Kohdun ulkopuolinen myooma kokemuksia?

Myoomamuija

Minulla on yli kymmensenttinen myooma kohdun ulkopuolella. Vaivoja se ei ole aiheuttanut kun vasta viime aikoina kun olen alkanut epäillä, että myooma painaa virtsarakkoa. Virtsatieoireisiini saattoi olla jokin muukin syy. Kävin toukokuussa keuhkojen varjoainekuvauksessa ja epäilen, että varjoaine aiheutti jotain ongelmia. Minulla saattoi olla lievä virtsatietulehdus. Myös lantionpohjan lihasten treenailu on nyt parantanut tilannetta ja virtsatieoireet lähes kadonneet.

Olen menossa myoomaleikkaukseen, joka kuitenkin edelleen arveluttaa. Ikäni vuoksi minulta todennäköisesti leikataan myös kohtu pois (vaikka pyysin että ei) ja mahdollisesti toinen munasarja joudutaan poistamaan. Olen vajaa 5-kymppinen, mutta en halua luopua kohdusta, koska sekin saattaa aiheuttaa tunnetusti ongelmia. Mitä vaikutuksia on toisen munasarjan poistamisella vai onko mitään? Ja onko ketään, joka on jättänyt leikkaamatta kookkaan myooman ja selvinnyt ilman leikkausta vaihdevuosien yli?

3

1126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gdfsgdsgds

      Itselläni ei ole kokemusta myoomista muuta kuin hatara mielikuva opiskeluajalta työharjoitteluista.

      Varmista ja vaadi, että leikkaavat kohtua vain sen verran, kuin on pakko. Oliko kohdunkaulasta mitään puhetta? Eli jos leikkaisi vain runko-osan? Tuskinpa sinulle ennättää uutta myoomaa kasvaa ennen vaihdevuosien ohitusta, vaikka kohtua jäisi jäljelle. Paitsi jos käytät hormonikorvaushoitoa, ehkä se aktivoi niitä? Kysy kaikki mieltä painavat kysymykset ennen hoitoa.

      Muista, että sinä et ole sairaalan omaisuutta, vaikka käytkin sairaalassa hoidossa. Eli itsemääräämisoikeuttasi on kunnioitettava. Saatat saada hankalan potilaan maineen, mutta korosta asiaa. Ei sinulle voi tehdä amputaatiota ilman suostumustasi! Sillä amputointihan on kohdunkin poisto.

      Itse en jättäisi kokonaan hoitamatta haittaavaa myoomaa. Ainakin itselleni on tärkeää, että virtsaus sujuu. Inkontinenssi ei ole kivaa, muttei virtsaumpikaan. Ja jos retentiovirtsaa jää, on aina infektioriski. Ja pahimmillaan virtsatulehdus leviää munuaisiin, enkä suosittele ottamaan sitä riskiä tieten tahtoen.

    • Myoomamuija

      Kiitos vastauksesta. Kohdunkaulasta ei ollut mitään puhetta, mutta pyysin säästämään kohdun niin eiköhän silloin kohdun kaulakin säästy. Ymmärrän tosin, että jos myooma on kasvanut kohdun seinämään pahasti niin kohtua on vaikea säästää myooman poiston yhteydessä. Minulle joskus joku lääkäri sanoi, että kohdun seinämästä saattaa silloin tulla liian ohut, ettei se ainakaan raskautta kestä.

      Lähinnä tässä on arveluttanut, että jos virtsaamisvaivat ei ole johtuneet myoomasta vaan jostain muusta ja menen leikkaukseen turhaan. Leikkaus on aina iso riski.

      Olen viivästyttänyt tätä leikkauspäätöstä juuri sen vuoksi, että kukaan lääkäri ei ole vuosien varrella osannut sanoa säästyykö kohtu. Joku jopa sanoi kerran, että kohtu on ehdottomasti myös poistettava. Muut ovat olleet varovaisempia arvioissaan ja sanoneet, että leikkaava lääkäri sen vasta näkee. Siinä samalla on myooma sitten kasvanut kaksinkertaiseksi kooltaan ja riskit on jo paljon isompia. Mielelläni kyllä tästä myoomasta luopuisin kun se ehkä aiheutti myöhäisen keskenmenon aikoinaan tai on ainakin yksi mahdollinen syy siihen.

    • Myoomamuija

      Suomessa käytetään kohdunpoiston argumenttina isojen myoomaleikkausten yhteydessä sitä, että myoomat ovat muodostaneet kiinnikkeitä kohtuun, jolloin verenvuoto on liian runsasta jos pelkkä myooma poistetaan. Kuitenkin, netistä löytyy leikkausvideoita, joissa iso myooma on poistettu ilman suuria verenvuotoja ja ilman kohdunpoistoa. Eikö Suomessa ole siis tarpeeksi osaamista pelkkään myoomaleikkaukseen? Vai säästöistäkö tässä on taas vain kyse? Pyrkimys leikata mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monta potilasta?

      Ja kuitenkin käypä hoito-suositus on, että alle 10 cm myoomia ei leikata jollei ole haittaavia oireita. Kaiken järjen mukaan myoomat kannattaisi leikata silloin kun ne on vielä pienehköjä (alle 5 cm voidaan leikata tähystyksessä) ja kohdun poiston tarve pienempi. Näitä asioita ei minullekaan kyllä kerrottu siinä vaiheessa kun myooma oli vielä pienempi. Annettiin vain koko ajan ymmärtää, että vasta leikkaava lääkäri näkee tarviiko kohdun poistaa.

      Ilmeisesti kohtu katsotaan tarpeettomaksi elimeksi yli 4-kymppiselle ja sen syöpäriskin vuoksi. Kohtu kuitenkin osallistuu orgasmin kokemiseen. Syöpä voi myös iskeytyä moneen muuhunkin elimeen, mutta ei niitä sen vuoksi poisteta tai laiteta vaihtoon. Eihän miesten eturauhastakaan poisteta ihan muuten vaan, vaikka syöpä siinä on yleisempää kuin kohdussa. Miesten sukuelimien syövät ovat yleisempiä kuin naisten sukuelimien syövät. Eturauhanen vaikuttaa miehen erektioon ja sitä pidetään kyllä tärkeänä.

      Kohdun poistoon on joissain tutkimuksissa liitetty sydän- ja verisuonitautien riski, joka on itsellenikin sukurasituksen vuoksi paljon todellisempi kuin syöpäriski. Jos rahaa olisi, menisin sellaiseen paikkaan leikkaukseen, jossa kohtu luvattaisiin säästää ja olisin siinä tapauksessa käynyt leikkauksessa jo ajat sitten jos minulle olisi annettu asiasta tietoa tarpeeksi. Harmi vaan kun sitä rahaa ei ole ja vaihtoehdot on vähissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1265
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe