VL/ etsivä-xx

Haluaisin kysyä sinulta etsivä-xx uteliaisuuttani ja mielenkiinnosta (uudelleenkastajat, Niilot ja hurmahenget älkää vaivautuko, teiltä kielletty), koska mielestäni olet asiallinen kirjoittaja, yhtä asiaa.

Etsivä-xx, kerrohan, millä tavoin se "uskovien kaste" pelastaa, kun siinä ei saada syntejä anteeksi ja Pyhän Hengen lahjaan, eikä ruumiillista yhteyttä? Tätähän käsitykseni mukaan vanhoillislestadiolaisetkin opettaa. Pyydän vain yksinkertaista vastausta.

Me luterilaisethan palavasti uskomme Raamatun mukaisesti, että "uskoon tulevien" kasteessa synnit saa anteeksi, hengellisesti kuollut herää ja kasteella on voima antaa myös usko: "ollen haudattuina hänen kanssaan kasteessa, jossa te myös hänen kanssaan olette herätetyt uskon kautta, jonka vaikuttaa Jumala, joka herätti hänet kuolleista"(kol.2:12).

74

1098

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vauvan.viruttelua

      Wehan thaimaalaista kasteharhailua.

    • Kesltas

      Miki muka miä en saa antaa vastusta ???

      Siunauksella

      Kes

    • Weha_on_al-

      kanut taas pelleillä. Hän ei ollenkaan muista, kuinka ihanaa hänellä vielä kymmenen vuotta sitten oli asua Jumalan valtakunnassa. Nyt sitten kasteessakin saadaan syntejä anteeksi muka, höh. Aina samat harhat, sukupolvesta toiseen.

    • toivoelääsanolapamato

      JOspa weha joutuisi polvileikkaukseen!

      paranisiko silloin kahdesta vaivasta,,,ainakin!?

    • Todettakoon kaikille lestadiolaisille, että Lutheri opettaa Joh.3.5 kohtaa kasteena. Sensijaan Erkki Reinikainen kirjassaan "usko ja kaste", opettaa kasteesta uudelleenkastajien tavoin, ettei kyse olisi olleenkaan kasteesta. Itse pitäydyn uskonpuhdistajan opetuksessa, sillä perusteella, että kohdassa puhutaan äitistä syntyneestä, lihasta syntyneestä ja kuinka ihmisen on synnyttävä uudelleen ylhäältä, kasteessa vedestä ja Hengestä.

      Joh.3:3 Jeesus vastasi hänelle: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa."
      4 Nikodemos kysyi: "Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?"
      5 Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. [Ef. 5:26; Tit. 3:5; 1. Piet. 3:21]
      6 Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. [1. Kor. 15:50; Ef. 2:3]
      7 Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: 'Teidän täytyy syntyä uudesti.'

      Ei Uudenliiton kastetta kaikille kansoille ollut vielä olemassakaan, kuin Jeesus täällä eli ihmisenä. Vasta ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus sääti kristillisen kasteen kaikille kansoille (Matt.28:18-20). Tuota ennen Jeesus ei ollut tehnyt perustusta kasteelle (Room.6:3).

      Siis lastenkin pitää tulla Jeesuksen luo. Jeesus on sovituksen hankkija ja kaste kaiken tuon hyvän välittäjä.
      "Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme kastetut Kristukseen Jeesukseen, olemme hänen kuolemaansa kastetut?" (Room.6:3).



      Kommentoi






      Ilmianna

      Jaa









      2 VASTAUSTA:





      peri.sydämellinen

      9.8.2016 16:52

      "Siis lastenkin pitää tulla Jeesuksen luo."

      Ei onnistu. Ensimmäisen elinvuotensa lapsi elää kiinteässä symbioosissa äitinsä kanssa, eikä hahmota edes omaa kehoaan. Lisäksi hän on omnipotenssi. kuvittelee saavansa kaiken aikaan itse vain päästämällä joskus isompia, joskus suurempia parkaisuja. Hän ei ole mistään vastuussa, eikä myöskään vastuuta ota, vaikka kuinka jankkaisit. Turha häntä on myöskään torua tai syyllistää. Jos korotat ääntäsi, hän alkaa parkua tai sitten hymyilee kujeilevasti. Lopputuolos voi olla myöskin täyspakillinen vihreää ja lämmintä, jota saat pestä joka paikasta.

      • Tuli joku ratkaisukristityn teksti mukana. Varmaan jokainen VL:kin tämän ymmärtää. Ihminen on kasteessa saavana osapuolena ja Jumala on antavana osapuolena. Jumala siis lahjan antaa, etenkin silloin kun pienenä "mukulana" kastetaan. Lapsikaste on kaikkein varmin kaste, sillä hän ei voi valehdella tai pettää. Sensijaan aikuinen voi olla vilpillinen ja pettää kehittyneen järkensä vuoksi ja mennä uudelle kasteelle kasteelle muiden mukana.


    • Luther opettaa Vähä katekismuksessa ( ihan toisin kuin Reinikainen kirjassaan "usko ja kaste"). Reinikainen väittää näet, ettei Tiit..3:5, puhuu kasteesta mitään. Sivumennen sanottuna, Näin myös opettaa kohdasta helluntailaiset ja vapaakirkko) Tiit.3:5:

      MITEN VEDELLÄ VOI OLLA NÄIN SUURI VAIKUTUS? VASTAUS:
      Sitä ei vaikutakaan vesi, vaan veteen liittyvä ja vedessä oleva Jumalan sana sekä Jumalan sanaan luottava usko. Ilman Jumalan sanaa vesi ei ole mikään kaste, vaan pelkkää vettä. Jumalan sanaan liittyessään se kuitenkin on kaste, armoa tulviva elämän vesi ja ”uudestisyntymisen pesu Pyhässä Hengessä”, niin kuin pyhä Paavali lausuu kirjeessään Titukselle, sen kolmannessa luvussa: ”Hän pelasti meidät laupeutensa mukaan uudestisyntymisen pesun ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta, jonka Hengen hän runsaasti vuodatti meihin meidän Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, että me vanhurskautettuina hänen armonsa kautta tulisimme iankaikkisen elämän perillisiksi toivon mukaan. Tämä sana on varma.”

      - Kaste uudestisynnyttää
      Tiit.3:5-7. pelasti hän meidät, ei vanhurskaudessa tekemiemme tekojen ansiosta, vaan laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta, jonka Hengen hän runsaasti vuodatti meihin meidän Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, että me vanhurskautettuina hänen armonsa kautta tulisimme iankaikkisen elämän perillisiksi toivon mukaan.

      Kun Jeesus Johanneksen evankeliumissa sanoo, että ihmisen tulee syntyä uudestiin vedestä ja Hengestä, tässä kerrotaan miten se tapahtuu. Jumalan sanan mukaan kaste on uudestisyntymisen pesu Pyhän Hengen kautta. Kasteessa vuodatetaan meihin Pyhä Henki, näin meistä tulee Jumalan lapsia, vanhurskautettuja, ja sen kokomaailman kattavan seurakunnan jäseniä, jonka päänä on itse Jeesus Kristus

      • etsivä-xx

        Weha kirjoittaa, että hän perustelee kasteopetustaan Tiituksen tällä jakeella ja sanoo sen olevan nimenomaan luterilaista opetusta ja teksti jota hän lainaa on vähästä katekismuksesta. Jostakin syystä ei Raamatunkäännöskomitea ole ollut Wehan kanssa yhtä mieltä. Kun tätä jaetta luetaan, ei viitata ollenkaan kasteeseen vaan sekä Room että Gal viittavat muuhun.

        5 hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. [Room. 3:20-24; Gal. 2:16]

        Room. 3
        20 Eihän yksikään ihminen tule Jumalan edessä vanhurskaaksi lain käskyjä noudattamalla. Lain tehtävänä on opettaa tuntemaan, mitä synti on. [Gal. 2:16, Gal. 3:11 | Room. 4:15, Room. 5:13, Room. 7:7]
        Vanhurskaus
        21 Nyt Jumala on kuitenkin laista riippumatta tuonut ilmi vanhurskautensa, josta laki ja profeetat todistavat. [1. Moos. 15:6; Jes. 53:11; Jer. 23:6; 1. Piet. 1:10 | Room. 1:17; Fil. 3:9]
        22 Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, [Room. 10:12; Gal. 3:28; Kol. 3:11]
        23 sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta [Room. 11:32; Gal. 3:22]
        24 mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi. [Room. 5:1; Ef. 1:7, Ef. 2:8; Tit. 3:5]

        Gal. 2
        16 Kun kuitenkin tiedämme, ettei ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä lain vaatimia tekoja vaan uskomalla Jeesukseen Kristukseen, olemme mekin uskoneet Jeesukseen Kristukseen, jotta tulisimme vanhurskaiksi häneen uskomalla emmekä tekemällä lain vaatimia tekoja. Eihän kukaan ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä mitä laki vaatii. [Room. 6:6 ]


        Kyllähän minä uskon pesoon ja uskon kasteeseen mutta en siihen että usko tulisi automaattina sakramentistä vaan siihen että usko tuo sakramentin uskovaiselle.

        25 Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta [Kol. 3:19 | Gal. 1:4]
        26 pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla [Joh. 3:5; Tit. 3:5; 1. Piet. 3:21]
        27 voidakseen asettaa sen eteensä kirkkaana, pyhänä ja moitteettomana, vailla tahraa, ryppyä tai virhettä. [2. Kor. 11:2; Kol. 1:28]

        Merkitystä on myös jakeella joka kertoo järjestyksen. Itse asiassa se on molemmilla tavoilla Raamatussa sanottu joten ei ole mitään perustetta väittää että usko ei olisi ennen kastetta.

        Ap. t. 2:38

        Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Ap. t. 10:47

        "Kuka voi estää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niin kuin mekin?"

        Ap. t. 18:8

        Kuitenkin synagogan esimies Crispus tuli uskoon, ja myös koko hänen perhekuntansa uskoi Herraan. Monet muutkin korinttilaiset, jotka kuuntelivat Paavalia, tulivat uskoon, ja heidät kastettiin. [1. Kor. 1:14]

        Lutherin ongelmana oli että hän ei halunnut eroa katolisesta kirkosta ja halusi säilyttää kaiken mikä ei suoraan Raamatun vastaista. Luther itse on monissa teksteissään käsitellyt kastetta usemmastakin suunnasta.

        Tunnustuskirjoissakin lukee tämä jae
        (Mark. 16:16) "Joka uskoo ja kastetaan pelastuu, mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen."

        Tässä siis niin päin että uskoo on ensin.
        Tämä on osana lähetyskäskyä sa pitänee lukea kokonaisuutena:
        15 Hän sanoi heille: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. [Mark. 13:10 ]
        16 Joka sen uskoo ja saa kasteen, on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. [Joh. 3:18,36; Ap. t. 16:31; Room. 1:16; 1. Piet. 3:21]


      • etsivä-xx kirjoitti:

        Weha kirjoittaa, että hän perustelee kasteopetustaan Tiituksen tällä jakeella ja sanoo sen olevan nimenomaan luterilaista opetusta ja teksti jota hän lainaa on vähästä katekismuksesta. Jostakin syystä ei Raamatunkäännöskomitea ole ollut Wehan kanssa yhtä mieltä. Kun tätä jaetta luetaan, ei viitata ollenkaan kasteeseen vaan sekä Room että Gal viittavat muuhun.

        5 hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. [Room. 3:20-24; Gal. 2:16]

        Room. 3
        20 Eihän yksikään ihminen tule Jumalan edessä vanhurskaaksi lain käskyjä noudattamalla. Lain tehtävänä on opettaa tuntemaan, mitä synti on. [Gal. 2:16, Gal. 3:11 | Room. 4:15, Room. 5:13, Room. 7:7]
        Vanhurskaus
        21 Nyt Jumala on kuitenkin laista riippumatta tuonut ilmi vanhurskautensa, josta laki ja profeetat todistavat. [1. Moos. 15:6; Jes. 53:11; Jer. 23:6; 1. Piet. 1:10 | Room. 1:17; Fil. 3:9]
        22 Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, [Room. 10:12; Gal. 3:28; Kol. 3:11]
        23 sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta [Room. 11:32; Gal. 3:22]
        24 mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi. [Room. 5:1; Ef. 1:7, Ef. 2:8; Tit. 3:5]

        Gal. 2
        16 Kun kuitenkin tiedämme, ettei ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä lain vaatimia tekoja vaan uskomalla Jeesukseen Kristukseen, olemme mekin uskoneet Jeesukseen Kristukseen, jotta tulisimme vanhurskaiksi häneen uskomalla emmekä tekemällä lain vaatimia tekoja. Eihän kukaan ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä mitä laki vaatii. [Room. 6:6 ]


        Kyllähän minä uskon pesoon ja uskon kasteeseen mutta en siihen että usko tulisi automaattina sakramentistä vaan siihen että usko tuo sakramentin uskovaiselle.

        25 Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta [Kol. 3:19 | Gal. 1:4]
        26 pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla [Joh. 3:5; Tit. 3:5; 1. Piet. 3:21]
        27 voidakseen asettaa sen eteensä kirkkaana, pyhänä ja moitteettomana, vailla tahraa, ryppyä tai virhettä. [2. Kor. 11:2; Kol. 1:28]

        Merkitystä on myös jakeella joka kertoo järjestyksen. Itse asiassa se on molemmilla tavoilla Raamatussa sanottu joten ei ole mitään perustetta väittää että usko ei olisi ennen kastetta.

        Ap. t. 2:38

        Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Ap. t. 10:47

        "Kuka voi estää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niin kuin mekin?"

        Ap. t. 18:8

        Kuitenkin synagogan esimies Crispus tuli uskoon, ja myös koko hänen perhekuntansa uskoi Herraan. Monet muutkin korinttilaiset, jotka kuuntelivat Paavalia, tulivat uskoon, ja heidät kastettiin. [1. Kor. 1:14]

        Lutherin ongelmana oli että hän ei halunnut eroa katolisesta kirkosta ja halusi säilyttää kaiken mikä ei suoraan Raamatun vastaista. Luther itse on monissa teksteissään käsitellyt kastetta usemmastakin suunnasta.

        Tunnustuskirjoissakin lukee tämä jae
        (Mark. 16:16) "Joka uskoo ja kastetaan pelastuu, mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen."

        Tässä siis niin päin että uskoo on ensin.
        Tämä on osana lähetyskäskyä sa pitänee lukea kokonaisuutena:
        15 Hän sanoi heille: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. [Mark. 13:10 ]
        16 Joka sen uskoo ja saa kasteen, on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. [Joh. 3:18,36; Ap. t. 16:31; Room. 1:16; 1. Piet. 3:21]

        Lutherin opetus kirkkopostilla 3:sesta., Joh.3:5:teen.

        yksi ote s. 33: ”Meidän täytyy siis vähän tarkemmin kiinnittää huomiota näihin sanoihin. Mitä vedestä ja Hengestä syntyminen siis on?

        Ota ensiksi huomioosi: hän johdattaa osoittaa Nikodeemuksen seurakuntansa ulkonaiseen virkaan, saarnaan ja kasteeseen, sanoessaan, sanoessaan, että ihmisen täytyy syntyä uudesti vedestä ja Hengestä. Näin hän puhuu siitä virasta, jonka Johannes Kastaja Kristuksen edeltäkävijänä ja palvelijana oli pannut alulle, niin kuin fariseukset ja Nikodeemus tarkoin tiesivät ja olivat nähneet. Hän tahtoo osoittaa hänet siihen, näin vahvistaen Johanneksen saarnan ja kasteen: se virka on täydessä arvossaan, ja Jumala on määrännyt sen sitä varten, että sen kautta uudestisynnytään, ja että kukaan ei ole pääsevä taivaaseen, joka ei sitä omaksu tai sitä halveksii.

        s.34: Näillä sanoilla: ”Jos joku ei synny vedestä ja Hengestä” ilmaistaan siis seuraava hänen ajatuksensa: Ihmisen täytyy uudestisyntyä evankeliumin saarnan ja kasteen viran kautta, jossa Pyhä Henki vaikuttaa…”

        s.35 Vieläpä Kristus tässä panee sanat siihen järjestykseen, että asettaapi alkuun, ensimmäiseksi veden ja sen jälkeen Hengen, siten osoittaaksensa , ettei Henkeä saa etsiä ilman ulkonaista merkkiä tai sen ulkopuolelta, vaan on se tiedettävä: Henki tahtoo vaikuttaa ulkonaisessa merkissä ja virassa, niiden kautta ja niiden yhteydessä. Molempien on pysyttävä yhteydessä toistensa kanssa, ja ihmisen on synnyttävä uudesti Vedestä Pyhän Hengen kautta, eli Hengestä, joka on veden kanssa ja sen yhteydessä…ei siis ole kysymys vain vedestä syntymisestä, vaan myös veden ohella ja veden yhteydessä tapahtuvasta Hengestä syntymisestä. Henki on miehenä ja vesi on vaimona ja äitinä.

        Kirkkopostilla 3:

        s.35:

        Tästä huomaat edelleen: kaste ei ole mikään tarpeeton asia, miksi kasteenuusijoiden joukko sitä häpäisee: sitä vailla voidaan muka olla ja jättää tai säästää se siksi, kunnes tullaan vanhoiksi-, tai ettei pienten lasten kastaminen hyödytä koska niin raivoavat, eivätkä uudestikastajat sitä voi käsittää, sillä tässä on suora sana, joka koskee yleisesti kaikkia ja joka on Jumalallinen järjestys; kaikkien, jotka tahtovat päästä sisälle Jumalan valtakuntaan, täytyy syntyä uudesti vedestä ja Hengestä. Ei sovi siis sitä hyljätä. eikä lykätä toistaiseksi, sillä se on Jumalan järjestyksen jääräpäistä halveksimista ja syrjäyttämistä. Ei siinä varmastikkaan Pyhä Henki ole.

        Kristus ei todellakaan tahdo, että pienet lapset tästä suljetaan pois, vaan että nekin käsitetään kuuluviksi tämän lausuman piiriin, mikäli heidän on päästävä sisälle Jumalan valtakuntaan: Heillekkin annettakoon ja vietäköön kaste; tahtoohan hän saada heidätkin uudestisyntyneiksi ja heissä vaikuttaa. Toisessa paikassa hän käskee heitä luoksensa tuotaviksi, sanoen, että sellasiten, jotka hänen luokseen tuodaan, on taivasteb valtakunta oleva. Jos siis heidän on tultava Kristuksen tykö, ei heiltä saa riistää niitä välineitä ja merkkejä, joilla Kristus heissä vaikuttaa.


    • Eri.Jumalat

      Juutalaisten vihaaja, kaljajuoppo Luther on wehan jumala.

      Uskovaisten Jumala on Isä Taivaan.

      • Martti.Luther

        Martti Luther oli oikeassa kirjoittaessaan teistä (sekunda)juutalaisista je teidän valheistanne. Lue "Se" kirja! Moni ei ole lukenut, vaikka haukkuu. Olen lukenut, ja pidin lukemastani suuresti!
        (Natsikorttia voit vilauttaa, mutta se ei minua hetkauta!)

        Martti Luther: "Juutalaiset ja heidän valheensa" (Suom.). Sisältää mm. hyvää kristologiaa ja apologetiikkaa! Mielestäni yksi autuaan Martti-tohtorimme parhaista kirjoista! Kristityn kannattaa EHDOTTOMASTI LUKEA TÄMÄ HYVÄ KIRJA LUTHERILTA! Suosittelen lämpimästi luettavaksi kaikille! Heitä ennakkoluulosi romukoppaan ja lue kerrankin HYVÄ KRISTILLINEN KIRJA!

        PS: Olut ja makkara on hyvää! Maistuis varmasti sullekin, oi tekopyhä hurmahenki?!


    • etsivä-xx

      Jassoo kaikki siis vastaa.

      Ei siis ole mennyt mitään perille. Wehakin pitää edelleen ohjeenaan entisen elämänsä mukaisesti Reinikaisen kirjaa. Vaan kun minä en siihen vetoakaan.
      Ja mistä ihmeestä olet avaaja napannut sellaisen käsityksen "että ei saada ruumiillista yhteyttä".

      Minusta Raamatusse on täysin selkeästi se että joka uskoo ja kastetaan. Niin on ensimmäisen Raamatussa kuvatun pakanakansaan kuuluvan kastetun kuvauksessa kun on kastettu Cornelius.
      Ap. t. 10:44
      Pietarin vielä puhuessa laskeutui Pyhä Henki kaikkiin, jotka olivat hänen sanojaan kuulemassa.

      Jatkuu kasteesta vasta sen jälkeen.
      45 Kaikki Pietarin mukana tulleet juutalaiset uskonveljet ihmettelivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin myös pakanoihin;
      46 he kuulivat, kuinka nämä puhuivat kielillä ja ylistivät Jumalan suuruutta. Silloin Pietari sanoi: [Mark. 16:17; Ap. t. 2:4]
      47 "Kuka voi estää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niin kuin mekin?" [Ap. t. 15:8,9]
      48 Hän käski kastaa heidät Jeesuksen Kristuksen nimeen. He pyysivät sitten häntä jäämään sinne vielä muutamaksi päiväksi.

      Ja niin tapathuttu kerta kerran jälkeen.
      Ap. t. 11:15
      Ja kun aloin puhua, laskeutui Pyhä Henki heihin niin kuin alussa meihin.

      eli koko teksti
      13 Hän kertoi meille nähneensä talossaan enkelin. Enkeli oli sanonut hänelle: 'Lähetä miehiä Joppeen noutamaan tänne Simon, toiselta nimeltä Pietari.
      14 Hän puhuu sinulle, ja niiden sanojen voimasta sinä pelastut, sinä ja koko perhekuntasi.'
      15 Ja kun aloin puhua, laskeutui Pyhä Henki heihin niin kuin alussa meihin.
      16 Silloin muistin, mitä Herra oli sanonut: 'Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä.'
      17 Jos siis Jumala silloin, kun heistä tuli Herraan Jeesukseen uskovia, antoi heille samanlaisen lahjan kuin meille, mikä olin minä estämään Jumalaa?"
      18 Tämän kuultuaan kaikki rauhoittuivat ja ylistivät Jumalaa sanoen: "Jumala on siis avannut pakanoillekin tien kääntymykseen ja elämään." [Ap. t. 15:7-9]

      Avaaj huomaa että vanhoillislestadiolainen opetus sakaramenteista on sama kuin olen luterilaisena opetuksena kuullut jo evl kirkossakin, sakramentiin tartutaan uskolla. Kun ihmisellä on jo Pyhä Henki hänellä on jo usko. Ei voilla Pyhä Henki ihmisessä ilman uskoa, koska uskon synnyttää Pyhä Henki. Luther opettaa sanan kuulemista ei sakramentalismia.


      Sidottu ratkaisuvalta sivulta 157

      "Miksi Jumala tahtoo kaiken tämän toteutumaan sanallansa, kun kuitenkaan moisin sanoin ei päästä puusta pitkään ja kun tahto ei voi kääntyä kumpaankaan suuntaan? Minkä tähden Jumala ei tee sitä, minkä tekee, puhumatta sanaa, kun voi tehdä kaiken ilman sanaa, ja vaikka tahto sellaisenaan, sanaa kuultuaan, ei voi tehdä eikä tee enempää, jos puuttuu sisäisesti liikkeellepaneva Henki, eikä se voi eikä tee vähempää, vaikka sanaa ei puhutakaan, jos Henki on saapuvilla, koska kaikki riippuu Pyhän Hengen voimasta ja vaikutuksesta”, niin me haluamme vastata: Jumalalle on otollista antaa Henki sanan kautta eikä ilman sanaa, saadakseen meistä työtovereita (1. Kor3,9) meidän ulkonaisella tavalla julistaessamme sitä, minkä hän itse yksin sisäisellä tavalla henkeyttää missä ja milloin tahtoo; hän voi tämän tehdä ilman sanaa, mutta ei tahdo.

      Toki kaste on sana vedessä, mutta kastaminen ilman uskoa sen sisältöön on sama kuin ehtoollisen nauttiminen ilman että uskoo että kyseessä Jeesuksen ruumis ja veri. Luther kirjoittaa hyvinkin tiukkaan kasteen kanssa pelleilystä.


      Jatkan lapsen uskosta

      • etsivä-xx

        Miksi kaste seuraa uskoa?

        Luther vastaa (Kirkkopostilla osa-2, helatorstai, 2. evankeliumisaarna, kohdat: 25, 26):

        väliotsikko: Joka uskoo ja kastetaan, se tulee autuaaksi.

        25. Jumala on aina sanansa rinnalle antanut ulkonaisen merkin voimakkaasti tehostamaan hänen sanaansa, niin että me vahvistuisimme sydämissämme emmekä, sanaa epäillen, horjuisi. Niinpä hän Nooalle antoi taivaalla näkyvän sateenkaaren sen merkiksi, että oli pitävä sanansa eikä enää vedenpaisumuksella hävittävä maata. Näin sateenkaari oli Nooalle ja on meillekin aivan kuin sinetti tai leima; kirjettäkin kirjoitettaessa siihen painetaan kirjoituksen varmemmaksi vakuudeksi leima. Ja aivan samoin kuin valtaherroilla on omat eri väriset vaakunansa tai tunnuksensa, joista heidät tunnetaan, samoin Jumalakin on tehnyt meille: hän on vahvistanut sanansa merkeillä kuin sineteillä ikään, ettemme mitenkään epäilisi. Aabrahamille hän antoi ympärileikkauksen sen merkiksi, että Kristus oli tuleva siunaamaan maailman. Samoin Kristus on tehnyt tässä, lupaukseensa: ”Joka uskoo ja kastetaan, se tulee autuaaksi” lisäämällä ulkonaisen merkin, nimittäin kasteen ja lisäksi leivän ja viinin sakramentin, käytettäväksi erikoisesti kiusauksissa ja kuoleman korvalla vahvistamaan uskoamme ja vaatimalla vaatien muistuttamaan Jumalaa hänen lupauksestansa.

        26. Saattaahan joku uskoa, vaikka ei olekaan kastettu. Kastehan on ainoastaan ulkonainen merkki, jonka on määrä muistuttaa meitä Jumalan lupauksesta. Jos kaste on saatavissa, niin kaikella muotoa se otettakoon, sillä kukaan ei saa sitä halveksia; mutta ellei sitä voida saada tai jos se evätään, ei silti kadotukseen tuomita, kunhan vain uskotaan evankeliumi. Siinä, näet, missä on evankeliumi, on myöskin kaste ja kaikki muukin, minkä kristitty tarvitsee, sillä kadotus ei ole minkään muun synnin seurausta kuin epäuskon. Sen tähden Herrakin sanoo: "Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen" eikä sano: "Joka ei ole kastettu", näin vaieten kasteesta. Eihän kaste vähääkään hyödytä ilman uskoa, vaan se on kuin kirje, johon sinetti ripustetaan, mutta itse kirjeeseen ei ole mitään kirjoitettuna. Sillä ihmisellä siis, jolla on se merkki, jota me nimitämme sakramentiksi, mutta ei uskoa, on pelkkä sinetti kirjeineen, jossa ei ole mitään kirjoitusta.


      • etsivä-xx kirjoitti:

        Miksi kaste seuraa uskoa?

        Luther vastaa (Kirkkopostilla osa-2, helatorstai, 2. evankeliumisaarna, kohdat: 25, 26):

        väliotsikko: Joka uskoo ja kastetaan, se tulee autuaaksi.

        25. Jumala on aina sanansa rinnalle antanut ulkonaisen merkin voimakkaasti tehostamaan hänen sanaansa, niin että me vahvistuisimme sydämissämme emmekä, sanaa epäillen, horjuisi. Niinpä hän Nooalle antoi taivaalla näkyvän sateenkaaren sen merkiksi, että oli pitävä sanansa eikä enää vedenpaisumuksella hävittävä maata. Näin sateenkaari oli Nooalle ja on meillekin aivan kuin sinetti tai leima; kirjettäkin kirjoitettaessa siihen painetaan kirjoituksen varmemmaksi vakuudeksi leima. Ja aivan samoin kuin valtaherroilla on omat eri väriset vaakunansa tai tunnuksensa, joista heidät tunnetaan, samoin Jumalakin on tehnyt meille: hän on vahvistanut sanansa merkeillä kuin sineteillä ikään, ettemme mitenkään epäilisi. Aabrahamille hän antoi ympärileikkauksen sen merkiksi, että Kristus oli tuleva siunaamaan maailman. Samoin Kristus on tehnyt tässä, lupaukseensa: ”Joka uskoo ja kastetaan, se tulee autuaaksi” lisäämällä ulkonaisen merkin, nimittäin kasteen ja lisäksi leivän ja viinin sakramentin, käytettäväksi erikoisesti kiusauksissa ja kuoleman korvalla vahvistamaan uskoamme ja vaatimalla vaatien muistuttamaan Jumalaa hänen lupauksestansa.

        26. Saattaahan joku uskoa, vaikka ei olekaan kastettu. Kastehan on ainoastaan ulkonainen merkki, jonka on määrä muistuttaa meitä Jumalan lupauksesta. Jos kaste on saatavissa, niin kaikella muotoa se otettakoon, sillä kukaan ei saa sitä halveksia; mutta ellei sitä voida saada tai jos se evätään, ei silti kadotukseen tuomita, kunhan vain uskotaan evankeliumi. Siinä, näet, missä on evankeliumi, on myöskin kaste ja kaikki muukin, minkä kristitty tarvitsee, sillä kadotus ei ole minkään muun synnin seurausta kuin epäuskon. Sen tähden Herrakin sanoo: "Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen" eikä sano: "Joka ei ole kastettu", näin vaieten kasteesta. Eihän kaste vähääkään hyödytä ilman uskoa, vaan se on kuin kirje, johon sinetti ripustetaan, mutta itse kirjeeseen ei ole mitään kirjoitettuna. Sillä ihmisellä siis, jolla on se merkki, jota me nimitämme sakramentiksi, mutta ei uskoa, on pelkkä sinetti kirjeineen, jossa ei ole mitään kirjoitusta.

        Hyvä kirjoitus, mutta kyllä kaste on muutakin, kun ulkoinen merkki.
        Se on nimenomaan Jeesuksen kehotus, sekä samalla Jeesus antaa ikään kuin ruumiinsa ihmisen päälle.

        Vedestä nousee uusi luomus, ihminen joka on pukenut päälleen Kristuksen.
        Millään muulla tavalla tämä ei voi toteutua.

        Upotus on yksi Pyhimmistä tapahtumista uskon tiellä.

        Se mahdollistaa synnin anteeksi annon, se n saanut uudestisyntyy ylhäältä, sekä saa Pyhän Hnegen.

        Maallikot, kuten Weha jää kaikista näistä ulos, kun lumi ukko? Hän vielä polkee suohon Jeesuksen sanat (Matt 28;19) 19 Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen?
        Hän ei ole Kristitty, vaan Jeesuksen alta maata kaivava lakeija, kuten muutenkin osa luterilaisista.
        Pelastusta saa he odottaa vaikka maailman tappiin, sitä heille, Jeesuksen opetuksen vääristelijöille ei ole luvassa.


      • En ymmärrä miksi laitoit Kyseisen tekstin, kun tiedät hyvin, että Luther opettaa lapsikasteessa tapahtuvaa uudestisyntymistä ja kastetta armonvälineenä.

        Kasteen tahaton puuttuminen, ei tarkoita tietenkään sitä, että kaste olisi ehdonvallan asia. Niin kuin aikaisemmin kerroin, jos jostain syystä esim. aikuinen ei ehdi kasteelle, vaikka kovasti haluaisi, niin hän kuolee halussa kasteelle. Tämän perusteella voi pitää itseänsä kastettuna. Tämä ei tarkoita sitä, että kaste voitaisiin hyljätä tai sitä halveksia. Esim. Luther opettaa näin kasteesta luterilaisen kirkon tunnustuskirjoissa:

        II Perisynti
        Edelleen seurakuntamme opettavat, että Aadamin lankeemuksen jälkeen kaikki ihmiset, jotka lisääntyvät luonnollisella tavalla, syntyvät synnissä, so. ilman jumalanpelkoa, ilman luottamusta Jumalaan sekä pahan himon hallitsemina, ja että tämä alkusairaus ja perisynti on todella synti, joka tuomitsee ja tuo jo nyt mukanaan iankaikkisen kuoleman niille, jotka eivät kasteen ja Pyhän Hengen voimasta synny uudestaan.
        Seurakuntamme tuomitsevat pelagiolaiset ja muut 8, jotka väittävät ettei perisynti ole synti ja kaventaakseen Kristuksen ansiota ja hänen hyville teoilleen kuuluvaa arvoa katsovat ihmisen voivan tulla omilla järjen voimillaan vanhurskaaksi Jumalan edessä.

        IX Kaste
        Kasteesta seurakuntamme opettavat, että se on välttämätön pelastukseen ja että Jumalan armo annetaan kasteen välityksellä. Lapset tulee kastaa, jotta heidät kasteen kautta annettaisiin Jumalan huomaan ja näin otettaisiin Jumalan armoon.
        Ne tuomitsevat kasteenuusijat, jotka hylkäävät lapsikasteen ja väittävät lasten pelastuvan ilman kastetta.


      • herranpieksut
        Kesitas kirjoitti:

        Hyvä kirjoitus, mutta kyllä kaste on muutakin, kun ulkoinen merkki.
        Se on nimenomaan Jeesuksen kehotus, sekä samalla Jeesus antaa ikään kuin ruumiinsa ihmisen päälle.

        Vedestä nousee uusi luomus, ihminen joka on pukenut päälleen Kristuksen.
        Millään muulla tavalla tämä ei voi toteutua.

        Upotus on yksi Pyhimmistä tapahtumista uskon tiellä.

        Se mahdollistaa synnin anteeksi annon, se n saanut uudestisyntyy ylhäältä, sekä saa Pyhän Hnegen.

        Maallikot, kuten Weha jää kaikista näistä ulos, kun lumi ukko? Hän vielä polkee suohon Jeesuksen sanat (Matt 28;19) 19 Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen?
        Hän ei ole Kristitty, vaan Jeesuksen alta maata kaivava lakeija, kuten muutenkin osa luterilaisista.
        Pelastusta saa he odottaa vaikka maailman tappiin, sitä heille, Jeesuksen opetuksen vääristelijöille ei ole luvassa.

        Kysyttiinkö sinulta kes -Niilolta jotain? Eihän kysytty., vaan päin vastaista, pyydettiin pysymään erillään, kun aikuisett keskustelee.
        Vastasit silti jotakin vaikka tiedät ettei kukaan lue, paitsi nimimerkkisi.

        Leikkikoulu on ihan muualla!


      • etsivä-xx

        jatkan sitten lestadiolaisesta lapsikasteen opetuksesta joka olisi hyvä kuunnella
        http://www.suviseurat.fi/fi/seuravieraille/radio-ohjelma/sunnuntai/ klo 16 jälkeen nauhoite.

        poimin tähän nyt jotakin Valde Palolan kirjoitettua tekstiä mutta en voi tähän sitä konaisuutena laittaa sellaisena kuin se aiemmin oli netissä.

        "Kun puhutaan kirkon sakramenteista,on Palolan mukaan syytä pitää luovuttamattomana sitä tunnustuksemme periaatetta, että sakramenttien oikeaan käyttöön kuuluu usko niihin liittyviin lupauksiin, ja että usko ottaa vastaan sen, mitä sakramentissa luvataan ja tarjotaan. Näin Augsburgin tunnustuksen puolustus opettaa."

        "Palola toteaa, että lähteiden - erityisesti tunnustuskirjojen - perusteella
        johtopäätöksiä tehtäessä on mahdollista myös päätyä erilaisiin tulkintoihin.
        ”Oman tulkintani keskeisenä lähtökohtana on Paavalin kirje roomalaisille
        ja siihen liittyvät Lutherin esille nostamat tulkinnat. Sen mukaan asiaa on lähestyttävä vanhurskauttamisen näkökulmasta."

        "”Vanhurskauttamisen perustana on siis Kristuksen ansaitsema armo.
        Kristuksen armon sisältöä ja luonnetta kuvatessaan Luther asettaa Paavalin tavoin vastakkain Adamin ja Kristuksen. Molempien teko on vaikuttanut ratkaisevalla tavalla ihmisen asemaan. Adam on tuonut ihmiselle synnin ja kuoleman sekä lain kirouksen. Kristus on tuonut ihmiselle armon ja elämän sekä syntien anteeksiantamuksen lain kirouksen sijaan.”
        Adamin ja Kristuksen perinnöt Adamin perintöä on Palolan mukaan se, että jokainen ihminen syntyy perisynnissä ja on syntinen ja tekee väistämättä
        syntiä. Hän ansaitsee Adamin tavoin päällensä Jumalan vihan eli iankaikkisen kuoleman. Kristuksen perintöä on armo ja elämä. Sen kautta ihminen on perisynnistä huolimatta kelvollinen Jumalalle.
        ”Tulkitsen niin, että Adamin ja Kristuksen vastakohtaiset perinnöt, viha ja armo koskevat jokaista ihmistä jo sikiämisessä. Ne siis vuodatetaan kaikkiin ihmisiin. Kristuksen ansaitseman armon tähden viha ei kuitenkaan merkitse äidin kohdussa sikiävälle lapselle hengellistä kuolemaa. Armo on kumonnut
        tämän vihan ja tuonut lapselle elämän”
        ”Synti ei katoa, mutta Kristuksen lunastustyön vuoksi ihmisen osallisuus vanhurskaudesta on palautettu. Tähän palautettuun tilaan syntyy jokainen lapsi, ja siksi hän on osallinen Jumalasta ja hänen vanhurskaudestaan. Siksi hänellä on myös usko”
        " Kristuksen armo ei ole kuitenkaan poistanut synnin todellisuutta ihmisestä. Se merkitsee, että ilman tätä armoa ja sitä seuraavaa lahjaa eli kasteen armoa ihminen joutuu tässä elämässä perisynnistä osallisena lain kuolettamaksi ja tuomion alaiseksi."
        "Kasteen armossa synti ja sen taustalla oleva synnin ihminen eli
        ns. vanha ihminen Pyhän Hengen voimassa hukutetaan eli surmataan ja sen sijaan tulee esiin Kristuksen vanhurskaudella puettu uusi ihminen, joka on Pyhän Hengen voimalla varustettu taisteluun syntiä vastaan. Tällöin kaste ei ole vain ns. ”kertaluonteinen akti”, vaan se on jokapäiväistä. Luther puhuukin jokapäiväisestä kasteesta."

        "Kuinka kasteella sitten voi olla tällainen voima? Palola osoittaa Kristukseen:
        Vain sen tähden, että Kristus itse on tässä läsnä. Apostolin sanojen mukaan meidät on Kristuksen kanssa haudattu kasteen kautta kuolemaan. Keskeisenä tässä on aina kuitenkin usko, joka tarttuu Jumalan armolliseen lupaukseen."


    • Kiitos vastauksesta etsivä-xx. Siis Reinikainen on vanhoillislestadiolaisten pää-opettajia, ja kirjaa arvostetaan siellä suuresti. Kuten tiedät, he eivät opeta monella tavalla, vaan opetus on yhdenlainen. Oppi kasteesta on tuossa kirjassa, melkein identtinen uudelleenkastajien kanssa ja väitteet ja opetuksen perusta sama. Molemmat Uudestikastajat ja Vanhoillislestadiolaiset opettavat uskovien kastetta.

      Kerrot Corneliuksen tapauksesta, jossa Jumala osoitti Pietarille ja koko kirkolle, että pakanoillekin kuuluu pelastus, antamalla Pyhän Hengen ennen kastetta. Nyt pakanatkin pääsi Kristuksen seurakuntaan jäseneksi, kuten juutalaisetkin. Jeesus ilmoitti lupauksen yhteydessä, että todistus hänestä tulee leviämään Jerusalemista ja Juudeasta, seuraanaksi samariaan, maan ääriin saakka. Apostolit tiesivät, Pyhän Hengen kasteen ja vesikasteen kuuluvan yhteen siten, että ne muodostavat kirkon yhden kasteen(Ef.4:5; 1.kor.2:13; Joh.3:5; Tiit.3:5).

      • Kiitos paljon asiallisesta kommentista etsivä-xx. Hyvin rakentavasti kerrot ja kesiiltä en kysynyt mitään, koska se on hyvin turhaa. Ihan yhdyn antamaasi Lutherin tekstiin kirkkopostillasta, että ehkä ymmärrän sen hieman toisin, vaiko ymmärrätkö kasteen ehdonvallan asiaksi?. Koska kaste on myös korvin kuultava Jumalan sanan lupaus, kasteella on voima antaa myös usko (kol.2:12).


      • etsivä-xx

        weha. Reinikainen on vanhoillislestadiolaisten käyttämällä ilmauksella Herran palvelijoista eikä häntä ole asetettu Raamatun edelle. Olleellinen ei ole Reinikaisen kirja vaan se mitä lestadiolaisuuden tutkija Jouko Talonen sanoo lestadiolaisen kastekäsityksen pohjaksi, se että lapsi syntyy "valmiin armon päälle" asia jota Valde Palola on selittänyt omassa tekstissään. Ei siis ole sisätltö muuttunut vaan se miten asiaa selitetään jotta sen ymmärtäisi, Reinikainen on esittänyt sitä tavalla jota minä evl kirkon luterilaisen opetuksen saaneena en ymmärtänyt ollenkaan, siinä on perin kummallisia perusteluita. Se on oman aikansa lapsi mutta se mikä ei ole muuttunut on että lapsi syntyy uskon lahjan saaneena ja tällä uskolla tarttuu kasteeseen. Sinulle lienee tuttua se että Lestadiuksen saarnoja ei enää lueta vanhoillislestadiolaisissa seuroissa, samoin voit ajatella Reinikaisen kirjasta. Sillä oli tehtävä yhdessä ajassa ja nyt on asiaa selitetty toisella tavalla. Minulle tämä toinen tapa aukeaa paljon paremmin.

        Minä uskon kuten vanhoillislestadiolaiset että kun Jumala luo kaiken Kristuksen kautta ei hän luo lasta Perkeleelle vaan luo Jumalan lapsen.

        Johannes 1
        Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo.


      • etsivä-xx kirjoitti:

        weha. Reinikainen on vanhoillislestadiolaisten käyttämällä ilmauksella Herran palvelijoista eikä häntä ole asetettu Raamatun edelle. Olleellinen ei ole Reinikaisen kirja vaan se mitä lestadiolaisuuden tutkija Jouko Talonen sanoo lestadiolaisen kastekäsityksen pohjaksi, se että lapsi syntyy "valmiin armon päälle" asia jota Valde Palola on selittänyt omassa tekstissään. Ei siis ole sisätltö muuttunut vaan se miten asiaa selitetään jotta sen ymmärtäisi, Reinikainen on esittänyt sitä tavalla jota minä evl kirkon luterilaisen opetuksen saaneena en ymmärtänyt ollenkaan, siinä on perin kummallisia perusteluita. Se on oman aikansa lapsi mutta se mikä ei ole muuttunut on että lapsi syntyy uskon lahjan saaneena ja tällä uskolla tarttuu kasteeseen. Sinulle lienee tuttua se että Lestadiuksen saarnoja ei enää lueta vanhoillislestadiolaisissa seuroissa, samoin voit ajatella Reinikaisen kirjasta. Sillä oli tehtävä yhdessä ajassa ja nyt on asiaa selitetty toisella tavalla. Minulle tämä toinen tapa aukeaa paljon paremmin.

        Minä uskon kuten vanhoillislestadiolaiset että kun Jumala luo kaiken Kristuksen kautta ei hän luo lasta Perkeleelle vaan luo Jumalan lapsen.

        Johannes 1
        Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo.

        No niin kiitoksia vastauksista, etsivä-xx. Mieleen tulee Seurakunnassani, nyt vastapainoksi perheeni kastetilaisuus, jossa käytettiin Lutherin ja uskonpuhdistuksen vanhaa kastekaavaa, jossa teroitetaan kasteen merkitystä. On siis tosi mahtava asia, jota ulkopuoliset seurasivat uteliaina ja hämillään. Joka tapauksessa siinä ihminen puetaan valkoiseen mekkoon, joka kuvaa kasteen tapahtumaa ja sen antamaa autuutta, Kristuksessa. Käytössä on siis Lutherin kastekaava, jota myös muut luterilaiset kirkot käyttävät. Myös oma kirkkomme. Paaveja meillä ei ole. Ei myöskään muita jumalia. Uskomme Jumalaan. Hän puhuu Raamatussa ja ilmoittaa itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

        "Sitten kummit ottavat lapsen vastaan ja pappi lausuu, pukien samalla lasta kastepaitaan: "Kaikkivaltias Jumala, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä, joka on sinut uudesti synnyttänyt veden ja Pyhän Hengen kautta ja antanut sinulle kaikki syntisi anteeksi, vahvistakoon nyt sinua armollaan iankaikkiseen elämään. Aamen. Rauha sinulle."
        "Aamen."


      • voipyhäjysäys
        weha kirjoitti:

        No niin kiitoksia vastauksista, etsivä-xx. Mieleen tulee Seurakunnassani, nyt vastapainoksi perheeni kastetilaisuus, jossa käytettiin Lutherin ja uskonpuhdistuksen vanhaa kastekaavaa, jossa teroitetaan kasteen merkitystä. On siis tosi mahtava asia, jota ulkopuoliset seurasivat uteliaina ja hämillään. Joka tapauksessa siinä ihminen puetaan valkoiseen mekkoon, joka kuvaa kasteen tapahtumaa ja sen antamaa autuutta, Kristuksessa. Käytössä on siis Lutherin kastekaava, jota myös muut luterilaiset kirkot käyttävät. Myös oma kirkkomme. Paaveja meillä ei ole. Ei myöskään muita jumalia. Uskomme Jumalaan. Hän puhuu Raamatussa ja ilmoittaa itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

        "Sitten kummit ottavat lapsen vastaan ja pappi lausuu, pukien samalla lasta kastepaitaan: "Kaikkivaltias Jumala, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä, joka on sinut uudesti synnyttänyt veden ja Pyhän Hengen kautta ja antanut sinulle kaikki syntisi anteeksi, vahvistakoon nyt sinua armollaan iankaikkiseen elämään. Aamen. Rauha sinulle."
        "Aamen."

        Ja mitä syntejä se vaavisi oli jo kerennyt tekemään?


      • voipyhäjysäys kirjoitti:

        Ja mitä syntejä se vaavisi oli jo kerennyt tekemään?

        Wehan vauva kyllä kerkiää, mutta miksi pappi valehtelee;"Sitten kummit ottavat lapsen vastaan ja pappi lausuu, pukien samalla lasta kastepaitaan: "Kaikkivaltias Jumala,,,

        Jeesushan sanoo itse; Matt 28,18 Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

        Elätkö sinä tässä valheen synnissä?


    • ddwerfghjk

      Etsivä-xx kirjoittaa:

      "" Jumala on aina sanansa rinnalle antanut ulkonaisen merkin voimakkaasti tehostamaan hänen sanaansa, niin että me vahvistuisimme sydämissämme emmekä, sanaa epäillen, horjuisi. Samoin Kristus on tehnyt tässä, lupaukseensa: ”Joka uskoo ja kastetaan, se tulee autuaaksi” lisäämällä ulkonaisen merkin, nimittäin kasteen ""

      Juuri näin! Samoin vanhoillisena uskon samalla tapaa Jumalan valtakunnasta julistetun äänellisen synninpäästön suhteen, että se on tällainen ulkonainen merkki ja vahvistus uskolle ja tehostaa uskoamme syntien anteeksisaamiseksi.

      Etsivä-xx jatkaa: " Sen tähden Herrakin sanoo: "Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen" eikä sano: "Joka ei ole kastettu", näin vaieten kasteesta. Eihän kaste vähääkään hyödytä ilman uskoa, vaan se on kuin kirje, johon sinetti ripustetaan, mutta itse kirjeeseen ei ole mitään kirjoitettuna. Sillä ihmisellä siis, jolla on se merkki, jota me nimitämme sakramentiksi, mutta ei uskoa, on pelkkä sinetti kirjeineen, jossa ei ole mitään kirjoitusta."

      Juuri näin! Samoin on laita synninpäästön suhteen: "Joka ei usko Jeesukseen Kristukseen, se tuomitaan kadotukseen" eikä sano "Joka ei ole saanut julistettua synninpäästöä", näin vaieten synninpäästöstä,

      • " Sen tähden Herrakin sanoo: "Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen" eikä sano: "Joka ei ole kastettu", näin vaieten kasteesta.

        Todellisuudessa UT sanoo tähän;

        Mark. 16:16 Joka sen uskoo ja saa kasteen, on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.

        Kukaan ei kasta ihmistä, joka ei tunnusta uskoaan ääneen.

        Ripotteluhan ei ole kaste, vaan ripottelu veromerkkinä.

        Kes.


    • aidantekijä

      Edellä olevan perustalta kysyn, että miksi sitten vanhoilliset uskoo kuitenkin niin vahvasti julistettuun synninpäästöön, että ilman sitä usko Jeesukseen Kristukseen ei merkitsekään heille sitä, mitä taas Jumalan sana sanoo ja lupaa.

      • esikoinenlest.lainen

        1. Usko on Lahja. Ei siis oikein tai väärin uskottu, tai kottikärryillä kannettu omavanhurskaus.

        2. Syntien anteeksiantamus on armoetuutena saatu (lahja) , jonka Jeesus sovitti. Usko on lahja uskoa tuohon sovitukseen.

        3. Kolmiyhteisen Jumalan kolmas persoona Pyhä Henki hoitaa sitten maan- ja käytännönläheisin toimin uskon ihmisissä.

        Mitä muuta virkaa koet Pyhällä Hengellä olevan? Jeesus ei ole enää täällä, eikä Jumala, vaan nyt on Pyhän Hengen vuoro.

        Kaikki ovat yhtä.


    • rauhansanal

      Totta viserrät. Uskon voi saada vain Jumalan valinnan kautta. Jumala on valinnut tietyn polun. Kun ihminen on tullut valituksi, ohjatuksi oikealle polulle, niin usko tulee polun päässä sydämeen, joka täyttyy Pyhällä Hengellä. Pyhä Henki ei laskeudu ihmisten keskelle toista kertaa. Se on jo täällä, helluntaina alas laskettu. Joten ylös mulkoilu kattorakenteisiin on omavanhurskautta. Mulkoilu on merkki siitä, varma merkki, ettei lahja ole sydämessä.
      Vasta tässä oikean, ainoan oikean polun pääte pisteellä, syntien anteeksiantamuksen yhteydessä avautuu uskon ydin -->> Jeesuksen Kristuksen Golgatan ristin kuoleman merkitys. Vasta tässä vaiheessa ihminen ymmärtää uskon Jeesukseen.

      • esikoslest

        Tottahan siekin haastat... Toi oli hyvä pointti että "ihminen ymmärtää uskon merkityksen" Ttarkoittanee sitä, ettei ihminen itse usko, vaan lahjana saatu usko ainoastaan ymmärretään... Juurikin niin!


      • etsivä-xx

        Rauhansanal kirjoittaa "Pyhä Henki ei laskeudu ihmisten keskelle toista kertaa. Se on jo täällä, helluntaina alas laskettu. "

        Pyhä Henki on ollut aina täällä, jo Vanhan testamentin aikaan. Ei ole olemassa kahta henkeä vaan yksi.
        1. Moos. 41:38
        ja farao sanoi heille: "Voisimmeko löytää toista hänen veroistaan miestä! Hänessä asuu Jumalan henki!"

        Tuom. 3:10
        Hänessä vaikutti Herran henki, ja hän johti tuomarina Israelia. Kun Otniel lähti sotaan, Herra antoi hänen saada voiton Kusan-Riseataimista, aramealaiskuninkaasta, ja niin Otniel alisti tämän kuninkaan valtansa alle.

        Tuom. 6:34
        Silloin Herran henki valtasi Gideonin. Hän puhalsi torveen ja kutsui Abieserin suvun miehet mukaansa.

        Tuom. 11:29
        Silloin Jeftaan tuli Herran henki. Jefta kulki Gileadin ja Manassen alueiden kautta ja palasi Gileadin Mispaan. Sieltä hän lähti sotaretkelle ammonilaisia vastaan.

        Tuom. 13:25
        Herran henki alkoi ajaa häntä tekoihin hänen asuessaan Mahane-Danissa, Sorean ja Estaolin välillä.

        Tuom. 14:6
        Samassa Simsonin valtasi Herran henki, ja hän repi leijonan kappaleiksi paljain käsin niin kuin se olisi ollut karitsa. Mutta hän ei kertonut vanhemmilleen, mitä oli tehnyt

        1. Sam. 10:10
        Saulin saapuessa Gebaan profeettajoukko tuli häntä vastaan ja Jumalan henki valtasi hänet, niin että hänkin joutui hurmoksiin ja liittyi heihin.

        1. Sam. 11:6
        Kun Saul sen kuuli, Herran henki valtasi hänet ja hänessä syttyi viha.

        1. Sam. 16:13
        Samuel otti öljysarvensa ja voiteli Daavidin siinä veljesten keskellä, ja Herran henki tuli Daavidiin ja pysyi hänessä siitä päivästä alkaen. Sitten Samuel palasi Ramaan.

        1. Sam. 16:14
        Herran henki siirtyi pois Saulista, ja Herran lähettämä paha henki alkoi ahdistaa häntä

        2. Sam. 23:2
        Herran henki puhuu minun kauttani, hänen sanansa on minun kielelläni. [Mark. 12:36; Ap. t. 1:16]

        2. Aik. 20:14
        Silloin Herran henki tuli joukon keskellä seisovaan leeviläiseen Jahasieliin, joka oli Asafin sukua, Sakarjan poika; hänen isoisänsä oli Benaja, tämän isä Jeiel ja tämän Mattanja.

        2. Aik. 24:20
        Silloin Jumalan henki valtasi Sakarjan, pappi Jojadan pojan. Hän astui kansan eteen ja sanoi: "Näin sanoo Jumala: 'Miksi rikotte Herran käskyjä vastaan? Se tuottaa teille onnettomuuden.' Koska olette hylänneet Herran, hänkin hylkää teidät."

        Näitä on vielä paljon lisää ,mutta päätän tämä tähän missä vanhan testamentin kuvaus Herran hengestä on

        Jes. 11:2
        Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden ja ymmärryksen henki, taidon ja voiman henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon henki:


        Vertailun vuoksi miten Jeesus kuvaa Pyhää Henkeä
        Joh. 15:26
        "Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta.

        Joh. 16:13
        Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva.


      • rauhansanalainlest
        etsivä-xx kirjoitti:

        Rauhansanal kirjoittaa "Pyhä Henki ei laskeudu ihmisten keskelle toista kertaa. Se on jo täällä, helluntaina alas laskettu. "

        Pyhä Henki on ollut aina täällä, jo Vanhan testamentin aikaan. Ei ole olemassa kahta henkeä vaan yksi.
        1. Moos. 41:38
        ja farao sanoi heille: "Voisimmeko löytää toista hänen veroistaan miestä! Hänessä asuu Jumalan henki!"

        Tuom. 3:10
        Hänessä vaikutti Herran henki, ja hän johti tuomarina Israelia. Kun Otniel lähti sotaan, Herra antoi hänen saada voiton Kusan-Riseataimista, aramealaiskuninkaasta, ja niin Otniel alisti tämän kuninkaan valtansa alle.

        Tuom. 6:34
        Silloin Herran henki valtasi Gideonin. Hän puhalsi torveen ja kutsui Abieserin suvun miehet mukaansa.

        Tuom. 11:29
        Silloin Jeftaan tuli Herran henki. Jefta kulki Gileadin ja Manassen alueiden kautta ja palasi Gileadin Mispaan. Sieltä hän lähti sotaretkelle ammonilaisia vastaan.

        Tuom. 13:25
        Herran henki alkoi ajaa häntä tekoihin hänen asuessaan Mahane-Danissa, Sorean ja Estaolin välillä.

        Tuom. 14:6
        Samassa Simsonin valtasi Herran henki, ja hän repi leijonan kappaleiksi paljain käsin niin kuin se olisi ollut karitsa. Mutta hän ei kertonut vanhemmilleen, mitä oli tehnyt

        1. Sam. 10:10
        Saulin saapuessa Gebaan profeettajoukko tuli häntä vastaan ja Jumalan henki valtasi hänet, niin että hänkin joutui hurmoksiin ja liittyi heihin.

        1. Sam. 11:6
        Kun Saul sen kuuli, Herran henki valtasi hänet ja hänessä syttyi viha.

        1. Sam. 16:13
        Samuel otti öljysarvensa ja voiteli Daavidin siinä veljesten keskellä, ja Herran henki tuli Daavidiin ja pysyi hänessä siitä päivästä alkaen. Sitten Samuel palasi Ramaan.

        1. Sam. 16:14
        Herran henki siirtyi pois Saulista, ja Herran lähettämä paha henki alkoi ahdistaa häntä

        2. Sam. 23:2
        Herran henki puhuu minun kauttani, hänen sanansa on minun kielelläni. [Mark. 12:36; Ap. t. 1:16]

        2. Aik. 20:14
        Silloin Herran henki tuli joukon keskellä seisovaan leeviläiseen Jahasieliin, joka oli Asafin sukua, Sakarjan poika; hänen isoisänsä oli Benaja, tämän isä Jeiel ja tämän Mattanja.

        2. Aik. 24:20
        Silloin Jumalan henki valtasi Sakarjan, pappi Jojadan pojan. Hän astui kansan eteen ja sanoi: "Näin sanoo Jumala: 'Miksi rikotte Herran käskyjä vastaan? Se tuottaa teille onnettomuuden.' Koska olette hylänneet Herran, hänkin hylkää teidät."

        Näitä on vielä paljon lisää ,mutta päätän tämä tähän missä vanhan testamentin kuvaus Herran hengestä on

        Jes. 11:2
        Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden ja ymmärryksen henki, taidon ja voiman henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon henki:


        Vertailun vuoksi miten Jeesus kuvaa Pyhää Henkeä
        Joh. 15:26
        "Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta.

        Joh. 16:13
        Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva.

        Tottakai oli. Siellä missä Jumala tai Jeesus, siellä myös Kolmas persoona.

        Nyt helluntain jälkeen maan päällä on " vain" Pyhä Henki.

        Tajuutzä Raamatusta ees alkeita??


      • helluntailainen_sisar
        rauhansanalainlest kirjoitti:

        Tottakai oli. Siellä missä Jumala tai Jeesus, siellä myös Kolmas persoona.

        Nyt helluntain jälkeen maan päällä on " vain" Pyhä Henki.

        Tajuutzä Raamatusta ees alkeita??

        Niin, eipähän tuota Jeesusta ole näkynyt, vaikka kuinka yritän tähyillä yläilmoihin Salemissamme.


      • etsivä-xx
        rauhansanalainlest kirjoitti:

        Tottakai oli. Siellä missä Jumala tai Jeesus, siellä myös Kolmas persoona.

        Nyt helluntain jälkeen maan päällä on " vain" Pyhä Henki.

        Tajuutzä Raamatusta ees alkeita??

        ja jatkat "Nyt helluntain jälkeen maan päällä on " vain" Pyhä Henki."

        On täällä maanpäällä muutakin kuin Pyhä Henki. Kristus täällä leivässä ja viinissä reaalisesti ei taivaissa.


      • rauhansansla.lainen
        etsivä-xx kirjoitti:

        ja jatkat "Nyt helluntain jälkeen maan päällä on " vain" Pyhä Henki."

        On täällä maanpäällä muutakin kuin Pyhä Henki. Kristus täällä leivässä ja viinissä reaalisesti ei taivaissa.

        Vain vertauskuva. Puhun nyt konkretisoituna vaikuttavana tekijänä. Absolut.

        Toki Jeesus on myös jokaisen kirkon seinällä kuvissa ja vaikkapa Rukouksissa ja sovinto saarnassa.


      • puuäijätkoolla
        esikoslest kirjoitti:

        Tottahan siekin haastat... Toi oli hyvä pointti että "ihminen ymmärtää uskon merkityksen" Ttarkoittanee sitä, ettei ihminen itse usko, vaan lahjana saatu usko ainoastaan ymmärretään... Juurikin niin!

        voi mitä sokeutta!
        ja kovasti olalan jotain lestahaaraa hohhhoijaa.


    • Olavi.Voittonen

      jumalanterve! Jumalan Valtakunnassa ovat etsivät Sam Spade, Philip Marlowe, Vares, Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Kuhala ja Susikoski. jumalanrauhaan.

      • vesurierkki

        Ja sinne tunkemassa guillermo kalervo machete mukanaan


    • 46y77j9k

      "" Syntien anteeksiantamus on armoetuutena saatu (lahja) , jonka Jeesus sovitti. Usko on lahja uskoa tuohon sovitukseen. ""

      Näinhän me kaikki luterilaiset uskomme, eikä meidän tarvitse olla vanhoillisia!

      • rauhanasiaisia

        Milloin ja missä sait ko uskon lahjan? Vai kuulutko ikuisiin kattorakennemulkojiin helluntaiseurakunnan rikollisten kera?


    • 46y77j9k

      Uskon sain Jumalan sanasta ja vieläpä isoisäni (vl) saarnasta kauan sitten. Koskaan isoisäni ei kieltänyt Jumalan sanaa ja sen voimaa, vaikka se olisi luettuna suoraan Raamatusta. Ei meidän perheessä, vaikka suurin osa oli vanhoillisia ollut koskaan ongelmia oikean opin suhteen, sillä meille oli tärkeintä sydämenusko ja vaikka minä ja vanhin siskoni enää harvoin käydään ry:llä , ei meitä siitä kukaan moiti, koska muut tietävät, että meillä sydämessä on sama pelastava usko, joka on usko Jeesukseen Kristukseen.

    • rauhansana

      minä sain pelastavan uskon Pyhän Kasteen Sakramentissa.

      • kiinnostaakovasti

        älä puhu roskaa, JOS niin olisi, se olisi ensimmäinen kerta tämän polin päällä kun niin on tapahtunut!

        mutta kun EI ole, niin mitäs siten meinaat asialle tehdä, kerro, ja kerro samalla mikä Raamatun kohta puolustaa kommenttiasi, muttta jätä vitsien kertomiset sikseenm niistä en ole kiinnostunut!


      • Näin se menee:
        Joh.3:5 Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. [Ef. 5:26; Tit. 3:5; 1. Piet. 3:21]
        6 Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. [1. Kor. 15:50; Ef. 2:3]


      • etsivä-xx
        weha kirjoitti:

        Näin se menee:
        Joh.3:5 Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. [Ef. 5:26; Tit. 3:5; 1. Piet. 3:21]
        6 Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. [1. Kor. 15:50; Ef. 2:3]

        Joh. 3 ei kylläkään mitenkään todista uskon tulevan kasteesta.
        7 Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: 'Teidän täytyy syntyä uudesti.'
        8 Tuuli* puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita." [Alkutekstin sana merkitsee sekä tuulta että henkeä.]

        0 Jeesus vastasi: "Etkö sinä, Israelin opettaja, ymmärrä sitä?
        11 "Totisesti, totisesti: me puhumme mitä tiedämme ja todistamme siitä mitä olemme nähneet, mutta te ette ota vastaan meidän todistustamme.
        12 Jos te ette usko, kun puhun teille tämän maailman asioista, kuinka voisitte uskoa, kun puhun taivaallisista!

        17 "Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen.
        18 Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei uskonut Jumalan ainoaan Poikaan. [Mark. 16:16; Joh. 5:24; Ap. t. 4:12]
        19 Ja tuomio on tämä: valo on tullut maailmaan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden. [Joh. 1:4 ]
        20 Se, joka tekee pahaa, kaihtaa valoa; hän ei tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi.
        21 Mutta se, joka noudattaa totuutta, tulee valoon, jotta kävisi ilmi, että hänen tekonsa ovat lähtöisin Jumalasta."
        22 Tämän jälkeen Jeesus lähti opetuslapsineen Juudeaan. Hän viipyi siellä heidän kanssaan jonkin aikaa ja kastoi ihmisiä.

        Tässä ei lue että Jeesus olisi tarjonnut ensin kastetta ja että vasta kasteesta olisi seurannut usko. Lukee nyt vain se Johannes 3 teksti kokonaan.


      • etsivä-xx

        Väisäsen kasteoptus nojaa aika omituisiin perusteisiin, joilla hän perustelee kasteen ensisijaisuutta

        Ongelma on Väisäsen tulkinta kun hän puhuu efektiivisestä vanhurskaudesta jota hän suomentaa sanalla pyhitys. Pyhitys on käsite, joka on tunnustuskirjoissakin useammalla tulkinnalla.

        Luther-säätiön Väisänen kirjoittaa siitä näin:

        "Toiseksi, Raamatusta voimme hahmottaa kaksi uskon eri vaihetta: (a) pelastavan uskon ja (b) pelastetun uskon. Pelastavalla uskolla tarkoitetaan sitä uskoa, jonka Pyhä Henki luo ihmiseen Jumalan sanaa välineenään käyttäen, mutta ei itse vielä asu ihmisessä. Tämä on se usko, jolla kristillinen kaste ja siinä saatava Jumalan vanhurskaus eli syntien anteeksiantamus ja Kristuksen lahjapyhyys otetaan vastaan. Olemukseltaan tämä usko on Jumalan vanhuskauden nälkää ja janoa (Mt 5:6; Rm 10:13; Apt 2:21; Jl 2:32)."


        Mihin hän viittaa näissä viitteisään joiden hän väittää kuvaavan toista uskoa.

        Matt.5

        6 Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan. [Jes. 55:1,2, Jes. 65:13; Joh. 6:35]


        Eikö tämä autuaaksijulistus koske myös jo uskovaisia ja ole kyse jatkuvasta olotilasta?

        tai toinen viittaus
        Joh. 6:35
        35 Jeesus sanoi heille: "Minä olen elämän leipä; joka tulee minun tyköni, se ei koskaan isoa, ja joka uskoo minuun, se ei koskaan janoa.

        Tämä jatkuu Raamatussa
        29 Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Se on Jumalan teko, että te uskotte häneen, jonka Jumala on lähettänyt".
        30 He sanoivat hänelle: "Minkä tunnusteon sinä sitten teet, että me näkisimme sen ja uskoisimme sinua? Minkä teon sinä teet?
        32 Niin Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: ei Mooses antanut teille sitä leipää taivaasta, vaan minun Isäni antaa teille taivaasta totisen leivän.
        33 Sillä Jumalan leipä on se, joka tulee alas taivaasta ja antaa maailmalle elämän."
        34 Niin he sanoivat hänelle: "Herra, anna meille aina sitä leipää".
        35 Jeesus sanoi heille: "Minä olen elämän leipä; joka tulee minun tyköni, se ei koskaan isoa, ja joka uskoo minuun, se ei koskaan janoa.
        36 Mutta minä olen sanonut teille, että te olette nähneet minut, ettekä kuitenkaan usko.
        vähän myöhemmissä jakeissa Jeesus puhuu asiasta joka tulkitaan ehtoolliseksi
        50 Mutta tämä on se leipä, joka tulee alas taivaasta, että se, joka sitä syö, ei kuolisi.
        51 Minä olen se elävä leipä, joka on tullut alas taivaasta. Jos joku syö tätä leipää, hän elää iankaikkisesti. Ja se leipä, jonka minä annan, on minun lihani, maailman elämän puolesta."
        52 Silloin juutalaiset riitelivät keskenään sanoen: "Kuinka tämä voi antaa lihansa meille syötäväksi?"
        53 Niin Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: ellette syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertansa, ei teillä ole elämää itsessänne.
        54 Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, sillä on iankaikkinen elämä, ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä.
        55 Sillä minun lihani on totinen ruoka, ja minun vereni on totinen juoma.
        56 Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, se pysyy minussa, ja minä hänessä.
        57 Niinkuin Isä, joka elää, on minut lähettänyt, ja minä elän Isän kautta, niin myös se, joka minua syö, elää minun kauttani.
        58 Tämä on se leipä, joka tuli alas taivaasta. Ei ole, niinkuin oli teidän isienne: he söivät ja kuolivat; joka tätä leipää syö, se elää iankaikkisesti."

        Tässä Jeesus kuvaa ehtoollista.

        On kyllä luterilainen opetus että ensin koko maailman pelastus yleinen vanhurskauttaminen ja on vanhurskaus jolla uskolla omistetaan Kristuksen laivanvanhurskaus. Mutta missään ei Raamatussa lue että kastamalla synnytettäsiin usko. Jos sellinen kohta Raamatussa olisi olisi se jotakin muuta kuin rivi Vuorisaarnan autuaaksijulistamisessa ja siinä puhuttaisiin kasteesta eikä vanhurskauden nälästä.

        Jos on ongelmia ehkäisyopissa vanhoillislestadiolaisuudessa on niitä Väisäsen opillisessa rakennelmassakin. En usko kumpaakaan olevan Raamatussa. Sallikaa lasten tulla minun tyköni on yhtä kaukana ehkäisyasiasta kuin on Vuorisaarnan jae väitteestä kasteen ensisijaisuudesta järjestyksessä kun puhutaan siitä kastetaanko uskova vai tuleeko usko kasteesta ja että uskoa ei ole ilman kastetta.

        Vuorisaarnan autuaaksijulistus:
        2 Silloin hän alkoi puhua ja opetti heitä näin:
        3 "Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.
        4 Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen.
        5 Autuaita kärsivälliset: he perivät maan.
        6 Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan.
        7 Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan.
        8 Autuaita puhdassydämiset: he saavat nähdä Jumalan.
        9 Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.
        10 Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta.
        11 "Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa.


      • exexex_lost

        Eihän vl;llä ole ehkäisyongelmia, se on sinun oma näkemyksesi. Missä Raamatussa käsketään ehkäisemään? Et kunnioita Jumalan ilmoitusta.


    • Näin se on nim. "rauhansana", Raamatun ja Lutherin mukaan, uskoon tulevien kaste. Kun edelleen uudelleenkastajat, Vanhoillislestadiolaiset ym. opettavat uskovien kastetta. Ero on selvä.

      • äänijäänalta

        Kunpas wehakin olisi jo vähitellen mutta ei taida olla toivoakaan on se harha niin syvällä olisko ihan läpikyllästetty harhoilla ja luttereilla.

        sillä vihaajamunkin opeilla on weha läpikyllästetty jostain syystä, mikä se syy on, se onkin jo mysteeri.


      • äänijäänalta kirjoitti:

        Kunpas wehakin olisi jo vähitellen mutta ei taida olla toivoakaan on se harha niin syvällä olisko ihan läpikyllästetty harhoilla ja luttereilla.

        sillä vihaajamunkin opeilla on weha läpikyllästetty jostain syystä, mikä se syy on, se onkin jo mysteeri.

        Mistä sovinto aloitetaan! Luther kirjoittaa kirjeessään (Bedenken, an der Cantzler Brück gestellt, wegen der Religionsvergleichnung, 1541): Jos uskonnossa tahdotaan etsiä sovintoa, niin aloitettakoon perustavista kohdista, kuten opista ja sakramenteista. Kun näistä on saatu sovinto aikaan, järjestyvät itsestään muut ulkonaiset seikat, joita he kutsuvat ehdonvallan. Näinhän meidän seurakunnissamme on tapahtunut. Silloin Jumala olisi mukana tässä yksimielisyydessä ja rauhasta tulisi pysyvä. Mutta jos tärkeiden kohtien annetaan olla ja käsitellään ehdonvallan asioita, niin on Jumala unohdettu. Suomenkielisenä teksti löytyy: Oikea näkyvä kirkko, C.F.W. Walther
        Miksi oppi on tärkeää? M. Luther Galatalaiskirjeen selitys: Monta kertaa olen sanonut, että on tehtävä tarkka ero opin ja elämän välillä. Oppi on taivasta, elämä on maata. Elämässä on syntiä, erehdystä, epäpuhtautta ja kurjuutta. Sen sanotaan maistuvan etikalta. Siinä rakkaus saa katsoa asioita läpi sormien, sietää pettymystä, se saa uskoa, toivoa ja kestää kaikessa. Elämässä vallitkoon anteeksianto, kunhan syntiä ja hairahdusta ei puolusteta. Mutta opissa ei saa olla yhtään erhettä eikä siinä tarvita mitään rikkomusten anteeksiantoakaan. Oppia ja elämää ei oikeastaan voi edes verrata toisiinsa. Opin "pieninkin piirto" (Matt. 5:18) on tärkeämpi kuin taivas ja maa; siksi emme anna loukata oppia vähäisimmässäkään pikkuseikassa. Elämän virheitä voimme sen sijaan mainiosti katsoa läpi sormien. Itsekin minä hairahdun joka päivä, mitä elämään ja käyttäytymiseen tulee; samoin hairahtuvat kaikki pyhät ja myöntävätkin sen vakain mielin Herran rukouksessa ja uskontunnustuksessa. Mutta meidän oppimme on puhdas, Jumalan kiitos, meillä kaikki uskonkohdat ovat lujat ja tukeutuvat Pyhään Raamattuun. Perkele tahtoisi kovin mielellään tahrata ja kumota ne, ja siksi hän käy kavalasti kimppuumme sillä häikäisevällä argumentilla, että rakkautta ja kirkkojen yksimielisyyttä ei ole lupa loukata


    • Kovasti selittelette, mutta ei tarvitse ottaa kuin Lutherin ja uskonpuhdistuksen kastekaava, jolla luterilaiset seurakunnat kastavat lapsensa, eikä se pinnallinen höpö, höpö juttu. Tällä myös perheeni kastettiin, jota ulkopuoliset ihmettelivät:

      Sitten kummit ottavat lapsen vastaan ja pappi lausuu, pukien
      samalla lasta kastepaitaan: "Kaikkivaltias Jumala, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä, joka on sinut uudesti synnyttänyt veden ja Pyhän Hengen kautta ja antanut sinulle kaikki syntisi anteeksi,
      vahvistakoon nyt sinua armollaan iankaikkiseen elämään. Aamen. Rauha sinulle." "Aamen."

      • wehansatuihin

        ja sitten kaikki o livat uudestisyntyneinä ja aloivat tehdä suuria tekoja!

        laitatko listan mitä kaikkea ihmetekoja teitte yhdessä kummien kanssa niin jappi tokikinkin.
        oliko suurin ihme että meni kaks pannullista juhlamokaa vaim itä?


    • Setä.neuvoo

      Haudatut hänen kanssaan kasteessa. Kol 2.

      Voidaan tulkita luterilaisen lahjavanhurskauden ajattelun mukaisesti. Meidän kasteemmeko vai Hänenkö. Meidänkö tekomme vai Hänenkö.

      Uskovat Kristuksessa. Uskovat on siis kastettu, kun Kristus kastettiin.

      • sokeilleklasejaplusnel

        nyt jäi setältä ef2 ihan pois!

        joko vaivaa dementia vai oliko päiväunet kesken.


    • dfrghjkl

      Kaikille on syytä ilmoittaa, että weha ei edusta Luther-säätiötä, eikä siten edusta opillaan sitä!

    • terttukoponen

      Kitos tiedosta! Olen ollut ymmälläni, kun itse Säätiöön kuuluvana wehan opit tuntuvat kovin vierailta.

      • terttukoponen, kuinka ne olla vieraita kun Luther ja luterilaisuus opettaa prikulleen noin kun olen kertonut? Ihan suoraan Raamatusta lukien myös. Lestadiolainen on jokin ihan muu kaste, eikä luterilainen.


    • Vanhoillislestadiolaiset ovat kieroa porukkaa kastekäsityksineen. Ottavat Lutherilta jonkun kohdan ja selittävät omaa tarkoitusperäänsä. Lutherin kastekaava on hyvin selkeä ja kuvataan, mitä kasteessa tapahtuu.

    • Raamattu, Luther ja luterilaisen kirkon tunnustuskirjat opettavat toisin, kuin VL-oppi. VL-selitys ontuu siten, että se ottaa vain osan Lutherin opetuksia ja selittää niitä väärin. VL-opetus kasteesta on sama, kuin helluntailaisilla ja uudelleenkastajilla. Laitan tukun helppoja perusteita. Aloitetaan Raamatusta, vain kahdella kohtaa:
      Kol.2:12"ollen haudattuina hänen kanssaan kasteessa, jossa te myös hänen kanssaan olette herätetyt uskon kautta, jonka vaikuttaa Jumala, joka herätti hänet kuolleista."
      weha: "Kasteessa synti hengellisessä mielessä haudataan ja siten kasteessa hengellisesti kuollut herää eloon. Kasteessa Jumala antaa uskon, kohdan mukaisesti".
      Luther: Ymmärrä siis, mikä ero tässä on. Kaste on aivan eri asia kuin muu vesi. Tämä ei johdu veden luonnollisesta olemuksesta, vaan siitä, että veteen tulee jotain jalompaa. Jumala itse luovuttaa siihen kunniansa ja panee siihen valtansa ja voimansa. Siksi se ei olekaan pelkkää luonnollista vettä, vaan jumalallista, taivaallista, pyhää ja pelastavaa vettä tai jotain vielä ylistettävämpää. Kaikki tämä johtuu sanasta, taivaallisesta ja pyhästä sanasta, jota kukaan ei pysty kyllin ylistämään. Tässä sanassa on kaikki, ja se voi kaiken, mitä Jumala on ja voi. Myös kasteen olemus eli se, että se on sakramentti, on juuri tästä peräisin. Pyhä Augustinuskin opettaa näin: Accedat verbum ad elementum et fit sacramentum, eli: "Kun sana liittyy aineeseen, syntyy sakramentti", mikä on pyhä, jumalallinen toimitus ja merkki.
      Esim. Reinikainen kirjassaan "usko ja kaste", opettaa eritavalla, kun rakas, sanassa rehlinen uskonpuhdistajamme. Esim. Tiit.3:5, Reinikainen selittää ihan uudelleenkastajien tavoin, ettei kohta puhu kasteesta mitään. Sensijaan Lutheri ja siis luterilaisuus opettaa ihan toisin luterilaisen kirkon tunnustuskirjoissa:
      Kuinka vesi voi vaikuttaa näin suuria asioita?
      Vesi tosin ei niitä vaikuta, vaan Jumalan sana, joka on vedessä ja veden mukana, ja usko, joka uskoo veteen yhdistetyn Jumalan sanan. Sillä ilman Jumalan sanaa vesi on tavallista vettä eikä mikään kaste. Mutta Jumalan sanaan yhdistyneenä se on kaste, se on armorikas elämän vesi ja uudestisyntymisen peso Pyhässä Hengessä, niin kuin apostoli Paavali kirjeessään Tiitukselle sen kolmannessa luvussa sanoo:
      Hän pelasti meidät laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta, jonka Hengen hän runsaasti vuodatti meihin Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, että me vanhurskautettuina hänen armonsa kautta tulisimme iankaikkisen elämän perillisiksi toivon mukaan. Tämä sana on varma. (Tit.3:5).
      Selkeä kohta tunnustuskirjoista myös, missä vanhoillislestadiolaisuus opettaa toisin, yhdessä uudelleenkastajien kanssa, samassa rintamassa ja opissa:
      IX Kaste
      "Kasteesta seurakuntamme opettavat, että se on välttämätön pelastukseen ja että Jumalan armo annetaan kasteen välityksellä. Lapset tulee kastaa, jotta heidät kasteen kautta annettaisiin Jumalan huomaan ja näin otettaisiin Jumalan armoon.
      Ne tuomitsevat kasteenuusijat, jotka hylkäävät lapsikasteen ja väittävät lasten pelastuvan ilman kastetta."

      weha: Siis tuo tunnustus luterilaisen kirkon tunnustuskirjoista koskee myös vanhoillislestadiolaisia: "Ne tuomitsevat kasteenuusijat, jotka hylkäävät lapsikasteen ja väittävät lasten pelastuvan ilman kastetta."

      weha: "Kaikki osoittaa siis, että on ihan turha väittää, että VL-oppi olisi luterilaisuutta ja että Lutheri ja luterilaisen kirkon tunnustuskirjat opettaisi samoin. Olkaa rehlisiä."

    • Jatkan hieman tuosta:
      weha: Siis tuo tunnustus luterilaisen kirkon tunnustuskirjoista koskee myös vanhoillislestadiolaisia: "Ne tuomitsevat kasteenuusijat, jotka hylkäävät lapsikasteen ja väittävät lasten pelastuvan ilman kastetta."

      weha: "Kaikki osoittaa siis, että on ihan turha väittää, että VL-oppi olisi luterilaisuutta ja että Lutheri ja luterilaisen kirkon tunnustuskirjat opettaisi samoin. Olkaa rehlisiä."

      -kaikki on siis VL, valheoppia luterilaisuutena, hylkäätte lapsikasteen siten, että annatte sille toisen merkityksen kuin luterilaisuudessa, eli tietynlaista kasteen halveksuntaa ja hylkäämistä opillisesti. Väitätte oppinne mukaan lasten pelastuvan ilman kastetta. Luterilaisuus opettaa toisin, mutta ei niin kuin te väitätte. Luterilaisuus tunnustaa Raamatusta, että kasteessa liitetään Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemukseen osalliseksi ja, että kaste pukee Kristuksen päällemme". Kun lapsi on heikko, hänet kastetaan viivyttelemättä. Kasteen tahaton puuttuminen ei kadota, kun näin vakaasti uskomme ja opetamme. Vanhassaliitossa eivät nekään poikalapset , jotka kuolivat ennen kahdeksannetta päivää, ennen ympärileikkausta joutuneet kadotukseen, jos kuolivat ennen sitä (tytöt tulivat liittoon poikien ympärileikkauksen kautta). Samoin on kasteen laita, jos sitä ei tarpeettomasti viivytellä ja halveksita. Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen opetus kasteesta on selvä.

    • Tuhlaajapoika vertaus on mielestäni kasteopetusta. Tuhlaajapoika oli osallinen vanhanliiton sakramenteista. Ajatus siitä, että hän oli isän lapsi epäuskoisenakin sopii hyvin kasteen liittoon. Jumalan puolelta hänen nimelleen otettu kasteessa konkreettisesti, johon on uskon kautta voi palata. Kastamaton ei palaa mihinkään.
      Helluntaiopin ymmärrän vääränä kokonaisuutena. Kastekysymyksessä Raamattu ja luterilaisuus puhuu lahjasta ja Pyhän Hengen lupauksesta, Jumalan sanasta ja asetuksesta, Jumalan teosta, kun taas uudestikastajat puhuvat kuuliaisuudesta ja ihmisen teosta, vertauskuvallisesta näytelmästä.

      Siskostani sen verran, että hän oli vuosikymmeniä kansanlähetyksessä, mutta huonon omavanhurskaan kasteopetuksen vuoksi meni uudelleenkasteelle. Tunnen muitakin viidesläisiä, jotka ovat menneet uudelleenkastajien ojaan. Nykyisin hän(siskoni) käy helluntailaisten tilaisuuksissa. Hänhän otti niin raskaasti hernettä nenään perheeni kastetilaisuudessa (saisi hävetä), ja meni papin puheille tilaisuuden jälkeen ja syytti tuosta ky. kasteopista. Tähän pappimme vastasi jotenkin näin, ettei "tässä ole väärin toimittu, vaan kehoitettu ottamaan vastaan kasteessa tapahtuva syntienanteeksiantamus ja Pyhän Hengen lahja". Pappi (Markus Pöyry)Vetosi tähän kohtaan Raamatusta, jolloin siskoni meni ikään kuin lukkoon: "
      38 Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.
      39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu."

      • onnetonjankuttaja

        Kuule weha et ymmärrä yhtään mitään koko asiasta käännynnäinen kun olet!

        et sinä ole koskaan uudestisyntynyt sen näkee joka lauseestasi, pelkkää farisealaista fraseolokiaa on kaikki tuotoksesi.

        KUKAAN ei ole tullut kasteessa nollaa korkeammalle et sinä eikä akkasi ekä kukaan muutkaan.

        siinä sinulle luterilaisuutta tiukassa paketissa.


      • jaahasjawehatusontaas

        ...kehoitettu ottamaan vastaan..... no kuuliko vauva sen kehoituiksen ja ottiko vastaan... ei sitä luulis että tällä vuosituhannella tuolalinen naurettava taikaoppi pyörittää täyspäisiä ihmisiä edelleen hohoijaa.


      • Älä sä hurmahenki selitä, sillä omavanhurskaalla hengelläsi. Kieltää nyt lasten kaste, kun se ei osaa tehdä ratkaisua ja uskoa. Voi pimeyttä; Ei sulla, eikä teillä ole ollut mitään esittää Raamatusta. Joko venäjä taas kerran hyökkää suomeen helluntailaisten ennustuksissa?


    • samaasia

      Haluan vielä muutamaan väitteeseen vastata, kristillinen pyhä kaste ei ole alhaalta, van ylhäältä ja evankeliumia, täyttä armoa. Ihmiset kun eivät ole keksineet kastetta omasta päästään, vaan se on todella Jumalan sana ja asetus. Kaste ei ole ihmisen teko Jumalalle, vaan Jumalan teko ihmiselle. Ihminen on kasteessa saavana osapuolena ja Jumala antavana osapuolena. Jeesus on pelastuksen hankkija ja kaste tuon kaiken hyvän välittäjä. Kasteen vesi on Jeesuksen verellä punattu (Room.6:3).

      Ympärileikkauksesta sen verran, että kun pojat ja miehet ympärileikattiin, tytöt ja naiset tulivat sitä kautta liitosta osalliseksi. 1.Moos.17:7 "Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun jälkeläistesi Jumala,
      10 Ja tämä on minun liittoni sinun ja sinun jälkeläistesi kanssa; pitäkää se: ympärileikatkaa jokainen miehenpuoli keskuudessanne.
      11 Ympärileikatkaa esinahkanne liha, ja se olkoon liiton merkki meidän välillämme, minun ja teidän..14 Mutta ympärileikkaamaton miehenpuoli, jonka esinahan liha ei ole ympärileikattu, hävitettäköön kansastansa; hän on rikkonut minun liittoni."

      • nosanosenyt

        jahas ja siinä sitä taas hoetaan fraaseja .

        kerrotko hiukan lutterisi vainoista uskovia kohtaan ja kerro samalla mikä henki sen sai aikaan?


    • Mitä uskovia vastaan, voiko avata? Olisiko se uudelleenkastajien sepittämä luulojen kirja?

    • Vieläkö pitää väittää, vaikka VL-opetus on jotakin muuta kun luterilaisuus.
      Näin selkeät ovat tunnustuskirjat:
      IX Kaste

      "Kasteesta seurakuntamme opettavat, että se on välttämätön pelastukseen ja että Jumalan armo annetaan kasteen välityksellä. Lapset tulee kastaa, jotta heidät kasteen kautta annettaisiin Jumalan huomaan ja näin otettaisiin Jumalan armoon.

      Ne tuomitsevat kasteenuusijat, jotka hylkäävät lapsikasteen ja väittävät lasten pelastuvan ilman kastetta."

      weha: "Vanhoillislestadiolaiset opettavat kasteen pelastavasta vaikutuksesta jotain aivan muuta, kuin Luterilaisen kirkon tunnustuskirjat. He siis väittävät helluntailasten ja uudelleenkastajien tavoin ihan samaa, kaste ei pelasta, eivätkä he kasta lasta sitä varten." Raamatun opetus myös on selvä kasteen pelastavasta vaikutuksesta. Raamatun sanoo näin:

      1.Piet.3:21 Tuon esikuvan mukaisesti teidät pelastaa nyt kaste, ei siksi että te siinä luovuitte saastaisesta elämästä, vaan koska Jumala teki kanssanne hyvän omantunnon liiton. Sen perustuksena on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus, [Ef. 5:26; Hepr. 10:22]

      weha: Kaste pelastaa: Tämä on Raamatun sanaa!!!. Kaste ei poista syntiä, mutta antaa synnit anteeksi, ettei syntiä enää lueta (apt.22:16). Kaste on hyvän omantunnon liitto Jumalan luona. Kasteen merkitys ja perustus on Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus (vertaus: Room.6:3,5).

    • Sinä saat omasta päästä keksiä logiikkasi mukaan oppia, mutta tuossa mainitaan vesi ensin. Voidaan se noinkin sanoa, mutta arvaan ja miellän sinut uudelleenkastajaksi. En väitä, että tietäisin hirveän paljon Raamatullisesta ja luterilaisesta perusteluista kaste opetukseen, mutta nämä väitteet joita täällä on esitetty niin VL:ien kuin uudestikastajien leireistä, kaatuvat kyllä mielestäni helposti, ilman edes minkäänlaista avun ja kysymysten hakemista papeilta/pastoreilta. Ei ole esiintynyt mitään vaikeita ja uusia asioista. Usein miten vasta perustelut ovat olleet varsin kepposia ja helposti vastattavia.

      Minulla on tietoa kasteesta, vain pintaraapaisu, mitä on joillain todellisilla luterilaisilla opettajilla; olisi vielä antaa. Tämän voin varmasti todeksi sanoa, hyvällä omallatunnolla.

      Vauvojen ja vaarien pelastustie on tällöin sama, uskon kautta.

      Mukavaa se on keskustella ja väitelläkin uskonkysymyksistäkin ja ihmetellä, miksi joku voi ymmärtää ja uskoa kovin eritavalla, vaikka samaa kirjaa luetaan. Vaimokin on sanonut, että kaikki (suku) käy eri kirkoissa, ettei ole mitään mieltä. Tuli vielä puhetta, että kuinka se Buddhalaisuus on niin yksimielistä. Se on ilonen uskonto, ainakin pinnallisesti. Olen kuullut mukavia tarinoita tuosta uskonnosta. Matti Väisänen opetti aika hienosti, kun hän tarkensi näin: "Kaste ei ole uskon varassa, vaan usko Jumalan sanan ja kasteen varassa." Entinen synergistihän Matti Väisänen oli. Asenne on nykyisin nöyrempi ja hänhän tekikin pesäeron. viidesläiseen ratkaisukristillisyyteen. Ihan vain asiatietona. On kyllä kummallista opetusta, kun ei kasteta lapsia. Väitetään (ateistien tavoin), että nämä ei osaa uskoa, tehdä ratkaisua, eikä ymmärrä mitään (näin opettaa myös muromalaisuus). Nähdäkseni tuollaiset opit ja suoritukset eivät kuuluu armonevankeliumiin. On siis ero vanhurskauttamisopissa. tulee ymmärtää se, että uudestikaste on sitä laki uskoa jossa on ihmisen omat teot ja kyvyt mukana. Vaikka asia on näin, että yksin armosta ja yksin uskon kautta: "Niin me siis sen siksi pidämme, että ihminen tulee vanhurskaaksi uskon kautta, ilman lain töitä" (Room.3:28). Hengenluomaan yhteyteen kuuluu Raamatun mukaan yksi kaste:
      Ef.4:3 "Ahkeroitkaat myös pitämään hengen yhteyttä rauhan siteen kautta:
      4 Yksi ruumis ja yksi henki, niinkuin tekin olette teidän kutsumisessanne yhdenkaltaiseen toivoon kutsutut,
      5 Yksi Herra, yksi usko, yksi kaste,
      6 Yksi Jumala ja kaikkein Isä, joka kaikkein päällä on, ja kaikkein kautta, ja teissä kaikissa."
      Erään kuolevan mummon Raamatun välissä luki näin: "Jos väärin ois turvata kasteeseen, niin kiusaajakin jättäis jo rauhaan, jos Jumala teki mun lapsekseen ja lahjaksi antoi taivaan. Nyt sitä kiusaaja kadehtii, etten taivasta perisi"

      • epäjumalanpalvontaa

        Weha on epäjumalan palvoja. Hän on tehnyt kasteesta itselleen jumalan, jota hän palvoo.Oliskohan hän saanut vaikutteita hindulaisuudesta olleessaan siellä Thaimaassa. Heillähän on vähän samanlainen oppi veden ihmeitätekevästä taikavoimasta.
        Hänelle se Jumalan armo annetaan vain veden avulla, vaikka Raamattu osoittaa:
        "Armosta te olette pelastetut, uskon kautta, ETTE TEKOJEN KAUTTA..."

        Mistähän tuo Wehan panikointi kertoo? Olisikohan hän taas vaihtamassa oppiaan?


      • voisuomiraukkaa

        voi lopeta hyvä mies tuo lapsellinen kastelässyttely mummojen Raamattujen välipapereista!
        etkö tiedä että suomi on täynnä luulouskomummoja joilla ei ole koskaan ollut omaa jumalasuhdetta, ei uudestisyntymää ei muuta kuin kirkkoherran kuva ja kastepaperi.
        en niillä kyllä viittis lähteä lopputilille.


    • uskovienkaste

      Mikä on "uskovien kaste"?

      Tarkoittaako se "uskovien kaste" samaa kastetta, josta Paavali kirjoitta efesolaisille, että on "yksi Herra, yksi usko, yksi kaste;" (Efe 4:5.)?

      • Anonyymi

        Se tarkoittaa, että Hengen luomaan ykseyteen kuulu yksi Herra, yksi usko ja yksi kaste. Epäuskoinenkin voi ottaa kasteen, mutta sitten tulee ehkä myöhemmin uskoon. Emme silloinkaan tarvitse uudelleen kastamista, vaan uudelleen uskomista. Tarvitsemme uudelleen uskomista tänäänkin.


    • Anonyymi

      jokohan tuo weha on päässyt testaamaan kastepaperinsa voimaa vai vieläkö on tolpillaan.

      • Anonyymi

        Olisikohan kuitenkin itse mennyt kasteelle, kun on ollut niin hiljainen moneen vuoteen? Häpeää vanhoja kirjoituksiaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      391
      3981
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      217
      1972
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1480
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      154
      1330
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      991
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      970
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      122
      920
    8. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      913
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      878
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      869
    Aihe