Mitä tarkoittaa jalostusindeksi tai lonkkaindeksi?

Matopato

Niin mitä se tarkoittaa esim kun kattelee noita KoiraNet-sivuja, monella koiralla on taulukko "jalostusindeksi" ja/tai "lonkkaindeksi", ja sitten on vuosilukuja, numeroita ja prosentteja. Kertokaa?

Ainiin, ja onhan kai kyynärindeksikin. Ja muita?

Mutta lähinnä kiinnostaa mitä ihmettä noi numerot ja prosentit tarkottaa? Ja mihin ne perustuu, ell tutkimuksiin?

10

7570

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MUTUAAAA

      Ne on arvion todennäköisyysprosentteja.jos joku tietää parermin,korjaa.

    • urturturturt

      Ap tämä ei ole google.

    • mlmöml

      100 on rodun keskiarvo ja sen ylittävät indeksit on parempia kuin keskiarvo rodulla. Indeksit joko alenee tai nousee sen mukaan mitä lähisuvun koirien lonkka, kyynär yms.tulokset on.

    • liibalaaba123123
    • Skaarlet

      No jo on mennyt monimutkaiseksi tuo lonkkaindeksienkin tulkinta...ennen sanottiin vaan kirjaimin mikä kertoi selkeästi maallikolle, mikä tulos on. Nyt pitää osata lukemisen lisäksi ymmärtääkin tuo hevonhumppateksti ja tajuta mikä se tulos siis oikeasti on. Todella vaikeaa minun mielestäni. Miksi kaiken pitää olla niin vaikeaselkoista?

    • Nlykävijä

      Jokainen koira saa kuvauksen yhteydessä lausunnon, lonkkien osalta se ilmoitetaan kirjaimilla molempien lonkkien osalta. Asteikko A-E, joista A ja B ovat terveitä lonkkia. Sen lisäksi tulevat indeksit, jokaisen koiran indekseihin vaikuttavat sen sukulaisten tulokset. Mitä enemmän koiralla on tutkittuja sukulaisia, sitä tarkempi sen indeksi on. Tämän vuoksi tuo indeksin varmuus ilmoitetaan myös prosentteina. Eli kolmea erilaista tietoa löytyy tältä saralta. Pelkkä vanhempien kuvaustulos ei yksinään kerro kovinkaan paljon, mutta sukulaisten kuvaustulokset kylläkin.

    • Jalostaja

      Koiran oma tulos eli se asteikolla A-E annettu lonkkatulos on nimenomaan vain koiran oma tulos, eikä riitä kertomaan koiran perinnöllisestä tasosta ominaisuuden suhteen. Tulokseen kun vaikuttaa sekä perintötekijät että ympäristövaikutukset (esim. ruokinta kasvuaikana ym), niin koiran omasta tuloksesta ei voida tietää mikä osuus siitä perinnöllistä hyvyyttä.

      Jalostusta varten lasketaan siis indeksi koiran oman ja sen sukulaisten tulosten perusteella. Kun käytetään yksilöitä, joilla on erilaiset elinympäristöt, mutta osittain samat geenit (koska ovat sukulaisia), niin pystytään erottamaan ympäristön vaikutus ja perintötekijöiden vaikutus. Mitä enemmän tuloksia ja mitä läheisimmiltä sukulaisilta ne on (suurempi jaettujen geenien osuus), niin sitä parempi on arvosteluvarmuus.

      Lonkkaindeksi voi olla esim 110 ja arvosteluvarmuus 80%. Tämä tarkoittaa, että eläin on arvioidusti 10 indeksipistettä keskitasoa parempi ja tämä arvio kuvaa 80% todennäköisyydellä todellisuutta. Indeksi usein muuttuu, kun saadaan lisää tuloksia ja samalla arvosteluvarmuus kasvaa. Tällaisen koiran jälkeläisten odotusarvo on 5 pistettä keskitasoa parempi, koska vanhemman perimästä puolet siirtyy jälkeläiselle. Jos yhdistetään indekseillä 110 ja 96 olevat vanhemmat, jälkeläisten odotusarvo on (110 96)/2 eli 103 eli 3 pistettä keskitasoa parempi.

    • Matopato

      Kiitti vastauksista! Onko jalostusindeksi sitten jonkinlainen keskiarvo noista lonkka- ja kyynärindekseistä vai ihan oma juttunsa?

      Ap

      • Paimentelija

        Kerrataan :D

        Pennun vanhemmilla on omat terveystuloksensa, esimerkiksi toisen vanhemman lonkat ovat C/B ja kyynärät 0/0. Toisen vanhemman lonkat ovat A/A ja kyynärät 0/0. Pelkät vanhempien tulokset eivät kuitenkaan ennusta pentujen "hyvyyttä" kovin tarkasti. Siksi tarvitaan jalostusindeksi.

        Jalostusindeksi kertoo, kuinka "hyvät geenit" koiralla on verrattuna muihin samanrotuisiin. Jalostusindeksi koostuu indeksistä ja arvosteluvarmuudesta. Aiemmassa kappaleessa esiteltyjen koirien jalostusindeksit voivat olla esimerkiksi:

        Emä: lonkat C/B (100, 60 %), kyynärät 0/0 (100, 80%)
        Isä: lonkat A/A (101, 70 %), kyynärät 0/0 (100, 40 %)

        Suomennettuna emällä on C/B-lonkat. Emän oma tulos on melko huono, mutta jalostusindeksi kertoo että emän SUKU on keskivertoterve. 60% tarkoittaa, että jälkeläisten laatua on kuitenkin hankala ennustaa. Emän kyynärät ovat terveet, ja myös sen SUKU on keskivertoterve. Arvio on varsin tarkka, koska ennusteen tarkkuus on 80 %.

        Suomennettuna isällä on A/A-lonkat, eli se on terve. Vaikka isä on terve, niin jalostusindeksi kertoo, että sen SUKU ei ole juuri emän sukua terveempi. Isän periyttäminen on ennustettavampaa, koska arvion tarkkuus on 70 %. Myös isän kyynärät ovat terveet, samoin SUKU on keskivertoterve. Kyynärissä isän periytyminen on aika epävarmaa, koska ennuste annetaan vain 40 % todennäköisyydellä.

        Itse pidän nyrkkisääntönä sitä, että
        >> indeksi 120 -> huippusuku. Nämä menevät yleensä sijoitukseen, harrastajille tai pidetään itse.
        >> indeksi 110 -> erinomainen suku, "liian hyvä" kotikoiraksi. Sama kuin yllä.
        >> indeksi 100 -> hyvä suku. Sopii harrastuksiin, mutta myös kotikoiraksi.
        >> indeksi 90 -> kohtalainen suku. Kotikoiraksi tmv. Sukua täytyy tarkastella laajemmin. Rodusta riippuen 90 voi olla ihan hyvä, tai enteille jo todella heikkoa perimää.
        >> indeksi 80 -> riskisuku. Useimmiten kyseessä on lottoarpasuku, josta löytyy ihan hyviä, mutta kiusallisen paljon myös sairaita koiria. Pennun ottaminen on arpapeliä, jossa voi saada sen terveen koiran - tai todella sairaan pennun.


    • kampiakseli

      Täähän on kuin joku amispoikien moponvirityskeskustelu, aihe vaan on toinen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1525
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1112
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    Aihe