Yli kahden panoksen käyttö metsästyksessä

34344346

Maailmalla näkyy jopa 4 piippuisia haulikoita, ovatko nämä laillisia suomessa metsästyksessä? Automaattiaseissa ainakin on rajoitus kahteen panokseen.

Onko haulikon lipaskoossa muita rajoituksia?

9

2228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pollo1212

      Haulikon lipaskokoa rajoittaa kotikuntasi vallesmanni, joka saattaa hankinta/hallusapitolupaasi määritellä panoskapasiteetin. (tyypillisesti rajaten sen 3:een itselataavissa, mikäli lupa myönnetään metsästysperusteisesti)

      Jos haet/saat luvat urheiluammuntaan (practical), tässä tapauksessa panoskapasiteettia ei rajaa juuri muut kuin käytännön syyt (menee vaikeaksi kuljettaa ja käsitellä asetta, johon on kiinnitetty 3m pitkä jatkomakasiini...)

      • miesjamontapiippua

        Höpöhöpö mikään vallesmanni lipaskokoa rajoita, vaan laki ja asetus, ja nekin vain metsästyskäytön osalta itselataavissa aseissa. Jos samalla aseella sitten paukuttaa radalla tai ampuu practicalia tai vastaavaa (siis samalla joka on haettu vaikkapa sillä metsästysperusteisella luvalla) niin aseessa saa olla niin iso makasiini ja sitä mukaa patruunakapasiteetti kuin vain kaupasta löytyy. Siis sikäli kun ase on sellainen että siinä on irrotettava makasiini, ja sellaisiahan nuo uudet puoliautomaatit on kaikki.

        Jos sitten metsästyskäytöstä muuten puhutaan niin pumppuhaulikoissa saa olla vaikka 100 paukun vyölipas (jos joku sellaisen keksii), eikä taittuvapiippuiseenkaan ole rajoitteita olemassa. Periaatteessa siis vaikka viisipiippuinen on sallittu kaikessa metsästyksessä. Tällaiset on kuitenkin utopiaa, kuten aika suurelta osin aloittajan mainitsemat nelipiippuisetkin. Antiikkiaseita mustaruutikaudelta toki voi jostain ulkomailta löytää, mutta uutena tuollaiset ovat lähinnä luksuspajojen tekeleitä joissa pohjahinnat kiikkuvat kymmenissä tuhansissa euroina. Eli ei joka pojan aseita.


      • Pollo1212

        Aivan! Ja aseet ei tapa, vaan panokset! Ja kun nyt saivartelun makuun päästiin niin ei edes panokset, vaan niistä singahtavat luodit/haulit!
        (olisiko vallesmanni/laki/asetus osio edellisessä kommentissa kuitattu tällä?)

        Ja sitten vielä tuohon lipaskapasiteettiin...

        Mikäli hallussapitolupaan on kirjoitettu 'panoskapasiteetti:3' , ja mahdollisen tarkastuksen yhteydessä hallustasi löytyy haulikko, jonka sarjanumero kyllä täsmää luvassa olevan sarjanumeron kanssa, mutta ko. haulikko on varustettu esim 6 patruunan makasiinilla, mikä mahtaa olla viranomaisen tulkinta???

        Mennäänkö meiningillä: "Nooh... Asehan ei ole lupaehtojen mukainen, mutta kun nyt kerran practical-radalla ollaan, niin ei se niin nuukaa ole..."

        Siitä vain rohkeasti kokeilemaan, kertokaa sitten täällä kuinkas kävi :-D

        ...ja kaikki ne teistä, joita kiinnostaa varmistua siitä ettei joudu turhiin kahnauksiin oman paikkakuntanne lupavalvojan kanssa, kannattaa huomioida 2 asiaa:

        1) Vaikka joku juupajokelainen lesottelee täällä että kokemusta on, saa olla niin pitkä putki kuin lystää, vaikka luvassa patruunarajoitus, testattu on! ...tämähän ei takaa että Kälviän lupavalvoja on yhtä lupsakka tässä asiassa?

        2) Lähdekritiikki. (Tällä foorumilla ei tarvitse pitkään pyöriä kun huomaa että merkittävä osa tänne kirjoittelevista on joko täysin tietämättömlä asioista joita kommentoi ja/tai jakaa vääriä ohjeita ihan vaan perseilläkseen)


      • miesjamontapiippua

        Minä en ole ikinä kuullut tai nähnyt että minkään aseen hallussapitoluvassa tai lupaehdoissa olisi rajattu aseen patruunakapasiteettia. Joko on aselupa myönnetty ko. asetyypille niillä spekseillä kuin sitä on haettu tai sitten ei ole.

        Itsellä kaksi itselataavaa haulikkoa ja yksi itselataava kivääri, kaikki metsästysperusteilla haettu, eikä yhdenkään luvassa ole määrätty minkälainen maksimipatruunakapasiteetti niissä saa olla. Metsästyslaki määrittää sitten metsästyslaissa tämän, ja nimenomaan siihen käyttötarkoitukseen.

        En tosin sitä kiellä, tai laita päätäni pantiksi, että jos joltain Suomen paikkakunnalta löytyy niin virkaintoisesti em. asiaan paneutunut "vallesmanni" niin saattaahan hän lupaan sellaisen ehdon kirjata. Kun tässä filosofisen mietinnön omassa pääkopassa pyörittelee, niin ei se varmasti laitontakaan ole. Minä vain en ole ikinä sellaisesta ennen kuullut. Tuossa kuitenkin päästään siihen klassiseen esimerkkitapaukseen tietämättömyydestä ja rajoittamisen kulttuurista, jossa mies oli hankkimassa pienoiskivääriä perusteenaan kyyhkynmetsästys. Lupaa hakiessa hän esittelee yhtenä puoltavana dokumenttina metsästyskortin lisäksi metsästysseuran jäsenkorttiaan ja ohimennen kertoo virkailijalle että tällä paikallisella seuralla on hyvä piekkarirata jossa harjoitella. Virkailija katsoo silmät ymmyrkäisinä ja kysyy kauhistuneena että etkös sinä ollut hakemassa tätä asetta metsästyskäyttöön eikä mihinkään rata-ammuntaan...!?


      • Pollo1212

        Juu. Täältä Pohjanmaalta löytyy innostusta määritellä patruunarajoitus lupaan , kun puoliautomaattihaulikkoon lupaa hakee metsästysperusteella. Ja opin myös sen, että helpommalla pääsee kun hakee lupaa vain yhdellä perusteella... Itse perustelin sekä metsästyksen että Trap/Skeet harrastuksen kautta --> todisteluja/evidenssiä piti sitten esitellä molemmista erikseen...

        No, ei tuo lupalappuun tullut patruunarajoitus ole juuri haitannut, Trap/Skeet/Compaq menee joka tapauksessa jo kahdella patruunalla, ja sen mitä olen kokeillut muutaman kerran, niin jos ei kiekko pöllähdä joko ekalla tai tokalla laakilla, hyvin harvoin sitä rikki saa enää sitten sillä kolmannellakaan, on pirulainen ehtinyt jo niin kauas... ;-)


      • uyhjhjh

        Eli siis tämä panosrajoitus määritellään erikseen lupaan? OK..


      • Määääää

        Niin kuin tuossa yllä mainittu, määritellään jos määritellään. Kaikkialla ei määritellä.


    • rampo2
    • isi7

      Laillisia ovat vaikka 8 piippuiset haulikot, jos sellaisia jaksaa mukanaan kantaa, mikäli kukin piippu on kertalaukaustoiminen. Laki koskee itselataavia aseita, joidenka patruunakapasiteetti on laissa määrätty, kaksi lippaaseen ja yksi pesään, yht. kolme, metsästyskäytössä.
      Lupaviranomaisen omia sooloja ovat vaatimukset laista poikkeamiseksi (!), kuten urheiluammuntaan myönnetyn aseen kieltäminen metsästyskäytössä ja päinvastoin, ja vaatimukset patruunakapasiteetin kirjaamisesta lupakorttiin. Mutta kun me hallintoalamaiset emme uskalla valittaa eteenpäin jonkun vallesmannin omista säännöistä, eli lainvastaisuuksista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      92
      1948
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      415
      1514
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1283
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1069
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      69
      1009
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      976
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      953
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      939
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      247
      906
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      827
    Aihe