Omakotitalo ja lahjavero

wolfsss

Elikkä tässä olisi nyt vähän erikoisempi tapaus kyseessä, kun eräs mummo ja hänen poikansa on puhunut, että myisivät talonsa 30.000€ hintaan erittäin suositulta alueelta täältä pohjois-suomesta ja nyt mummo sattui sitten kuolemaan ja perunkirjoituksissa näytettiin vihreää valoa talokaupoille ja sukulaisille tämä on ok.

No itse talohan ei arvoltaan ole paljon mitään koska on vanha talo ja paljon rempattavaa ja rööki on turmellut 90% koko talon sisäpinnoista, mutta itse tontti on noin 60-90tuhanen euron arvoinen.

Ajattelin ottaa lainaa sen 40-50tonnia, mutta arvelluttaa miten tuon asuntolainan saa nykypäivänä vaikka olenkin vakitöissä ja tulot on nettona sen 1900-2500€. Pankki on OP ja omaa rahaa vain joitain tonneja.

Suurin huolenaihe on talon myyntihinta joka on sen 30.000€ kun talo on tonteineen paljon arvokkaampi. Mitä verottajat sanovat, kun talo myydään purkukuntoisena?

Eli saanko noilla tuloilla tuon verran asuntolainaa ja miten menee tuo lahjaveron kanssa kun talon hinta on vain uuden auton hintainen?

Kuumottaa ihan vitusti, että elämäni kaupoissa tulee ongelmia ja kaupat jää tekemättä. EN todellakaan halua että omakotitalo maksaa verojen jälkeen 30.000 --- 60.000 tonnia

6

1561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tabou

      Nyt en ymmärrä; jos talo on purkukuntoinen, miten se on edes sen 30t€ arvoinen? Ei mitenkään voi olla niin arvokasta materiaalia.
      Missä kohtaa eteesi paukahtaa lahjavero? Kuka lahjoittaa?
      Ostat tontin ja talon purkuun, se siitä?

    • wwooolfs

      Mutta ajatuksena että talo on kunnostettava, eli tarkoitus olisi että pistetään paperiin että myydään purkukuntoisena, mutta silti se kunnostettaisiin.

    • arvio-tehtävä

      Ensinnäkin (purkukuntoinen) talo ja tontti = kiinteistö on arvioitava perintöverotukseen.
      (Muistaakseni) sukulaiselle (ehkä tuntemattomallekin...) saa myydä ko. arvosta 75%:n hinnalla, jolloin verottaja ei katso sitä lahjaksi (jos alle 75% arvosta, on lahja).

      Jos tontin arvo on 60te, talon purkukustannukset esim. 10te, niin 100% arvo on 50te, josta 75% on 37.500e = myyntihinta.

      Huomioi myös, jos olet yli 40v tai olet aiemmin omistanut vähintään 50% asunnosta/kiinteistöä, että joudut maksamaan esim. tuosta 37,5te summasta 4% (1.500) varainsiirtoveroa ja lainhuutokulut 50-100e pankin ja kaupanvahvistajan kulut.
      Karekasti arvioituna siis 2te kauppahinnan päälle.

    • Juupeli_

      Nythän on niin että jos verottaja kiinnostuu kaupoistasi niin mätkähtää harkintaveroa.
      Perusteluna yleensä "ansioton hyöty". Vaikka kiinteistön hinta on alhainen, kaupan sisältö onkin yllättävän arvokas tontin takia.

      Kokeile miten käy... Harkintavero on maksettava ennen valituksen tekemistä tai ainakaan sitä ei käsitellä ennenkuin verot on maksettu.

      Toinen vaihtoento on että pyydät luotettavalta taholta kirjallisen selvityksen kiinteistön ja tontin arvosta ja näytät sitä kun verottaja kyselee perään.

    • rähjätalo

      Kiinnostuuko verottaja? Nämä on loppujen lopuksi pieniä juttuja tällaiset tämän suuruiset kiinteistökaupat. Ostettu ikivanha talorähjä ja vaikka tontti olisikin arvokkaampi, niin ei luulisi niin arvotontti kuitenkaan olevan, että verottaja siihen oikein silmänsä iskisi. Voithan kysyä sieltä pankista, miten heidän mielestään tämä menee, siellähän on pankkilakimies, jolta voit varata ajan ja keskustelet hänen kanssaan. Siinähän selviää sitten lainanmaksukykysi ja kaikki muutkin.

    • ex-perikunnanjäsen

      perunkirjoituksessa arvioidaan erikseen kiinteistöt, maapohja ja puusto.
      Ne pitää olla nykyään ylöskirjattuna ylös, ja hinta määräytyy sitten sen mukaan.

      Maan arvo määräytyy sen mukaan onko se maatalousmaata vai onko tilalle kaavoitettu esim. kesämökkitontteja ja hinta napsahtaa alueella aiemmin myytyjen hehtaarien keskimyyntihinnan mukaan.
      Puuston arvioi metsänhoitoyhdistys. Ja niiden arvo on sen verran kuin on.

      Muistathan myös, että esim. sähköliittymälläkin on rahallinen arvo joka mainitaan kauppakirjoissa ja hyvin usein se hinnoitellaan erikseen.
      Maalla sähköliittymän arvo voi olla jopa 5.000-10.000, setäni tontille sähköliittymä olisi maksanut 18.900, eli ei mikään ilmainen silloin kun siirtomatkat muuntajalta ovat pitkät tai tarvitaan jopa oma muuntaja. Pelkästään sähköliittymä voi siis nostaa tontin arvoa tuhansilla euroilla.

      Loppupeleissä kiinteistön myyntiarvo koostuu hyvin monista asioista ja näihin moniin asioihin se verottaja ottaa kantaa entistä enemmän vanhojen "purku"kuntoisten kiinteistöjenkin myyntien kohdalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      388
      1533
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1288
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1220
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      165
      1145
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      987
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      816
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      810
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      804
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      701
    Aihe