Omakustanne kirjastoille

surfailija

Kuluvan kesän, -16, kiertelin maamme kirjastoja esittelemässä kirjaani 'Kotkan tyttöi ilman siipii". Kun ei mitään isommin odottanut, jokainen myönteinen hankintapäätös lämmitti. Yleensähän kirjastoilla on lähtökohtana, että vain oman paikkakunnan omakustanteita otetaan hyllyille.

Kahdeksankymmentä kirjaston ovea avasin, suunnilleen puolet hankki tai osti kirjan suoraan. Minusta hyvä tulos. Yleensä suhtauduttiin ajalla ja mielenkiinnolla, parissa tyrmättiin heti - kun olivat kirjaa selailleet ja kiroilu ja törkyydet ja härskiydet ryöpsähtivät silmille. Oulussa sensuuri iski parhaiten eli pahiten, heti naista hävyttömyydet ja uskontoherjat hirvittivät, tälläistä ei meidän hyllyille oteta!
Raahen kirjasto sen otti, ja sitä kautta se on Outi -kirjastojen saatavilla, Oulussakin. Jos vain sitä hoksataan hakea...

Kristiinankaupunkiinkin sen sain myydyksi, Fredrika -kirjastojen alueella Pohjanmaalla se hyllyssä pölyyntyy, tuskinpa sitä kukaan siellä vaivautuu vilkaisemaan, jotain suomenkielistä höpinää.
Kymenlaaksossa, erityiseen Kotkassa tietty kirja huomataan, kirjastoissa se on jatkuvassa lainauksessa. Pieni askel ihmiskunnalle, suuri minulle.

Äänekoski sen osti, eivät vain ole laittaneet hyllylle. Eihän kirjaston ole pakko niin tehdä, jos toteavat kirjan ala-arvoiseksi. Mitä kuntalaisten rahojen tuhlausta!
Askola samoin, osti mutta jätti pöydälle.
Hämeenlinnassa se oli hetken, nyt näköjään poistettu. Tuskinpa asialla on mitään tekemistä sen kanssa, että kaupungissa asuu arvostettu ja lahjakas kuvataiteilija
Jaana Aalto, jolla ei ole mitään tekemistä 'Kotkan tyttöi ilman siipii' kirjoittajan Jaana Aallon kanssa. Janakkalasta kirja löytyy, Vanamo -kirjastojen alueelta.
Jämsässä vedottiin kunnan iäkkäisiin asukkeihin, teos ei olisi heille sopivaa luettavaa. Ihailtavaa huolehtivaisuutta. Kaikkia kirjastotapahtumia en ole viitsinyt tarkistaa, mitäpä se muuttaisi. Sellaisen kirjastoketjun lukija, jonka alueella kirjaa ei ole, on mahdollista saada se etälainana.

Jossain täällä keskustelussa pohdittiin sitä, miten voisi kieltää kirjansa myynnin kirjastoille, että kirjakaupassa olisi enempi vilskettä. No mjoo... Varmasti aivan tuntemattoman kohdalla ryntäys kauppoihin olisikin huumaava. Jos valmistan nyhtösikalohipullia, ei kukaan osta ellen tarjoile ilmaismaistiaisia.
Kirjastojen kautta on mahdollista saada lukijoita, ja jos kokevat kirjan erityisen rakkaaksi, ostaakin saattaa. Ja jos/kun seuraavan kirjan julkaisen, ehkäpä jonkun mieleen on jäänyt edellinen ja jos myönteisesti, niin uutta kohden kurkottavat käden.

Muutama kirjasto varmasti totuudenmukaisestikin kertoi vuoden budjetin jo käytetyn; sinne tein tarjouksen, josta oli vaikea kieltäytyä - annoin kirjan ilmaiseksi. Jos tykkäätte, ok, jos ette, niin tehkää mitä lystäätte. Hyvin toimi tuo.
Pääkaupunkiseudulle en saanut kontaktia, viesteihin ei vastattu, soittopyyntöihin samoin, nokakkain ei päässyt hankinnoista vastaavan kanssa tarinoimaan, jokin isompi kopla niistä päättääkin. Kehä kolmosen sisäpuolella on oma sisäinen elämä.

Eihän tällä ole mitään tekemistä järjen kanssa. Hirveitä matkoja, miinuksella budjetti vyöryy, koskaan en saa kirjaan laitettuja rahoja takaisin. Mutta harrastus maksaa.
Tärkeintä on saada lukijoita, pidän kirjaani hyvänä, huimana tarinana, ja tämä on omakustantajalle melkeinpä se ainoa vaihtoehto, jos haluaa saada Suomen laajuisesti lukijoita, ainakin mahdollisuutta siihen. Kirjoja julkaistaan paljon, toistensa alle ne hautautuvat, vain muutama sieltä ponnahtaa ja vielä harvempi tunnetuksi jää.
Joku tykkää ranskanleivästä, toinen ranskalaisista, jos kirjasta ei tykätä, ok, jos pidetään, hienoa.
jaanaaalto . ga

14

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyselyskyselykysely

      Tarjositko käsikirjoitusta kustantamoille? Jos, niille mille kustantamoille?

    • surfailija

      Aika monelle, tarkoittaa suurin piirtein kaikille vähänkin ns. isolle, parille pienellekin, niiden juttuun tosin olisi kuulunut jonkin sorttinen omakustantaminen. Homma on ollut pitkäjännitteinen, monta versiota olen kirjoitellut, niitä aina tyrkyttänyt, melkeimpä aina erilainen on lähtenyt maailmalle. Kun ei ole kelvannut, päätin julkaista itse - kun itse tekee, tulee mitä nyt sattu tulemaan.

    • pistepirkka

      "Ryöstö ja seuraus
      Raiskaus ja seuraus
      Verta, hikeä, kyyneleitä
      Neljän nuoren hurjan lapsuudenystävän hurja ja hirveä vuorokausi"

      Tuo netistä kopioimani esittelyteksti on sen verran epämääräinen ja kieliopillisesti pielessä, ettei todellakaan tee mieli lainata kyseistä kirjaa.

      • fkjlsfs

        Googlasin ja löysin pätkän kirjasta. Kiroilu ja rujo kieli ei mitenkään mielestäni paranna tekstiä, tee siitä vahvempaa tai upeampaa. Harkitusti ja tyylikkääsi käytettynä se toimii, mutta koko ajan käytettynä se on ponnetonta ja onnetonta.

        "(vartijat) erottuivat kuin myrkkymulkkurunkkuherkkusieniviljelmää raiskaamaan tottuneet paskaraatopersekärpäset valkokeltakulta-apilaniityllä"

        ok


      • Huputeus
        fkjlsfs kirjoitti:

        Googlasin ja löysin pätkän kirjasta. Kiroilu ja rujo kieli ei mitenkään mielestäni paranna tekstiä, tee siitä vahvempaa tai upeampaa. Harkitusti ja tyylikkääsi käytettynä se toimii, mutta koko ajan käytettynä se on ponnetonta ja onnetonta.

        "(vartijat) erottuivat kuin myrkkymulkkurunkkuherkkusieniviljelmää raiskaamaan tottuneet paskaraatopersekärpäset valkokeltakulta-apilaniityllä"

        ok

        "erottuivat kuin myrkkymulkkurunkkuherkkusieniviljelmää raiskaamaan tottuneet paskaraatopersekärpäset valkokeltakulta-apilaniityllä"

        Tavallaan tässä on kyllä ihan oma poetiikkansa. Kolmella, toisiinsa löyhästi liittyvällä sanalla rytmisesti luotu määre, sekä asiayhteyteen vain vaivoin liittyvät kasvi- ja sieniaiheet tekevät tästä mielestäni aivan erityisellä tavalla absurdin. Jos tämä olisi osa jotain muutoin hillittyä, tiedostavaa, niukasti ironista runokokoelmaa, voisin ostaakin tämän.


    • kyslyskyslyskysly

      Kysyin kustantamoille tarjoamisesta, koska tekstin alku näytti lupaavalta.

      Älä lopeta kirjoittamista, ja tarjoa seuraavaa taas kustantamoille.

      Tuosta sieni-härdelli-jutusta pidin erityisesti, ei ollenkaan paha kielikuva!

      • Iiiiiiii

        :D


      • kyskyskyskyskys

        Tämä palsta ei ole nykyään ykköspaikka jutella kirjoittamistaan, saati paljastaa tekstejään, mutta tarkoitin siis kyllä aivan totta. Tsemppiä aloittajalle.


      • Huputeus

        Hei,

        Samoin! Usein kirjoittaja löytää itsensä, tyylinsä ja tapansa sanoa, vain rohkeasti yrittämällä ja hyvin monenlaisia tekstityyppejä ja kielikuvia kokeilemalla. Kun mainitsin, että lainatussa tekstinpätkässä on aivan oma poetiikkansa, tarkoitan sitä. On parempi mennä välillä överiksi ja päästä kokeilemaan ronskimpiakin tapoja ilmaista itseään, kuin jäädä aina alavireiseksi. Lisäksi arvostan aloittelijan rohkeutta painattaa omakustanne, sekä sinnikkyyttä kiertää jakamassa sitä. Kaikki kirjallinen toiminta on kirjoittajalle kotiinpäin.

        Mietin vain, että koska aloittelija selvästi haluaa revitellä kielellään, voisiko esim. runojen kirjoittaminen auttaa myös oman proosailmaisun vahvistamiseen. Itselläni se nimittäin on ainakin auttanut. Tekstilajien vaihtelu on hyvää harjoittelua! :)


      • hyvhyvhyvhyv

        Ei hölmömpi ehdotus! Runojakin kun voi tehdä niin monella tavalla, vaikka proosarunoina. Se on taas sitten eri asia, kuka julkaisee ja myy, mutta oman kehittymisen nimissä kannattaa kaikkea tehdä.


      • laivat2

        Kiitos keskustelun aloittajalle kokemuksien jakamisesta! Minullakin on omakustanne tekeillä, ja ajattelin käydä kysymässä jos lähikirjasto huolisi sen ilmaiseksi hyllyynsä. Mainosbudjettiin se menee. Muitakin paikkoja on, joihin tyrkytän sitä ilmaiseksi, esim. muutamaan lehteen. Jos ei mitään yritä, ei mitään saa.


    • ldkfsdlkfj

      Vinkki markkinointiin:

      kirjoittakaa itsestänne ja kirjasta pieni juttu valmiiksi, ja tarjotkaa paikallislehtiin. Ei samaa juttua kahteen lehteen, mutta äkkiäkös te jonkun 2000 merkin jutun kirjoitatte kuhunkin lehteen erikseen. Ei mitään hehkutusta ja kehumista, vaan oikea lehtijuttu, jossa kerrotaan teistä ja kirjasta, taustastanne, kirjan syntyprosessista ym. Ja kuva mukaan, lehtikuvatyyppinen, katsokaa lehdistä mallia, ja sekin jokaiseen lehteen eri.

      Lähettäkää juttu ja kuva sähköpostin liitteenä päätoimittajalle LYHYEN saatteen kera. Kertokaa, että juttu on toimittajatuttavanne kirjoittama erikoisesti juuri ko. lehteä varten, ja että sen saa ilmaiseksi käyttöön.

      Toimii siis paikallislehdissä, ei maakuntatasolla.

      Ja tsemppiä!

      • laivat2

        Tätä testaan, kiitos vinkistä!


    • Kansantahto

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2850
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2410
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2180
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1992
    5. 167
      1828
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe