rotumixit ja terveystiedot

aina_rotukoiria

Kun olette ostamassa kahden rodun risteymää, pyydättekö ja saatteko emän ja uroksen ja niiden sukujen terveystiedot? Kirjallisina? Onko koirat testattu perinnöllisten tautien suhteen ja terveiksi todettuja?

Ette tietenkään...

Nimittäin rotukoiraa ostaessa näin normaalisti nykyään tehdään ja saadaan terve pentu.

Meillä on aina ollut vain puhdasrotuisia koiria. 4 vuosikymmenessä on ehtinyt olla jo 7 koiraa, kun yleensä pidetään kahta samaan aikaan. Kaikki koirat yhtä lukuun ottamatta ovat olleet terveitä. Se yksi oli syntynyt vuonna 1990 ja sillä oli PRA-silmäsairaus. Silloin ei vielä kaikkia peilattu PRA:n suhteen ja me saimme sairaan koiran. Se eli 12-vuotiaaksi ja oli lähes sokea viimeiset 2 elinvuottaan. Pärjäsi kyllä hyvin, kun muut aistit vielä pelasivat. Nykyään siinäkin rodussa on tarkka PRA-seuranta eikä kahta kantajaa saa laittaa tekemään yhteisiä pentuja, koska silloin osa pennuista syntyy sairaina.

Niin että kai te sekarotuisten ostajat olette tietoisia, miten rotukoirien perinnöllisiä sairauksia seurataan ja estetään sairaiden koirien syntyminen terveystietojen seurannalla ja testeillä?

11

197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näinnäin

      Mene huvikseen seuraa esim. Sekarotuiset kunniaa palstaa facessa huomaat syyn miksi ei kiinnosta. Ruoka/koulutus/eläinlääkäri pitää saada halvalla mielellään ilmaiseksi. Mix rotujen pariin eksyy usein tietyn lajin ihmisiä: Asenneongelmaisia ja varattomia

      • myöskin

        Myös tietämättömiä ja haluttomia kartuttamaan tietojaan?


      • melkeinkäppänä

        Ai niinkö ? Minulla on kaksirotuinen uroskoira, narttu on hakusessa, oman koirani pennun haluaisin. Mutta minun koira on koulutettu, eläinlääkäriä on tarvittu rokotuksiin ja viime käynnillä kehui edelleen koiraani, hyvä kuntoinen on. Ruokana sillä on parasta mitä saa, marketista ostan raakaruokaa (esim. musch) ja kuivamuonat tilaan muualta, kun suomesta ei saa laadukasta (syö wolf wildernessiä).


      • raasniinpäniin

        Etpä ole luusto kuvannut ym.? Eikun eihän serot peri ongelmia ja saa paremmat tienestit pentuja myydessä kun ei ole "turhia" tehty? Itse täys kuvautin ja geenitestasin oman seroni muutoin puhtain tuloksin paitsi silmissä havaittiin ELL sekä dna:n avulla häikkää joten on vain kotikoirana. Varmasti olisi käytetty normi seroilijalla jalostukseen tästäkin huolimatta ;)


      • melkeinkäppänä

        Kun valitsee koiransa oikein, jolla ei suvussa ole ollut ongelmia, vanhemmat puhtaita, eikä roduissa kummallakaan ole mitään häikkää, luustossa eikä silmissä. Niin mistäs niitä koiralle tulisi.


      • voeei

        Oman silmäröntgen ei nyt ikävä kyllä käy :)
        Miksi salaatte serojenne AIDOT terveystiedot jotka on saatu dna:lla ja klinikan rtg laitteella? Mulla on kuvattu rodulliset ja serot jo sen takia,että tiedän onko niistä harrastuksiin. Raha pelaa selvästi näissä piireissä ja vähättely. Ei tämä palsta eroa Facebookin ryhmistä mitenkää.

        Mulle on karvoihin katsomatta jokainen koira rakas ja osoitan sen huolehtimalla ruokinnat,monipuolisen liikunnan sekä klinikka kuvautukset. Ikävää ettei monikaan sero saa kokea samaa...
        Koira on rahallinen ja aikaa vievä vastuu ei tienesti pankki tai hupihyödyke vailla vastinetta :(


    • halpalla

      En pyydä mitään terveystietoja mixeistä, ei ne kuitenkaan välttämättä ole oikeita tietoja ja tuskimpa edes paria sukupolvea taaksepäin tiedetään, vaikka myyjä tietysti voi kertoa vaikka mitä, mutta kun en usko puheisiin, niin ei ole väliä.
      Mahdollisimman halpa hinta on pääasia, ei tuollaisista kannata paljoa maksaa. Kun rahoistaankaan kun ei saa takaisin, vaikka koira sairastuisi, niin pitää sitten olla halpa.

    • Seropinvalintaontärkeää

      Kyllä pyydän, ja ostan seropin vain siltä, joka osaa kertoa emän ja uroksen taustoja. En osta seropia, mikäli vastaukset ovat epämääräisiä tai myyjä kiertelee. Ostan pennun niin, että mietin mitä rotuja siinä on ja ovatko ne kaikki (molemmat) juuri rotuja mitä haluan. Otan myös selvää roduista. Sekä niiden terveystilanteesta.

      Aina ei molemmista terveystutkimuksia löydy. Silloin ottaa ison riskin. Etenkin muotirotujen kohdalla.

      Rotukoirat ovat kalliita ja voi myös miettiä, haluaako laittaa hankintahintaan jo sen 1500 euroa vai valitseeko seropin yhtä huolella (koiriahan riittää, että epämääräisiä myyjiä ei tarvitse katsella), maksaa 100-400 euroa ja laittaa 1100 euroa sen koiran hyvinvointiin ja harrastuksiin.

      Jos ei aio käydä näyttelyissä tai kisoissa, missä tarvitaan rotu, voi huolellisesti valittu sekarotuinen olla parempi vaihtoehto.

      Säälistä eikä takakontista pidä koskaan koiraa ostaa ja torissa myyvät epämääräisyydet yleensä paljastuu. Tai he eivät edes vastaa, kun jo ekalla yhteyden otolla on asiallinen, kertoo ja kysyy. Yleensä ne ostajat, jotka ovat asiallisia, kertovat kodistaan, mitä haluavat, valitsevat pennun luonteen perusteella ja kysyvät lisää. Jos myyjällä ei ole aikaa siihen, voi koiran jättää ostamatta. Ja myyjä tietää kyllä, että ne asialliset ostajat myös syynäävät pennun olot ja ilmoittavat vääryyksistä eteenpäin.

      Sekarotuisenkin voi ostaa asiallisesti ja oikein. Yhtä huolella kuin rotukoiran. Ja kannattaa myös tehdä näin.

      • 1415

        Miten seropi voi olla muotirotu kun se ei ole rotu ensinkään?


      • enrapsuta

        Minä ainakin käsitin niin että jos vaikkapa sen seropipennun isä sattuu olemaan jotain muotirotua (puhdasrotuinen)


    • 00070

      Mikä on puhdasrotuinen..............

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      152
      6409
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3868
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1995
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1959
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1799
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1553
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1498
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1488
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe