Hömppäheinä

Hipsteriheinä

Näin lehdessä otsikossa sanan hömppäheinä ja ajattelin, että ovatko suomalaiset viljelijät tulleet hulluksi. 200 000 hehtaaria huumehamppua viljelyksessä! Mutta kävikin ilmi, että kyseessä on kesantopelto.

Mutta miten tuo viljely käytännössä menee? Jos ostan kesämökiksi torpan ja siihen kuuluvan hehtaarin pellon ja haluan pitää sen kauniina luonnonniittynä, voinko hakea tukia hömppäheinälle, vai pitääkö sitä ihan oikeasti hoitaakin jotenkin?

8

1689

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvelija

      Sinun kesämökkisi yksi hehtaari ei täytä tukien hakemiseen edellytyksiä koska sitä ei minkään mukaan voida luetella maataloudeksi eikä sinua minkäänkokoisella tilalla ilman maatalousalan koulutusta, ts. vähintään ns. EU-koulutusta maatalousyrittäjäksi mikä on tukien saamisen ehto.

      Tukikelpoiseen tilaan pitää muistaakseni (En ole koskaan tarvinnut niihin lakeihin perehtyä mutta kerron mitä olen kuullut) yli neljä hehtaaria peltoviljelyalaksi katsottavaa maata. Kotieläintukia saadakseen tulee kotieläinyksiköitä (ent.nim. nautaeläinyksiköitä) olla myöskin tietty määrä ja joskus ainakin sen tuli olla suhteutettu viljelyalaan jos karjapuoli huomattavan pientä viljelyyn nähden ei tilaa katsottu kotieläintilaksi. Tästä pykälästä ollaan tosin kai nykyään jo alettu joustaa koska monilla tiloilla tuo tuotti kohtuuttomuuksiin meneviä ongelmia. Mutta tämän sanoin siksi että kuten joskus jossain muualla keskusteluissa oli arveltu voitavan hakea maataloustukia jos ottaa yhden sian tai kanan... Edes yksi lehmäkään ei riitä.

      En tiedä miten tilanteita tulkitaan mutta voisin väittää että tukia ei saa tilalle jossa ei ole minkäänlaista maataloustoimintaa/tuotantoa vaan kaikki viljelysala olisi luonnonhoitopeltona, joka muuten on tuolle sinun tarkoittamallesi tilanteelle toinen mahdollinen nimitys, kesanto kun tarkoittaa viljelysmaan lepovuotta viljelykierrossa, maa kun ei jaksa tuottaa tauotta yhtä hyviä kasvutuloksia.

      Luonnonhoitopeltoja on monenlaisia eri variaatioita maisemapelloista riistanhoitopeltoihin, myös on sellaisia luonnonhoitopeltoja missä on sallittua laiduntaa ja niittää sekä korjata tämä niitetty kasvusto talteen. Erilaiset rikkakasveiksi lueteltavat lajikkeet joita kyseisissä pelloissa usein esiintyy haittaavat tosin tämän tuotteen rehunakäyttöä.

      En ole varma nyt miten on kesantojen ja luonnonhoitopeltojen tukiehdoissa luettu niittopakosta, en ole vähään aikaan kyseisiä tietoja tarvinnut mihinkään ja joku saa täydentää ja korjata jos on paremmin ajan hermoilla asiasta.

      • Hipsteriheinä

        No se nyt ei yllätä, että kesämökille ei saisi tukiaisia, mutta pitääkö maataloudessakin nykyään olla suoritettu koulutus? Ihan hulluksi mennyt tämä maailma. Ennen sai autoa ajaa, jos hommasi kortin, mutta nyt on oltava ammattipätevyys. Tilaa sai pitää, jos siltä tuntui, mutta nyt on oltava sertifikaatti.


      • arvelija

        Nykyään on oltava vähintään se ns. Eu-kurssi suoritettuna, siellä käydään läpi paitsi maatalouden perusopetusta myös muut tärkeät asiat jotta henkilöllä on edellytykset toimia EU-ajan viljelijänä. Jos haluaa siis tilalleen maataloustukia, on tämä välttämätöntä.

        Tilaa muuten vain ilman maataloustukea saa sitten pitää, ja ei muuta kun yrittämään vaan, mitään lisää tuottajahintaanhan ei saa maataloustukien ottamattomuudesta. Tilan ostohinta itsessään, koneet, korjaukset, siemenet ja lannoitteet, polttoaine jne. pysyykin sitten hinnoiltaan yrittäjälle ihan samana tässäkin tapauksessa.

        Maatalousyrittäjän työ on vaativaa, paljon tietoa ja taitoa vaativaa ja varmimman ammattitaidon saa maatalousoppilaitoksista joko tämän EU-kurssin kautta tai sitten vieläkin laajemman ja paremman Maatalousyrittäjän ammattikoululinjan kautta. Nykyään on tullut kaikenlaisia monimuoto-opetusmalleja joten opiskelua voi hoitaa hyvin kotoa käsin työnsä ohella, pakollisia lähiopetuspäiviä lukuun ottamatta.

        Nämä mahdollisuudet ovat houkutelleet vanhempiakin viljelijöitä hankkimaan lisäkoulutusta tai päivittämään vanhaa, mutta tilanne on vaikea karjatiloilla nykyään, kun uuden lomituslakien mukaan ei enää saa tilalle lomittajaa edes osallistuakseen koulutukseen, joka edesauttaisi ja kenties laajentaisi ammattitaitoa ja parantaisi ehkä tuloksiakin kaikkien kannalta. Tämä on nyt sitten tehnyt monen yrittäjän osallistumisen edes monimuotokoulutusten harvoille lähipäiville koska karja ei voi olla päivääkään hoitamatta.


    • eivoimuutasanoa

      Trolli heinää eikä kukaan muu kuin Jopa

    • Anonyymi

      wqiiowqb issaisalkposaposasasa,
      pittee piästä,
      ttm-puariin...

    • Anonyymi

      Ja kaikille noille turhakkeille maksetaan MAATAOUSTUKIA.

    • Anonyymi

      Riittää, että niität kerran kesässä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1820
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe