Ovatko suuret kustantamot luotettavia?

kirjailijanalku

Olen nuori "kirjailijanalku". Kolmas teokseni, toivoton rakkausromaani, on juuri valmistumassa ja olen miettinyt sen julkaisemista. Kahta aiempaa en ole edes halunnut yrittää julkaista jostain syystä.
Kysymykseni koskeekin kustantamoja - ovatko ne luotettavia? Kun lähettää käsikirjoituksensa niihin, mistä tietää, etteivät he varasta sitä tms? Minulla ei ole lainkaan kokemusta kustantamoista.
En oleta, että kirjani olisi niin hyvä, mutta koskaan ei voi olla liian varovainen, eikö?

Olisin kiitollinen tietävämpien vastauksista ja mielipiteistä. :)

8

181

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • selkävaivoja

   Ai että joku kustantamossa päättäisi ruveta kirjailijaksi ja väittäisi kirjoittaneensa sinun käsikirjoituksesi?
   Vai kirjoittaisi oman käsiksen täsmälleen samasta aiheesta?
   Vai antaisi käsikirjoituksesi jollekin jo julkaisseelle kirjailijalle ja sanoisi, että julkaistaanko tää hei sun nimissäs?

   Minkälaista varkautta tarkoitat?

   Kustantamoihin tulee varmaan hirveät määrät toivottomia rakkausromaaneja. Jos omasi on niin hyvä, että joku siitä siellä innostuu, niin minkä hemmetin takia se "varastaisi" käsikirjoituksen? Se tyyppihän on palkattu sinne nimenomaan seulomaan julkaisukelpoiset tekstit täydestä kurasta.

   Sanoisin, että aika aiheeton pelko.

   Tai voithan julkaista tekstin omakustanteena. Silloin sitä ei ainakaan kustantamossa päästä plagioimaan.

  • tuhkam

   Mutta eihän omakustanne ole mikään ratkaisu. Kun lähetät käsikirjoituksen painotaloon, talkkari tai siivooja voi napata sen ja julkaista omissa nimissään. Suosittelen piilottamaan käsikirjoituksen sängyn alle tai polttamaan sen takassa. Toisaalta onko sekään ratkaisu. Sängyn alla asustelevat villakoirat osaavat nykyään lukea, ja NSA pystyy lukemaan tuhkaa kuin avointa kirjaa.

  • ksjdfkljfdkls

   Yhdestä varkaustapauksesta olen kuullut vuosien varrella, mutta en tiedä sen todenperäisyyttä. Kässäri voidaan varastaa siinä kuin mikä tahansa muukin omaisuus, mutta todennäköisyys on niin pieni, että voit huoletta lähettää tekstisi suurten lisäksi pieniin kustantamoihin.

   Ja sinullehan jää joka tapauksessa koneellesi kässäristäsi eri vaiheissa olevia versioita, joiden tiedostoissa näkyy päivämäärä. Jos vuosien kuluttua törmäät julkaistussa kirjassa omaan tekstiisi, voit tehdä asiasta tutkintapyynnön.

   Mutta ennen kaikkea tsemppiä toivottamalle rakkausromaanillesi!

  • afrio

   Mutta jos kustantaja varastaa käsikirjoituksen, kyllä se käy varastamassa myös tietokoneen jotta todisteet katoavat. Sitten vielä antavat tyrmäystippoja ja laittavat Afrikkaan matkaavan rahtilaivan kyytiin.

  • kotikirjailija

   pistä maailmalle vaan. Jos joku varastaa, OLE ILOINEN, OLET ONNISTUNUT! Todennäköisimmin puolen vuoden päästä tulee viesi, " ei sovi kustannusohjelmaamme", tai sitten asiaa ei vaivauduta kommentoimaan ollenkaan.

  • SamDanes

   Sinulla on teokseesi tekijänoikeussuoja heti, kun näppäilet ensimmäiset kirjaimet wordiin. Jos joku jauhopää kustantamon listoilla haluaa sen varastaa, niin pystyt helposti osoittamaan oikeudessa verisiä krokotiilinkyyneleitä vuodattaen, että sinä olet teoksen alunperin luonut. Koneelta löytyvät tiedostot, niiden muokkaushistoria, eri versiot puhuvat puolestasi, niin kuin joku herrasmies/nainen jo ylempänä totesikin.

   Mutta ei kustantamot niitä varasta. He saavat käsikirjoitukset, varsinkin kirjailijoiden esikoisteokset, pöllittyä laillisesti tarjoamalla sinulle kustannussopimuksen, jonka ehdot ovat niin hyvät, että valut YK määrittelemän köyhyysrajan alapuolelle (alle 1,25 USD / päivä). Onneksi kustantamoja on monia eri tyylisiä, kuten tämä;
   http://www.laiskiainen.fi/

   Terveisin,
   / Sam Danes

  • kirjailijanalku

   Kiitos paljon teille, jotka vastasitte kysymykseeni asiallisesti, kommenteista oli apua!
   On se kumma, että internetissä täytyy aina olla niin saakelin ilkeä. Minulla ei ole mitään kokemusta näistä kustantamoista kuten jo mainitsin, eikä ylipäätään mistään muustakaan kirjan julkaisuun liittyvästä yms. joten haluan vain olla varovainen, ja ottaa asioista selvää ennenkuin syöksyn pää kolmantena jalkana tekemään virheitä. Joten kiitos todella paljon teille muille, sarkasmia ja kuittailua kun tulinkin tänne hakemaan! Tehän olette varmaankin syntyneet kaikkitietävinä. Miten paljon tämän viestiketjun lukeminen päivääni piristikään! Kenties ei tarvitse kommentoida, jos ei ole muuta aikomusta kuin haistattaa pitkät. :)

   • tsemppitsemppi

    Älä välitä. Nimettömyys saa ihmisestä esiin asioita, joita hän ei kasvokkain tekisi, koska vaikuttaisi täysin kahelilta. Olen itse ottanut kannan, että ohitan kuonan huomiotta. Se taitaa olla paras keino päästä mahdollisimman vähällä. Renkää noille valittaa, koska siitähän se saavat vain lisää virtaa :)

    Tsemppiä sulle!


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   74
   1433
  2. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   106
   1237
  3. Suhde asiaa

   Miksi et halua suhdetta kanssani?
   Ikävä
   114
   1183
  4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

   tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
   Ikävä
   78
   1126
  5. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   70
   994
  6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

   Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
   Sanaristikot
   78
   783
  7. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   42
   735
  8. Oliko vähä sometettu taas vai?

   Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
   Kauhava
   9
   732
  9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

   Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
   Idän uskonnot
   376
   722
  10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

   Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
   Ikävä
   53
   676
  Aihe