Arka suomenajokoira

maukkaperusjätkä92

Morjensta kaikille!

Ostin 3,5 vuotiaan uroskoiran viime vuonna joulukuussa. Koira on luonteeltaan arka, hieman pelokas ja varautuvainen. Koira on hieman alistuvainen kohtaamaan uusia ihmisiä, mutta jokaista ihmistä kohtaan sillä on kova kiinnostus. Koira on myös ns. välinpitämätön toisista henkilöistä. Olen koiran kanssa tekemisissä miltei joka päivä ja minusta se on ottanut ''isännän''. Ongelmani on siinä, että miten saan koiran kohtaamaan ihmisiä, ettei se ole heti pakenemassa tilanteesta? Koira pitää pienen varoetäisyyden uusiin ihmisiin (3m), mutta namit auttaa jonkin verraan asiaa. En pakota koiraa vaan annan sen toimia omatunnon mukaan.

Koira ei ole edellisessä omistuksessa saanut käydä metsällä ollenkaan. Ainoastaan pari kertaa ja nekin toisen koiran kanssa. Itse kerkesin koiraa käyttää viime metsästyskaudella jonkin verran metsällä (11 kertaa) ja tiesin sen, että koira tulee olemaan kuin pentu metsässä. Tein yleensä nuotion ja annoin koiran touhuta omiaan metsässä. Koira on arka lähtemään pois näkyvistä. Jäniksen ja ketun jäljet ovat sille hieman vieraita, mutta loppukaudesta se herätti jonkinlaista mielenkiintoa riistaan. Miten jatkaisin koiran kouluttamista metsällä?

Nyt on kuitenkin uusi metsästyskausi edessä ja toivon, että saisin itselleni hyvän ajokoiran. Haluaisin kuulla teidän kommenttinne vastaavanlaisista tapauksista.

Kokemusta on olla tekemisissä ajokoiran kanssa, mutten ole niitä hirveästi kouluttanut.

-Innokas ja välittävä ajokoiramies

6

838

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ishlaben

      Koulutusta sanaan malliin....
      Meille tuli n. Vuodi sitten arka (ihmisen hakkaama) ajokoira uros ja meillä ennestäänkin koiria...
      Alkuun pelkäsi jooa kahvipannun ääntä ja tiskikonetta. Ja jos erehtyi kättä nopeasti nostamaan niin koira oli salamana pöydän alla piilossa.
      Aloteltiin näyttely harjoitukset ja koska minä olen koiran johtaja niin en anna koiralle mahdollisuutta yrittää paeta tai tai kyyristellä kun vieras ihminen tulee sitä katsomaan ja kokeilemaan. (Eli siis tuomari )
      Ja pahin opettelu oli mittaus kepin kanssa. Sama toistui siinäkin, koira yritti pakittaa pois tai rueta makaamaan, mutta koska olen sen pomo niin sehän ei passaa vaan koiran on tehtävä niinkuin minä haluan.
      Tällä hetkellä koira ei enää pelkää vieraita tai uusia tilanteita vaan luottaa siihen että kun olen mukana, mitään pahaa ei tapahdu.
      Eli hae itsellesi pomon paikka ja älä anna koiran olla sinulle isäntä.

    • maukkaperusjätkä92

      No niin täytyypä yrittää. Kiitoksia vinkeistä.

      Koiramme on myös ääniarka eli juurikin samanlainen kuin teidänkin koira. Uskon myös, että meidänkin koiraa on hakattu, koska kaikkea mitä käteen ottaa niin se hieman alistuu sille. Toivon mukaan saan koiraani hieman rohkeammaksi. Yhtenä ongelmana on tietenkin metsästyskaverit, koska niille se ei todennäköisesti anna kiinni. Oisko vinkkiä tähän ongelmaan?

    • ishlaben

      No tuota neidän uros on aika hyvin vuoteen kuntoutunut ja ei pelkää enää joten kärsivällisyyttä ja johtajuutta.

      No haluatko lainata edes koiraasi? Itse en lainaa kenellekkään kumpaakaan ajokoiristamme. Narttu kyllä antaa kiinni vieraalle sitten kun sitä huvittaa mutta minulle ja avopuolisolleni tulee käskystä kuten myös tämä meidän uros. Mutta en edes halua kokeilla tämän uroksen kanssa mitään mikä voisi tuoda takapakkia, kun vasta vuosi ollaan yhteistä rakennettu ja saatu luottamaan.

      Tietysti jos haluat lainata niin ole edes ensin mukana ja vasta myöhemmin yksinään. Näin minä ainakin suosittelisin.

    • maukkaperusjätkä92

      Yhteisomistamme koiran perheen kanssa sekä yhden muun metsästäjän kanssa. Toki olen mukana niin paljon kuin pystyn koiran ja toisten metsästäjien kanssa. Haluan, että koira tulisi toimeen metsästyskavereiden kanssa. En kuitenkaan odota sitä että koira antaa heti kiinni vieraalle. Minusta se on ottanut luoton ja minulle se antaa kutsumalla kiinni.

    • maukkaperusjätkä92

      Tavoitteenani on kuitenkin rakentaa vahva luotto koiraan. 8 kk se on ollut ja suunta on kokoajan positiivisempaan päin, mutta silti koirassa on paljon tekemistä. Toivottavasti metsästyksen yhteydessä myös luotto vahvistuu.

    • assti

      Hyvin kilvassakin menestynyt suku periyttää arkoja koiria. Tämän on sanonut minulle eläinlääkäri. olen kyllä huomannut sen itsekin. Pennun myyjät tuovat vain parhaat puolet esiin. Kun ostaa koiraa on paras tutustua ko. suvun koiriin aivan käytännössä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      696
      5380
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3564
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      157
      3347
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2593
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2419
    6. 261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1507
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      101
      1409
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1389
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1170
    Aihe