Oma jännitys vaikuttaa koiran rähjäystaipumukseen

helekearin

Millä helkkarilla saan oman jännitykseni pois ohitustilanteissa? Mulla on koira, joka rähjää ns tavan vuoksi. On saanut edellisillä omistajillaan huutaa ja sitä on ratkottu paljon kouluttajien ja tuttujen ohjaajien kanssa.

Tuttujen ohjaajien kanssa koira ei rähise yhtään, koska tiedän että kaveri pystyy hallitsemaan ja kieltämään omaa koiraansa. Ohitukset ovat rentoja ja koira keskittyy omaan juttuunsa. Mutta heti kun kohdalle sattuu joku vieras koirakko jota en tiedä, stressitaso nousee ja koira reagoi siihen.

Kavereita ei ihan tässä nurkilla asu, joten hankala senkään avulla lähteä hommaa treenaamaan pois. Ärsyttävää kun tiedän että koiralla on potentiaalia tehdä ohitukset nätisti ja kierroksia nostamatta mutta itse pilaan omalla jännittämisellä sen.

19

257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wermiselli

      On NIIN tuttu tunne. Ainoa lääke lienee siedättäminen. Eli mahdollisimman paljon koirien kohtaamistilanteita. Se oli lääke minulle. Voimia!!

    • Nimenomaan siedätys ja sen lisäksi joillain auttaa hengityksen tietoinen harjoittaminen, jooga, meditointi tai muu ajatusta vaativa harraste...

    • 20222

      Pari asiaa tulee mieleen: Kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin kertomalla koiralle jo ennen kuin se näkee tulijaa että siellä on joku kaverisi tulossa. Kertoa myös tulijan nimi. Jos tiedät oikean nimen aina parempi, mutta sen voi myös keksiä itse. Näin saat luotua koirallesi mielikuvan että tunnet kaikki rekut ja fifit ennestään eikä mikään asia maailmassa hätkähdytä sinua enää. Puhu koirallesi koko ohituksen ajan. Jos tai kun helvetti repeää, tyydy äsähtämään "anna kaverin olla". Jos tämä vastaantulija on se aloitteellinen osapuoli, kannattaa myös se huomioida sanomalla jotain tyyliin "kas-kas, terve vaan sinullekin ystäväni". Tämä on seuraavilla kerroilla tai ennenpitkää omiaan vähentämään jännitystä sekä vastaantulijassa että omassa koirassasi.
      Koirakoiden kohdatessa omistajien vaiti ollen, koissut kokevat itse joutuvansa ratkaisemaan pelin. Molemmat kokee toisensa uhatuiksi ja sitten helvetti repeää. Kun omistajat on rentoja ja ystävällisiä sekä kohteliaita toisilleen, myös se tarttuu ennenpitkää myös koiriin. Kannattaa siis toivotella aina vastaantulijoille huomenet/hyvätpäivät. Meillä on näillä keinoin saatu turhat nokkapokat käytännössä kaikkien kanssa poistettua.

    • miääääääää

      Mulla on vähän päinvastaisia neuvoja kuin edellisellä siinä mielessä, että en puhu mitään - se ei toimi meillä. Mulla on kaksi koiraa, joista toinen ihan pelkää vieraita koiria ja siksi räyhäsi. Ollaan saatu kuriin koirakuiskaajamaisella suhinalla. En olis itsekään uskonut, miten toi toimi niin hyvin. Eli sihautan terävästi, kun koira tulossa vastaan. Remmi kireällä ja katsomatta ohi - rauhallisesti tietenkin. Tässä on auttanut toinen koiramme, joka on ihan rento ohitustilanteissa.

    • Miksi jännität? Onko kyseessä iso koira, ja pelkäät, että lähtee käsistä? Tuli mieleen, kun tuo on usein isojen rähjien kanssa syy. Jos näin on, niin paras konsti on lähteä purkaamaan omaa jännitystä hankkimalla hyvä kuonopanta. Kiinnittää se vielä pantaan (solkikaulaimeen). Kun on hyvin passaava malli, niin koiran hallinta on erittäin helppoa. Ja kun se on sitä, niin itse pystyy selkeästi sitä kautta rentoutumaan, joka taas välittyy koiraan. Silloin voi pitää myös sen kriittisen kohdan löysällä, joka välittää hihnatuntemuksen koiralle, jolloin taluttajan jännitys ei välity sitä kauttakaan koiraan.
      Sitten vaan oma kehonkieli hallintaan. Helpompi sekin, kun ei tarvitse jännittää, lähteekö koira lapasesta.

      Ja sitten toki ohitusten harjoitus. Itse opettaisin ensin kontaktin hyvällä palkalla, tietyn käskysanan. Sen mahdollisemman varmaksi ihan kotioloissa. Sitten treenaamaan kavereitten kanssa.

      Jollekkin sopii myöskin tuo, että rauhallisesti kertoo niille, että mennään vaan.

      Pakote sopii jollekkin, mutta ei kaikille. Eli jos aikoo käyttää, niin täytyy tietää sopiiko, kuin myös, että osaa tehdä varmasti oikein.

    • perkeleenjännitys

      Kykenen kyllä hallitsemaan oman koirani fyysisesti joten en mitään kuonopantaa ole käyttämässä.

    • eiymmärränyt

      Mitä sitten jännität?

      • Appapapapdkd

        Sitä että vastapuoli ei saa hallittua omaa koiraansa ja se pääsee oman koirani iholle.


      • Kuonopanta ei ole pelkästään fyysiseen pitoon, vaan sopivasti laitettuna se myös estää koiran puremisen. Toinen vaihtoehto sen estoon on kuonokoppa.
        Eli kun tiedät, että koirasi ei pääse puremaan, niin sitä kautta olet rennompi, joka välittyy myös koiraan.


      • rannanvesileikkijä

        Olen samaa mieltä molossi kanssasi kuonopannasta. Kontrolli sen kanssa on hyvää ja vaivatonta. Kuonopanta tekee ns. itse korjaustyön jolloin omistajan voi keskittyä vain leppoisaan kävelyyn ilman, että pitää tarkkailla koiraa, nyplää hihnaa tai muuten vain hermoilla vastaantulevia "uhkia". Itseasiassa monelle koiralle kuonopanta olisi todella paljon parempi vaihtoehto kuin peruspanta vaikkei mitään suurempia ongelmia olisikaan. Apuvälineitä kannattaa AINA käyttää mikäli se johtaa parempaan hallintaan. Parempi hallinta omistajan tahdissa = mukavampi lenkki. Jostain syystä monet vieroksuvat apuvälineiden käyttöä. Vetämisongelmaankin käytetään nahkapantaa, valjaita, nameja, pysähdyksiä, pyörähdyksiä, käskyjä yms. ja tuhottomasti aikaa! (jopa kuukausia tai vuosia) kun voisi vain laittaa sen kuonopannan ja homma olisi melkein sillä selvä. Ei tarvitsisi limboilla, että välillä koira vetää ja välillä ei. Se kiristää turhaan hermoja. On myös muita apuvälineitä mitä voi käyttää menestyksekkäästi ja koirakohtaisesti valita mikä olisi paras vaihtoehto sille ja tietenkin myös itselle hallintamielessä. Innokasta isoa ojaan hyppijä koiraa kun ruvetaan kouluttamaan peruspannalla ja nameilla ollaan helposti itse siellä siellä ryteikössä mukana eikä tilanne parane silmiinpistävästi koskaan. Apuvälineistä voi sitten pikkuhiljaa luopua kun homma rupeaa toimimaan koiran kanssa ja löytää yhteisymmärryksen. Ei kannata hävetä siis apuvälineiden käyttöä! Voin kertoa, että valtaosa koirista jotka kulkevat peruspannassa tai valjaissa menevät ja tekevät aivan oman päänsä mukaan omistaja taakkana narun jatkeena välittämättä ulkoiluttajastaan tuon taivaallista. Siinä on paljon enemmän "häpeämisen" aihetta kuin sellaisessa joka yrittää, uskaltaa ottaa ohjat käsiinsä rennolla mutta määrätietoisella otteella. Tulipas tekstiä, tässä flunssapotilaana kun on kerrankin aikaa kirjoitella:) Toivottavasti oli apua jollekin.


    • rannanvesileikkijä

      Koiran hallinta tilanteissa kaiken A ja O. Jos koira hyökkivää sorttia eli hyppii ojiin, innostuu liikaa näkemästään, räkyttää hihnassa muille jne. niin silloin ei fleksiä eikä nahkapantaa. Ei edes itse Cesar Millan saa nahkapannalla pideltyä kiihtynyttä koiraa hallinnassa tämän takia käyttääkin lähes aina narua joka on aivan koiran KORVIEN takana ylhäällä niskassa. Nahkapannalla saa koirakohtaisesti jotain kontrollia, mutta ei optimaalinen mikäli sitä nyitään milloin mitenkin. Jos koira on alunalkaen opetettu kulkemaan hihnassa hyvin niin silloin voi käyttää mitä lystää.
      Mitä tulee jännitykseen niin ei se monesti ole siitä edes kiinni vaan ihan koulutusjuttu. Totta kai oma olemus vaikuttaa, mutta ei se koiran käytös muutu mikäli omistaja ei tee sille mitään. Välillä näkee sellaisia jännittäjiä lenkeillä et oksat pois, mutta silti heidän koirat kulkee nätisti.
      Paskat koirakoulut, eläinkaupat, pentutehtaat, eläinlääkärit yms. yhdistettynä markkinatalouteen takaavat, että meillä täällä Suomessa tunaroinnin taso vain kasvaa koirien osalta.

    • supisupishhshh

      Samasta ongelmasta kärsittiin meilläkin. Aloin kulkea pidempiä lenkkejä, aloin myös harrastaa koiran kanssa, tosin vaan omatekoista agilityn tapaista temppuharjoittelua metsässä. Toimii eikä maksa mitään! Se auttoi aika paljon kun koira sai purkaa noin ylimääräistä energiaa ja oppi uutta ja myös meidänvälinen suhde kehittyi paremmaksi. Kuitenkin rähinän silti edelleen saattoi laukaista juuri tuo hihnan kautta välittyvä oma jännittäminen, mutta ei enää niin usein sillä aloin itsekin luottaa koiraan paremmin. Rähinät eivät enää olleet sellaisia maailmanlopun suuruisia vaan hieman rauhallisemmin pääsimme vieraiden ohi. Silloin aloin rauhallisella melkein kuiskaavalla äänellä juttelemaan sille niitä näitä, esim. "Juu, sieltä tulee kaveri, mennään me vaan ohi" jne. Koira keskittyi kuuntelemaan että mitä se ihminen siinä suhisee ja ohitukset alkoikin sujua hienosti. Nyt ollaan jo vuosia kuljettu kauniisti, edelleen kyllä metsässä käydään "temppuradoilla" harjoittelemassa ja edelleen supatan ohituksissa, mutta eipä se ole iso vaiva, pääasia että koira on rauhallinen ja tyytyväinen :)

      • rannanvesileikkijä

        Liikunnan ja tekemisen määrää ei tosiaan pidä väheksyä. Koiralle pitää tarjota sitä riitävästi ja myös haastetta aivoille. Mutta korvat pitää saada kuulolle myös olet oikeassa:) Itse en ole mikään koirakouluttaja enkä sellaiseksi halua, koska on parempia, kokeneempia jotka osaavat homman ja heillä on taitoa sekä ennen kaikkea kärsivällisyyttä selittää miten asiat ovat ja missä piilee ongelmien ydin. Hyvä kouluttaja pystyy jopa muuttamaan toisen maailmankuvan.
        Intoni koirien maailmaan herätti eräs hyvin taitava ystävä jonka iso hieno koira teki minuun vaikutuksen vuosia sitten. Sellaista en ollut koskaan nähnyt. Sitä ei voinut verrata mihinkään "normi koiraan" kadulla. Oli mielestäni aivan omassa luokassaan. Tapasin vielä tämän ystävän tai ehkä parempi puhua tuttavan "muutaman" kerran ja hänen sanansa jäivät vaivaamaan mieltäni. Nyt voin sitten vuosien päästä sanoa, että ymmärrän vihdoin mitä hän tarkoitti! Jos joskus taas törmään häneen kadulla niin iloisesti paiskataan kättä taas:) Nyt on parempi siirtyä sängyn pohjalle flunssaa potemaan. Hyviä syksyn jatkoja!


    • jjsjas98909

      No en kyllä itse käyttäisi minkään maan kuonopantoja ohittamisessa. Sehän vasta lisääkin kierroksia. Vanha kunnon ketjupanta on pop, sillä pystyy tekemään nopean nyppäisyn ja kertomaan koiralle et nyt kuunnellaan.

      • suosittelenkyllä

        Minulla oli riehakas nuori suuri jättikokonen koira, joka juurikin olis halunnut jokaisen vastaantulevan koiran luo.Kuonopannalla sain koiran helposti ohittamaan muut halutessani,ja moikkailtiin vain tuttuja koiria.Tiedän että on inhottavaa, jos suuri koira rynnii vauhdilla leikkimään pienempien kanssa, tuntemattomat pelkää sellaista myös heidän pikkukoiransa.Vaikka jätti niistä kavereina tykkääkin.Monet pienet tarvitsevat totuttelua ensin.
        Kuonopannalla sain koiran kulkemaan haluamallani tavalla, ja nykyään käytän sitä vain, jos olen vieraassa paikassa, jossa koira innostuu liikaa.
        Kuten näyttelyalueelle menossa, tai vaikka mätsäreissä, hetken katselun jälkeen , koira rauhoittuu, ja poistan kuonopanna.Käytän myös silloin, kun talutettavana on useampi koira kerralla.
        Kuonopannalla suurikin koira pysyy lapasessa, näyttelyissä monilla jäteillä on kuonopanta alueelle tullessa, todellakin suosittelen.
        Helpottaa elämää, eikä koira kaada, rynni mihinkään tai karkaa.


      • suosittelenkyllä
        suosittelenkyllä kirjoitti:

        Minulla oli riehakas nuori suuri jättikokonen koira, joka juurikin olis halunnut jokaisen vastaantulevan koiran luo.Kuonopannalla sain koiran helposti ohittamaan muut halutessani,ja moikkailtiin vain tuttuja koiria.Tiedän että on inhottavaa, jos suuri koira rynnii vauhdilla leikkimään pienempien kanssa, tuntemattomat pelkää sellaista myös heidän pikkukoiransa.Vaikka jätti niistä kavereina tykkääkin.Monet pienet tarvitsevat totuttelua ensin.
        Kuonopannalla sain koiran kulkemaan haluamallani tavalla, ja nykyään käytän sitä vain, jos olen vieraassa paikassa, jossa koira innostuu liikaa.
        Kuten näyttelyalueelle menossa, tai vaikka mätsäreissä, hetken katselun jälkeen , koira rauhoittuu, ja poistan kuonopanna.Käytän myös silloin, kun talutettavana on useampi koira kerralla.
        Kuonopannalla suurikin koira pysyy lapasessa, näyttelyissä monilla jäteillä on kuonopanta alueelle tullessa, todellakin suosittelen.
        Helpottaa elämää, eikä koira kaada, rynni mihinkään tai karkaa.

        ...lisäys.Kuonpannalla voi viedä koiraa reippaasti eteenpäin, eikä tarvitse pysähellä keräämään kierroksia kuten normipannalla.Pahintahan on, jos pysähtelee, jää pälyilemään tai jotkut jopa vaihtaa suuntaa tai menee metsiin....se vain lisää koiran räyhäämistä ja hermostumista ohituksissa.


    • 66227722

      Ja sekö ei muka lisää kierroksia kun pää pakoitetaan alas kuonopannan takia??? Hei haloo!!!

      • Oletko koskaan nähnyt hevosta talutettavan päitsissä? Kuonopanta perustuu aivan samaan ;) Ei siinä millään lailla päätä pakoteta alas. Hihna on löysällä normisti, panta on vaan päässä...
        Jos koira vikuroi (kuten hevonen), panta hillitsee sitä, eikä siinä tarvitse fyysistä voimaa, kuten muilla välineillä.
        Kiristyspanta ei aja ollenkaan samaa asiaa. Kyllä siinä hallittaessa vaatii myös fyysistä voimaa, jos iso ja vahva koira alkaa temppuilemaan tosissaan. Ja onhan niitä tapauksia, kun koira on osannut venkuloida niin, että on saanut siitäkin päänsä pois.
        Otetaan vaikka esim. 2 kpl 50 kg koiraa. Jos ne tosissaan haluaa lähteä hanskasta, niin on siinä pitelemistä, vahvallakin. Mutta jos kuonopannat, niin helposti pitää heikompikin.
        Kuonopanta ei nosta kierroksia itsessään todellakaan. Päinvastoin, kun omistaja tietää pystyvänsä pitämään koiran kunnolla hanskassa, hän rentoutuukin paremmin, joka taas välittyy koiraa ja laskee kierroksia pikemminkin.


    • suursnautseri

      Vedonestovaljaat meillä hyvähankinta.Ylähihna aina paikallaan ja ennakoiden alahihnakin.
      Itse oppii luottamaan valjaisiin -koira huomio asennemuutoksen.
      kohtaamisharjoituksia enimpien virtojen purkaututtua - taskussa Lidl 64centin lihapullia, niillä saa huomiota lähestymisessä.
      Omakäytös pidettävä tilanteessa, tennarit savuaa, rauhallisena.
      ps samankokoluokan koiran kanssa vapaapaini, nuorehkolla koiralla, hio särmiä:

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4903
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2320
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1530
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    Aihe