Azbesti 50-90 luvun asunnot

eiallerginen

Saako asbestiasunnon halvemmalla? Asiantuntijan mukaan kaikissa 50-90 luvun asunnoissa on asbestia paljon.

56

4821

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ass.best

      Ei saa, vaan erittäin kalliilla, koska uusissa taloissa ei enää saa asbestia käyttää. Asbestista tuli kiellon jälkeen erittäin haluttua tavaraa.

    • Az.vitun.besti

      Joo, azzbeztiasunnon saa halvalla.

    • Luki_

      Ei saa halvalla ja koska myyjät ei tiedosta tätä vieläkään.

      No ihmiset sitten ostaa vaan,pahimpia voi olla mineriitti päälysteiset talot joiden aika on ohi,myös katot.

      Kylpyhuoneiden kaakeleiden saumaukset jne...jopa 1990 luvun taloissa.

      • BeenThereDoneThat1

        Tästä osoitteesta ainakin löytyy apua niille, jotka remontoivat tai purkavat ennen vuotta -94 rakennettuja taloja. www.haitta-ainekartoitus.fi


    • Näinkäviminulle

      Itse peruin viimehetkellä kaupan kun sain vihiä asbestilain sisällöstä. Isännöitsijä ei antanut lupaa asentaa laminaattia vanhan muovimaton päälle. Hänen mielestä se olisi ollut ongelman piilottamista.
      Sitä oliko entisen maton alla asbestia ei ollut tutkittu.
      Asbestisanneerausyrittäjä oli sitä mieltä, että jos mitään ei pureta, niin lattian voi asentaa päälle, mutta isännöitsijä päättää.
      Siispä kauppoja ei syntynyt.

      • ITS16

        Siis mitä isännöitsijä päättää - isännöitsijä ei päätä yhtään mitään yksinään.


      • Anonyymi

        Isännöitsijä oli viisas! Vanhat materiaalit tulisi poistaa sillä etenkin muovilattiat voivat vanhetessaan päästää ilmaan haitallisia yhdisteitä..


    • Ennenoliparemmin

      Asbesti on oikein hyvä rakennusaine. Se ei homehdu, ei johda sähköä, kestää kosteutta, kestää tulipaloa, on helposti työstettävää ja on edullinen rakennusmateriaali. Asbesti on mekaanisesti lujaa materiaalia, joustavaa, kestää kitkaa. Asbestilla on hyvät akustiset ominaisuudet, se sietää bakteereja... jne.

      Asbesti on aivan oikeasti rakennusmateriaalina hyvä!

      • Kuitua_keuhkoon

        Tämä monesti unohtuu. Asbesti on ehjässä rakenteessa mainio materiaali eikä sen vaarallisempi kuin sahajauho. Ongelmia tulee vasta kun rakenne pitää purkaa.


      • käden_käänteessä

        Savella purku hoidetaan omin voimin. Bilhelvatasta halvin hengityssuojain sekä kukkasumutin, jolla vähän pintoja kastellaan pölyämisen vähentämiseksi. Toki suojautuminen viimeistellään rohkaisuryypyllä, vrt. huusin tyhjennys.

        Purkujätetteestä pääsee eroon samoin kuin muistakin jätteistä eli se kipataan
        a) lähimpään puistoon
        b) yleiselle keräyspaikalle (paperin, pullojen ym. keräyslaatikoiden viereen)
        c) jonkin taloyhtiön tai yrityksen jätekatokseen (jos ovi lukitsematta)
        d) bussipysäkille


    • son_moro

      Meillä 1972 rakennettu tiiliverhoiltu talo ja ei ole käytetty asbestia, niissä halvemmin tehdyissä on asbestit.

      • touhutonni_riittää

        Näinhän se aina on Oikean Köyhäilijän mielestä. Eiiii meiillä. Sehän jopa maksaisi. Ei voi olla mahdollista, kun on päätetty, että tonni/vuosi kattaa kaikki kulut.

        Vai pitäisikö puhua touhutonnista...?


    • son_moro

      Meillä oli talossa vesijohtojen vaihtotyö ja sen tekijät kertoivat että ei tässä talossa ole asbestia käytetty koska laatutalo.

      • kätevästi_käy

        Joo, "eteläsuomalaisilta" tämä käy = purkutyöt tehdään huis sukkelaan, rojut normaalin jätteen sekaan, mutta tämä ei herätä epäilyksiä, kun ei työntekijätkään käytä mitään "avaruuspukuja".


    • Luki_

      Mennäänpä saviselle savelle.

      Rintamamies talo jota ei ole liiemmälti remontoitu pilalle 1950 luvun alun taloissa ei vältämättä ole asbestia nimeksikään.

      Jos materiaalit on valittu siten esim:katto on peltiä ja puulämmitys uuneilla,muovimattoja ei ole vedetty vaan aito puulattia eristeenä sahanpuru.

      Ulkosauna jossa peseytyminen tapahtuu.

      Jos on jälkeen päin tehty suihku talon sisään esim:laajennus osaan niin tässä kaakelien saumoissa ja kiinitys laastissa voi olla asbestia.

      Ongelmaa ei juuri siis ole noissa kohteissa,mutta esim:kerrostaloissa tai vastaavissa tai 70 luvun taloissa ym.....muovimatoissa on liimoissa tuo mahdollinen ongelma.

      Näitä toki voi repiä muttei suositella,asbesti miehen käyttö on suhteellisen arvokasta,mutta jos sitä mattoa on on enemmälti niin ei kannattas ehkä levittää sitä huone ilmaan.

      No jotkut tuolla kirjoittaa laminaatin asennuksesta,ei muovimaton päälle sitä asenneta ,se olisi virhe.

      Tällöin kustannukset kasvaa ,matto on saatava pois ja se tuskin käy enään kerros ja rivareissa ilman asbesti miestä,mene ja tiedä?

      Katoisssa käytettin myös asbestia myös mineriitti seinät ulkopinta oli yleinen näky 1960-1970 ,samoin vesikiertoisessa lämmityksessä,putkien päällä on sellainen harmaa kerros eristettä,tämä pölisee herkästi,tuota ei pidä mennä pahemmin räpeltämään.(pannuhuoneet tai vast).

      • 22233377

        80/90-luvun taitteessa revin eräästä 74 rakennetusta kerrostalokämpästä muovimatot pois. Ne muovimatot oli sellaista jäykkää missä säkkikangasmainen alapinta, ja liimaa oli tietenkin vedetty kaikkialle.Vielä ihan vaan käsin terävillä lastoilla ne liimat lattiasta revin. Se oli iso homma ja pölyä oli huoneet täynnä sitä tehdessä. Kyllä siinä hommassa varmasti aika paljon asbestia tuli keuhkoihinsa vedettyä. Tuo kämppä oli silloin omana asuntonani ja sitä hommaa vapaa-ajallani tein.

        Maaseudulta muistan vielä pikkupoikana ollessani miten asbestilevyä aina lyötiin vaikka mihin paikkaan missä vaan palonsuojaa tarvittiin. Erityisiä asbestirakennelmia oli näissä latoihin asennetuissa silloin uudemman mallin kuivureissa. Asbestilevyjä sahailtiin käsisahalla tai tavallisella tik-sahalla, ja pölyä ja purua siitä tietenkin lähti. Kiinni rakennelmiin näitä levyjä lyötiin leveäkantaisilla pahvinauloilla. Taloissa siis oli aina jossain pinkka tätä asbestilevyä sekä myös asbestinauhaa millä raot tiivistettiin.

        Asbestia oli muuten ennen mm. jarrupinnoissakin ja niistä maantiepölyjen sekaankin sitä varisi.

        Keuhkot on minulla ainakin toistaiseksi kunnossa, eikä siis mitään ainakaan ihan pahempaa juttua noista ole seurannut. Mutta se onkin eri juttu niillä miehillä jotka ammatikseen ovat vuosikaudet näille asbestipölyille altistuneet esim. purkutöitä tehdessään, ja jos siihen vielä tupakkamiehiäkin ovat olleet.


      • 222333

        Minä kiskoin kerran 80/90luvun taitteessa 74-rakennetun talon kaksiosta olohuoneen ja eteisen osalta muovimatot irti. Niissä matoissa oli sellaista säkkikangasmaista alapinta ja ne olivat aika jäykkiä mattoja, liimaa oli paljon käytetty ja se jäi revittäessä paljolti kiinni betonipohjaan. Tein k.o. hommaa vapaa-ajallani, ja paljon meni aikaa ja vaivaa nimenomaan sen betoniin kiinni jääneen liiman ja maton sekaklönttien irrottamiseen. Kyllä siinä pölyä oli enkä mitään hengityssuojaimia käyttänyt, hiomillani lastoilla ne klöntit pois revin, Asuin myös asunnossa koko ajan lähinnä makuuhuoneen puolella. Sitten pohjan tasoittelu olikin jo mukavaa hommaa, ja myös uuden maton laitto. Uudessa matossa ei mitään muuta kuin aika ohut ja taipuisa muovi, se oli helppo taivutella reunoista ja leikata sopivaksi.
        Makuuhuoneen osalta en enää repinyt vanhaa mattoa pois, kun tämä mahdollinen asbesti siinä alkoi askarruttaa ja myös iso hommakin.
        Minä kyllä pidän muovimattolattiasta, kun se makaa tasan betonilla niin se on tukeva ja mukava jalkojen alla, toisin kuin mitä erilaiset laminaatti ja parkettiviritykset jotka notkuvat ja ainakin kopisevat.


    • Luki_

      Asbestia on vielä ihan helposti 1995 vuoden taloissa.

      Ainoastaan aito rintamies talo olisi suhteelisen kuivin paperein läpäisevä testistä mikäli se mitäisi ilmoittaa,jos siis lähdetään 1950 lukujen vaihteesta katsomaan.

      Asbestista ei ole haittaa jos se ei pääse pölyämän ilmaan,toki aina pääsee jonkin verran.

      Se että talossa uudistettaisiin ulkovuori,ja päällä olisi mineriitti.

      Kuinkas homma tapahtuu asuinalueella,tiivissä ympäristössä?

      Levyjä ei saa hajoittaa repimällä,se pölyää,tuleeko kyseeseen lain mukaan ainoastaan talon huputtaminen jolloin asbesti ei leviä esim:naapureihin.

      Purkajina saa olla vain asbestimies ns.

    • Luki_

      On myös mahdollista tulisijojen saumauslaastissa olla asbestia.

      Tuo voi haurastua ikääntyvällä uunilla ja vääjäämättä irtoaa huone ilmaan.

      Yksiratkaisu voisi olla niin kuin rintamies taloissa usein olikin ,uuneissa on peltivuoraus,tämä ehkäisee vanhemman uunin saumojen ropisemisen,vanhemmiten saumat ja tiilet menevät jauhoksi.(pölyävät)

    • son_moro

      Meillä kun pintavesijohdot vaihdettiin niin tekijät olivat ammattimiehiä ja sanoivat että tässä ei ole asbestia vaan jotain muuta kuitua käytetty eli fiksusti tehty.

      • Luki_

        Oliko teillä pannuhuone?

        Minkä vuoden talo kyseessä?


      • son_moro

        Tämä on pienkerrostalo 1972 tehty ja kaukolämmössä ja tiiliverhoiltu ja on aikansa laaturakentajan tekemä ja kaupungin kalliilla alueella ei tässä asbestia oel käytetty, lattiatkin on mosaiikkiparketti ja kylpyhuoneessa laatta.


      • Luki_
        son_moro kirjoitti:

        Tämä on pienkerrostalo 1972 tehty ja kaukolämmössä ja tiiliverhoiltu ja on aikansa laaturakentajan tekemä ja kaupungin kalliilla alueella ei tässä asbestia oel käytetty, lattiatkin on mosaiikkiparketti ja kylpyhuoneessa laatta.

        No kylpyhuoneessa on teillä asbesti riippuen tosin milloin kaakelit laitettu uudelleen ,tuskin teillä nyt alkuperäinen on? vai.

        Se että onko teillä teknisissä tiloissa tämä asbesti niin se on ?

        Eli sielä missä on verneet lämmönsäätöihin.

        Asbestia on käytetty hyvinkin sellaisissa asioissa tai rakennusmateriaaleissa joita ei hoksaa noin vaan.

        1970 -1980 luvulla tuo oli oikeastaan ihan kaikkialla.


      • Luki_
        Luki_ kirjoitti:

        No kylpyhuoneessa on teillä asbesti riippuen tosin milloin kaakelit laitettu uudelleen ,tuskin teillä nyt alkuperäinen on? vai.

        Se että onko teillä teknisissä tiloissa tämä asbesti niin se on ?

        Eli sielä missä on verneet lämmönsäätöihin.

        Asbestia on käytetty hyvinkin sellaisissa asioissa tai rakennusmateriaaleissa joita ei hoksaa noin vaan.

        1970 -1980 luvulla tuo oli oikeastaan ihan kaikkialla.

        laasteissa, tasoitteissa, laminaateissa, liimoissa jne. Pienintä terveydellisesti haitallista pitoisuutta ei edes tunneta, eli kertaporskaus porakoneella ja pieni pölypilvi saastuttaa koko talon. Asumisterveysohjeen (STM 2003:1) mukaan sisäilman asbestin kuitupitoisuus ei saa ylittää 0,01 kuitua/cm3. Asbestikuituja ei myöskään saa olla pinnoille laskeutuneessa pölyssä. Mielestäni ihan mahdoton välttää edes taulukoukkujen asennuksessa?

        Hei joskus me kumminkin kuollaan oli syy mikä tahansa.


    • Luki_

      KEROSTALOT esim:

      Asuinkorttelit on olleet näitä täynnä.

      Olette nähneet huputuksia kerrostalojen ympärillä ehkä.

      Näissä on aikaongelma,todellisuudessa sisätiloihin menenvä pöly on ongelma terveyshaitta ,noita harvoin saa niin tiiviiksi.

      Hiekkapuhallus kun se tehdään on sielä asbestimiehet,huputukset oli aikaslailla ? yhteen aikaan.

      Maalit sisälti asbestia.

    • hakemallahakee

      Miellä on 1993 rakennettu erillistalo ja ajattelin laittaa vanhan muovimaton päälle parketin ja kylppärissä muovimatto ehjä jos sen päälle laatoitan niin mitään asbestipölyä ei tule.
      Eihän Omakotitalomuotoisessa asumisessa mitään lupia tarvita kun itselle laittaa?

      • jokutietää

        Ei muovimaton päälle saa laatoittaa eikä kannata. Kannattaa tehdä kunnolla uudestaan nykynormien mukaisesti remontti. Muovimatto haurastuu ja alkaa vuotaa varsinkin taitekohdista. Eteeni on tullut monet kylpyhuoneet jotka tehdään uudestaa heti muutaman vuoden päästä koska alle jäänyt muovimatto päästää kosteuden lattiarakenteisiin.


    • Ollila3

      Muovimatossa mitään asbestia ole, jotta voi siihen päälle laittaa uudet pinnat , mutta jos asunto-osakeyhtiö niin pitää isännöitsijän lupa olla teitysti ja jos puretaan pintoja niin asbestikartoitus.

    • rakentajavaan

      Jus joo :D :D eihän siellä muovimaton liimoissa mitään aspaa ole, eihän.... ja kestäähän se 20 vuotias muovimatto alla kun päälle laittaa laatat ei haperru ei, paitti joillakin on hapertunut ja tullut isto kosteusvahingot!!

      • jokutietää

        Kyllä muovimatoissa ja niiden liimoissa on käytetty asbestia riippuen vuosiluvuista tietenkin.


    • Omassatalossa

      Muovimatto kestää 50 vuotta ja kun siellä ei ole alla erillistä kosteussulkua niin ei huolta, mosaiikkiparketti on liimattu suoraan betoniin ja se on paksua aitao puuta voi hioakin vaikka kuinka monta kertaa.
      Meille laittoi -88 parkettimies Mosaiikin ja sanoi ettei lautaparkettia suostu laittamaan, niinhän toi saarnimosaiikki vieläkin kuin uusi, kylppäri ja sauna laitettiin kyllä uusiksi ja laatoitettiin mutta ei silloin vielä mitään kartoituksia vaadittu.

    • huoltomies_huoleton

      Mistä satukirjasta olet lukenut että muovimatto kestää 50 vuotta? Näitä muovimattoja on uusittu abaut 10 vuoden käytön jälkeen ja kyllä niihin on vedetty vedeneristys ja laatoitus sen jälkeen ei ikinä muovin päälle laattaa se pommi tulee maksamaan jälkipelissä.
      Ketju on Asbestista ja sitä on kaikissa 50-90 luvun taloissa(vuoteen 94 asti) kuinkahan paljon näitä omakotihomemörskiä on Suomi täynnä, itse vedellään laattaa päälle ja peitellään maalilla kosteus.
      Surullisten tarinoiden maa..

    • pieniähuolia

      Millähän saisi pinttyneen virtsan pois kylpyhuoneen laatoituksen saumoista?
      Kohtuutonta jos joutuu purkamaan laatoituksen ja tekemään jotain Azbesti kartoituksia sen tähden, eli löytyykö aine jolla laatat puhtaaksi ja haju pois?

    • marttojen_neuvo

      Mäntytolu liuos/50 tolua ja toinen puoli vettä, hankaat varovasti, kyllä haju lähtee jos väri ei poistu niin uudet saumat ei laatoitusta tarvitse purkaa.

    • Pantsu_pukinmäestä

      Meillä oli talossa kuntokartoitus ja paperissa lukee että käytetty Amosiittia pannuhuoneessa ja saunassa eli ei ole tässä talossa Asbestia ja talo rv-84, että älkää yleistäkö.

      • jokutietää

        Kuntokartoitus ei ole asbestikartoitus ja kuntokartoittaja ei välttämättä ole perehtynyt asbestiin. 84-rakennetuissa kylpyhuoneissa on harvemmin asbestia.


    • V2potero

      Meillä 70 luvun tölli ja tässä on käytetty ainostaan karhunvillaa ei asbestia ja tämän talon bykas rakennusliike Haka aikoinaan ja putketkin on tehty niin hyvin että ei tarvitse vaihtaa oli tarkastajakin sanonut.

    • Ok--Loordikansleri

      Loordikanslerlla ei tietenkään ole mitään asbestia talossaan kun talo on melko uusi, mutta eihän siitä asbestista ole mitään haittaa jos sitä ei riko ja revi eli ei se itsestään mihinkään pölyä, eli siten koko ongelmaa rankasti liioitellaan. Jos taas tarvitsee asbestia poistaa jostain niin ottaa sen kokonaisena pois rikkomatta eikä se sitten pölise. Jos taas tarvitsee siihen porata tms. niin suojaa vain niin ettei pölyä tule. Suojaukset tarvittaessa siis niin ettei asbestipöly leviä ja siinä se. Tosin Loordikanslerin sijoitusasuntojen osalta tulee aina välillä isännöitsijältä ohjeita että asbestin osalta ei saa remonttia itse tehdä. Mutta ei Loordikansleri muutenkaan tee mitään remontteja sijoitusyksiöönsä tai sijoituskaksioonsa joten se siitä. Vuokran vuokralaiset maksavat vuokrasopimuksen mukaan joka tapauksessa ja se riittää Loordikanslerille sijoitusasuntojen osalta. Jos remonttia niihin joskus kymmenien vuosien päästä olisi tarpeen tehdä niin Loordikansleri myy ne voitolla sitä ennen pois(Loordikansleri osti ne vastaremontoituina hyvistä taloyhtiöistä, joissa putkiremontit ja muut remontit oli tehty ja asunnot myös remontoitu juuri sisältä).

      Loordikansleri ei ymmärrä miksi joku laittaa muovimattoa asuntoon, etenkään omakotitaloon sitä ei ole mitään järkeä laittaa eikä edes kerrostaloon.

    • plehtonen

      Asbesti kyllä säilyy ei tarvitse purkaa, meillä on vanhempi omakotitalo ja kiukaan ylpuolella on asbesilevy on täysin lämmönkestävä ja ollut jo 40 vuotta ja saunon viisi kertaa viikko.
      Mitäs vikaa muovimatossa, pehmeä ja huoleton materiaali, itse en parkettia laita koska pintaa pitää varoa jos laita uuden niin muovi tahi laminaatit.

      • 222333

        Sellainenkin vielä on että jos sattuu jossain vaikka vaatehuoneessa joku pullo menemään rikki(jos sinne olet jemmannut juomapulloja) ja se kastelee maton siellä etkä huomaa sitä kuin vasta aikojen päästä, niin parketti niiltä osin menisi aika pahan näköiseksi, kun taas sitä vastoin muovimattoon ei tarvitse muuta kuin läikät pesee pois. Keittiössäkin muovimatto on huolettomampi kuin parketti, siksi kun pienet nesteläikkymiset ei niin haittaa vaikka ei niitä heti huomaisi pois pyyhkiä.


      • Ok--Loordikansleri

        Keittiöön isoa laattaa lattialämmityksellä niin ei roiskumiset haittaa. Muovimatto on niin halvan oloista että sitä ei Loordikansleri laittaisi edes vaatehuoneeseen. Jos pulloja tarvitsee jemmata jonnekin niin hyvä paikka niille on autotalli tai varasto (esim. varaston halkopino), ei niitä vaatehuoneeseen kannata jemmailla.


      • 222333
        Ok--Loordikansleri kirjoitti:

        Keittiöön isoa laattaa lattialämmityksellä niin ei roiskumiset haittaa. Muovimatto on niin halvan oloista että sitä ei Loordikansleri laittaisi edes vaatehuoneeseen. Jos pulloja tarvitsee jemmata jonnekin niin hyvä paikka niille on autotalli tai varasto (esim. varaston halkopino), ei niitä vaatehuoneeseen kannata jemmailla.

        Mulla on käytössäni yksi vanhempi pieni kerrostalokämppä missä ihan uusi ehjä muovimatto(kyllä siihen saumaa keskellekkin tuli, niin että sen sauman osalta se ei kyllä ole vesitiivis ja reunoista ei tietenkään myöskään ).
        Kun talvella ei ainakaan alkoholittomia juomia siedä parvekkeellakaan säilyttää, niin silloin niitä siihen pieneen n.s. vaatehuoneeseenkin joskus pinoan. Toki joskus kannan kauemmas varastohäkkiinkin ja lähemmäs kellarikomeroon(kylmäkellari siitä talosta poistettiin käytöstä ja se jäi toiseksi varastoksi).
        Kerran tosiaankin mulle kävi niin, että yksi kokonainen 1,5 litran pullo oli valunut tyhjäksi sinne, ja muovimaton päällä ollut paksu matto oli imenyt sen, ja se oli siis ihan märkänä hautonut monta viikkoa. Mutta ehjän muovimaton päällä kun se oli niin ei muuta kuin pyyhki läikän muovimaton päältä ja se oli siinä. Jos olisi parketilla hautonut märkänä viikkokausia, niin nähtävästi parketti olisi pehminnyt siitä kelvottomaksi.

        Jos parkettilattioissa on lattialämmitys niin se kyllä nopeuttaa paljon kuivumista varsinkin talvella. Mulla onkin tässä uudessa kämpässä parketit ja lattialämmitys. Mutta se on selvä että joku laatta olisi keittiön tai olohuoneen keittiönurkkauksen osalla paras ainakin silloin jos paljon keittiössä huushollaa ja ruokia laittelee. Mulla on tässä vaan parkettia kaikki, paitsi kivilaattaa on kyllä eteinen ja sekin on kyllä hyvä niin.


      • 33ja4

        Joo, totta minulla oli yksi vanha kämppä jossa oli kulunut sauvaparketti, olisi tullut homma se hioa ja lakata, niin pistettiin kaverin kanssa sen päälle styrox kattolevyt ja liimalla kiinni , tuli lämmin ja mukava materiaali lattiaan sen tähen suosittelen styroxia lattiaankin ja katossahan se on hyvä varsinkin jos on katosta maali rapistunut niin kattolevyt päälle ja katto on uusi ja ei hilseile.
        Etiesessä ja keittiössä täysi kivi on kyllä hyvä vaikka vähän kalsa, mutta jos siihen saa vedettyä lattialämmön niin hyvä, vaikka aika paksu se kivi, että se lämpö ei välttämättä nouse läpi tai pitää olla aika isolla ja sähkönkulutuskin kova.
        Ainoo tossa kivilattiassa on huono, että jos olut tai limukkapullo putoaa niin tulee sirpaleita ja voi joutua jalkapohjiin ja silloin lääkärireissu, että siinä mielessä styroxi on turvallisin.


      • Anonyymi
        222333 kirjoitti:

        Mulla on käytössäni yksi vanhempi pieni kerrostalokämppä missä ihan uusi ehjä muovimatto(kyllä siihen saumaa keskellekkin tuli, niin että sen sauman osalta se ei kyllä ole vesitiivis ja reunoista ei tietenkään myöskään ).
        Kun talvella ei ainakaan alkoholittomia juomia siedä parvekkeellakaan säilyttää, niin silloin niitä siihen pieneen n.s. vaatehuoneeseenkin joskus pinoan. Toki joskus kannan kauemmas varastohäkkiinkin ja lähemmäs kellarikomeroon(kylmäkellari siitä talosta poistettiin käytöstä ja se jäi toiseksi varastoksi).
        Kerran tosiaankin mulle kävi niin, että yksi kokonainen 1,5 litran pullo oli valunut tyhjäksi sinne, ja muovimaton päällä ollut paksu matto oli imenyt sen, ja se oli siis ihan märkänä hautonut monta viikkoa. Mutta ehjän muovimaton päällä kun se oli niin ei muuta kuin pyyhki läikän muovimaton päältä ja se oli siinä. Jos olisi parketilla hautonut märkänä viikkokausia, niin nähtävästi parketti olisi pehminnyt siitä kelvottomaksi.

        Jos parkettilattioissa on lattialämmitys niin se kyllä nopeuttaa paljon kuivumista varsinkin talvella. Mulla onkin tässä uudessa kämpässä parketit ja lattialämmitys. Mutta se on selvä että joku laatta olisi keittiön tai olohuoneen keittiönurkkauksen osalla paras ainakin silloin jos paljon keittiössä huushollaa ja ruokia laittelee. Mulla on tässä vaan parkettia kaikki, paitsi kivilaattaa on kyllä eteinen ja sekin on kyllä hyvä niin.

        no ei kai nyt kukaan vaatehuoneeseen mitään parkettia asenna, sehän on kallista, muovimatto sinne mitä silmä ei näe , 70- luvulla rakennettuihin kylpyhuoneisiin asennettiin yleisesti muovimattoa lattiaan , monissa taloissa on nuo vieläkin paikallaan eli kyllä tuo
        lattiamuovi voi kestää 50v , paksua kun on .
        ruman näköistä on kyllåkin , sen irti repiminen
        on inhottavaa hommaa kun on tiiviisti kiinni liimattuna. lähtee vain paloina ,


    • 33ja4

      Muvimatto on hyvä, ainoa että siinä saumat kuluu ja jos pullo kaatuu niin kosteus menee maton alle ja rakenteisiin, kaikista paras on kivilattia massiivikivestä se kestää ja siinä ei ole asbestia, voihan kivilattian päällystää paksumalla muovilla niin se on pehmeä askeleille.
      Stryoxi olisi myös hyvä materiaali mutta ei vessan lattiaan koska jos pissaa menee siihen niin se jää keltaiseksi mutta olohuone ja muut huoneet styroxi lattia ja ei varmasti ole asbestia , tosin en tiedä jos 60 luvun styroxissa oliko siinä asbestia.

      • harrastusten_mukaan

        Muovomatto hitsatuin saumoin on tosiaan hyvä savimaalla elävälle alkoholistille. Ei mene pilalle, vaikka viikonloppuisin ja joskun muulloinkin kaatuisi pullo tai tulisi kieriskeltyä eritteissä.


    • 33ja4

      Itse en niitä puteleita niin paljon käytä, harvemmin vahvaa viinaa ja olutta 6 kappaletta pulloa tahi tölkkiä saunan yhteydessä, että en sano itseäni holistiksi jos minulle vittuilet.Minulla on muutenkin saunan yhteydessä tapana ottaa ne kaljat ja aina syön joko ihan kunnon ison aterian tai lihapiirakoita tai purilaisia että en tyhjään vattaan koskaan ota ja en myöskään päihdy, mutta voi muovimatolle tahi styroxille kaatua joskus pullo tai lihapiirakan pala ja se pitää heti pyyhkiä pois.

      • kohtuukäyttäjä

        Kyllä miehen sellainen jotain puolikkaan pullo kunnon viinaa kuten vaikkapa koskenkorvaa päivässä pitää juoda, se pitää miehen tiellä. Mutta ei siis kyllä tätä enempää ainkaan keskimäärin arvioituna pidä juoda.


    • Ok--Loordikansleri

      Kyllä niistä saunakaljoistakin tulee niin paljon että voidaan sanoa alkoholin suurkuluttajaksi, tai riippuu tietysti siitä kuinka usein saunoo. Jos 4 kertaa viikossa saunoo ja juo joka kerta 6 olutta niin on alkoholin suurkuluttaja ja vaarassa alkoholisoitua. No kassulla ei tätä vaaraa ole toki kun saunavuoroja ei ole kuin yksi viikossa, mutta sitten sitä kaljaa meneekin taloyhtiön grillipaikalla ja paljon.

    • 33ja4

      Tikkuviinaa en ota juurikaan paljon,nuorempana kun matkatöissä niin tuli aika paljonkin otettua väkijuomaakin, saunakaljoja en pidä pahana kaksi kertaa viikkoon kylven ja kaljat ja sen mukaiset einekset silloin, että en ole humalassa juurikaan koskaan, mikäki joku isompi juhla kuten vappu ym niin saattaa mennä enemmänkin tai jos kerran vuoteen matka välimeri tai kanaria niin siellä menee joka päivä alkoholia kun se on halpaa.
      Asbestista oli puhe se voi olla pahakin myrkky paljon pahempi kuin saunakaljat mutta kun ei muovimattoa pura tahi parkettia vaan laittaa päälle vaikka styroxin niin ei asbestihaittaakaan tule.

      • 222333

        Outo mulle tuo styroksilattia. Oliko se helppo laittaa ? Joku helppo juttu lattiapinnaksi olisi minulle hyvä erääseen kämppään, joka minulla nyt on vuokralla. On mennyt muovimatto siinä kämpässä vuosien saatossa vuokralla pahaan kuntoon. Koiriakin asunnossa on pidetty, ja ne ovat raapineet sen ohuen pehmeähkön muovimaton siellä. Laitoin aikanaan sen ohuen pehmeän maton siksi kun se oli reunoista helppo taivutella huoneisiin sopivaksi, ja oli se aika halpakin matto, sellainen parkettikuvioinen se on ja uutena ihan hyvän näköinen se oli.


      • Ok--Loordikansleri

        Jos sen vanhan muovimaton poistoa pelkää asbestin takia niin eikö sen vanhan muovimaton päälle voi vetää uutta muovimattoa niin on taas siisti ja ehjä pinta ja pehmeäkin, ei haittaa vaikka pullot tippuisivat käsistä, eivät mene rikki niin helposti ja vaikka valuisikin juomat lattialle pulloista niin muovimatto kyllä kestää, vaikka onkin halvan näköinen.


      • 33ja4
        222333 kirjoitti:

        Outo mulle tuo styroksilattia. Oliko se helppo laittaa ? Joku helppo juttu lattiapinnaksi olisi minulle hyvä erääseen kämppään, joka minulla nyt on vuokralla. On mennyt muovimatto siinä kämpässä vuosien saatossa vuokralla pahaan kuntoon. Koiriakin asunnossa on pidetty, ja ne ovat raapineet sen ohuen pehmeähkön muovimaton siellä. Laitoin aikanaan sen ohuen pehmeän maton siksi kun se oli reunoista helppo taivutella huoneisiin sopivaksi, ja oli se aika halpakin matto, sellainen parkettikuvioinen se on ja uutena ihan hyvän näköinen se oli.

        Helppo se on laittaa varsinkin kun kaveri joka oli apuna(päämiehenä) tehnyt remppahommia työkseen 25 vuotta, että ei se vaikiaa ollut, liimalla ne pontattiin kiinni ja on muuten lämmin lattia astella kun styroxi eristääkin hyvin.
        Mihinkään kotielukkaperheeseen ei styroxia suosita kun yhdessä talossa oli koira sen järsrsinyt ja jos iso koira niin kynnenjäletkin mutta tällä koiralla oli joku puutostila kun oli syönyt sitä styroxia vaikka on se helppo paikata.
        Muovimatto on kyllä hyvä päälle laittaa toisen maton mutta jos reikiä vanhassaniin voi siellä asbesti tulla läpi.


    • exkirvesmies

      Mitenkä Styrox kestää jos siihen se koira lirauttaa?
      Olisiko kuitenkin Stryxox parempi lattiapäällysteen alla, ennen sitä laitettiin mökeillä ja omakotitaloissa saunan seinälaudoituksen alle, mutta ei varmaan nykyään käytetä, hyvä materiaali kyllä koska siinä ei ole asbestia.

    • 33ja4

      Koirankusijälki jää Styroxii jossei ei heti kunnon aineella sitä poista, mutta on se helppo paikata,Stryroxi on verraton lattia koska sitä käytetään hyvinkin routaeristeenä ja näin asunnon sisätilassa on lämmin lattia ei tarvitse erillisiä lämpökaapeleita tahi kaappeja laittaa.Huonekorkeutta se vähän vie koska paksu levy mutta kyllä mahtuu huoneessa vielä pitkäkin yli kahden metrin mittainen mies tai nainen kulkemaan.
      Kyllä minä jos valitsen parketin tai muovimaton tahi Styroxin niin kyllä otan styroxin ja ei tule kalliiksikaan ja on helppo ja huoleton vaihtaa, mutta vielä muistutan että kaljapullon kanssa ei kannata läikytellä jso ei heti hoksaa sitä puunata.

    • Anonyymi

      styrox on pehmeä eristemateriaali eikå mikään lattianpinnoite, sen päälle asennetaan kova
      pintamateriaali kuten puulattia, eikä mitään muovipinnoitetta sen päälle laiteta, kattoon
      voi laittaa styrox levyt eihän siinä kävellä. tosin
      nykyaikana ei kukaan enää niin tee .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2277
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe