sinistynyt puu

reijo

onko mitään haittaa, jos käyttää hieman sinistynyttä puuta esim. rungossa ja vesikatossa. voiko rakennusvalvonnan setä sanoa siitä jotain runkokatselmuksesa.

10

9506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiiiiiii

      Ei.Voi se siitä jotakin sanoa mutta aihetta ei ole.

    • Vanhempi suunnittelija

      Minusta mänty sinistyy ilman lujuuden menetystä ja siitä ei ole väliksi. Jos kuusi "sinistyy" on kyse jostain muusta eli siinä on laho alullaan. Voin olla väärässäkin, mutta en käyttäisi kuin virheetöntä kuusta.

      • Anonyymi

        Kuusi ei sinisty niin helposti kuin mänty koska kuivaa kuori päällä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuusi ei sinisty niin helposti kuin mänty koska kuivaa kuori päällä

        Kuori ei liity asiaan.


    • rkm

      lievästi sinistynyttä puutavaraa rakentamisessa mutta jos on mahdollista välttää niin olen sitä mieltä myös, että ei seinän sisään jäävään runkoosaan.

      Täällä oli esillä muutama kuukausi sitten tuo asia ja kävin katsomassa kahdessa paikassa, joissa tiesin käytetyn -70:ä luvulla sinistynyttä lautaa. Ei huomannut 30:n vuoden jälkeen, että olis lisääntynyt mutta oli värikohdat vain muuttuneet harmaiksi.

      Joten ainaskaan rakennuksen yläosassa ei ole haittaa pienestä sinisyydestä.

    • Jarmo

      Kyseessä on todennäköisesti sinistäjäsieni josta ei ole mitään muuta kuin esteettistä haittaa.

      • sientäsuoneen

        Ei pelkästään esteettistä haittaa varsinkaan, jos sinistynyt puu jää katseilta piiloon , sillä sinistymäsieni oikeastaan estää olemassaolollaan home- ja lahottajasienten kasvamisen - sinistäjäsieni ei tuhoa puun rakenteita kuten muut sienet vaan eräällä tavalla vie elintilan tuhoisammilta sieniltä, jotka taas hajottavat materiaalin kuten lahottajasienet - homeen toksineita erittävät itiöstöt taas elävät lähinnä pinnoilla vaikka senkin rihmasto ulottuu syvemmälle puun syihin.

        Mutta sinistäjästä ei ole muuta haittaa kuin esteettisyys eli se ei siis tuhoa puun kestävyyttä (jotkut puhuvat puun omasta suoja-aineesta eli katso harmaantuneita latoja, jotka ovat kestäneet vuosien saatossa) eikä aiheuta ainakaan nykytiedon mukaan terveydelle haitallisia mikrobeja vaan toimii lähinnä muita sieniä estävänä tekijänä vaikka tietysti puhdas puu on aina se paras ratkaisu rakentamiseen - niin rakenteiden kestävyyden kuin ulkonäönkin kannalta.

        Homepilkut ovat tavallisesti pinnallisia ja ovat käsiteltävissä pois helposti kun taas sinistäjäsieni on valitettavasti värjännyt puun läpeensä eikä ihan kevyellä käsittelyllä ole poistettavissa - lähinnä jotain lipeä/vetyperoksidi-käsittelyllä ehkä lähtee, mutta nämä taas ovat jo myrkkyjä itsessään, joten aina pitää miettiä, että mikä on kannattavaa ja mikä taas ei - ihan oman terveyden kannalta.


      • taasdriplaa

        Toki rakenteiden tulee olla oikein tehtyjä estämään minkään sienen kasvua eli lämpö ja kosteus kohdillaan, ettei mikään sieni voi kasvaa tai edes elää rakenteiden pinnalla ja tässä rakentamisen-aikainen suojaus on juuri niin tärkeää eli pidä materiaalit kuivina niin rakentamisen kuin varastoinnin aikana ja pyri vesikattovaiheeseen niin aikaisin kuin mahdollista, sillä tiivis katto suojaa rakenteita ja sen alle on hyvä varastoida muita materiaaleja kuten eristeitä toki maasta irti ilmavasti.

        Puu itsessään sietää jonkin verran taivaalta tulevaa märkyyttä, mutta rakenteet eivät varsinkaan muoveilla kyllästettyinä - betoni vaatii sen tietyn ajan kuivuakseen eikä sitä voi nopeuttaa ja eristeet kastuttuaan ovat märkiä eikä niiden eristävyys ainakaan parantunut niiden olleissa kosteita saati kuivuvat muovikerrosten väliin asennettuina.

        Asioita tulee ajatella ihan simppelin logiikan avulla eikä aina "luottaa" urakoitsijan sanaan, jolle taas rmyöhästymismaksut ovat tärkeämpiä kuin asiakkaan terveys.

        Terve järki käteen ja jotain kodin kaltaista siitäkin syntyy.


    • UrNotVise

      Koikeikolletikaikoolieiakkelakkakak... ei...

    • Jere.Minnilä

      UrNotVise, et kyllä oo ite

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      124
      2873
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      261
      1206
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1201
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1031
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      983
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      970
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      926
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      46
      875
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      40
      858
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      43
      769
    Aihe