Tuhoa Maccisi - Defragmentointi

Museomies

Tähän oikeen kunnon esimerkki omalta työpöydältä:

Mac Mini Late 2012. Ollut tarkoitustaan raskaammassa käytössä nelisen vuotta. ElCapitanin päivitys Sierraan on tulossa, joten kippasin litistetyn Borg kuutioni nurinniskoin ja tuplasin sen 4GB ramin.

Vaikkei tarvitsisi, kannattaa tehdä nyt muistinlaajennus kun laite ei vielä ole niin vanhanaikainen että simmit maksaisivat maltaita. Sitäpaitsi epäilin liian vähän ramin aiheuttavan ongelmia pidemmässä juoksussa.

Vaan mitenkähän se kovalevyn sisältö? Boottasin toiselle osiolle jossa on Yosemite varalla, ja asensin sinne erään softan jolla voi optimoida kovalevyn sisällön. Käsiteltävä osio pitää järjestellä toiselta osiolta toimien.

Ja kuten arvasin. Oli kovasti hajautunut data koko osion mitalle, Ja olipas myös päässyt jonkin verran fragmentoitumaan. vain yhdessä softassa oli kunnolla 529 palaseen fragmentoitunut sisältö, muutoin siedettävää.

Kyllä, tapahtuu myös maceissa kun "vedätät mäissä" . Raskasta tiedonkäsittelyä ja liian vähän ramia että swappaa kokoajan, ja jatkuvaa suurten tiedostojen siirtoja.

No tämä ohjelma lupaa optimoinnin ilmatteeksi. Annoin sen tehdä näin. Kasasi kaiken osion toiseen päähän, joka vaikuttaa hakuaikoihin, ja on järjestelyn jäljiltä suuri yhtenäinen tila käytössä.

.....niin mihinkäs se Macintosh HD kuvake katosi Yosemiten työpöydältä kesken käsittelyn? Noo, kai se ilmestyy takas.

Ei ilmestynyt. Ei näkynyt missään. Mikään järjestelmän omista työkaluista ei kyennyt sitä esiin tuomaan. Mounttaaminenkaan ei onnistunut terminaalin puolelta. Mutta osion kykeni silti testaamaan ja virhetulemana luku 0. Kaikki siis ok.

Hmmm...mutta järjestelyohjelman kun käynnistää, niin se edelleen löytää kaiken datan siltä Macintosh HD osiolta. Ja kas kummaa! Firma tarjoaa hintaan 99 dollaria levyn pelastavaa ohjelmaa, jota näyttää googlaamisen jälkeen käyttäneen pikaisesti arvioiden 99,99% samaan tilanteeseen joutuneista.

Yllättäen valtaosa googlauksista, jossa kyselet vastaavasta ongelmasta, ohjautuvat kyseisen firman mainoksiin, jotka on olevinaan "hätääntyneiden käyttäjien kysymyksiä", mutta ne firman mainoslinkit (affiliate marketing) paljastavat.

Ei mitään henkilökohtaista. Se on vain bisnestä.

Pari päivää meni asiaa tutkiskellessa. Kaikki työkalut kertovat että osion sisältö on kunnossa, siihen vain ei pääse käsiksi. No niinpä tietysti. Ratkaisu oli komento terminaalissa:

Ensin katsotaan missä se Macintosh HD osio olikaan:

diskutil list

Osioni on disk0s2 joten sitten:

sudo asr adjust --target /dev/disk0s2 --settype "Apple_HFS"

Jolla palautetaan se levyn tiedostotyyppi sellaiseksi että macci ymmärtää, ja tuon jälkeen:

diskutil mount /dev/disk0s2

Ja sielähän se oli. Kieltämättä toimiii nyt sutjakkaammin, mutta oli ihan turhaa, sillä Apple on lisännyt aivan saman kovalevyn järjestelytoiminnon Sierraan. ilmeisesti juurikin brändiä tahraavien kusettajien vuoksi. Onnekseni säästin 99 dollaria ja voin lopuun heittää klassikon:

Tein itse! Säästin!!

2

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1stMacFinn

      Kyllä tuo defragmentointi on ollut OS X:ssä jo kauan.

      Ja noi defragmentointisoftat on olleet huijausta yhtä kauan.

    • Mac OS:n tiedostojärjestelmä on kyllä harvinaisen paska. Jopa ikivanha NTFS on parempi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 97
      1824
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1815
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1804
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1563
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1340
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1300
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1276
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1271
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe