Prince tietyillä tavoilla omaa luokkaansa

roumin

Popin parasta artistia valittaessa ei voi suoralta kädeltä sanoa, että se olisi Prince. Sekä 60- että 70-luvulla oli lukuisia kovia nimiä, ensinmainitulla erityisesti rockin tyylilajista ja jälkimmäisellä näistä vuosikymmenistä monesta eri genrestä. 70-luvulla tuli soul ja r&b todella voimalla, toisaalta proge, poppi ja discokin kukoistivat. 70-luvun puolella (1978) Princekin aloitti, mutta profiloitui luovana artistina erityisesti vasta 80-luvulla.

Olennaista Princessä on laajuus, mihin hän pystyi. Kuuntelin juuri Sign of the Times -kappaleen (87). Äkkäsin, että tämä kappale, jossa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti siihen asti hipihiljaa ollut Prince halusi tehdä jotain Marvin Gayen ja Stevie Wonderin jalanjäljissä, on hemmetin hyvä genressään. Se osoittaa, miten Prince oli vakava ja ajatteleva ihminen. Esimerkiksi Thieves in the Temple sen sijaan on tietyn tyylistä valkoista poppia, joka poikkeaa Princen perinteisestä funk-popista (kuten Kiss, I Wanna Be Your Lover). Sinead O' Connorin Nothing Compares 2 U on Princen säveltämä, ja edelleen osoittaa kynän terävyyttä säveltäjältään. Purple Rain -kappale on nimenomaan rock-balladi kitarasooloineen, ja esimerkiksi When Doves Cry ja Get Off edustavat minimalistista rytmimusiikkia, jollaista nykyäänkin tehdään vaikka kuinka paljon. Tai miten kommentoisitte kappaleita Diamonds and Pearls tai Cream? Minusta siinäkin on aika tyylipuhtaita ja esimerkillisiä koukkauksia ihan uusiin suuntiin popmusiikin kentällä.

Prince osasikin vähän kaikenlaista, mutta tietenkin tuotanto on epätasainen, erityisesti 90-luvun heikkojen sepitysten vuoksi. Princen ei kuitenkaan voi sanoa täysin tippuneen kyydistä lopullisesti, sillä Musicology ja 3121-levyt 2000-luvun puolella ovat hyvinkin ajanmukaista mutta silti princemäistä tavaraa. Itse asiassa 3121-levy tuotti jopa Euroopassa top5-singlehittejä (!) ja oli Amerikan listaykköslevy, mutta Suomessa levy ei pahemmin päässyt radiosoittoon.

Tietysti tämä on Prince-palsta, joten jääviyttä löytyy, mutta minä väittäisin että Prince oli yksi parhaista tekijöistä koko populaarimusiikin historiassa. Ja väitän, että monella on kotiläksyt tekemättä tämän mestarin suhteen. Joten ei kun kuuntelemaan vaikka kirjastoon. Ja juuri monipuolisuuden takia ei kannata lässähtää siihen ensimmäiseen levyyn, joku toinen albumi saattaakin olla suosikkisi (suosittelisin 80-luvun klassikkolevyjä aloituslähtökohdaksi).

8

1324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itsestään.selvä.asia

      "Popin parasta artistia valittaessa ei voi suoralta kädeltä sanoa, että se olisi Prince."

      Ei tietenkään, koska ei ole olemassa mitään objektiivisia kriteereitä asian mittaamista varten. On vain mielipiteitä. Yhden mielestä esimerkiksi suuri suosio on merkki parhaimmuudesta, toisen mielestä se tarkoittaa vain kansaan tehoavaa laaduttomuutta.

    • roumin

      "Ei tietenkään, koska ei ole olemassa mitään objektiivisia kriteereitä asian mittaamista varten. On vain mielipiteitä. Yhden mielestä esimerkiksi suuri suosio on merkki parhaimmuudesta, toisen mielestä se tarkoittaa vain kansaan tehoavaa laaduttomuutta."

      Kyllä, kyllä. Mutta yritin vain ilmaista oman mielipiteeni, ettei suurena Princen ihailijana minunkaan mielestäni voi sanoa suoralta kädeltä Princen olevan parhain, ainakaan ypöyksin. Eteviä haastajia ovat nimittäin sielukas Stevie Wonder, melodinen Paul McCartney, harmoninen Brian Wilson, nerokas Rod Temperton, sulokas Paul Simon, jopa kärttyinen Kurt Cobain, mitä tulee laulunkirjoittamisen taituruuteen. Mutta lasken toki Princen vaivatta huippujen joukkoon, koska hän a.) kirjoitti todella erityylisiä kappaleita, b.) moni niistä on alansa klassikko ja c.) hän oli innovatiivinen ja kekseliäs artisti ehkä jopa vailla vertaa popmusiikissa. Minusta voi sanoa, että Princen tapa käyttää musiikissaan kirkkosävellajeja, hänen soundinsa, sointunsa ja rytminsä kuulostavat tuoreilta ja raikkailta vuosikymmenestä toiseen. Johtuu yksinkertaisesti lahjakkuudesta ja tyylitajusta.

      Paras albumi aloittaa Princeen tutustuminen: Purple Rain tai joku kokoelma.

      • Itsestään.selvä.asia

        Prince ei kiinnosta minua. Kerran kuulin radiosta hänen ääntään, ja se oli melko luotaantyöntävä. Mutta hyvä, että jokaiselle on jotakin!


    • norealsoul

      Princen musiikki kuulostaa tietsikalla tehdyltä. Konemaista 60-luvun mustaan musaan verrattuna.

    • roumin

      "Princen musiikki kuulostaa tietsikalla tehdyltä. Konemaista 60-luvun mustaan musaan verrattuna."

      Höpö höpö, siellä on bassoja, rumpuja, kitaroita, pianoja, puhaltimia aidosti soitettuna. Tottakai 80-luvun soundiin kuuluvat myös syntikat ja rumpukoneet, siihen pitää vain tottua. Itsekin toki pidän vanhemmasta soulista ja rytmimusiikista.

      • kliinistä

        Kyse ei ole soittimista. Musan yleisilme on mekaanisen konemainen. Tuntuu, että hän teki musiikkia koneella napaten pätkiä milloin mistäkin ja yhdistellen niitä.


    • roumin

      Okei :D Itse taas katson, että Prince oli yksi omaperäisimmistä artisteista, joka koskaan on vaikuttanut. Hänen kertosäkeensä ja ideansa ovat usein hyvin alkuperäisiä.

    • Ryyt

      "Tuntuu, että hän teki musiikkia koneella napaten pätkiä milloin mistäkin ja yhdistellen niitä. "

      Ainoita jotka pystyivät musikaalisesti soittamaan kaikki instrumentit itse. Vailla vertaa oleva popmusiikin arkkitehti ja kaukana tuosta höpö-kuvauksestasi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe