Mielikuva ja väestökehitys

Investointisuma-34milj

Heinolasta häviää lapsiperheet.
Kun väestö ikääntyy, nuoret lähtevät. Kun nuoret poistuvat, väestö ikääntyy.

HEINOLAN ENNUSTE
(Lähde Tilastokeskus)
Väkiluku 2014, 19 695
Väkiluku 2040, 17 344 (ennuste)
Alle 15-vuotiaiden osuus Heinolan väestöstä:
2014, 13 %
2040, 10 %
Yli 65-vuotiaiden väestön osuus:
2014, 28 %
2040, 43 %

Iltalehti kertoi viime marraskuussa Tilastokeskuksen ennusteen mukaisesti Suomen kuihtuvista kunnista, joilla väestöennusteen mukaan on synkkä tulevaisuus.

Synkän tulevaisuuden kuntia ovat juuri Kainuun ja pohjoisen työttömyyskunnat ja Heinola: Hyrynsalmi, Juuka, Salla, Kyyjärvi, Suomussalmi, Rautjärvi, Pihtipudas, Kärsämäki, HEiNOLA...
"Väestöennuste perustuu syntyvyyden, kuolevuuden ja muuttoliikkeen menneen kehityksen peilaamiseen tulevaan", todettiin Iltalehdessä.

Mitä Heinolassa on tehty synkän tulevaisuuden korjaamiseksi ja väestötappion ehkäisemiseksi kun passiiviväestö kasvaa aktiiviväestöä suuremmaksi? Onko kaupunkistrategia kirjoitettu uusiksi ja elinkeinostrategia sitä tukemaan?
Sen sijaan Heinola tilasi konsulttitoimistosta kalliin markkinointiohjeen eli brändin, brändityökalun. Pitääkö Heinolaa markkinoida järkevien uudistusten ja investointien sijaan kuten mitä tahansa osto/myynti/tavaraa?
Vai pitäisikö huomioida väestöennuste ja pohtia, mikä saa juuri lapsiperheet ja nuoret muuttamaan pois ja miksi muuttovirta vie Heinolasta mutta ei Hwinolaan ja ryhtyä sitten toimiin suunnitelmissa ja budjeteissa.

Vanhusten hoivapalveluita myyvät yritykset huomioivat väestöennusteen.
Kaksi uutta yksityistä palvelutaloa valmistuu pian Jyränkölän setlementin palvelutalojen lisäksi. Jyränkölän kuudessa palvelutaloissa (Helena palvelutalo valmistuu ensi vuonna) on n. 250 asiakasta. Lisäksi on Kanervala, Valolinna ja Attendon palvelutalo.

Myös Heinolan kaupunki kilpailee vanhushoivassa. Entinen palvelutalo Hopeasilta puretaan kun viereen on rakennettu 8 miljoonan uudisrakennus, jonka kalustaminen ja tekstiilit budjetin mukaan 300 000.

Homekoulujen oppilaat käyvät edelleen väistötiloissa ollen vuosi toiaensa jälkeen "parakkikoululaisia":
Keskustan alakoulu ja päiväkoti, Heinolan lukio, Myllyojan koulu... odottavat uudiarakennuksia. Korjaustaan odottavat: Kirkonkylän koulu, Lyseonmäen koulu...

Heinolan kaupunkistrategia ja tehdyt päätökset ovat tukeneet ja tukevat onnetonta väestökehitystä, kun kärkihankkeena on vanhusten uusi palvelutalo Hopeasilta peruskorjatun, homeettoman entisen tilalle, vieläpä samansuuruisena. Homekoulujen tilalle ei uusia ole rakennettu eikä korjauksia tehty. Uskoa "isoon elämään pienessä Heinolassa" ei näytä olevan sen enempää asukkailla kuin väestöennusteen tekijällä. Uskookohan Heinolan valtuusto tai kaupungin työntekijät konsulttitoimiston kehittämään brändiin isosta elämästä? Mitä sanovat poislähtevät?
Kannattaisiko rakentaa tai kunnostaa vanhasta korjattavasta rakennuksesta "järjestöjen talo" järjestöjen (vielä toimivien) ja Heinolan asukkaiden yhteiseksi "olohuoneeksi". Yhteisöllisyys, asukkaiden viihtyvyys ja harrastusmahdollisuuset voisivat lisätä sitä "ison elämän" tuntua ihan itsestään. Ilman käsikirjan ohjeita.

29

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ne.vuodet.riitti

      Mielikuva Heinolasta on, kaunis kesäkaupunki, vesistö keskellä kaupunkia puistoja useita. Kesällä viihtyisän oloista. Siinäpä kaikki onkin.
      Tässä taannoin tapasin sauvakävelijä miehen. Jäimme juttelemaan ja kerroin olevani paluumuuttaja Heinolasta. Mies kertoi että hänen tuttavansa oli myös paluumuuttaja Heinolasta. Sieltä on helppo lähteä pois.

      • muutatakaisin

        Mutta jokin kaipuu Heinolaan jäi, kun viitsit tätä palstaa seurata ja vielä kirjoitellakin.


      • ne.vuodet.riitti

        Jäi sinne toki ystäviä, ja vakuutan en ole Heinolaan muuttamassa.


    • SurkeuttaJakamaanko

      Leipäjonoon ja kortistoon? Vai minne ja mille alalle uudet 50 työpaikkaa sitovasti elinkeinotoimen suunnitelmassa syntyvät? Lapset joutuisivat parakkikouluun.

    • eisynnytulosta

      Hieman tuntuu siltä, että elinkeinotoimi vielä nolaa itsensä, koska tavoitteista jäädään niin kauas..
      1001 uutta työpaikkaa pitäisi syntyä, nyt oli vuodelle 50 eikä siihenkään taideta päästä, kun perälauta vuotaa työpaikkoja nopeammin kuin uusia syntyy.

      ei näytä kovinkaan hyvältä.. ainakaan tavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta..

      • Tuossa_toisessa

        ketjussa "Katsokaa ia ihmetelkää" mainitaan se yksi heinolalainen homonarsisti. Onhan teillä siellä laadukasta jumalanpilkkaajaporukkaa sinakin.


    • Iloinenpaluumuuttaja

      Aika näyttää .... Sekin on mahdollista että nuorta väkeä aletaan saada lisää kun pks seudun asumisen kalleus ja samaan aikaan palkkatason laskeminen alkaakin kääntää Heinolan asemia. Olemme useampaan suuntaan potentiaalia asumis/työssäkäynti aluetta.
      .? Mutta aina kannattaa olla negatiivinen, ei ainakaan pety ? 😉

      • Realistisesti

        Tilastokeskuksen tutkijan mukaan Heinolan ennuste on huono. Ennuste on ainakin kuluvan vuoden odalta pitänyt täysin paikkansa. Suurtyöttömyys ei ole korjaantunut. Työllisyyden hoito on epäonnistunut. Työllisyysmäärärahoja palautetaan Kelalle pitkäaikaistyöttömyyden kasvun vuoksi jo kohta 2 miljoonaa.
        Luvut ovat faktoja ja puhuvat puolestaan. Ei se ole negatiivisyyttä, jos huonontunut tilanne tunnustetaan ja yritetään korjata. Brändin tilaaminen mainostoimistosta ei Heinolaa auta.
        Eritysesti tällä vaalikaudella väkiluku on nopeasti vähentynyt ja keskusta tyhjentynyt liikeyrittäjistä. Uusia yrittäjiä ei ole tullut entisten tilalle.
        Heinolassa on nyky-vaalikaudella keskitytty epäluottamusriitelyyn, useat valtuutetut ovat eronneet ja asukkaat ihmettelevät nykymenoa. Hankkeet ovat jääneet hoitamatta ja investoinnit tekemättä.


      • poipoipoi

        Heinola on potentiaalista työssäkäyntialuetta lähinnä Lahden suuntaan. Pääkaupunkiseudulle ei pienten lasten vanhempien kannata täältä kulkea, jos haluaa viettää aikaa myös perheen kanssa. Jos työpaikka sijaitsee pääkaupunkiseudulla, on järkevintä asua Lahdessa, josta on loistavat junayhteydet.

        Ei Heinola nouse, vaan muuttuu eläkepäivienviettopaikaksi - kaikkien snnusteidenkin mukaan. Asukkaat ikääntyvät ja nuoret lähtevät.


    • Warrellevirtaa

      Keikarointia koko asiat, oman nenän nostamista ja itsekehua. Jos 'masu' täysi hyvä olla kuin pienellä lapsella.
      Syömävelkaa riittää tuleville vuosille.
      Oliko ensi vuonna jo kuntavaalit?
      Kyllä on taasen tori täynnä keikareita nyt on ollut läppäri miehet poissa!

    • Titatakaisintaas

      Vai olisiko se elinkeinotoimiston tavoite ollut, että vain -1000 työpaikkaa lähivuosina.

    • HeinolanTulevaisuus

      Mitä elinkeinotoimen viranhaltijoiden palkat ja määrärahat maksavat veronmaksajille? Mitä maksaa elinkeinotoimen tilaama Heinolan brändi "pieni kaupunki, iso elämä" ja mitä hyötyä siitä on työllisyyden hoidossa tai väestön vähenemisessä?

    • sillat-romahtaa

      Entinen lause. Heinolassa on hyvä kasvaa isoksi. Isot muuttaa muualle mistä saa työtä. Kuihtuva eläkeläiskaupunki ei toivu yhdessä yössä.

    • heikoltavaikuttaa

      Kaupungin päättäjät eivät tunnusta tosiasioita, vaan ovat investoimassa kymmeniä miljoonia lainarahaa ja kuka sen lainan maksaa? - ikääntyvät, matalatuloiset ja ennen kaikkea hurjaa vauhtia vähenevät asukkaat. Tämä tarkoittaa, että nykyiset päättäjät sinetöivät rajun velkaantumisen, joka pakottaa asukkaiden kaikotessa nostamaan veroja.
      Verojen korotus taas johtaa kilpailukyvyn laskuun (entisestään), joten taantumisen kierrettä on tällä hallitsemattomalla investoimisella mahdotonta katkaista.
      Kaupungin kehitystä ohjataan ala-arvoisella talousosaamisella, eikä paljon suitsutettu energiarahasto pelasta tilannetta, sillä velkamäärä tulee ylittämään rahaston arvon ja rahaston säilyttäminen tulee asukkaiden vähetessä olemaan entistä välttämättömämpää jotta kaupungin tunnusluvut eivät romahda.

    • IsoVäkikato

      Lapsiperheet lähtevät surkeiden kouluolojen vuoksi. Jo yli puolet koululaisista käy koulua parakeissa. Parakit tulevat maksamaan vuokrina 2 miljoonaa euroa joka vuosi. Ensin odotettiin investointipäätlstä koulut vai Hopeasillan uudisrakennus. Hopeasilta voitti, vaikka se on homeeton ja peruskorjattu. Sitten odotettiin kouluverkkoselvitystä... mitähän nyt odotetaan...
      Uusia perheitä ei Heinolaan muuta, kun kouluolot ovat huonot. Palvelut siirtyvät Lahteen ja yhteisöllisyys Heinolassa on olematonta - ei minkäänlaista asukkaiden huomioimista, mistä kertoo esim. HEINOLA-talon puuttuminen, jossa yhdistykset ja asukkaat voisivat kokoontua ja harrastaa yhdessä. Joten väestökato.jatkuu... verotulot vähenevät ja palvelut loppuvat tai ainakin heikkevät. Asukasluku on jo alle 19.400.

    • Lumpeenkukkanen

      Kuka maksaa ?
      Ei Raili, ei Heimo, ei Nina eikä Ilkka, ei Seppä ei sälli, kuka maksaa?
      Ehkä Ida tai Ada, voi olla Allah ta Jashmin, kukahan nää maksaa. Voi olla että ei kukaan.

    • VinkVink123

      Vink vink
      Lisää teollisuustontteja ja -halleja, vuokra tai ostohinta nimellinen. Näkyvä mainoskampanja päälle. Kaupunki ei ainakaan jää tappiolle. Se niistä konsulteista.

    • MattiSeppä

      Seppä valitti Hopeasillasta, vai oliko se Rullanpuistosta (IH 25.11.)?
      Eikö valtuutetuilla ollut mitään väliä sillä, miten rahoja käytetään? Olisi edes joku muukin purnannut päätöksestä.

      Mutta tällaista tämä päätöksenteko on. Pari ryhmyriä juonittelee keskenään ja laittaa jäsenensä riviin, jolloin etukäteen on tiedossa, että ryhmyrien sopimus tulee valtuuston tai lautakunnan päätökseksi.
      Jos joukossa sattuisi olemaan joku, joka osaa enemmän kuin ryhmyrit, niin häntä sitoo kirjoittamaton sääntö: jos on tiedossa, että enemmistöllä on ohjeet päätöksen tekoon, niin sitten päätöksentekotilanteessa ollaan hiljaa, koska päätös ei kuitenkan muutu. Tällä tavalla(ko) kukin päättäjä edustaa parhaalla mahdollisella tavalla äänestäjiään.

      Olisipa eduskuntakin samanlainen. Kun hallituspuolueiden pomot sopivat jostakin ja kertovat ryhmilleen miten asiat ovat, niin muut ovat hiljaa. Sillä lailla - tällä lailla -"demokratia toteutuu". Miksi valtakunnan hallinto ei kuitenkaan toimi tällä tavoin? Sixpäck oli aika lähellä tällaista yritystä, mutta kaatui mahdottomuuteensa.

      Miksi sitten kunnissa toimitaan ikään kuin oppositiota ei ole? Kaupunginhallitukseen otetaan kaikista ryhmistä edustajia kuuntelemaan mitä kaksi suurimman ryhmän edustajaa ovat päättäneet ja sitten "hyvän yhteistyön" nimissä 43 valtuutettua nyt ja valitettavasti tulevaisuudessakin päättävät mitä pari ryhmyriä on sopinut.

      Olisiko sittenkin demokraattisempaa, että kunnalliselämässäkin olisi näkyvää oppositiopolitiikkaa. Tällöin kuntalaiset saisivat ainakin peremmin tietoonsa, miksi esimerkiksi Hopeasilta rakennetaan kaksikerroksisena rinnetontille vaikka
      Suomen rakentamismääräysten mukainen periaate on, että palvelutalot tulee rakentaa tasamaalle ja yksikerroksisena. Attendo on lukenut ohjeet ja toteuttaa palvelutalon puolet halvemmalla hoitopaikka kohden.

      Rullanpuistosta on muuten todettava, että siitä tulee ylivertaisesti kallein puisto kaupunkilaisten käyskennellä. Riittääköhän muutaman tuhannen puistoneliön rakentamiseen puolimiljoonaa euroakaan? Ai niin, mutta ehkäpä puisto pysyy entisellään, mutta Hopeasillan tontti ehostuu ja sen kustannukset alenevat.
      Arvataan yhdessä, että käykö niin, että kun lopullista tilinpäätöstä Hopeasilta-hankkeesta esitellään, ei Rullanpuistosta puhuta sanallakaan. Sinne katosi puolimiljoonaa.

      • huonostihoidettu

        Hyvin kirjoitettu.
        Kysymys kuuluu, oliko tässä vanhainkotihankkeessa tarkoitus saada vanhuksille mahdollisimman toimivat tilat kohtuullisin kustannuksin - vai oliko tarkoitus saada monumentti?
        Nythän on niin, kuten Seppäkin kirjoitti, että rakennetaan epäkäytännöllisesti. Tontti oli niin ahdas, että hyvä päiväkoti piti purkaa vanhainkodin alta (olisiko purkukustannus ollut n. 100.000 euroa) ja tontille mahtui rakentamaan kun rakennettiin kahteen kerrokseen, joskin tila ei silti riittänyt nostamaan asukaspaikkojen määrää nykyiseen verrattuna. Hanke ei siis tuo lainkaan lisäarvoa kasvaneina asukaspaikkoina.
        Kaupunki jossa pyrittäisiin veronmaksajien ja vanhainkodin asukkaiden etuun olisi rakentanut tilavammalle tontille, tasamaalle ja edullisemmin. Siitäkin huolimatta olisimme saaneet enemmän asukaspaikkoja.

        Tässä on esimerkki kalliista investoinnista, jonka lopputulos on välttävä. Samalla rahalla olisi päästy myös erinomaiseen lopputulokseen, mutta ehkäpä jossain muualla kuin Heinolassa.


    • Lumpeenkukkanen

      Näin se menee, kuten edellinen postaus kertoo.

    • PieniHeinola

      Mihin Heinolassa tarvitaan vastuullisia (virkavastuu?) viranhaltijoita jos ryhmyrit tekevät päätösesitykset valtuuston hyväksyttäväksi? Onko käytäntö kuntalain mukainen? Mikä oli ohjausryhmän rooli ja merkitys Hopea-silta-hankkeessa?

    • älyhoihla

      Kyllä moinen hanke on päättäjiltä veronmaksajien rahojen tuhlausta!
      Eikö parempaan pystytty?Vaikuttaa täysin leväperäiseltä ja osaamattomalta touhulta, kun päättäjät söheltävät miljoonat tuollaiseen pömpeliin.

    • minareeti

      joko RH:lle on oma huoneisto varattuna?

    • Nähtyon

      Eipä taidakaan riittää brändi "Iso elämä pikku-Heinolassa" houkuttamaan uusia yrittäjiä Heinolaan.
      Myös Torikahvilan yrittäjien päiväkahvit eivät riitä, kun yrittäjiä yritetään houkutella muualta. Hannu Ulmanen kirjoittaa aivain oikein "Heinolasta katoaa perusteollisuutta" Itä-Hämeessä 25.11.
      "Heinola oli laatikkotehtaan (Stora Enson Heinolan tehdas) tapauksessa tapansa mukaan pahasti myöhässä.
      Olisi luullut, että kymmenen vuotta sitten tapahtunut vaneritehtaan ja myöhemmin Reumasäätiön sairaalan lopetus olisi opettanut jotain", totee Ulmanen mielipidekirjoituksessa IH:ssa.

      Ehkäpä Heinolan elinkeinostrategiana toteutetaan "kannettu vesi ei kaivossa pysy" strategiaa... eli ei mitään yritysten saamiseksi ja pysymiseksi Heinolassa kannata yrittää... eihän se tulosta kuitenkaa tuota?

    • heinolantulevaisuus

      Onhan se hienoa, kun tuo tekonurmikenttä saadaan kylälle.
      Toivottavasti löytyy myös rollaattoriparkkeja sekä isoille
      invataxeille parkit, koska palloilijoiden keski-ikä tulee olemaan 70 v...
      Myös ambulanssiparkki suotavaa, onhan ensihoito tärkeää...

    • kaikonmäntjo

      Lopettakaa Heinola. Hyvää yötä.

    • RIP

      Miten olisi kuitenkin ilmaisten masennuspillerien jako torilla esim. perjantaisin?

    • depress

      Taitaa tuo 2040 -ennuste olla vähän turhankin optimistinen? Millä käännetään muuttovirta Heinolaan. Virta vie, mutta väärään suuntaan..

    • incestisbest

      Liian sisäsiittosia ihmisiä jotta siellä joku haluais asua.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4599
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1865
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1610
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      214
      1403
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1371
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe