leskivanhuksen testamentin merkitys.

töööööt

Jos vanhus tekee testamentin yhdelle lapsistaan, onko sillä mitään merkitystä? Kysymyksessä on jakamaton kuolinpesä ja edesmenneellä puolisolla oli omaisuutenaan erikseen melko arvoton isältään perimä vanha kuivanmaanmökki. Sen käypä arvo käytännössä on melko mitätön. Onko siis testamentillä käytännössä mitään merkitystä?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 00530

      "Onko siis testamentillä käytännössä mitään merkitystä?"

      Tokihan testamentilla on merkitystä! Jos testaattorin T jäämistö käsittää 100.000 e ja lapsia on kaksi, A ja B, lapset ilman testamenttia perisivät T:n puoliksi eli kumpainenkin saisi perintöosanaan 50.000 e. Jos T testamenttaa A:lle koko omaisuutensa, B voi vaatia lakiosansa (50.000 : 2 =) 25.000 e, jolloin A:lle jää 75.000 e. Jos B ei lakiosaa vaadi, A saa 100.000 e.

      Asiaa mutkistaa se, että T:n puoliso U on kuollut, ja omaisuuden ositus ilmeisesti on suorittamatta. Ennen kuin selviää, mikä on T:n jäämistö, jota testamentti vain voi koskea, on toimitettava omaisuuden ositus T:n ja U:n välillä.

      Esimerkki 1:
      T:n omaisuus 100.000, U:n kuolinpesän omaisuus 20.000. T sekä U:n lapset A ja B sopivat omaisuuden osituksena, missä T vedoten lesken tasinkoprivilegiin kieltäytyy luovuttamasta omaisuuttaan tasinkona, että T pitää varansa 100.000 sekä A ja B saavat U:n omaisuuden 20.000. Kun T tämän jälkeen kuolee, T:n jäämistö on 100.000, mikä jakaantuu A:n ja B:n kesken siten kuin alussa on kerrottu. - U:n jäämistön 20.000 A ja B jakavat keskenään puoliksi.

      Esimerkki 2:
      Ositus jää T:n eläessä toimittamatta, jolloin se toimitetaan T:n kuoltua. Tällöin leskelle kuuluvaa tasinkoprivilegia ei sovelleta, vaan ositus toimitetaan puolittamalla T:n ja U:n kuolinpesien yhteenlaskettu säästä 120.000. T:n pesä antaa U:n pesälle tasinkoa 40.000, minkä jälkeen T:n jäämistö on 60.000 e. Tästä saa A testamentin nojalla 45.000 ja B (vaatiessaan) lakiosanaan 15.000. -
      U:n jäämistön 60.000 A ja B jakavat keskenään puoliksi.

    • Jotainpientä

      Kun nyt kysymys on hieman epäselvä, niin tarkoittaako ap, että mökki ei ole lesken omistama, vaan kuolinpesän? Vain omasta omaisuudestaan voi tehdä testamentin.

      Jos mökki on lesken niin leski voi määrätä, että joku sen saa. Kuten 00530 tuossa kirjoitti, saaja voi kuitenkin joutua maksamaaan rahalla jos testamentti loukkaa muiden perillisten lakiosaa tai jos ositus on suorittamatta, puolison kp:n oikeuksia ja haluaa vedota testamenttiin.

      Testamentissa olisi hyvä myös mainita kuuluuko erillismääräys perillisen perintöosaan vai saako hän sen perintöosansa lisäksi, säästyy monet riidat.

    • samaasia

      Olen tästä samankaltasesta asiasta kysynyt tuomarilta, niin kirjalllinen testamentti on pätevä jos se täyttää kriteerit eli kaks esteetöntä todistajaa ei samaa sukua ja tietenki se kelle on testamentattu ja mitä on testamentattu. Anoppi kans oli miehelleni testamentannu kaikki niin suku tuli ku yleiset syyttäjät 3vk sitte potkiin huonekaluja ja koiria ja mies heitettiin rinnuksista murkkaan. Olin niin järkyttynyt ja vihanen että en ehtinyt poliisia soittaa

    • katkera-pala

      AP:n kysymystä voinee sanoa ns. tyhmäksi kysymykseksi. Jos pesässä ei ole käytännössä kuin arvoton mökki, niin mitä merkistystä testamentilla voisi olla?

      • Jotainpientä

        No yksi merkitys voisi olla perinnönjaon riitojen estäminen. Ilman testamenttia pesän osakkaiden pitää sopia kuka saa mökin. Testamentin kanssa nimetty saa mökin jos haluaa, sanovat muut osakkaat mitä tahansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      83
      6004
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2546
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2043
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1805
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1259
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe