SOKERI TAPPAA SINUT

tappajasokeri

Vuosikymmenten sokerisalaliiton hurja tarina: Tutkijoita lahjottiin vähättelemään sokerin vaaroja, kaikesta syytettiin rasvaa
2/14

Makuja
MTV UUTISET
6 tuntia sitten
JAA
Twitter
JAA
S-POSTI

Missä on kadonnut Sakke – "Vähän alkaa näyttää huolestuttavalta"

Omenat tappoivat 24 lammasta Tammelassa – ”Älä koskaan syötä toisen…

© Kristiina Lehto, Lehtikuva

Yhdysvalloissa sokeriteollisuus harhautti terveysviranomaiset syyttämään kovia rasvoja sydänongelmista lahjomalla tutkijat väittämään, ettei sokerista ole vaaraa. Temppu vaikuttaa terveysohjeisiin vielä nykyäänkin.
Kalifornian yliopiston tutkija kävi läpi sokerialan lobbausjärjestön Sugar Research Foundation'in papereita kuusikymmentäluvulta. Niiden mukaan järjestö maksoi nykyrahassa noin 50 000 dollaria kolmelle Harvardin yliopiston tutkijalle tieteellisestä artikkelista, jossa käytiin läpi sokerin ja rasvojen terveysvaikutuksia sydänsairauksiin. Järjestö oli valinnut tutkimukset, joihin artikkeli perustui. Artikkeli julkaistiin arvovaltaisessa New England Journal of Medicine -tiedejulkaisusarjassa 60-luvun lopulla.
Seurauksena oli, että terveysviranomaiset Yhdysvalloissa syyttivät vuosikymmeniä tyydyttyneitä rasvoja sydänsairauksien syyksi ja sokeria lähinnä hammasvaurioita aiheuttavaksi tyhjiksi kaloreiksi.
Yksi lahjotuista tutkijoista nousi myöhemmin Yhdysvaltain maatalousministeriön ravinneohjelman johtoon. Siellä hän vaikutti vuonna 1977 julkaistuihin suuntaviivoihin, joihin perustui myöhempi koko liittovaltion ravinneohje.
Kaikki kolme tutkijaa ovat sittemmin kuolleet.
Vasta viime vuosina maailman terveysjärjestö WHO ja Yhdysvaltain sydänsairauksien järjestö AHA ovat nostaneet sokerin roolin esiin sydänongelmissa.
Jatkuu edelleen
Viime vuonna New York Times -lehti paljasti, että maailman johtava sokeroitujen juomien valmistaja Coca-Cola on rahoittanut miljoonilla dollareilla tutkijoita. Yhtiö on halunnut tuoda esiin, ettei sokeroiduilla juomilla ole yhteyttä ylipainoon.
Uutistoimisto AP puolestaan kertoi tämän vuoden heinäkuussa, että karamelliteollisuus oli rahoittanut tutkimuksia, joissa väitetään, että lapset jotka syövät karkkia painavat vähemmän kuin ne jotka eivät syö.
–Tutkimukset, jotka julkaistaan arvovaltaisessa artikkelisarjassa, ohjaavat tieteellistä keskustelua ja vaikuttavat siten linjauksiin, sanoo lääketieteen tohtori, professori Stanton Glanz Kalifornian yliopistosta International New York Times -lehdelle. Hänen artikkelinsa asiasta julkaistiin maanantaina JAMA Internal medicine -artikelisarjassa.
Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Taloussanomat.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aika.hurjaa

      Tarkoitatko siis että homeopaatit yrittää myrkyttää ihmisiä taloussokerilla?

    • näinsemeneeminulla

      Meitä kehotetaan syömään runsaasti hiilihydraatteja, vaikkakin myönnetään jo, että ne nopeimmat hiilihydraatit ovat pahasta ja edelleen välttämään rasvaa, joka kuitenkin on välttämätön esimerkiksi ajattelulle. Aivothan käyttävät sokeria, mutta muodostuvat pääosin rasvasta. Hermot tarvitsevat rasvaa.

      Rasvan täytyy kuitenkin olla mahdollisimman luonnollisimmassa muodossaan. Kylmäpuristetut öljyt ovat hyviä sekä myös voi.
      Parasta olisi saada rasva ruuan osana eli rasvaiset ruhon osat ja rasvaiset kasvikset kuten pähkinät ja siemenet.

      Edelleenkin meille yritetään väittää, että viljoista saatava hiilihydraatti olisi hidasta hiilihydraattia, mutta jokainen voi tarkistaa itse esimerkiksi sen glykeemisen kuorman.

      Parasta siis olisi ihan itse kokeilla ja vaihtaa ruokavaliota. Hyvin pian huomaa, että syömällä laadukkaita rasvoja aiempaa enmmän, ei ole mielitekoja jatkuvasti eikä siis tarvitse sokerisia namuja. Rasvoilla ylläpidetään kylläisyyshormonia ja tasaista verensokeria.

      Eipä iske 2-tyypin diabetes eikä muistisairaudet.

      Kokeile.

      • Skepotietää

        Nyt odotamme kaikkitietävän palstan skepon lopullista, tietellistä päätöstä tuostakin kiistasta!


    • LueKirja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1415
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1127
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      84
      967
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      867
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      830
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      733
    7. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      723
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe