Kunnianloukkaus ja korvaukset ylimitoiteltu?

loukkaaja17

Terve.

Oon vastaajana kunnianloukkaus syytteestä ja sain hiljattain toisen osapuolen korvausvaatimukset. Voi olla, että syyte hylätään, mutta haluaisin silti kysellä miten tän korvausvaatimuksen kanssa tulisi suhtautua.

Lyhyesti:
Kunnianloukkauksena pidetään instagram tilin loukkaamista. Tili jota loukkaan on anonyymi. En siis suoria kommentteja ole toisen profiiliin kirjoittanut, mutta enemmänkin kuvan lataamista pilkkausmielessä omalle profiililleni. Kuvassa ei esiinny toinen osapuoli, eikä nimeä mainita tai muitakaan tunnistettavia kohtia. Kyseessä siis ns. meemikuva googlesta otetulla kuvalla. Sain silti syytteen, koska vastapuoli kokee kuvan pilkkaavan häntä.

Kuvan julkaisuajankohtana vastapuolella oli instagramissa seuraajia n. 30-40. Kuva ei näkynyt tai linkittynyt hänen seuraajilleen mitenkään, koska se oli omassa profiilissani (seuraajia alle 10). Nyt reilu vuosi myöhemmin vastapuolella on seuraajia kuitenkin yli 5000. Profiili ei siis ole hänen henk. koht. profiili vaan tämmöinen hassunhauska parodia profiili. Korvausvaatimuksissa hän vetoaa tähän 5000 seuraajaan ja sen vuoksi korvaussumma on tähtitieteellinen. Toki mulla on kuvatodisteet, ettei kuvan julkaisuaikaan ollut kyseessä näin suosittu profiili.

mielestäni on kohtuutonta vaatia suurta summaa sen vuoksi, että profiili on myöhemmin noussut suosituksi. Varsinkaan kun lataamani kuva ei ole mitenkään linkittynyt toiseen osapuoleen tai henkilöön siellä takana. Kyseenalaistan myös, voiko anonyymiä instagram-tunnusta loukata.

Toivottavasti tästä nyt jotain selvää sai.

8

449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • apLoukkaaja

      Lisätään vielä että julkaisemani kuva ei siis enää ole palvelussa. Lisäksi siis tunnen toisen profiilin ylläpitäjän henk. koht. varsin hyvin.

      Vastaavia ilmoituksia on tullut aiemminkin, ja ne ovat päätyneet mappi ö:n syövereihin. Tämä nyt pisti mietityttämään lähinnä noiden korvaussummien vuoksi.

      Ja jos tuosta nyt jtn minulle tulee, niin ok. Mutta että tuhansia euroja korvauksia.

      • HeVa

        Googlaa henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukset. Sieltä saat hieman johtoa korvaustasoihin ja siihen, mitä seikkoja otetaan huomioon korvauksia määrättäessä


      • 18-5

        Aivan posketon neuvo. Neuvottelukunnan suositukset koskevat henkilövahinkoja, jolloin rahallinen korvaus määräytyy haitta-asteen, eli vamman mukaan. Kunnianloukkauksesta ei synny vammaa tai henkilövahinkoa. Pelkkää vitutusta ei voi myöskään rahalla mitata.


      • HeVa
        18-5 kirjoitti:

        Aivan posketon neuvo. Neuvottelukunnan suositukset koskevat henkilövahinkoja, jolloin rahallinen korvaus määräytyy haitta-asteen, eli vamman mukaan. Kunnianloukkauksesta ei synny vammaa tai henkilövahinkoa. Pelkkää vitutusta ei voi myöskään rahalla mitata.

        On HeVan suosituksissa myös kärsimyskorvaukset. Uusimmassa painoksessa kunnianloukkauksen korvausasteikot ovat kohdassa III 3.1 sivulla 40.


    • yopelius

      Ja voi minä olen loukannut "kansanedustajia" haukkumalla heitä juopoiksi vitun puutteessa olevaksi tolloiksi ja kukaan ei ole vielä käräjille haastanut?? Miksi?

      • 18-5

        Koska vanha viisaus sanoo: ei haukku haavaa tee, eikä kenenkään kunnian tiedetä käräjillä parantuneen.


    • turhaa-mietit

      Ei suomen korvaukset ole mitään isoja. Ihan sama mitä vaatii emme asu Amerikassa. Parisataa sakkoja jos huonosti käy. Ei myönnä itse mitään sillä selvä. Ei poliisi tutki mitään tuollaisia enään nykyisin ei ole resursseja ellei ole toinen joku julkkis politikko. Lopetat nyt ainakin lisä solvaukset.

    • 1.000.0000

      Jos loukattu menettää terveydensä, niin ei sitä isollarahalla korvata.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe