Muutto Unkariin (Budapest)

palacsinta

Olen nyt useamman kerran vieraillut Unkarissa ja tulipa tuossa viime syksynä siellä puoli vuotta vietettyäkin opiskelun merkeissä, rakkaus siihen paikkaan on suuri, kaikista niistä ongelmista huolimatta. Suomeen en ole enää sopeutunut Budapestista paluun jälkeen ja jälleen olen lähdössä useamman viikon visiitille, kun ei tätä pääkaupunkiseutua tahdo oikein kestää.

Nyt kyselisinkin teiltä muilta ulkosuomalaisilta (eritoten Unkariin/Budapestiin muuttaneilta tai siellä asuneilta), että kuinka pääsisin kiinni paikan päällä työelämään? Olen kuullut niin monta versiota keskipalkasta, että olisi hauska tietää nyt jotain konkreettista (onko se n. 500e vai 1000e?)

Minulla on myös lemmikeitä, joista ainakin kaksi koiraa olisivat muuttamassa kanssani; mistä minun kannattaisi etsiä asuntoa? Asuin aiemmin Nagymezo utcalla, joka on ehkä hieman liikaa keskustaan tottumattomille koirille... mahdollisesti Varosligetin ympäristö vois olla varsin ihanaa aluetta, hyvät ympärivuorokautiset kulkuyhteydet keskustaan olisivat kuitenkin erittäin tärkeitä! Pidän myös kovasti Budan puolesta, joten sieltäkin voi ehdotella potentiaalisia alueita. :)

Käytännön vinkkejä otetaan vastaan kaikista järjestelyistä, valmistautumisesta ja paikan päälle asettumisesta! Muutto olisi ensi kesän paikkeilla.

4

5338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • utelias111

      Hei!

      Joko olet muuttanut Budapestiin?
      Kerrohan, mitä kaikkia järjestelyitä teit, että pääsit muuttamaan ja onko työpaikka jo hankittu? Oletko opiskellut kieltä työsi vuoksi vai oletko sellaisessa työpaikassa, missä pärjää englannilla? Onko suomen kielestä mitään hyötyä?

      • Anonyymi

        onko unkari muuttovoittoinen vai tappioinen


    • TarkkaaFaktaa

      Unkarin työttömyysaste laski vuoden 2016 maaliskuussa 5,6 prosenttiin. Pulaa on etenkin kokeneista, ammattitaitoisista insinööreistä, asentajista, lukkosepistä, hitsaajista ja lakkaajista. Minkä alan töitä olit ajatellut hakea?

      Unkarilaisten keskipalkka on 236 000 forintia, eli noin 806 euroa. Ei kannata säikähtää. Unkarin kuluttajahintataso on vain 57% EU:n keskitasosta ja reippaasti alle puolet Suomen hintatasosta. Suomen kuluttajahinnat ovat 124 % EU:n keskitasosta. Unkarilainen keskipalkka siis tuottaa kutakuinkin sellaisen elintason, jonka saa Suomessa noin 1700 euron kuukausipalkalla.

      Unkarissa on myös minimipalkka, jonka suuruus riippuu siitä, onko suorittanut vähintään toisen asteen ammatilllisen tutkinnon. Huomaa, että se ei koske korkeakoulusta valmistuneita. Minimipalkka on ilman ammatilllista tutkintoa 111 000 forintia eli 363 euroa. Brutto. Tasaverotuksen maassa siitä jää käteen 73 815 forintia (242 euroa). Ammattikoulusta tai opistosta valmistuneen minimipalkka on 129 000 forintia brutto (422 euroa) ja 85 785 forintia netto (281 euroa) ja ostovoima suhteessa Suomeen on siis vähän yli kaksinkertainen, noin 600 euron luokkaa. Minimipalkalla joutuvat työskentelemään usein nuoret, työuraa aloittavat, ja minimipalkan maksaminen on tavallista kaupan ja ravintolan aloilla.

      Koirien kanssa voi olla helpompi asua keskustan ulkopuolella lähiössä. Niissä on enemmän ulkoilumaastoja ja myös edullisempaa kuin keskustassa. Unkarilainen keskipalkka riittää huonosti keskustan vuokriin, mutta sitäkään ei kannata säikähtää. Esimerkiksi Pestin puolella metrolinjojen varsilla olevista lähiöistä on hyvät yhteydet keskustaan. Budan puolella kivoja edullisempia alueita on esimerkiksi Óbudassa ja Kelenföldin tienoilla.

    • gulag

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3619
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1419
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1330
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1249
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1144
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1038
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1029
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1026
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe