin sitten esille kasan luita ja koko illan koira hamstrasi luita omalle paikalle ja makasi niiden kanssa siellä. Yöllä pienempi oli olohuoneessa ja yritti lähestyä makuuhuonetta(kaikkien nukkumapaikkaa) ja vanhempi oli sängyssä ja sille tärkein luu oli lattialla. Tämä alkaa murisemaan ja sain kiinni juuri ennen kuin rähisten hyppäsi sängyltä toisen kimppuun.

Nyt on tullut myös aivan uusi tilanne molemmilta koirilta. Hihnakäyttäytyminen on mainiota, paitsi jos istumme jossain. Ohikulkevat koirat ja ihmiset tämä kokee uhkana ja olisi hyökkäämässä päälle.. Pienempi on oppinut sen vanhemmaltaan..

Olen aivan neuvoton, turhautunut ja väsynyt tilanteeseen..
Neuvoja, tai varsinkin kokemuksia! Kiitos

11

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liibalaaba123123

      Mä en ikänä antaisi koirien syödä luita samassa tilassa, varsinkaan vahtimatta. Ehkä sellaisia koiria jotka eivät riitele, mutta silloinkin vahtisin ettei kumpikaan mene toisen luo ahdistelemaan.

      Jos koirat tappelee niin eristys on vihoviimeinen mitä tulisi tehdä, koska asia ei tule selvitetyksi, vaan jää painamaan ja tulehduttamaan välejä entisestään. Jää siis negatiivinen fiilis pyörimään päälle. Ensikerta on sitten taas vaikeampi.

      Hyökkääjän tulisi saada rangaistus ja tosipaikan tullen heittäisin vaikka kyljelleen toisen katsoessa. Kyljelläänolevaa ei toinen saa kiusata, mutta haistella ja katsella saa rauhallisesti. Kun kyljelläänmakaava rauhoittuu täysin ja pysyy maassa ilman pitelyä (alistunut täysin), se saa nousta ja homma jatkuu normaalisti ilman riitoja.

      Mutta, sinä teet mitä teet. Sen vaan sanon, ettei riiteleviä koiria koskaan erikseen, vaan niiden tulee päästä riidasta ensin yli ja rauhoittua, jonka jälkeen voit eristää ne toisistaan ''hyvässä hengessä''. Ettei jäisi ne negatiiviset asiat vikana mieleen siitä toisesta koirasta.

      Tällaisia riitapukareita älä jätä _koskaan_ vahtimatta keskenään. Jos oltava samassa tilassa niin kuonokopat päähän, ettei toinen löydy kuolleena joku päivä sun palatessa kotiin.

    • Yksikolmetoista

      Kiitos paljon vastauksesta!
      Olen muutaman kerran alistanut koiran täysin ja antanut toisen tulla haistelemaan mutta ei tuntunut auttavan? Pitäisikö vain toistaa ja toistaa?
      Tuntuu että sekin vain vahvistaa tätä käyttäytymistä?
      Tiedän että olisi hyvä antaa riidan mennä loppuun mutta pelkään pienemmän puolesta, joka tuntuu vain yrittävän tilanteesta pois ja se on muutenkin jo varovainen isomman kanssa..
      Näitä hyäkkäyksiä ei tapahdu siis muuten kuin lelujen ja luiden kanssa.(luin tekstini ja en sitä selvästi sanonut)

      Ap

      • 1517

        Ota ne luut ja lelut pois jos se kerran ratkaisee asian. Tarvitseeko siihen ohjeet?


      • 111Blaablaablaa

        Olipas typerä kommentti, ei lelujen ja luiden pois ottaminen mitään ratkaise.
        Sori ap, ei ole vinkkejä, samantapainen tilanne itsellä..


      • uolevikuuskaks

        Ap itse kertoi, että ratkaisee. Mutta taitaa olla liian yksinkertasta hoitaa asia kuntoon.


    • näinkin

      Resurssin arvo laskee kyllä, kun resurssia tarjotaan mielin määrin. Se ei tosin tee tätä sillä sekunnilla, kun luita ja leluja lisätään. Alussa tilanne on täysin päinvastainen, resursseista tappelemaan valmiilla koiralla on entistä enemmän puolustettavaa, jolloin riidan alkuja on entistä enemmän. Kun luita ja leluja lisätään, täytyy niistä riitelyn mahdollisuus myös estää, portti väliin, koira hihnaan jne. Järkevintä olisi järjestää paljon resursseja hallitusti ja kun koiria ei pysty pitämään silmällä, tappeluja aiheuttavat resurssit kerätään pois. Jos koira murisee tai hyökkäilee esim portin takana, se huomaa kyllä, että kukaan ei ole kiinnostunut sen leluista, ellei sitten joku ryntää paikalle osoittamamaan kiinnostusta leluihin ja luihin, ehkä tarkoituksenaan torua koiraa..

      Oman resurssiaggressiivisen kodinvaihtajan sain lopettamaan minua kohti hyökkäilyn vain kävelemällä pois, en ollut sen ruuasta kiinnostunut, joten en siitä ole valmis tappelemaankaan.. Toimii vain resurssiaggressiivisuuteen, muissa aggression muodoissa tämä vahvistaa aggressiota.

      Teillä on toistaiseksi hyvä tilanne, kun toinen koira alistuu, se ei tee tätä tappiin asti.. Kun toinen alkaa puolustautumaan, on tuo resurssiaggressiivisuus pieni ongelma, suhteet kun vaihtuvat niin, että nyt alistuvasta koirasta tulee pelkoaggressiivinen ja se puolustautuu herkästi vähänkään uhkaavassa tilanteessa ja mieluummin jo ennen sitä.

    • 8816

      Kannattaisikohan alkuun lisätä liikuntaa koirien kanssa? Kymmenen kilsan ylimääräinen pikamarssi vie tehokkaasti mehut pois. Molemmat piskiset mukaan ja menoksi on hyvä ensiapu miltei ongelmaan kuin ongelmaan. Tarvittaessa useamman kerran viikossa.

      On muutama asia jotka ehkä tekisin sijassanne toisin. Kerroit että otat kiinni kun se on aikeissa hyökätä? Kuitenkin koiran pitäisi uskoa sanaa eli auktoriteettisi ei ehkä ole aivan kunnossa. Itse vastaavissa tilanteissa käytin sanaa "USKALLAS", niin painokkaasti että yksinkertainenkin piski sen tajusi. Vasta sen jälkeen pidätin, ellei joskus harvoin uskonut. Ensin siis käskytys ja viimesijaisena esto ja poisto.

      Kun hankitte koirille leluja, kannattaa hankkia kummallekin omansa. Ja samalla auktoriteetilla kuin edellä tehdä selväksi kumpi on kumman ja ettei toisen omaan ole asiaa. Riitatilanteissa molempien lelut lähtee evakkoon. Samoin mikä tahansa liika omiminen vie ko. tavaran evakoksi kunnes vahtiminen unohtuu.

      Käyttäisin ehkä iltaisin tv-tä katsoessa myös tilaisuutta hyväksi ja kutsuisin koirat viereeeni soffalle, tarjoaisin molemmille puruluuta kädestäni järsittäväksi. Näin molemmat koissut saavat vierihoitoa, toinen toisella ja toinen toisella puolella. Tärkeää on siis että itse pitää puruluun toisesta päästä kiinni. Näin kasvattaa omaa ja koirien läheisyyttä ja luottamusta.

      Tuo ulkona esiintyvä ongelma ratkennee ihan sillä että juttelet koirillesi rauhallisesti. Siinä yhteydessä kerrot että sieltä on joku kaveri tulossa ja kehotat käyttäytymään asiallisesti. Mainitset asiasta tekemättä siitä numeroa. Et hermoile tulevaa sillä koirat havaitsee pienenkin värähtelyn ja epävarmuuden äänessäsi. Tarvittaessa sitten tilanteen mentyä ohi, voit kertoa että vähän paremminkin voisitte käyttäytyä. Ohikulkevaa ihmistä/koirakkoa voi tervehtiä vaikka pidätkin koirasi ulottumattomissa aivan vierelläsi. Se nimittäin antaa koirillesi kuvan että tiedät ja tunnet kaikki, eikä mikään sinua voi yllättää.

    • Siis onko se eka se ongelmatapaus? En ihan ymmärtänyt kumpi.

      Ensinnäkin, ikäero on vähän pieni, joka jossain tapauksissa voi aiheuttaa ongelmia, esim. tietyt rodut ym.varsinkin jos kyseessä samat sukupuolet (?).
      Eli tuo puoli olisi kannattanut ajatella etukäteen.

      Itse en todellakaan kannata tuota "mitä enemmän esillä". paitsi silloin voi, kun koirat pelittää keskenään.
      Ja luut, varsinkin jos on tuoreet ja uudet, niin olisi vihoviimeiset, joita antaisin huolimattomasti kieriä ympäriinä... Ne on niin vahvoja tunteita herättäviä, että ne ainoastaan valvotusti ja riittävän välimatkan päässä koirat toisistaan. Ihan jo siksikin, että voivat olla rennommin, kun tietävät, että mamma hoitaa asiat.
      Jos olisi oikein tunteita herättäviä leluja, niin niiden käyttö vain ihmisen toimesta. ei myöskään kierimässä ympäriinsä.
      Nollatoleranssi taloon eli yhtään kyräilyä, ei edes silmien muljahtelua toisen suuntaan sallita. Heti palaute. Palaute aina sellainen, että menee jakeluun, muuten siitä ei ole mitään hyötyä, päinvastoin.
      Jos koiran joutuu pistämään tantereeseen, niin ei siihen toista päästetä ihmettelemään. Se on toisen pönkittämistä maassa olevan silmin. Omistaja on se pomo, jonka egoa vaan pönkitetään ja omista hoitaa homman.

      Ja kuten jo mainittu, paljon/riittävästi liikuntaa ym. mukavaa toimintaa kummallekkin, ettei ole tarmoa hölmöillä.
      Oma auktoriteetti saatava kuntoon. Jos ei muuten, niin kannattaa ottaa yhteyttä johonkin ongelmakoirakouluttajaan, pätevään.

      Tuo, että koira reagoi voimakkaammin, kun ihminen istuu jossain, voi johtua ihan epävarmuudesta. Koira voi mieltää ihmisen avuttomammaksi, joten se reagoi.
      Jollain puolustusviettisillä se taasen voi herättää puolustusreaktiota. Ellei siis omistajan asema ole kohdallaan.

      Eristys on toisaalta huono asia. Siis ylipäätään. Rankaisuna se on vielä huonompi. Mutta jos hommaa ei saa pelittämään yleisesti, on vaihtoehdot vähissä. Varsinkin jos on reilummin erikokoiset koirat, niin vaara on suuri, että pienelle käy köpelösti.

      Paras olisi hankkia joku pätevä arvioimaan tilanteen ja opettamaan kädestä pitäen.

    • sitäottaapattiin

      älä härnää koiraas.

    • juurikasjuri

      Itse jättäisin stressiä nostavan alistamisen pois. Kaikki negatiivisuus vahvistaa ajatusta puolustautua. Katkaisin toiminnan äänellä esim. naksutin ja vahvistaisin ruualla kontaktin ottoa minuun joka kerta kun uhka tulee lähelle. Tätä täytyy harjoitella "kuivalla" eli ei vain itse tilanteessa. Ruokailu on hyvä hetki samoin leikkituokiot tms vahvistaa naks! katse

    • koiravalitsistoisin

      Kaikki koirat ei sitä kaverikoiraa kotiinsa kaipaa, se on omistajien harha,että koirat tarvis kaveria.
      Jos koira on perheessä ihmisten alapuolella,se ei käyttäydy noin.Olet tainnut palvella ja passata sen perheenne pomoksi,ja nyt se kokee nuoremman uhkana.Ikäeroa koirilla,jos ovat samaa sukupuolta pitäisi olla tosi paljon,jotta iästä johtuen niiden järjestys olis selvä.Jos samaa sukupuolta,ja lyhyellä ikäerolla,niin ei välttämättä tuu koskaan toimimaan.Monet luopuu toisesta,koska tilanne on koirille stressaava jatkuvasti,eivätkä arvojärjestystä saa ehkä koskaan selväksi.Vaan rähinät ja yhteenotot ovat loppuiän niillä ongelmana.Kokeileppa jos joku kouluttaja voisi asiaan vaikuttaa,neuvoa miten te kohtelette niitä eritilanteissa,jos se ei auta,ei mikään.
      Mieti miten teet,ja mikä on koirille parasta,ei ihmisille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1955
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1878
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      139
      1430
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe