OK-asukit eivät osaa huoltaa taloaan

Ei.kuulosta.hyvältä

En kyllä uskaltaisi ostaa kuin alle viisi vuotta vanhan ok-talon, vanhempi voi olla vaikka millainen homepommi!

"Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain neljä kymmenestä omakotitalon omistajasta tietää, millaista huoltoa talo tarvitsee.

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan talon omistajien yleisimmät huolet liittyvät talon kunnossapitoon menevään rahaan sekä kosteus- ja homevaurioiden pelkoon. Muita yleisiä huolenaiheita ovat talon arvon laskeminen, murtojen pelko ja rajut luonnonilmiöt.

Joka toinen omakotitalon omistaja sanoo, että hän itse tai puoliso osaa tarkistaa talon kosteus- ja homevaurioille alttiit rakenteet. Kosteus- ja homeongelmien riski on todellinen, sillä asiantuntija-arvioiden mukaan melkein joka neljännessä suomalaisomakotitalossa on kosteus- ja homevaurioita.

Tutkimuksen mukaan moni talon omistaja on epävarma, miten taloa pitää huoltaa. Neljä kymmenestä omakotitalon omistajasta kertoo tietävänsä, mitä huoltotoimenpiteitä talolle pitää säännöllisesti tehdä. Noin 15 prosenttia kertoo tietävänsä tarvittavista huoltotoimenpiteistä vain osan tai ei lainkaan.

Ikääntyneet talon omistajat ovat hieman paremmin kartalla talon huoltotarpeista kuin nuorimmat talon omistajat. Toisaalta niin innokkaita kuin ulalla oleviakin talon huoltajia löytyy kaikista ikäryhmistä.

If alkaa torpata vakuutusasiakkaidensa ja omia ongelmiaan käynnistämällä maanlaajuisen omakotitalojen kuntopalvelun."

http://www.talouselama.fi/uutiset/riski-on-todellinen-60-omakotitalojen-omistajista-ei-ymmarra-talostaan-elintarkeaa-perusasiaa-6583555

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei.kuulosta.hyvältä

      Homekäräjiä on siis luvassa jatkossakin, veikkaan että ne tulevat lisääntymään.

    • säästöä_savella

      Sisäilmaseminaari 2013 julkistetussa kartoituksessa (vanha) kosteusvaurio löytyi 91 % OK-latoja ja NÄKYVÄÄ homekasvua kolmasosasta. Parhailla sankareilla kukki home lastenhuoneen seinällä...

      Näin pelkästään kuntoarvion menetelmin eli pääasiassa aistivaraisesti tehdyssä kartoituksessa. Varmasti monta piilevää vikaa jäi vielä löytämättä rakenteiden kätköistä.

      Noissa sisäilmaseminaareissa on ollut monta muutakin surullista tarinaa viime vuosina. Esim. alle 10-vuotiassa talossa rupesi lattia (puurossi) pettämään. Syystä että palkit olivat lahoamassa, koska talon alla oli uima-allas. Pintavedet pääsi ryömintätilaan, mutta ongelmaa ei havaittu eikä korjattu ajoissa, koska omistaja ei ollut kertaakaan vaivautunut ryömintätilaan kurkistamaan. Se oli hänestä tarpeetonta, koska uudessa talossa ei voi olla vikaa.

      Ei voi, vai ei saa?

      Samaa logiikkaahan on sekin, että radonin keruuputkisto asennetaan, koska rakennusvalvonta vaati, mutta poistopuhallinta ei asenneta eikä radonpitoisuutta mitata. Jos mitattaisiin, voisi tulla lisäkustannusta puhaltimen asentamisen verran. Ne Ø125 kanavapuhaltimet kun on niin kalliita... ennemmin riskeerataan oma lasten terveys!

      Savimajojen asukkaat ovat muuttaneet savelle halpojen kustannusten perässä ja nyt pidetään kynsin hampain kiinni siitä, ettei asuminen maksa kun 200 €/kk. Ei tällöin halutakaan kuulla mistään korjaustarpeista, ei edes iv-koneen suodattimien vaihdoista. Vähän pakko toimia näin, kun 2 auton pitoon uppoaa 1500 €/kk?

      • savelle.sävellä

        Savella, savelta, savelle. Savessa, savesta, saveen.


    • Ok----Loordi

      Kyllä se niin on että enemmän niitä sisäilmaongelmia on kerrostaloissa, kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, kasarmeilla, työpaikoilla ja julkisissa rakennuksissa. Uusissa tai uudehkoissa eli max n. 15v vanhoissa ok-taloissa niitä on vähiten

      • näin_on_oltava

        Jep, ihan kuten noissa kartoituksissakin on selvinnyt. 15 vuotias OK-lato = uusi ja uudessa ei voi, ei saa, olla vikaa eikä huollontarvetta, koska savieinari on päättänyt pärjätä max. 200 €/kk kuluilla.


      • Ok----Loordi

        Kyllä ne pahimmat ongelmat ovat juuri sairaaloissa, kouluissa, toimistorakennuksissa, työpaikoilla asiasta työntekijät heti huomauttavat, omassa asunnossa taas ei ole kenelle valittaa paitsi ehkä isännöitsijälle, mikä ei taas hyödytä mitään. Varmaan jos ne kerrostalokämpät otettaisiin toimistokäyttöön tai vaikka kouluksi niin alkaisi ongelmia löytyä, samanlaisia kerrostalojahan ne sairaalatkin ovat käytännössä kuin asuinkerrostalot ja sisäilmaongelmia piisaa. Uudessa n. 15v. vanhassa OK-talossa ei ole ollut muuta huoltotarvetta vielä kuin nuo IV-kojeen suodattimet ja yleinen siivous ja pihdistus säännöllisesti toki. Maksaa 60€ vuodessa jos suodattimet vaihtaa 6kk välein.

        Vasta n. 30v. vanhana tulee taloon jotain muuta, ehkä lämmönvaihtimen uusiminen kaukolämpölaitteisiin, maksaa n. 1500€. No, maalausta ehkä 20v. vanhana, maksaa 1000€. 50 v. vanhana vähän tiilikaton korjailua. Siinäpä ne korjaustarpeet. Toki remonttia voi huvikseen tehdä esim. keittiöön, pakko ei toki ole.


    • NickNailer

      Ei kaikkia taloja kannata huoltaa. Usein tulee halvemmaksi rakentaa kerran sukupolvessa uusi.

      Gyproc-pakettitaloja ei ole tehty kestämään. Tasakattoisia valesokkelitaloja ei kannata korjata muulla kuin kaivinkoneella. Korjaus suoraan siirtolavalle ja kaatopaikalle on edullisin vaihtoehto.

      • harkitsemisen_arvoinen

        Itseasiassa tämä voisi olla ihan fiksu tapa. 50 vuodessa maailma muuttuu aika tavalla eikä vanhan talon tilaratkaisut enää ole tätä päivää. Eli jos vaan rakennettaisiin raa'asti niin, että 30 vuotta kestää ja sen jälkeen kaivinkonetta kehiin.

        Jo yleensä tavoiteltu 50 vuoden käyttöikä vaatii KPH remontoinnin kertaalleen ja tässä ajassa tulee tarpeen fiksata/uusia myös vesikattoa, salaojia, ikkunoita, iv-kone vaihtoon ainakin kertaalleen ja ILPit yms. lelut kolmeen kertaan...

        Nyt käytetään hirveän paljon rahaa, kun yritetään tehdä "ikuista", mutta eihän näistä silti ikuisia tule. Remonttitarvetta tulee silti, kun talolla on ikää 20-30 vuotta, talo voi jäädä väärän kokoiseksi (lasten lähdettyä maailmalle) tai kokonaan tarpeettomaksi (taantuvalla paikkakunnalla) tai sen saa pilattua kunnossapidon laiminlyönnillä. Hukkaan menee rahat...


    • IkuisestiIhan

      Tiedepuolelta kopsasin: "Tutkimusmielessä Suomi on kosteusvaurioiden suurvalta. Täällä on vahva ja pitkä tutkimusperinne. Suomalaiset ovat näkyvästi mukana esimerkiksi Maailman terveysjärjestön WHO:n ja EU:n työryhmissä.

      Professori Maija-Riitta Hirvosen mukaan pienen maan etu on mutkaton yhteistyö eri alojen asiantuntijoiden välillä. 

      - Tämä on monitieteistä tutkimusta. Tarvitaan rakennusalan, mikrobiologian, toksikologian, epidemiologian ja lääketieteen asiantuntemusta."

      Rakennusteollisuus työtapoineen ja materiaaleineen kyllä pysyy edellä jatkuvasti. Ero tutkijoihin saattaa kasvaa. Uudet pöpöt uusista aineista ja työtavoista ja kosteudesta.

      • NickNailer

        Suomalaiset ovat hysteeristä laumakansaa, jonka pitää potea samoja diagnooseja samaan aikaan. On hienoa kärsiä laktoosi-intoleranssista ja homeisesta kodista.

        Päivän HeSarissa joku naisihminen kertoi, että Belgiassa aunto on koti vasta, kun se haisee homeelle. Home sweet home.

        Pienen maan haitta on se, että hysteria leviää nopeasti.


    • omakoto

      Suomessa on pykätty kaiken moista sontaa, että huumassa saa olla tarkkana?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5345
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3327
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1435
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe