Supersankari kliseet + stereotypiat?

PK-Fan

Olen löytänyt kliseitä netistä vain englanniksi, ja minun kielitaidollani ne eivät kovinkaan oikein käänny. Teen sarjakuvaa, ja yritän hoitaa sen niin että kliseitä on nolla. Mahdotontahan se varmaan on, mutta ainahan saa yrittää ;)

Eli siis voisiko joku vaivautua auttamaan, ja samalla vaikka pikkuisen keskustelemaan supersankaristereotyypeistä (taitaa olla eri asia kuin klisee)?

11

1049

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Unna_The_Doge

   1. Naamio

   2. Viittä

   3. Traumaattinen Lapsuus -> tahtoo puolustaa oikeutta

   Enempää ei tähän hätään ole mieleen.

  • PK-Fan

   Kiitti.
   PS. Keksiikö joku jotain voimaa, mikä ei ole vielä yhdenkään sankarin/roiston käytössä tai jotain coolia nimeä? Päähäni pälkähtää vain engl. Kielisiä, jotka kuulostaa pöljiltä käännettyinä. Ja väkisin tulee aina jotain ideaa/päähänpinttymä Taikaviitta 2000- sarjiksista, ja osa itse keksimistäni nimistä on jo joko marvelilla tai deeceellä käytössä.
   (Niillä on kyllä liikaa supersankareita. Vie tavallisilta omakustannekirjoittajilta elinkeinon, kun kaikkia kiinnostaa vaan niiden supersankarit)
   Ja muuten, voisiko joku vinkata, miten saan tehtyä hahmoista ja tarinan juonesta syvällisempää, niin, että se kuitenkin kiinnostaisi teinilukijoita?

  • PK-Fan

   Eli sillä siis tarkoitin, että mistä tietää, että on vetänyt jotain överiksi.

  • FatmanNever

   No överksi on vetänyt silloin kun (teini)lukijoita ei voisi enää vähempää kiinnostaa. Eli supersankari on niin ylivoimainen (joko itse tai härveleitten kera) ja yli-inhimillinen, että tarinan jännite katoaa, on liian ilmeistä että supersankari selviää joka tilanteesta, eikä lukijalle jää mitään tarinaa jäljelle. Voitosta voittoon tarinat eivät vedä.

   En usko, että supersankarin hahmo voi "mennä överiksi" kunhan sankarin 1) tausta lapsuudesta supersankariksi on uskottava ("kuinka supersankari syntyi") 2) supersankarin motivaatio toimintaan (pahaa vastaan taisteluun?) on uskottava ja aukoton (tuo "traumaattinen lapsuus" todellakin on blaah ja "tahtoo puolustaa oikeutta" on blaah-blaah 3) supersankari toimii aina loogisesti oman maailmansa ja kykyjensä rajoissa ja oman motivaationsa mukaisesti (ei skitsofreniaa -- ellei sitten skitsofrenia ole se juju) ja 4) oman sisäisen moraalisen koodinsa mukaisesti: ei tarvitse olla täydellisen putipuhtoisen hyveellinen kunhan on johdonmukainen (esim. minkälaiseen arvoasteikkoon supersankari laittaa erilaiset rikokset ja miten käsittelee/rankaisee niistä) 5) itseironiaa, varsinkin omien supersankarikykyjen suhteen, ja siihen liittyen, sekä supersankarin että tarinan luojan kykyä leikkiä perinteisillä supersankaristereotypioilla (trikoot ja hassut naamiot ym.) 6) supersankarilla täytyy olla inhimillisiä heikkouksia tai ainakin heikkous (mentaalipuolen, ei niinkään fyysisiä tyyliin Akilleen kantapää) ja sokeita pisteitä, koska niistä syntyy jännitettä: supersankarillakin pitää olla tilaa kasvaa ihmisenä ja supersankarina tarinoiden kuluessa. Varsinkin teinilukijoihin vetoaa kivuliaatkin kasvutarinat.

   Yksi supersankaristereotypia joka aika huonosti istuu pohjoismaiseen mielenmaisemaan on supersankarien pohjaton rikkaus, jolla siis sitten voi hankkia vaikka mitä ihmeellistä härpäkettä avuksi. Voisiko supersankari olla sankarina vahvempi jos hän olisi esim. omasta tahdostaan rutiköyhä tai "tavis" (esim. kieltäytymällä kaupallistamasta superkykyjään ja hyötymällä niistä rahallisesti), jolloin supersankarilla todellakaan ei olisi käytössä (henkilökuntaa ja hovimestaria hm-hmm...) muuta kuin mies tai nainen itse, eli omat kykynsä?

   Orpous on toinen. Sen tarkoitus on mahdollistaa supersankarin riippumattomuus. Mutta entäs jos sankarilla onkin iso ja värikäs suku? Supersankarin kyvyistä riippuvainen? Mitä jos supersankarikin joutuu valitsemaan supersankari "tehtävien" ja sukujuhlien tai sukulojaaliuden välillä? Tai entä jos perhe onkin pahin?

   Nämä nyt näin äkkiseltään.

   • PK-Fan

    Kiitti.
    Ajattelin muuten tehdä sarjakuvani anthrohahmoilla, kun se on helpompaa kuin ihmistenpiirto. Päähenkilönä on teini-ikäinen opiskelijakoira, joka asuu jollain keksityllä saarella, törmää avaruusolioihin, ja sotkeutuu asioihin niin pahasti, ettei enää voi vain häipyä tai yrittää saada apua esim. Armeijalta.

    Mitä luulette? Voisiko sellainen kiinnostaa ketään, niin että kannattaako piirtää puhtaaksi ja tarjota johonkin kustantamoon.


   • Doggepokka

    Yritä ihmeessä!


  • PK-Fan

   Kiitti vastauksista. Osaisiko joku kertoa lisää?

  • SalamaNopee

   Yksi klisee on, että naishahmot on aina "kauniita", ja niillä on jättirinnat.

   Ja joku vielä käyttämätön voima olisi, että hahmo puhuu kaikki pyörryksiin, siis kirjaimellisesti.

  • NappiOhimolla

   Muistan kun eka xmen elokuvaa mentiin kattoon, ja kun tuli ensimmäinen kohtaus jossa xavier käyttää voimiaan, niin joku yleisöstä huusi et "pliis älä paina kahdella sormella ohimoa ^^

   • PK-Fan

    Niinpä. Jos on pakko painella päätä sormilla, kokeilisi vaikka vaihteeksi otsaa.
    Ja psychic-voimat (ei taida löytyä suomenkielistä nimitystä?), Vahvuus, nopeus, lentäminen, nopea paraneminen, luodinkestävyys, ja kaiken maailman silmälaserit ovat klisee. Ja oudot heikkoudet.

    (Taisin juuri kuvailla Teräsmiehen.
    Ja siitä tulee vielä mieleen, että nimissä on 'mies', 'poika', 'tyttö', ja 'nainen')


  • Fhklgdhk

   Vanha aihe, mutta... yksi, mikä mua supersankarisarjiksissa on ärsyttänyt.
   Naishahmot on puettu ihonmyötäisiin ja varsin paljastaviin asuihin. Ylipäänsä asut on suunniteltu hahmoilla silmää miellyttäviksi miettimättä, tarvitseeko jokin paikka vaikkapa iskun- tai hankauksenkestoa.
   Jo aiemmin mainitut isot rinnat ja muutenkin ideaaliksi koettu vartalo, pitkät jalat ja kauniit kasvot.
   Naisten pitkät hiukset liehuvat vapaina heidän rynnistäessään tappelemaan pahisten kanssa tai estämään jotakin onnettomuutta. Luulenpa, että tosielämässä näillä ammattisankarittarilla olisi hiukset nutturalla tai leikattuna lyhyeksi. Itse olkamittaisen pehkon kasvattaneena tiedän, että hiukset ovat aina tiellä, jos tuulee tai liikkuu, jos ne eivät ole kiinni.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kisa (asialliset kommentit)

   Yksi, ikuinen umpityperien ketjujen aloittaja.. voidaanko tehdä joka kerta ilmoitus moderaattorille.. josko katoais bittiavaruuteen.. Mutta siis: uinn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   599
   4955
  2. En haluaisi uskoa että miehet ajattelee vain munallaan,

   mutta taas sain olla väärässä. Eli.. törmäsin männäviikolla puolituttuun mieheen työmatkalla. Hän kertoi, että viettäisi juhannusta minun kotikaupun
   Sinkut
   575
   4726
  3. STEFULLA OLI KOVA IKÄVÄ SOFIAA!

   Lennätti naisen Hankoon koko juhannuksen ajan ! Tosi rakkautta ilmassa. Taisi tulla kihlat ja häitä vietetään !
   Kotimaiset julkkisjuorut
   92
   2476
  4. Martina kisan kärjessä

   Kisa on käynnissä. Käsipohjauinti vetää kisaajien kädet hapoille. Martinan ranne on jo kivulias.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   194
   1684
  5. 65
   1673
  6. Abortti on kiellettävä Suomessakin

   Feministinen ajatus raskaudesta, ja sen keskeyttämisestä, jota Suomessa usein tarjoillaan ainoana mahdollisena, on kummallinen. Argumentti, jonka muka
   Maailman menoa
   638
   1277
  7. Yhden viestin päässä

   Voisit juuri tälläkin hetkellä olla tässä vieressäni. Silittelisin ja paijaisin sinut puhki.
   Ikävä
   56
   1216
  8. KOSKA MARIN TULEE KAAPISTA ULOS

   Olisi hyvä näyttää esimerkkiä, tosin osallistuminen pride-kulkueeseen on jo hyvä alku...
   Turku
   217
   1208
  9. Tuletteko/tulitteko ikävöimäsi

   Kanssa hyvin juttuun? Ymmärsittekö toisianne? Sovitteko yhteen?
   Ikävä
   106
   1176
  Aihe