Tällaisen opettajab käytös tulee takaisin luokasta

MONINkertaisena

moninkertaisena!

Oppilaat tekevät samaa ja kaikki yht'aikaa. Olen nähnyt tällaisia kolleegoita.

Tässä Iltalehden uutinen:

Kirkumista, nyrkin hakkaamista pöytään, oppilaiden lyttäämistä - näin opettaja raivosi

Torstai 13.10.2016 klo 09.44

- Täytyykö sun mennä jonnekin kehitysvammaisten kouluun, opettaja huusi oppilaalle.


"Opettaja tekee vain työtään"
Video opettajan raivokohtauksesta leviää somessa - rehtori ESS:lle: "Opettaja ei voi käyttäytyä näin"

Youtubessa leviää useita videoita, joissa opettaja hermostuu meluavalle luokalle. Videot alkavat sillä, että luokka mölisee, pitää kovaa ääntä ja juttelee. Sitten opettajalla palaa pinna. Näin tapahtumat kulkivat videolla:

1) "Ette kuuntele, mitä mä puhun", opettaja kiljuu videon alussa. Opettajan mukaan oppilaat ovat ottaneet hänen tunneillaan asenteen, että meluaminen on sallittua. Oppilaiden mukaan opettajan huutaminen on ongelma. "Ongelma on teissä", opettaja huutaa.

2) "Onneksi saat potkut", oppilas ilmoittaa. Opettaja vastaa, että "mulle se on onni". Opettaja kertoo, että hänen aiemmassa työpaikassaan ei ollut "tällaista". Opettaja todistelee pätevyyttään filosofian lisensiaatin tutkinnolla. "Minulla on korkeampi koulutus kuin yhdelläkään opettajalla tässä koulussa."

3) Oppilaat kysyvät opettajalta, onko tittelillä väliä. Takapenkin pojat kiroilevat. "Olen opettanut yliopistossa englantia", opettaja kiljuu täyttä kurkkua ja levittää samalla kätensä ilmaan. "Menikö perille", opettaja kysyy. Takapenkiltä kuuluu naurahtelua.


4) Opettaja siirtyy pois luokan edestä moittimaan yksittäistä oppilasta, joka selaa opettajan mukaan tunneilla kännykkää. "Älä valehtele mulle!", opettaja huutaa oppilaalle.

5) Opettaja kertoo oppilaille, minkälaista opetus oli "ennen vanhaan". Opettajan mukaan oppilaat "nolautuivat", jos he eivät osanneet käännöstehtävää.
Opettaja sanoo sarkastisella äänellä, että oppilaita ei saa enää nolauttaa, kun heitä pitää kohdella kuin pikkulapsia.

6) Opettaja arvostelee oppilaiden vanhempia siitä, että he eivät osaa kasvattaa lapsiaan. "Mä näytän tämän äitille", yksi oppilaista huvittuu. Oppilaat suuttuvat vanhempien arvostelusta ja käyttävät alatyylistä kieltä. "Naama kiinni, minä määrään täällä", opettaja vastaa.

7) Kiistely siitä, osaako opettaja opettaa, jatkuu. "Oletteko kilttejä lapsia", opettaja kysyy sarkastisesti. "Oltaisiin, jos osaisit opettaa", oppilas vastaa. "Miten voin opettaa, kun täällä on tällainen meteli", opettaja kiihtyy taas.

8) Opettaja syyttää yksittäistä oppilasta lunttaamisesta tunneilla ja kokeissa. Takapenkillä istuva oppilas käyttää v-sanaa puolustaessaan huudon kohteeksi joutunutta oppilasta.

8) "Täällä ei sanota vi***, opettaja huutaa. Oppilas vastaa: "Itse just sanoit". Opettaja raivostuu pahan kerran. Opettaja nousee ylös, hakkaa nyrkillä pöytään ja huutaa: "Täällä ei sanota sitä sanaa! Etkö ymmärrä puhetta, tolvana!"

9) Oppilaat jatkuvat kiroilua. "Kuinka helvetin tyhmiä te oikein olette", opettaja tuhahtaa.

10) Opettaja suuntaa raivonsa yksittäiseen oppilaaseen: "Täytyykö sun mennä jonnekin kehitysvammaisten kouluun". Kymmenen minuuttia kestänyt video päättyy.

OLLI WARIS
[email protected]
_____________________________
- Mitä mieltä olette tästä?

122

1129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiljuminen-ja

      haukkuminenko muka auttaisi?

    • Ymmärrän täysin tämän päivän opettajia. Paska homma, mutta pitää sitä jotenkin itsensä elättää. Ei taide olla enää kutsumusammatti ei hinkua alalle.

      Hollannissa on jo pulaa pätevistä opettajista ja epäpätevät vievät nuoria eteenpäin. Valmistuneet opettajat eivät halua mennä susilaumojen eteen vaan hakeutuvat yrityksiin erilaisiin koulutustehtäviin.

      Tämä opettajien lähtö helpompiin hommiin tulee eteen meillekin.

      Luin jostain, ettö jopa pienten lasten syntymäpäiväkutsuilla on kilpailua kenellä on parhaimmat juhlat ja kuka saa kalliimmat lahjat. Kateutta ja kilpailua, elämisen mallit lähtevät kotoa.

      Köyhien lapset saavat koulussa osakseen ylenkatsetta ja halveksuntaa niin koulukavereilta kuin joiltakin opettajilta kirpparivaatteista ja vanhoista sisäpelikengistä kun on huomauttelemista.

      Olin aikuikouluttaja, kieltämättä haastavaa sekin oli.

      • Olen myös ollut työnopettajana aikuisille. Aika juonikkaita heissäkin on, on aika usein yksi pomottaja jota muut seuraavat. Hänen kanssaan kannatti opettajankin olla väleissä tai elämästä tuli hankalaa. Ei onneksi ikinä ollut suurempia vaikeuksia.
        En ole kateellinen nykyisille opettajille. Muistan kouluajoita erään naisopettajan raivarit, häntä pelättiin, silloin syy oli aina oppilaissa, nyt on päinvastoin.
        Eräs Helsíngissä asuva opettaja ystäväni miettii alan vaihtoa, sanoo että ei jaksa enää. Kun kuuntelen hänen kokemuksistaan ihmettelen kuinka kukan enää uskaltaa kouluttautua opettajaksi.


      • tsemppiä-sinulle

        korppis

        "Olin aikuikouluttaja, kieltämättä haastavaa sekin oli". Oliko se ravintola ala, eikä peruskoulu tai lukio?
        Todella ymmärrettävää lukihäiriösi vuoksi. D

        Kaikkeen kirjoittamaasi voisin samaistua, mutta en tuohon sinun iänikuiseen Hollanti-korttiin, jonka vetäiset aina esimerkiksi kirjoituksiisi. Kyllä, kyllä, kaikki sen tietää, että olet Hollantilaisen "panopuu" ja reissaat siellä usein, joten jotain tiedät sieltä.

        Niin, eihän se " Ei taide olla enää ", niin, eihän siellä taidetta opeteta paljon, eikä nukkekoteja rakennella ja aika vähissä on jokin savenmuovailukin, tietääkseni?


      • tsemppiä-sinulle kirjoitti:

        korppis

        "Olin aikuikouluttaja, kieltämättä haastavaa sekin oli". Oliko se ravintola ala, eikä peruskoulu tai lukio?
        Todella ymmärrettävää lukihäiriösi vuoksi. D

        Kaikkeen kirjoittamaasi voisin samaistua, mutta en tuohon sinun iänikuiseen Hollanti-korttiin, jonka vetäiset aina esimerkiksi kirjoituksiisi. Kyllä, kyllä, kaikki sen tietää, että olet Hollantilaisen "panopuu" ja reissaat siellä usein, joten jotain tiedät sieltä.

        Niin, eihän se " Ei taide olla enää ", niin, eihän siellä taidetta opeteta paljon, eikä nukkekoteja rakennella ja aika vähissä on jokin savenmuovailukin, tietääkseni?

        Onko sinun ammattisi ollut opettaja?

        Jos olet toiminut opettajana..... kauhistus, mitä lapset ovat saaneet kokea.

        -Mitätöimistä
        -Seksuaalista häirintää
        -luovuuden tappamista
        -oppilaan kirjoitusvirheille nauramista.

        Huhuuh ....no, kristiinahan se taas siellä katkeruuttaan pöytään kattaa.


    • ent.siivoojaparka

      Ei se ole mitenkään nykyajan ilmiö, ne raivohullut opettajat.

      Oli niitä jo meidänkin kouluaikaan sellaisia opettajia, jotka olivat valinneet selvästi väärän alan. Olisivat sopineet paremmin armeijan kapiaisiksi.
      Samat oppilaat olivat toisten opettajien tunneilla ihan rauhallisia ja kilttejä, mutta joittenkin raivohullujen päällepäsmäreitten kanssa vaan piti nuorten rebellien kokeilla kenen liivissä hihat kestää.

      • eituleonnistumaan

        Voi voi. Iss varmasti hakee siivoojia, palveluesimiehiä, jopa 3-6 kk määräaikaisia palkanlaskijoita ja ravintola-ala tarjoilijoita, tiskareita, baarimikkoja. Issillähän on tuota ravintola-alan bisnestäkin. Bisnes on ainakin siirtynyt osittain usalaisen Goldman S:n käsiin ja Suomi ja Usa ovat sopineet keskenään työllistämistoimista. Ei kannattaisi kuitenkaan filosofian lisensiaatteja, lääketieteen lisensiaatteja, valtiotieteiden tohtoreita, oikeistieteen maistereita haaveilla siivojaan, palkanlaskijan tai tiskarin töihin... Ei nimittäin tule onnistumaan, ei ainakaan useimpien kohdalla. Suomen valtion hanke "naisjohtajat esiin", naisjohtajia ei tule esiin laittamalla he palkanlaskijoiksi, siivoojiksi tai tiskareiksi tai Pomo piilossa ohjelmalla. Ehkä se sopii pelkän peruskoulun käyneille urakehitykseksi firmassa, muuten ei. Mainittakoon, että ennen vanhaan issikin maksoi työntekijöiden kursittamiset firmassaan, ei enää nykyään lisäksi alan palkat ovat todella mitättömiä. Samalla lahjuksiin kuitenkin käytetään kymppitonneja.


    • de-meter

      Ensimmäisenä herää kysymys, eikö ole laitonta videoida tilannetta ilman lupaa puhumattakaan videon levittämisestä ? Ellei se ole laitonta, sorretut ja solvatut ovat vahvoilla. On helppo kuvata niin, että se palvelee omia tarkoitusperiä. Yksittäinen tilanne repäistynä irti yhteyksistään ei koskaan kerro koko "totuutta".
      On selvää, että kyseinen opettaja on väärällä alalla: ylikoulutettu, turhautunut, aikuisuus hukassa - ainakin hetkellisesti. Mutta kuten korppis totesi, opetusala ei välttämättä houkuttele tänä päivänä, "kutsumus" on kuollut.
      Onhan perusopetuksessa taas meneillään "uudistuksia". Espoolainen Kalajärven (?) koulu pääsi jopa esimerkiksi ranskalaisessa tulevaisuusaiheisessa elokuvassa "Tomorrow". Pulpeteista luovuttu, läppärit oppilailla, vastuuta oppimisesta siirretty heille. Tiedä häntä. Olen sen verran vanhakantainen, että katson, ettei vanhempi ole lapsen kaveri eikä opettaja vertainen.

      • Minä yritin etsiä sitä videoklippia somesta, mutta ei löytynyt, kait se oli otettu pois. Mielestäni täysin laitonta ja moraalitonta ja tällaista sitä näkee koko ajan: filmaaminen ja ekaksi someen klipillä on monille tärkeämpää kuin mennä auttamaan vaaratilanteessa, onnettomuudessa jne.
        Poika joka opiskelee lukionopettajaksi on myös sijaisopettajana 20 t. viikossa kaupungin suurimmassa lukiossa. Hän juuri kertoi tuosta kännykkäprobleemasta luokassa: oppilaat näpräilevät kännyköitään sen sijaan että he kiinnitäisivät huomiota opetukseen ja ymmärrän kyllä että opettajista se tuntuu turhauttavalta. Opettajalta vaaditaan todellakin vahvaa psyykeä ja läsnäoloa, voimakasta itsetuntoa ja samalla ja sitä ne painottaa opetuksessa, osata ottaa välimatkaa ja pysyä rauhallisena kun murrosikäiset lapset alkavat kinastelemaan aikuisen kanssa luokassa.
        Toisaalta opettajantyö on erittäin arvokasta ja useimmat jotka edelleen jaksavat kamppailla alalla kokevat sen mielekkääksi, vaikka onkin huonosti palkattua. Ne jotka hakeutuvat muihin ammatteihin eivät alunperinkään olisi sopeutuneet alalle ja se on hyvä että hakeutuvat muualle, koska koulumaailma on samalla vaativa että viehättävä.
        Pojalleni ei jää niin paljon vuosia ennen eläkkelle pääsemistä (hän on nyt 41) että jospa hän jaksaisi. Toivotaan. Hän tulee hyvin toimeen nuorten kanssa ja on opettanut lukiotasolla aikaisemminkin ja uskon että etenkin kouluissa missä on paljon maahanmuuttajien lapsia hän on oikeassa paikassa.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Minä yritin etsiä sitä videoklippia somesta, mutta ei löytynyt, kait se oli otettu pois. Mielestäni täysin laitonta ja moraalitonta ja tällaista sitä näkee koko ajan: filmaaminen ja ekaksi someen klipillä on monille tärkeämpää kuin mennä auttamaan vaaratilanteessa, onnettomuudessa jne.
        Poika joka opiskelee lukionopettajaksi on myös sijaisopettajana 20 t. viikossa kaupungin suurimmassa lukiossa. Hän juuri kertoi tuosta kännykkäprobleemasta luokassa: oppilaat näpräilevät kännyköitään sen sijaan että he kiinnitäisivät huomiota opetukseen ja ymmärrän kyllä että opettajista se tuntuu turhauttavalta. Opettajalta vaaditaan todellakin vahvaa psyykeä ja läsnäoloa, voimakasta itsetuntoa ja samalla ja sitä ne painottaa opetuksessa, osata ottaa välimatkaa ja pysyä rauhallisena kun murrosikäiset lapset alkavat kinastelemaan aikuisen kanssa luokassa.
        Toisaalta opettajantyö on erittäin arvokasta ja useimmat jotka edelleen jaksavat kamppailla alalla kokevat sen mielekkääksi, vaikka onkin huonosti palkattua. Ne jotka hakeutuvat muihin ammatteihin eivät alunperinkään olisi sopeutuneet alalle ja se on hyvä että hakeutuvat muualle, koska koulumaailma on samalla vaativa että viehättävä.
        Pojalleni ei jää niin paljon vuosia ennen eläkkelle pääsemistä (hän on nyt 41) että jospa hän jaksaisi. Toivotaan. Hän tulee hyvin toimeen nuorten kanssa ja on opettanut lukiotasolla aikaisemminkin ja uskon että etenkin kouluissa missä on paljon maahanmuuttajien lapsia hän on oikeassa paikassa.

        Minäkään en nähnyt videota, Paloma. Luin vain tuon selostuksen, mikä sekin tietysti painottui opettajan "virheisiin".
        Opetustyö on minustakin arvokasta, niin arvokasta, että sitä ei pitäisi tärvätä viemällä opettajalta melkein kaikki valtuudet ja keinot hoitaa tehtäväänsä hyvin.
        Vai arvioinko liian ankarasti ? Vähäisen kokemukseni ja kuulopuheiden pohjalta ?

        En oikein jaksa uskoa, että nykylapset olisivat jotenkin kypsempiä siihen vapauteteen, mitä kouluissa mielestäni nykyisin tavoitellaan. Auktoriteetti (opettajan) on minusta tarpeen jo turvallisuuden antajana, eikä sitä mielestäni pitäisi murentaa liiallisella "demokratialla".


      • Sanni.Gran-lapsonen

        Millä muulla työmaalla saa estää joukkovoimalla työnteon?
        -
        Se, että pulpetit on poistettu ja sekasortoon päädytty lienee näitä Sanni Gran-Laasosen uusia oppeja, eihän se nyt mitään kehittämistä ole!


      • Aivan. Kovin nuorta ihmistä ei pitäisi päästää päättämään isoista asioista. Kokonaisnäkemys, syiden ja seurausten ennakointi puuttuu ja jos avustajat ovat samaa ikäluokkaa, metsään mennään.


      • demeter1 kirjoitti:

        Minäkään en nähnyt videota, Paloma. Luin vain tuon selostuksen, mikä sekin tietysti painottui opettajan "virheisiin".
        Opetustyö on minustakin arvokasta, niin arvokasta, että sitä ei pitäisi tärvätä viemällä opettajalta melkein kaikki valtuudet ja keinot hoitaa tehtäväänsä hyvin.
        Vai arvioinko liian ankarasti ? Vähäisen kokemukseni ja kuulopuheiden pohjalta ?

        En oikein jaksa uskoa, että nykylapset olisivat jotenkin kypsempiä siihen vapauteteen, mitä kouluissa mielestäni nykyisin tavoitellaan. Auktoriteetti (opettajan) on minusta tarpeen jo turvallisuuden antajana, eikä sitä mielestäni pitäisi murentaa liiallisella "demokratialla".

        Aikuisuus on tärkeä asia luokanopettajan ammatissa ja opettaja ei saa koskaan olla oppilaiden kaveri. Hänen on oltava ensisjaisesti aikuinen ja opettaja, ymmärtävä, joustava, kuunteleva, kompromisseinkiin taipuva aikuinen, ihan kuin muissakin ammateissa. Opettajan on oltava auktoriteetti, mutta hän ei saa olla itsevaltias, hänen tulee ansaita kunnioituksensa, mutta ei pelkoa, hänen on osattava samaistua oppilaidensa kanssa tulematta kuitenkaan samalle tasolle.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Aikuisuus on tärkeä asia luokanopettajan ammatissa ja opettaja ei saa koskaan olla oppilaiden kaveri. Hänen on oltava ensisjaisesti aikuinen ja opettaja, ymmärtävä, joustava, kuunteleva, kompromisseinkiin taipuva aikuinen, ihan kuin muissakin ammateissa. Opettajan on oltava auktoriteetti, mutta hän ei saa olla itsevaltias, hänen tulee ansaita kunnioituksensa, mutta ei pelkoa, hänen on osattava samaistua oppilaidensa kanssa tulematta kuitenkaan samalle tasolle.

        Noin varmasti, Paloma. Vaativa, todella vaativa ammatti. Koko persoona pelissä kaiken aikaa...


      • ent.siivoojaparka
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Minä yritin etsiä sitä videoklippia somesta, mutta ei löytynyt, kait se oli otettu pois. Mielestäni täysin laitonta ja moraalitonta ja tällaista sitä näkee koko ajan: filmaaminen ja ekaksi someen klipillä on monille tärkeämpää kuin mennä auttamaan vaaratilanteessa, onnettomuudessa jne.
        Poika joka opiskelee lukionopettajaksi on myös sijaisopettajana 20 t. viikossa kaupungin suurimmassa lukiossa. Hän juuri kertoi tuosta kännykkäprobleemasta luokassa: oppilaat näpräilevät kännyköitään sen sijaan että he kiinnitäisivät huomiota opetukseen ja ymmärrän kyllä että opettajista se tuntuu turhauttavalta. Opettajalta vaaditaan todellakin vahvaa psyykeä ja läsnäoloa, voimakasta itsetuntoa ja samalla ja sitä ne painottaa opetuksessa, osata ottaa välimatkaa ja pysyä rauhallisena kun murrosikäiset lapset alkavat kinastelemaan aikuisen kanssa luokassa.
        Toisaalta opettajantyö on erittäin arvokasta ja useimmat jotka edelleen jaksavat kamppailla alalla kokevat sen mielekkääksi, vaikka onkin huonosti palkattua. Ne jotka hakeutuvat muihin ammatteihin eivät alunperinkään olisi sopeutuneet alalle ja se on hyvä että hakeutuvat muualle, koska koulumaailma on samalla vaativa että viehättävä.
        Pojalleni ei jää niin paljon vuosia ennen eläkkelle pääsemistä (hän on nyt 41) että jospa hän jaksaisi. Toivotaan. Hän tulee hyvin toimeen nuorten kanssa ja on opettanut lukiotasolla aikaisemminkin ja uskon että etenkin kouluissa missä on paljon maahanmuuttajien lapsia hän on oikeassa paikassa.

        Katsoin yöllä sen videon.
        Ei herraparatkoon tuo ihminen ole sopiva opetusalalle ainakaan tuollaisessa henkisessä mielentilassa. Hänen ei pitäisi antaa olla missään tekemisissä lasten ja nuorten kanssa, ei ainakaan kasvatusmielessä.
        En mene sanomaan, että häntä pitäisi rangaista, sairasta ihmistä. Pitkälle lomalle ja hoitoon. Vai olisiko jo aika laittaa työkyvyttömyyseläkkeelle.

        https://www.youtube.com/watch?v=8wQZJxG5Z5c


      • Minulle tuli mieleen että noissa luokkahuoneissa pitäisi olla joku paniikkinappi josta voisi painaa kun tilanne menee täysin pois hallinnasta. Tilanne jatkui aivan liian pitkään ja kiinnitti myös huomiota että kukaan nuorista ei mennyt rauhoittamaan opettajaa tai hakemaan esim. rehtoria tai toista opettajaa apuun, koska opettajan ilman muuta olisi pitänyt päästä pois tuosta tilanteesta., ensimmäisten viiden minuutin jälkeen, koska hän ei saanut itseään kokoon.
        Burn-outista kai kysymys, "seinäänmenosta" ja ilman muuta opettaja tarvitsee sairaslomaa ja lääkitystä. Hänen soveltuvuudestaan ammattiinsa taas ei voi sanoa mitään tuon videon perusteella.
        Opettajaa ymmärtää kyllä kun kuuntelee mitä ne nuoret oppilaat hänelle sanovat. He ruokkivat vielä tilannetta provosoimalla lisää ja nauramalla aikuiselle joka voi huonosti.
        Jos on syytä opettajassa niin on kyllä oppilaissakin.
        Kiitos linkistä, siivoojaparka.


      • eppu2
        ent.siivoojaparka kirjoitti:

        Katsoin yöllä sen videon.
        Ei herraparatkoon tuo ihminen ole sopiva opetusalalle ainakaan tuollaisessa henkisessä mielentilassa. Hänen ei pitäisi antaa olla missään tekemisissä lasten ja nuorten kanssa, ei ainakaan kasvatusmielessä.
        En mene sanomaan, että häntä pitäisi rangaista, sairasta ihmistä. Pitkälle lomalle ja hoitoon. Vai olisiko jo aika laittaa työkyvyttömyyseläkkeelle.

        https://www.youtube.com/watch?v=8wQZJxG5Z5c

        Katsoin tuon laittamastasi linkistä.
        Taitaa olla ihan hermoromahdus opettajalla, olen samaa mieltä, että tarvitsee lomaa ja hoitoa. Ammativaihdos on ilmeisesti edessä, mikä lienee kaikinpuolin oikea ratkaisu.
        Miten tähän on tultu, joku tausta siinä tarvitsee olla.
        Noin yleisellä tasolla sanoisin, että, ei kyllä ennen tullut mieleenkään, että koulussa olisi vittua huudettu.
        Luokka hiljeni heti, kun opettaja astui luokkaan, ei tarvinnut edes sanoa.
        Taitaa olla niin, että nykyajan opettajat tarvitsevat rautahermot.


      • ent.siivoojaparka
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Minulle tuli mieleen että noissa luokkahuoneissa pitäisi olla joku paniikkinappi josta voisi painaa kun tilanne menee täysin pois hallinnasta. Tilanne jatkui aivan liian pitkään ja kiinnitti myös huomiota että kukaan nuorista ei mennyt rauhoittamaan opettajaa tai hakemaan esim. rehtoria tai toista opettajaa apuun, koska opettajan ilman muuta olisi pitänyt päästä pois tuosta tilanteesta., ensimmäisten viiden minuutin jälkeen, koska hän ei saanut itseään kokoon.
        Burn-outista kai kysymys, "seinäänmenosta" ja ilman muuta opettaja tarvitsee sairaslomaa ja lääkitystä. Hänen soveltuvuudestaan ammattiinsa taas ei voi sanoa mitään tuon videon perusteella.
        Opettajaa ymmärtää kyllä kun kuuntelee mitä ne nuoret oppilaat hänelle sanovat. He ruokkivat vielä tilannetta provosoimalla lisää ja nauramalla aikuiselle joka voi huonosti.
        Jos on syytä opettajassa niin on kyllä oppilaissakin.
        Kiitos linkistä, siivoojaparka.

        Minulle tuli siitä sellainen tunne, että hänellä on privaattielämässään jotain henkilökohtaisia ongelmia ja hän kaatoi koko painolastinsa oppilaitten päälle.

        Eihän tuo oppilaittenkaan kielenkäyttö oikein asiallista ollut, mutta sellaista kieltähän nuoret puhuvat. Olisi normaali aikuinen ihminen pystynyt hallitsemaan tilanteen.

        Minä olen sitä mieltä, että kaikissa luokkahuoneissa saisi mielellään olla valvontakamerat, joihin rehtori voi vilkaista silloin tällöin, miten siellä menee. Likkani koulussa rehtori tekee joskus pistokäyntejä luokkiin yllättäin saadakseen jonkunlaisen kuvan opettajien oppilassuhteesta.

        Omasta pennustani ylpeänä (keneen lie tullut) voin leuhkia, että tyttäreni sai "lärarlönelyftet" äskettäin. Se on niinkun extra palkankorotus hyvin kunnostautuneille opettajille. Hän jatkoi tekstariaan: "Joo, kivalta tuntuu. Rehtorikin kehui niin, että naama punaisena kuljin loppuiltapäivän. Sen mukaan mä ja yks mun idoli-ope ollaan koulun parhaita "elevanpassnings"-jutuissa ..."


      • ent.siivoojaparka kirjoitti:

        Minulle tuli siitä sellainen tunne, että hänellä on privaattielämässään jotain henkilökohtaisia ongelmia ja hän kaatoi koko painolastinsa oppilaitten päälle.

        Eihän tuo oppilaittenkaan kielenkäyttö oikein asiallista ollut, mutta sellaista kieltähän nuoret puhuvat. Olisi normaali aikuinen ihminen pystynyt hallitsemaan tilanteen.

        Minä olen sitä mieltä, että kaikissa luokkahuoneissa saisi mielellään olla valvontakamerat, joihin rehtori voi vilkaista silloin tällöin, miten siellä menee. Likkani koulussa rehtori tekee joskus pistokäyntejä luokkiin yllättäin saadakseen jonkunlaisen kuvan opettajien oppilassuhteesta.

        Omasta pennustani ylpeänä (keneen lie tullut) voin leuhkia, että tyttäreni sai "lärarlönelyftet" äskettäin. Se on niinkun extra palkankorotus hyvin kunnostautuneille opettajille. Hän jatkoi tekstariaan: "Joo, kivalta tuntuu. Rehtorikin kehui niin, että naama punaisena kuljin loppuiltapäivän. Sen mukaan mä ja yks mun idoli-ope ollaan koulun parhaita "elevanpassnings"-jutuissa ..."

        Onnitelut tytöllesi, siivooja.


      • Totta vie opettajillakin on omat henkilökohtaiset murheensa, eivät ole ihmistä kummempia. Pitäisi lähteä luokasta pois jos ei ole työrauhaa. Niin minä tekisin, kävisin välillä vilkaisemassa joko on rauhoittunut. Laittaisin tunnin uusittavaksi, ei pidetyksi. Tunnin voisi pitää uudelleen päivän päätyttyä ns. laiskanläksyjä. Ei kenenkään päähän voi väkisin takoa tietoa, opiskelijalta odottaisin tiedon vastaanottokykyä. Tämähän on tietysti kielletty menettely, mutta penskojen kanssa taistelu ei kuulu opettajan tehtäviin. Tämmöisiä lääkkeitä minulla olisi "jos olis valtaa niinkuin on mieli"


      • ent.siivoojaparka
        Reeta3 kirjoitti:

        Totta vie opettajillakin on omat henkilökohtaiset murheensa, eivät ole ihmistä kummempia. Pitäisi lähteä luokasta pois jos ei ole työrauhaa. Niin minä tekisin, kävisin välillä vilkaisemassa joko on rauhoittunut. Laittaisin tunnin uusittavaksi, ei pidetyksi. Tunnin voisi pitää uudelleen päivän päätyttyä ns. laiskanläksyjä. Ei kenenkään päähän voi väkisin takoa tietoa, opiskelijalta odottaisin tiedon vastaanottokykyä. Tämähän on tietysti kielletty menettely, mutta penskojen kanssa taistelu ei kuulu opettajan tehtäviin. Tämmöisiä lääkkeitä minulla olisi "jos olis valtaa niinkuin on mieli"

        Heh!
        Mitä luulet, että saattaisi tapahtua, jos opettaja poistuisi mielenosoituksellisesti paikalta? Hiljenisikö luokka?
        Sillä kouluajan jälkeen pidetyllä tunilla (tekisitkö sen ilmaiseksi omalla vapaa-ajallasi vai nostaisitko palkan ylityökorvauksineen) rankaisisit niitäkin, jotka ovat olleet hiljaa. Olisiko se mielestäsi oikein?


      • Ei opettajan tarvitse poistua mielenosoituksellisesti, poistua vaan koska opetus on mahdotonta mekkalassa.
        Luokka voi metelöidä rauhassa koko tunnin, luokissa voisi olla kamera aina päällä, valvontakamera. Valvotaanhan ihmisiä muuallakin.


      • ent.siivoojaparka
        Reeta3 kirjoitti:

        Ei opettajan tarvitse poistua mielenosoituksellisesti, poistua vaan koska opetus on mahdotonta mekkalassa.
        Luokka voi metelöidä rauhassa koko tunnin, luokissa voisi olla kamera aina päällä, valvontakamera. Valvotaanhan ihmisiä muuallakin.

        Entäs sitten, kun metelöivät seuraavankin tunnin ja sitä seuraavan ...?

        Valvontakameroista olen samaa mieltä kanssasi. Ei luokkahuone ole mikään salaseura.


      • Pirrepä
        eppu2 kirjoitti:

        Katsoin tuon laittamastasi linkistä.
        Taitaa olla ihan hermoromahdus opettajalla, olen samaa mieltä, että tarvitsee lomaa ja hoitoa. Ammativaihdos on ilmeisesti edessä, mikä lienee kaikinpuolin oikea ratkaisu.
        Miten tähän on tultu, joku tausta siinä tarvitsee olla.
        Noin yleisellä tasolla sanoisin, että, ei kyllä ennen tullut mieleenkään, että koulussa olisi vittua huudettu.
        Luokka hiljeni heti, kun opettaja astui luokkaan, ei tarvinnut edes sanoa.
        Taitaa olla niin, että nykyajan opettajat tarvitsevat rautahermot.

        Olihan se kotikurikin ihan toista kuin tänä päivänä, vanhemmat olivat auktoriteetteja;, ei kyllä haistateltu. kotikasvtukseen tulisi mielestäni kiinittää enemmän huomiota, tosin en ihannoi sitä meikä ikäisten vaientavaa kasvatustakaan, mielipiteensä pitää saada sanoa ilman pelkoa selkäsaunaa.


      • Moni ei tee nykyään lapsia, en kyllä ihmettele. Ei ole aikaa lapsille, ne pitäisi myös hoitaa, kasvattaa.


      • kylmätotuus
        Reeta3 kirjoitti:

        Moni ei tee nykyään lapsia, en kyllä ihmettele. Ei ole aikaa lapsille, ne pitäisi myös hoitaa, kasvattaa.

        Kommentistasi tuli mieleeni äskettäin lukemani ajatelma.
        "Sinun rasittava arkesi on sinun lapsesi lapsuus."


    • Jos opettajaa yksinomaan rangaistaan se antaa oppilaille viestiä että heillä on oikeus käyttäytyä kuinka vain. Myös oppilaiden pitäisi kokea etytä sopimaton käytös ja kännykän katselu tunnilla ei onnistu ilman seurauksia.
      Noin isot lapset osaavat käyttää asiaa hyväkseen, nämä videotkin sen todistavat.

    • kesi.vä

      Tiukemmat psykologiset testit opettajille. Nykyisinkin pääsee sijaisopettajaksi pätevöitymätön.
      Mielestäni se päävastuu käytöstavoista on edelleen vanhemmilla. Varhaiskasvatus ryhmässä olemiseen ja sääntöjen kunnioittamiseen alkavat jo päiväkodeissa. Kuuluuko kännykät luokkiin, minun mielestäni ei. 45 min., joka lienee nykyisin oppitunnin pituus pitäisi pystyä olemaan ilman kännykkää.
      No mutta, eilen uintireissulla näin ala-asteikäisten suunnistamassa reippaasti ulkoilmassa :)

      • Vaarallista.kaikille

        Olen nähnyt lapsen pyöräilevän kännykkää toisella kädellä räpläten.


      • ent.siivoojaparka

        Mikähän suunnistusbuumi niillä oli tällä vikolla? Koulun jumppatunteja kai?

        Yhtenä päivänä tuolla metsäpolkua tallustellessani pusikosta ja toisesta ryntäsi tulemaan nuoria tyttöjä kartat käsissään posket punaisina.
        Sitten yhtenä päivänä metsästä tullessa ajattelin oikaista ala-asteen koulunpihan läpi, mutta äänistä päätellen ajattelin lapsilla olevan välitunti ja yritin hipsiä salaa koulun ympäri lähimetsien kautta. Siellähän niitä laukkasi menemään ja jokaisella sama kysymys: "Vem är du, vart ska du?" Meni vähän mietittäväksi itsellänikin, kuka minä oikein olen ... No: " Jag är en gammal tant, som bor därborta" (minne sormeni osoitti). "Va? Bor du i våran skola?"


    • Kouluilta on viety aika lailla mahdollisuudet harjoittaa kuria. Esim. kännykkää eivät saa ottaa, jos joku näperteleekin sitä.

      Ja ymmärrän kyllä opettajaa, ettei aina jaksa. Mulla on ollut vain kaksi samanikäistä, ja kuriinpalautusmahdollisuus (se rakas puhelin pois), ja silti meinasi hermo välillä palaa. Silti, ei tuollainen opettaja saa enää ketään kuriin, se vain lisää kuilua opettajan ja oppilaiden välillä.

    • Yritin selvittää tätä vanhuksia vaivaavaa ongelmaa kysymällä lapsiltani.
      Nuorin on 28v.
      MVV oli vastaus.
      Mitä välii, näin kauniisti sanottuna.
      On siinä kolmaskin sana.
      -
      Lapseni ovat fiksuja, on turhaa jauhaen jankuttaa asiaa ilman merkitystä.
      60 pitäisi jo ymmärtää että Suomi katoaa.
      Jäljelle jäävät koulut, joita ei Suomalainen koskaan olisi ymmärtänytkään.
      Joku mainitsi tyttö- ja poika-koulut.
      Muslimi raukka.
      Ihan vielä ei ole se aika.
      Vaan kohta.
      Ensin yhtyvät opettaja-kouluissa suku-puolet vammaisineen.
      "Svidun transu!" :)
      Peekeleen pedo! :)
      -
      Joskus sitten saattaa kuulua:
      Muslimin mulkhu! :)
      Vedä viittaasi svidhu! :)
      -
      Siinä niitä opettaja-koulutuksen tulevia haasteita.

      H.

      • mikä taas vahvistaa vanhan sananlaskun siitä että ei omena kauas puusta putoa.....
        ***
        Ei todella kaankaikki sovellu maailman vaativimpaan ammattiin. On oltava paitsi järkeä myos tunne-elämä tasapainossa. Harvat ovat valitut.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        mikä taas vahvistaa vanhan sananlaskun siitä että ei omena kauas puusta putoa.....
        ***
        Ei todella kaankaikki sovellu maailman vaativimpaan ammattiin. On oltava paitsi järkeä myos tunne-elämä tasapainossa. Harvat ovat valitut.

        "Paloma.se.co"

        Onko kiellettyä uskoa auktoriteetteihin?"
        Jos on, määrittele auktoriteetit.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "Paloma.se.co"

        Onko kiellettyä uskoa auktoriteetteihin?"
        Jos on, määrittele auktoriteetit.

        H.

        "Paloma.se.co"

        Ai että alamme moittimaan lapsiamme?
        Noh, onneksi sinun tyttärellesi on näyttänyt periytyneen kauneus.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "Paloma.se.co"

        Ai että alamme moittimaan lapsiamme?
        Noh, onneksi sinun tyttärellesi on näyttänyt periytyneen kauneus.

        H.

        :)
        ja pojalleni viisaus.

        Taisit käsittää väärin edellisen kommenttini. En tarkoittanut että lapsesi ovat saaneet huonot arvot perintönä vanhemmiltaan. Tarkoitan vain että tiikerinpennutkin saavat raidat.
        Olet itse kertonut, kerskaillenkin, että olet ollut koulukiusaaja. Et suuresti arvosta koulun maailmaa, opettajanammattia (yksi yhteiskuntaa palvelevista ja kannattavista suurista ammateista, rinnastettavissa lääkärin, poliisin ja palomiehen ammatteihin. mm.) niin mistäpä lapsesi olisivat oppineet arvostamaan koulutuksen ja opettajien merkitystä...tämä täysin riippumatta siitä miten pitkälle he ovat itse koulutettuja.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        :)
        ja pojalleni viisaus.

        Taisit käsittää väärin edellisen kommenttini. En tarkoittanut että lapsesi ovat saaneet huonot arvot perintönä vanhemmiltaan. Tarkoitan vain että tiikerinpennutkin saavat raidat.
        Olet itse kertonut, kerskaillenkin, että olet ollut koulukiusaaja. Et suuresti arvosta koulun maailmaa, opettajanammattia (yksi yhteiskuntaa palvelevista ja kannattavista suurista ammateista, rinnastettavissa lääkärin, poliisin ja palomiehen ammatteihin. mm.) niin mistäpä lapsesi olisivat oppineet arvostamaan koulutuksen ja opettajien merkitystä...tämä täysin riippumatta siitä miten pitkälle he ovat itse koulutettuja.

        "Paloma.se.co"

        Kulta lutu, viisausten äiti...
        -
        Minun lapseni kävivät koulunsa minusta riippumatta, koska olimme jo eronneet me vanhemmat.
        Poistuessani kuvioista olivat tyttöseni vasta leikki-koulussa.
        Äidit keräsivät kolehdit ruokkoineen.
        Mutta kyllä, kouluistaan huolimatta tulivat neidot isäänsä.
        Kutsuivat minut tietenkin antamaan lahjomista ripari ja yliki-juhliin.
        Vanhin sai minut voimaan tavallista paremmin, totemalla riparissaan minun olevan ihan kiva.
        Haliki.
        Nuorin kehui vaaleaa kesä-pukuani.
        Sä ot jotenki nuorekas.
        Ei halinut vaikka annoin skragani.

        EOC

        H.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        mikä taas vahvistaa vanhan sananlaskun siitä että ei omena kauas puusta putoa.....
        ***
        Ei todella kaankaikki sovellu maailman vaativimpaan ammattiin. On oltava paitsi järkeä myos tunne-elämä tasapainossa. Harvat ovat valitut.

        Onhan se kiva lukea tehneensä työtä maailman vaativimmassa ammatissa ; )))


      • korppis kirjoitti:

        Onhan se kiva lukea tehneensä työtä maailman vaativimmassa ammatissa ; )))

        Se oli mielipide.


      • Korppis11
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Se oli mielipide.

        Voisitko auttaa minua. Miten kirjoitan suruvalittelun ruotsiksi.
        Esimerkiksi Lämmin osanottoni tai vastaavaa. Facebook ystäväni on kuollut ja lähettäisin hänen vaimolleen suruvalittteluni. Hänen vaimonsa on ruotsalainen myös faceystäväni.


      • hytinäx1
        Korppis11 kirjoitti:

        Voisitko auttaa minua. Miten kirjoitan suruvalittelun ruotsiksi.
        Esimerkiksi Lämmin osanottoni tai vastaavaa. Facebook ystäväni on kuollut ja lähettäisin hänen vaimolleen suruvalittteluni. Hänen vaimonsa on ruotsalainen myös faceystäväni.

        Täältäpä linkki Korppis11 nimimerkille:
        http://densistavilan.se/gast-pa-begravning/kondoleans/
        ja täältä toinen jossa vähän paremmat tekstit
        http://www.fonus.se/vi-hjalper-dig-med/ga-pa-begravning/att-kondolera-visa-sitt-deltagande-i-sorgen?q=kondoleanstexter_13738


      • korppis11

      • Korppis11 kirjoitti:

        Voisitko auttaa minua. Miten kirjoitan suruvalittelun ruotsiksi.
        Esimerkiksi Lämmin osanottoni tai vastaavaa. Facebook ystäväni on kuollut ja lähettäisin hänen vaimolleen suruvalittteluni. Hänen vaimonsa on ruotsalainen myös faceystäväni.

        "Beklagar sorgen " on kai yleisin tapa sanoa


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        "Beklagar sorgen " on kai yleisin tapa sanoa

        En ehtinyt lukemaan edellisiä ennenkuin menin vastaamaan.
        "Kondoleanser" on aika formelli.
        "Varmt deltagande" on hyvä kanssa.
        Facessa usein näkyy vain sydän ja varma kramar tai varmt deltagande.


      • korppis11
        Paloma.se.co kirjoitti:

        En ehtinyt lukemaan edellisiä ennenkuin menin vastaamaan.
        "Kondoleanser" on aika formelli.
        "Varmt deltagande" on hyvä kanssa.
        Facessa usein näkyy vain sydän ja varma kramar tai varmt deltagande.

        Kiitos. Onko viisaampaa laittaa surunvalittelu yksityisviestinä vai seinälle? Kun kävin Carolan sivuilla siellä oli vain normipäivityksiä.Tuli outo olo kuin mitään ei olisi tapahtunut.


      • korppis11 kirjoitti:

        Kiitos. Onko viisaampaa laittaa surunvalittelu yksityisviestinä vai seinälle? Kun kävin Carolan sivuilla siellä oli vain normipäivityksiä.Tuli outo olo kuin mitään ei olisi tapahtunut.

        Laita yksityisviestinä. Olen kyllä nähnyt paljon surunvalitteluja seinilläkin, mutta jospa hän suree mieluimmin yksityisesti.


    • Aloittajana-ketjussa

      olen, - siksi tarkennan vielä otaikkoa: jos maikka menee purkamaan stressiään luokkaan, se tulee sieltä 32-kertaisena takaisin. - Se ei siis kannata.

      Hyvyydellä on maailmassa aina saatu aikaan paljon enemmän kuin pahuudella.
      Sodassa ei ole voittajia.

      • Katsoin videon ja ei kai se opettaja turhaan raivostunut: hänet ihan selvästi provosoitiin raivostumaan, mutta tilanne karkasi häneltä täysin käsistä.
        Huomioin myös ihmisten reaktiot videoon: lähes kaikki puolustivat opettajaa tai ainakin tunsivat myötätuntoa tai empatiaa häntä kohtaan.
        ***
        Sairaslomaa opettajalle, kuntoutusta ja terapiaa.
        Oppilaiden käyttäytyminen luokassa ja etenkin kielenkäyttö on myös asia mihin koulun ja rehtorin täytyy puuttua jollain tapaa.


      • Itsehillintää

        Minä mietin sitä, että videolla opettaja vaikuttaa melko nuorelta naiselta. Toisin sanoen, hän on samanlaisen kasvatuksen uhri kuin nämä hänen oppilansa.
        Opettajalla on lyhyt pinna, koska häneltä ei ole vaadittu lapsena kunnioitusta aikuisia kohtaan, on sallittu suunsoitto tunneilla, on hyväksytty kiusaaminen ja lintsaaminen. Hänen on sallittu suuttuessaan menettää täysin malttinsa, sallittu potkuraivarit ja kirkuminen. Milläpä siitä pois pääsee aikuisiälläkään?

        Tällä kasvatuksella saamme paljon lisää lyhytpinnaisia aikuisia, joiden on vaikea sopeutua järjestykseen ja opetella ottamaan vastaan neuvoja tai suoranaisia käskyjä.
        Pian nämä curling-vanhemmuuden seuraukset tulevat näkyviin.


      • de-meter
        Itsehillintää kirjoitti:

        Minä mietin sitä, että videolla opettaja vaikuttaa melko nuorelta naiselta. Toisin sanoen, hän on samanlaisen kasvatuksen uhri kuin nämä hänen oppilansa.
        Opettajalla on lyhyt pinna, koska häneltä ei ole vaadittu lapsena kunnioitusta aikuisia kohtaan, on sallittu suunsoitto tunneilla, on hyväksytty kiusaaminen ja lintsaaminen. Hänen on sallittu suuttuessaan menettää täysin malttinsa, sallittu potkuraivarit ja kirkuminen. Milläpä siitä pois pääsee aikuisiälläkään?

        Tällä kasvatuksella saamme paljon lisää lyhytpinnaisia aikuisia, joiden on vaikea sopeutua järjestykseen ja opetella ottamaan vastaan neuvoja tai suoranaisia käskyjä.
        Pian nämä curling-vanhemmuuden seuraukset tulevat näkyviin.

        Hienosi päätelty, "Itsehillintää". Opettajan ja vanhempien auktoriteetti pitäisi palauttaa. Valtaa ei pitäisi antaa sellaisille, joilla ei ole kykyä vastuun kantamiseen.
        Me ylpeilemme lainsäädännöllä, joka takaa lapselle fyysisen koskemattomuuden, mutta ei puutu lapsen henkiseen heitteillejättöön mitä curling-vanhemmuus mielestäni pahimmillaan on.


    • Sen verran vielä: jossain kouluissa on onnistuttu toteuttamaan kännykänkäyttökielto tunnin aikana. Kännykät kerätään pois tunnin alkaessa ja välitunnille lähdettäessä ne saa hakea takaisin. Oppilaat olivat olleet kovasti vastaan aluksi, mutta muutaman viikon jälkeen he itse ovat myöntäneet että on paljon helpompi keskittyä kun ei ole pakko vilkaista someen ja että tulee kuuneltua enemmän opettajaa ja opittua enemmän.

      • eppu2

        Vaan, kun ei yksin lapset. Eduskunnassakin on huomautuksia annettu, kun vaan räplätään kännykkää ja tabletteja.
        Aina vaan näkee esim. torstaisin tulevalta eduskunnan kyselytunnilla, kuinka jotkut ovat syventyneet räpläämiseen, asioiden seuraamisen sijaan.
        Ongelmaa on myös muillakin työpaikoilla, kun koulussa.
        Eiväthän ne murrosikäiset koskaan helppoja ole olleet ja tässä kyseisessäkin tapauksessa oppilaat olivat juuri niitä.
        Eipä voi asettua kummallekaan puolelle, kun ei tiedä mitä ennen mahdollisesti on tapahtunut ja kuinka pitkällä ajalla.


      • ent.siivoojaparka
        eppu2 kirjoitti:

        Vaan, kun ei yksin lapset. Eduskunnassakin on huomautuksia annettu, kun vaan räplätään kännykkää ja tabletteja.
        Aina vaan näkee esim. torstaisin tulevalta eduskunnan kyselytunnilla, kuinka jotkut ovat syventyneet räpläämiseen, asioiden seuraamisen sijaan.
        Ongelmaa on myös muillakin työpaikoilla, kun koulussa.
        Eiväthän ne murrosikäiset koskaan helppoja ole olleet ja tässä kyseisessäkin tapauksessa oppilaat olivat juuri niitä.
        Eipä voi asettua kummallekaan puolelle, kun ei tiedä mitä ennen mahdollisesti on tapahtunut ja kuinka pitkällä ajalla.

        Kerran näi videoita, missä kuningatar Silvia räpläsi kännykkäänsä ihan sopimattomissa tilaisuuksissa.
        Se on nykyaikaa se.


      • Pirrepä

        Ala asteella, ainakin lastenlastemme mukaan, kännykkää ei saanut viedä mukaan tunnille, isommat kai saavat. Tuosta häiriköinnistä tunneilla on ollut puhetta ylä asteelaistemme kanssa ja he kokevat sen rasittavana, yksi pojista oli lopettaa koulun toisten häiriköinnin takia, onneksi pääsi muualle sitten yläasteen jälkeen ja on nyt hyvinnorivoitunut opiskelemaan.


    • opettajaolikuningas

      Ei pitäisi provosoitua lasten sanoista, opettajan on oltava aikuinen. Minun opettaja -60 luvulla löi karttakepillä, kun en ollut valppaana opettajaa palvelemaan, opettajalle piti avata pienen oppilaan ovikin.
      Opettajaa piti tervehtiä, mutta hän ei tervehtinyt, silläkös olen antanut kohdella itseäni huonosti parisuhteessa ja työssäkin.

      Ei ollut hyvä opettaja vaan huono, jäi ikävät muistot lopuksi ikää.

    • oyjfoujj

      Millä on perusteltu, että puhelimet/muut omat vehkeet saavat olla oppitunneilla auki?

    • oyjfoujj

      Uudistan kysymykseni omista puhelimista/muista vehkeistä. Täällä lienee joitakin opettajia.
      Jos on sallittu, niin millä perusteilla? Jos ei ole kielletty, niin millä perusteilla?
      On ollut alunalkaen mielestäni itsestäänselvää, että nämä vehkeet häiritsevät/estävät tehokkaasti sekä opetusta että oppimista.
      Onko tässäKIN menty antautumisen, nössöperiaatteen mukaan? Kun lapset haluavat jotain, niin pitäähän heidän saada.

      • HappyHolidays

        Odota nyt, kunhan kerkeen kirjoittamaan YHDEN esimerkin ...

        Tässäkin ketjussa kysellään, kuinka imaistaan surunvalittelut ruotsiksi. Jos oppilas osaisi itse hakea, löytyisi tieto nopeammin. Aina ei luokassa ole laitteita koulun puolesta tarjolla.

        Pienimuotoisten ja pidempienkin viestien laatiminen on kielenopetuksen tavoitteena aina alkeista ylioppilaskirjoituksiin. Niitä ei voi siis liikaa harjoitella ja jokainen etenee yksilöllisesti sen sijaan, että ryhtyisi häiriköimään.

        Lopuksi vielä esimerkki, kuinka englannin osalta löytyivätkin surunvalittelut otsikon "onnentoivotukset" alta. Kannattaa siis opetella etsimään. (Joku tosin olisi kaivannutkin Congratulations -ilmaisun kanssa käytettävää prepositiota ja jumittunut siihen 45 minuutiksi saamatta vastausta ... )

        http://fi.bab.la/sanontoja/henkilökohtainen/onnentoivotukset/suomi-englanti/


      • HappyHolidays

        "Onko tässäKIN menty antautumisen, nössöperiaatteen mukaan? Kun lapset haluavat jotain, niin pitäähän heidän saada."

        Kysymyksesi liittyi siis omien laitteiden käyttöön.

        Huomasin syysloman alla, että ekaluokkalaisella lapsenlapsellani oli oma tablettitietokone mukanaan koulussa. Siellä oli pidetty pelipäivä tai pelitunti. Ilmeisesti siitä huolimatta, että osalla oppilaista oli oma väline mukanaan, ei niitä ollut riittänyt kaikille, koska pojan mukaan jotkut pelasivat "samaa peliä".

        Aina ennenkin, kun on järjestetty pelipäiviä, on ollut lupa ja suositus tuoda myös kotoa mukanaan lautapelejä ynnä muita. Nyt oli ehkäpä aika kartoittaa näiden ekaluokkalaisten osalta, että mitkä ovat laitteistoon liittyvät mahdollisuudet ryhtyä opetussuunnitelmien mukaiseen toimintaan tältä osin.


      • korppis11
        HappyHolidays kirjoitti:

        Odota nyt, kunhan kerkeen kirjoittamaan YHDEN esimerkin ...

        Tässäkin ketjussa kysellään, kuinka imaistaan surunvalittelut ruotsiksi. Jos oppilas osaisi itse hakea, löytyisi tieto nopeammin. Aina ei luokassa ole laitteita koulun puolesta tarjolla.

        Pienimuotoisten ja pidempienkin viestien laatiminen on kielenopetuksen tavoitteena aina alkeista ylioppilaskirjoituksiin. Niitä ei voi siis liikaa harjoitella ja jokainen etenee yksilöllisesti sen sijaan, että ryhtyisi häiriköimään.

        Lopuksi vielä esimerkki, kuinka englannin osalta löytyivätkin surunvalittelut otsikon "onnentoivotukset" alta. Kannattaa siis opetella etsimään. (Joku tosin olisi kaivannutkin Congratulations -ilmaisun kanssa käytettävää prepositiota ja jumittunut siihen 45 minuutiksi saamatta vastausta ... )

        http://fi.bab.la/sanontoja/henkilökohtainen/onnentoivotukset/suomi-englanti/

        Osaan toki hakea tietoa internetistä. Tarvitaanko kouluissa enää opettajaa muuhun kuin tietokoneenkäytön opetukseen? Kun opetin aikuisia työnhakuun tietokonetta käyttäen. Yksi oppijoista pelasi pasianssia koneellaan. Annoin pelata.


      • HappyHolidays
        korppis11 kirjoitti:

        Osaan toki hakea tietoa internetistä. Tarvitaanko kouluissa enää opettajaa muuhun kuin tietokoneenkäytön opetukseen? Kun opetin aikuisia työnhakuun tietokonetta käyttäen. Yksi oppijoista pelasi pasianssia koneellaan. Annoin pelata.

        Jaa-a ... enpä tiedä esimerkiksi viimeisimmästä kieliteknologisesta kehityksestä, mutta sellainen hytinä minulla on, ettei ehkä ITSENI enää tarvitse kouluttautua uuteen ammattiin.


      • oyjfoujj
        HappyHolidays kirjoitti:

        "Onko tässäKIN menty antautumisen, nössöperiaatteen mukaan? Kun lapset haluavat jotain, niin pitäähän heidän saada."

        Kysymyksesi liittyi siis omien laitteiden käyttöön.

        Huomasin syysloman alla, että ekaluokkalaisella lapsenlapsellani oli oma tablettitietokone mukanaan koulussa. Siellä oli pidetty pelipäivä tai pelitunti. Ilmeisesti siitä huolimatta, että osalla oppilaista oli oma väline mukanaan, ei niitä ollut riittänyt kaikille, koska pojan mukaan jotkut pelasivat "samaa peliä".

        Aina ennenkin, kun on järjestetty pelipäiviä, on ollut lupa ja suositus tuoda myös kotoa mukanaan lautapelejä ynnä muita. Nyt oli ehkäpä aika kartoittaa näiden ekaluokkalaisten osalta, että mitkä ovat laitteistoon liittyvät mahdollisuudet ryhtyä opetussuunnitelmien mukaiseen toimintaan tältä osin.

        En tietenkään puhunut siitä miten oppilaat käyttävät omia laitteitaan ohjatun opetuksen osana vaan kuvaamiseen tai omien asioidensa hoitamiseen toisille luokan oppilaille tai ulospäin tekstarein, WhatsAppissa, Facessa, Twitterissä blaa blaa...


      • HappyHolidays
        oyjfoujj kirjoitti:

        En tietenkään puhunut siitä miten oppilaat käyttävät omia laitteitaan ohjatun opetuksen osana vaan kuvaamiseen tai omien asioidensa hoitamiseen toisille luokan oppilaille tai ulospäin tekstarein, WhatsAppissa, Facessa, Twitterissä blaa blaa...

        Hyvä on, että SINÄ et tietenkään tarkoittanut olla kehityksen jarruna. Olen joskus törmännyt yksittäisen henkilön tai pienen ryhmän yritykseen saada koko kouluun totaalinen kännykkä- / laitekielto a) huomioimatta muiden opettajien pedagogista vapautta ja b) aikomatta alun perinkään itse noudattaa tätä hankalasti valvottavaa asiaa.

        Ajattelin aivan aluksi, että tästä olisi ollut kysymys Kärpäsen koulussakin, mutta asia on kuitenkin osoittautunut kimurantimmaksi.


    • Pinna.katkesi

      Onko oikein julkaista video lupaa kysymättä? Näkeättä videota en voi siitä sanoa tuon taivaallista, mutta olen ymmärtänyt, että ilman lupaa ei kenestäkään saa julkaista tietoja. Televisionkin tosielämää kuvaavissa ohjelmissa monien kasvot on häivytetty.

      Sukututkijoilla on ongelmana uusi asetus, joka estää tietojen keräämisen alle 100 v. ikäisistä ihmisistä. Se on koettu suoranaisena kiusaamisena. Ei edes nimeä saa ilman ko. henkilön lupaa mainita sukutauluissa.

      Kun isona asiana nykyisin on kiusaaminen, niin eikö luvatta julkaistu video ole kiusaamista, jos video käsittelee malttinsa menettänyttä opettajaa? Jos kyseessä olisi oppilaan kuvaama tilannekatsaus toisesta oppilaasta, olisi sen tuomittavaa ja raakaa kiusaamista.
      Lapsen kohdistaessa kiusaamisensa aikuiseen pitää vain hymyiilä ja sanoa, että oikein on, että ilkeistä opettajistakin puhutaan.

      Opettajat ovat tämän päivän lainsuojattomia. Miksi koululaitoksen sallitaan muuttua paikaksi, jonne ei kukaan enää mene mielellään? Meillä on oppivelvollisuus, mutta ei opettamisvelvollisuutta. Varmasti hyvin moni opettaja etsii itselleen toista leipäpuuta.

      • oyjfoujj

        """"Julkisrauha on voimassa virastoissa, liikehuoneistoissa,
        toimistoissa, tuotantolaitoksissa,
        kouluissa ja esimerkiksi museoissa
        sekä näiden aidatuilla piha-alueilla.
        Kuvaaminen julkisrauhan piirissä on rikos,
        jos kuvauspaikka on yleisöltä suljettu ja
        kuvaaminen loukkaa kuvattavan yksityisyyttä.
        Itse asiassa jo alueelle meneminen ilman
        lupaa voi olla rangaistavaa.
        Mikäli yleisöllä on tiloihin vapaa pääsy,
        kuvaaminen on sallittua. Tavarataloissa,
        yleisissä kokouksissa, urheiluhalleissa ja
        yleisölle avoimissa ravintoloissa ihmisiä saa
        siis kuvata, kunhan heidän yksityisyyttään ei
        loukata.""""
        http://www.laki24.fi/aihe/1607/

        Aika yksiselitteisesti tuossa oppilas on tehnyt rikoksen. Tosin tänäpäivänä tuosta selvinnee parinkympin sakolla. So what.
        Kuvaaminen sinällään jo väärin. Sen lisäksi sen julkaiseminen on toinen rikos.

        <<<< Opettajat ovat tämän päivän lainsuojattomia. >>>>
        Tuosta olen täsmälleen samaa mieltä. Karmea paikka, kun auktoriteetti viety ja ovat lisäksi oppilaiden, vanhempien ja koululaitoksen kiusattavina ja nöyryytettävinä.

        En puolusta sitä vanhan ajan pelolla opettamista. Olen minäkin joutunut sadistisen uskonnonopettapapin rajusti tukistamisen ja karttakepilla sormille lyönnin kohteeksi niinkuin monet muutkin silloin luokassa.


    • Pirrepä

      Ymmärrän kyllä opettajaakin mutta ehkä opetettavien pitäisi olla hänellä, joko alakoululaisia tai lukiolaisia, siis motivoituneita opiskelemaan, nämä murkkuikäiset ovat varmaan melkoisia opetettavia..hermojaan ei noin pitäisi koskaan menettää, se ei ainakaan auta asiaa..

      • Murrosikäisissä

        on kyllä ihan ihmisiäkin, mukavia tyyppejä, ala-asteen 6-luokkalaiset ovat 12- 13- vuotiaita ja heidän kanssaan olen tullut erittäin hyvin toimeen.

        Mutta IKINÄ en käyttäytynyt TUOLLA tavalla!


    • Tyttärenpojan (10v) koulussa laitetaan kännykät tunnin alkaessa laatikkoon open pöydälle ja siitä ne sitten haetaan välitunnille lähtiessä.
      Vanhemmat lapset eivät yhtä hevin suostu jättämään kännyköitään pois, mutta joissakin kiuluissa sitä on kokeiltu hyvällä menestyksellä. Pojan opiskeluun kuului haastatella opettajia juuri tästä kännykkäasiasta ja ainakin juuri tämän koulun pääopettajista puolsi innokkaasti kännykän sallimista tunneilla koska oppilaat voivat käyttää siitä tehokkaasti tiedon etsimiseen. (kun ne vain etsisisvät tietoa!) Toiset vastustavat ehdottomasto (minä kuulun niihin jotka vastustavat, varsinkin kun jokaisella oppilaalla on henkilökohtainen läppäri luokassa, joilla he voivat hakea tietoa).

      Mielestäni olemme vasta jonkinlaisessa siirtymävaiheessa tietotekniikan käytössä kouluissa ja opiskelussa ja ollaan vasta kokeilemassa rajoja miten paljon ja missä tilanteissa. Yksi vaihtoehto mielestäni voisi olla henkilökohtainen läppäri joka on kytketty koulunsisäiseen verkostoon ja josta on blokeerattu some pois. Kännykät säilöön tunnin alkaessa ettei tule kiusausta ja työrauha sekä opettajille että oppilaille.

      • "kiuluissa" lue kouluissa :)


      • Vielä se että kerron ainoastaan ruotsalaisesta koulusta. Suomen kouluista en tiedä yhtikäs mitään.


    • kesi.vä

      Katsoin tuon videon, josta oli linkki ylempänä. Paitsi että opettaja romahti oli hänellä motivaation puute. Jos kuulin oikein hän sanoi ettei ollut tiennyt minkälaisesta luokasta/oppilaista oli kyse. Eli kyllä hän oli jo aiemmin huomannut ettei pysty hallitsemaan opetustilannetta. Olisi pitänyt heti sen ymmärtäessään mennä puhumaan rehtorin kanssa. Ei minkäänlaista auktoriteettiä, hän meni selväti oppilaiden tasolle ellei alemmaksikin. Tässä kohtaa oli hyvä, että videoitiin ja saatiin tilanne tämän opettajan kohdalta poikki ennen kuin jotain vakavampaa pääsi tapahtumaan.

    • KuvanUlkopuolelta

      Jossain lehdessä rexi vihjasi, että ennen tätä videoklippiä oli jokin provokaatio oppilaiden taholta, mutta ei kertonut tarkemmin.
      Voi olla ettei tuo provokaatio tule julkisuuteen koskaan.

      • kesi.vä

        Jos rehtori tiesi jo aiemmin jostain tapauksesta, niin ei kyllä ollut puuttunut tilanteeseen sen vaatimalla tasolla. Tarkastelun paikka siis laajemmaltikin.
        Voipi tietysti olla, että rehtori sai tietää tilanteesta vasta nyt tämän tultua ilmi.


      • KuvanUlkopuolelta
        kesi.vä kirjoitti:

        Jos rehtori tiesi jo aiemmin jostain tapauksesta, niin ei kyllä ollut puuttunut tilanteeseen sen vaatimalla tasolla. Tarkastelun paikka siis laajemmaltikin.
        Voipi tietysti olla, että rehtori sai tietää tilanteesta vasta nyt tämän tultua ilmi.

        Taisi olla just edeltävänä.

        ""Hän kertoo nähneensä videot ja kuulleensa myös opettajan näkemyksen tapahtumien kulusta. Pippuri on sitä mieltä, ettei opettaja reagoinut sillä tavalla tyhjästä, vaan hänen huutamistaan edelsi sarja sanailua, provosointia ja tottelemattomuutta oppilaiden osalta.

        - Minä ymmärrän tilanteen, mutta en tietenkään koulun rehtorina voi hyväksyä sitä, että lasten edessä näin käyttäydytään. Opettajalta paloi pinna, koska hän ei varmaan kestänyt enää sitä tilannetta, joka luokassa syntyi, kun kehotettiin laittamaan puhelimet pois, Pippuri pohtii.

        Rehtori kertoo, että koulussa on selkeä ohjeistus kännyköiden ja muiden laitteiden pitämisestä piilossa oppituntien aikana, etteivät ne häiritse opetusta.

        - Opettajahan ei ollut ohjeistanut ottamaan kännyköitä tai tabletteja esille. Kukaan ei tietenkään kysynyt opettajalta, saako kuvata ja saako videot laittaa levitykseen.""
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016101222453083_uu.shtml

        ""Korhosen mukaan oppilaista on viime vuosina tullut provosoivampia kuin ennen.""
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016101422460495_uu.shtml

        Tällä hetkellä ajattelen mahdollisuutena jopa oppilaiden _tahallaan_ provosoineen tilanteen saadakseen harmia opettajalle. On ne lapset vaan niin ihania...


      • kesi.vä kirjoitti:

        Jos rehtori tiesi jo aiemmin jostain tapauksesta, niin ei kyllä ollut puuttunut tilanteeseen sen vaatimalla tasolla. Tarkastelun paikka siis laajemmaltikin.
        Voipi tietysti olla, että rehtori sai tietää tilanteesta vasta nyt tämän tultua ilmi.

        Käväisi mieli että jos kysymys olikin sijaisopettajasta. Heitähän ja heidän sietokykynsä rajoja oppilaat testaavat säälimättömästi. Luokanopettajalla on yleensä parempi ote oppilaisiinsa; oppilaiden ja opettajan välille on viikkojen ja kuukausien, vuosienkin ainana rakentunut keskinäinen luottamuus, koheesiokin, joka helpottaa suuresti kriisitilanteissa. Minusta tuntui myös siltä että opettaja ei tuntenut oppilaitaan, eivätkä he opettajaansa. Dynamiikka luokassa viittasi siihen ja esim. se että kukaan ei hakenut rehtoria tai mennyt rauhoittamaan opettajaa viittaa siihen. Opettajan olis ilman muuta pitänyt päästä pois tuosta tilanteesta nopeasti: joko itse kävellä ulos tai hakea toinen aikuinen apuun, jos ei pystynyt saamaan hermojaan kuriin.
        Uskon myös että ennen kuvausta oli tapahtunut jotain joka laukaisi tilanteen, mutta ei ole mukana itse klipissä.
        ***


      • kesi.vä
        KuvanUlkopuolelta kirjoitti:

        Taisi olla just edeltävänä.

        ""Hän kertoo nähneensä videot ja kuulleensa myös opettajan näkemyksen tapahtumien kulusta. Pippuri on sitä mieltä, ettei opettaja reagoinut sillä tavalla tyhjästä, vaan hänen huutamistaan edelsi sarja sanailua, provosointia ja tottelemattomuutta oppilaiden osalta.

        - Minä ymmärrän tilanteen, mutta en tietenkään koulun rehtorina voi hyväksyä sitä, että lasten edessä näin käyttäydytään. Opettajalta paloi pinna, koska hän ei varmaan kestänyt enää sitä tilannetta, joka luokassa syntyi, kun kehotettiin laittamaan puhelimet pois, Pippuri pohtii.

        Rehtori kertoo, että koulussa on selkeä ohjeistus kännyköiden ja muiden laitteiden pitämisestä piilossa oppituntien aikana, etteivät ne häiritse opetusta.

        - Opettajahan ei ollut ohjeistanut ottamaan kännyköitä tai tabletteja esille. Kukaan ei tietenkään kysynyt opettajalta, saako kuvata ja saako videot laittaa levitykseen.""
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016101222453083_uu.shtml

        ""Korhosen mukaan oppilaista on viime vuosina tullut provosoivampia kuin ennen.""
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016101422460495_uu.shtml

        Tällä hetkellä ajattelen mahdollisuutena jopa oppilaiden _tahallaan_ provosoineen tilanteen saadakseen harmia opettajalle. On ne lapset vaan niin ihania...

        Kiitos linkeistä, selvittivät pljon tilannetta.


      • kesi.vä
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Käväisi mieli että jos kysymys olikin sijaisopettajasta. Heitähän ja heidän sietokykynsä rajoja oppilaat testaavat säälimättömästi. Luokanopettajalla on yleensä parempi ote oppilaisiinsa; oppilaiden ja opettajan välille on viikkojen ja kuukausien, vuosienkin ainana rakentunut keskinäinen luottamuus, koheesiokin, joka helpottaa suuresti kriisitilanteissa. Minusta tuntui myös siltä että opettaja ei tuntenut oppilaitaan, eivätkä he opettajaansa. Dynamiikka luokassa viittasi siihen ja esim. se että kukaan ei hakenut rehtoria tai mennyt rauhoittamaan opettajaa viittaa siihen. Opettajan olis ilman muuta pitänyt päästä pois tuosta tilanteesta nopeasti: joko itse kävellä ulos tai hakea toinen aikuinen apuun, jos ei pystynyt saamaan hermojaan kuriin.
        Uskon myös että ennen kuvausta oli tapahtunut jotain joka laukaisi tilanteen, mutta ei ole mukana itse klipissä.
        ***

        Kyllä noista iltapäivälehtien linkeistä selvisi, että opettaja oli määräaikainen. On hyvä, että tilanne tuli esiin. Varmasti aiheuttaa muissakin kouluissa tarkempaa tarkastelua niin oppilaiden käyttäytymiseen kuin opettajien motivaatioon ja auktoriteettiin. Tämän päivän yhteiskunta on niin kaoottisessa tilassa, kun lapset eivät saa olla lapsia vaan omaksuvat aikuisten rooleja ja niistä ne kärkkäimmät käytöstavat. Ei tieteenkään pitäisi yleistää, mutta kun näyttää siltä, että nuo päättäjätkin haahuilevat päätöstensä kanssa vetelässä suosassa eivätkä saa otetta eikä ole mitään selvää päämäärää, kuten nyt tuo koulu-uudistuskin.


    • eijäädäyksin

      Sehän on selvä et olis pitäny mennä opettajan heti hakemaan neuvoja muilta, eikä jäädä oppilaiden kanssa selvittämään,sillä oppilaat on lapsia ja opettaja on aikuinen.

      • ent.siivoojaparka

        Opettaja vaikutti olevan varma siitä, että hän on koulun korkeimmin oppinut opettaja, siis paras. Miksi hän olisi alentunut pyytämään apua omasta mielestään itseään alempiarvoisilta opettajilta.
        Näyttää olevan sitä tyyliä opettaja, joka lähtee siitä, että noilta nuorilta pirulaisilta on otettava luulot pois heti kättelyssä.

        Ettei nyt ihan paskaa kuviteltaisi kaikista nykyaja nuorista, niin laitan teille iloisemman videon. Lukion ekaluokkalaisten yhteinen ulkoilmapäivä, missä eri luokat tutustuvat toisiinsa kilpailujen merkeissä.

        https://www.youtube.com/watch?v=P0qUkO-S5w8

        Ehkä maailma ei ole kokonaan menetetty kuitenkaan.


      • HappyHolidays
        ent.siivoojaparka kirjoitti:

        Opettaja vaikutti olevan varma siitä, että hän on koulun korkeimmin oppinut opettaja, siis paras. Miksi hän olisi alentunut pyytämään apua omasta mielestään itseään alempiarvoisilta opettajilta.
        Näyttää olevan sitä tyyliä opettaja, joka lähtee siitä, että noilta nuorilta pirulaisilta on otettava luulot pois heti kättelyssä.

        Ettei nyt ihan paskaa kuviteltaisi kaikista nykyaja nuorista, niin laitan teille iloisemman videon. Lukion ekaluokkalaisten yhteinen ulkoilmapäivä, missä eri luokat tutustuvat toisiinsa kilpailujen merkeissä.

        https://www.youtube.com/watch?v=P0qUkO-S5w8

        Ehkä maailma ei ole kokonaan menetetty kuitenkaan.

        Nämä erilaiset koulupäivät olisivat tervetulleita varmasti myös uuden opettajan kannalta. Kuten kävi ilmi, niin oppitunneilla lähinnä plugataan, mutta rennommissa tunnelmissa saa olla paremmin oma itsensä ja näyttää uusia puolia itsestänsä. Näitä päiviä vain saisi olla moninkertainen määrä, jotta pääsisi lähellekään samaa viivaa konkareiden kanssa.

        Kuten Palomakin totesi ...

        "Käväisi mieli että jos kysymys olikin sijaisopettajasta. Heitähän ja heidän sietokykynsä rajoja oppilaat testaavat säälimättömästi. Luokanopettajalla on yleensä parempi ote oppilaisiinsa; oppilaiden ja opettajan välille on viikkojen ja kuukausien, vuosienkin ainana rakentunut keskinäinen luottamuus, koheesiokin, joka helpottaa suuresti kriisitilanteissa. Minusta tuntui myös siltä että opettaja ei tuntenut oppilaitaan, eivätkä he opettajaansa. Dynamiikka luokassa viittasi siihen ..."


      • KatsoinGooglesta
        HappyHolidays kirjoitti:

        Nämä erilaiset koulupäivät olisivat tervetulleita varmasti myös uuden opettajan kannalta. Kuten kävi ilmi, niin oppitunneilla lähinnä plugataan, mutta rennommissa tunnelmissa saa olla paremmin oma itsensä ja näyttää uusia puolia itsestänsä. Näitä päiviä vain saisi olla moninkertainen määrä, jotta pääsisi lähellekään samaa viivaa konkareiden kanssa.

        Kuten Palomakin totesi ...

        "Käväisi mieli että jos kysymys olikin sijaisopettajasta. Heitähän ja heidän sietokykynsä rajoja oppilaat testaavat säälimättömästi. Luokanopettajalla on yleensä parempi ote oppilaisiinsa; oppilaiden ja opettajan välille on viikkojen ja kuukausien, vuosienkin ainana rakentunut keskinäinen luottamuus, koheesiokin, joka helpottaa suuresti kriisitilanteissa. Minusta tuntui myös siltä että opettaja ei tuntenut oppilaitaan, eivätkä he opettajaansa. Dynamiikka luokassa viittasi siihen ..."

        """oppitunneilla lähinnä plugataan"""
        Jestas, teillähän on jännät oppitunnit...
        https://www.urbaanisanakirja.com/word/plugaaminen/


      • HappyHolidays

      • eituleonnistumaan_
        ent.siivoojaparka kirjoitti:

        Opettaja vaikutti olevan varma siitä, että hän on koulun korkeimmin oppinut opettaja, siis paras. Miksi hän olisi alentunut pyytämään apua omasta mielestään itseään alempiarvoisilta opettajilta.
        Näyttää olevan sitä tyyliä opettaja, joka lähtee siitä, että noilta nuorilta pirulaisilta on otettava luulot pois heti kättelyssä.

        Ettei nyt ihan paskaa kuviteltaisi kaikista nykyaja nuorista, niin laitan teille iloisemman videon. Lukion ekaluokkalaisten yhteinen ulkoilmapäivä, missä eri luokat tutustuvat toisiinsa kilpailujen merkeissä.

        https://www.youtube.com/watch?v=P0qUkO-S5w8

        Ehkä maailma ei ole kokonaan menetetty kuitenkaan.

        Näin rehellisesti sanottuna käytös kyllä näytti täysin feikiltä, jopa tilatulta, maksetulta ja lahjotulta. Jos käytös oli siitä huolimatta aitoa, ei voi muuta kuin sanoa, voi voi.

        Sinänsä pelkkä kehottaminen jättämään kännykät oppituntien ajaksi laatikkoon tms. ei tule toimimaan. Kiltit, tunnolliset oppilaat antavat varmasti kännyt opettajalle opetuksen ajaksi, mutta ne loput eivät. Opettaja ei voi niitä käydä ottamassa ja jos olisikin siihen linjattu oikeus ottaa ne kännyt haltuun, ei tule silti onnistumaan sillä ne oppilaat eivät anna niitä vapaaehtoisesti ja ope ei voi fyysisesti käydä käsiksikään.

        Kännyt, häiritseminen, kiusaaminen, salakuvaaminen on tullut jäädäkseen. Nykyään niin kamalasti arvostetaan julkkiksen ammattia, oppilaiden nro yksi lempiammatti on olla julkkis siinä missä ennen oli opettaja, pappi ja lääkäri. Sitä se teettää se viihteellistyminen. Jos ei halua olla julkisuuden henkilö, ei kannata kouluttautua opettajaksi tai edes haaveilla pelkästä opettamisesta vain aikuisille. Sekään ei tule onnistumaan. Nimittäin te-toimistosta sitten lähtee niitä työtarjouksia peruskouluihin ja karenssi paukkuu jos ei ota vastaan työtä. Kaikille kun ei riitä töitä mielekkäimmissä, omissa lempparikohteissa.


    • En lukenut aloituksen numeroituja kohtia, en katsonut videota lainkaan.

      Syy... en halua osallistua keskusteluun tunnepohjaisesti vaan tarkastelen asiaa yleisellä tasolla kuten kävi ilmi ensimmäisestä kommentistani.

      Ollessani Hollannissa mieheni lapsenlapsenlapsi suloinen 2-vuotias tyttö leikki äitinsä kännykällä. Katsellessani nuorta paria mietin olemme siirtyneet aikaan, jossa vanhemmat ovat lapsilleen esimerkeinä kuinka vietetään kännykkävapaa-aikaa, joten ei jälkikasvusta voi odottaa muuta kuin mitä he kotona näkevät ja oppivat. Hihaan vetäjiä, kuten eräs Kajaanilainen yrittäjähaastattelussaan kuvasi nykynuoria.

      Kasvatin lapseni tietokoneiden yleistymisen alkuaikoina kahdeksankyt/yhdeksänkymmenluvulla. Opettelimme yhdessä.

      Vanhempi pojistani oppi nopeasti ja opetti äitiään. Ostin 1995 ison tietokone/printterikokonaisuuden yritykseni tarpeita silmällä pitäen, jolloin tuolloin 12-vuotias poikani alkoi hoitamaan yritykseni juoksevia paperiasioita. Se oli hyvä pohjakoulu hänen nykyiseen ammattiinsa, median kehittäjänä.

      Siis haluan sanoa, että tietokoneet ja muut härpäkkeet ovat hyviä apulaisia kun niitä hyötykäytetään.

    • kesi.vä

      Opettajaan on näemmä kohdistunut provoamista koko syksyn. Ymmärsin ettei hän ole saanut luokkaa hallintaansa alusta alkaen ja siksipä ihmettelenkin ettei hakenut apua järjestyksen saamiseksi vaan antoi mennä tähän pisteeseen.

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001930940.html

      • HappyHolidays

        Akateeminen työttömyys on sitä luokkaa, että varmaankin täytyy tähän tehtävään ylikoulutetun lisensiaatinkin kuitenkin yrittää suoriutua jotenkin koeajastaan, jos mielii pitää edes vuoden määräaikaisen pestinsä. Monet kerrat olen itsekin joutunut miettimään, että kukakohan tähän hommaan olisi noiden oppilaiden tai heidän huoltajiensa tai sitten rakkaiden kollegoiden mielestä pitänyt valita.


      • Olen katsellut videot molempien lapsieni kanssa ja he ovat kanssani samaa mieltä, että opettajan olisi pitänyt poistua luokasta ja hakea apua. Poikani sanoo itse kerran kävelleensä ulos meluavasta luokasta joka ei suostunut hiljentymään kehoituksesta. Hän sanoo että kun oppilaat alkavat keskustella toistensa kanssa hän kehoittaa heitä keskustelemaan...mutta englanniksi. Heidän ei tarvitse istua tuppisuina luokassa, mutta kun opettaja puhuu niin silloin on puheensorinan hiljennyttävä.
        Puhuimme juuri opettajakolulutuksesta ja mitä häneltä siis gradun lisäksi ja (yhden harjoitteluperiodin) puuttuu ja kriisinkäsittelyä, luokkahuonedynamiikkaa ja luottamusta ja kommunikaatiota ja arvosanojen asettamista opiskellaan vielä vuoden ajan.
        Ei täällä Ruotsissa ainakaan ole akateemista työttömyyttä opettajan ammatissa. Helppoa ei heillä ole ja nostan hattuani kaikille niille fantastisille opettajille jotka jaksavat tehdä työtään lasten ja nuorten parissa kaikesta huolimatta ja vielä huonolla palkalla.


      • kesi.vä
        HappyHolidays kirjoitti:

        Akateeminen työttömyys on sitä luokkaa, että varmaankin täytyy tähän tehtävään ylikoulutetun lisensiaatinkin kuitenkin yrittää suoriutua jotenkin koeajastaan, jos mielii pitää edes vuoden määräaikaisen pestinsä. Monet kerrat olen itsekin joutunut miettimään, että kukakohan tähän hommaan olisi noiden oppilaiden tai heidän huoltajiensa tai sitten rakkaiden kollegoiden mielestä pitänyt valita.

        Katsoin vielä kertaalleen tuon oppilaan kuvaaman videon. Jos oikein kuulin, niin aika alussa opettaja mainitsee olleensa kampaamossa (töissä)? Kuitenkin hän on korkeasti koulutettu, mutta herranen aika sentään, kun hän alkaa ivallisesti selittelemään meriittejään.

        Jos ei tietäisi tuota videota tositilanteessa kuvatuksi, niin olettaisin, että on parodiaa jossa opettajaa esittää Leena Uotila.


      • HappyHolidays
        kesi.vä kirjoitti:

        Katsoin vielä kertaalleen tuon oppilaan kuvaaman videon. Jos oikein kuulin, niin aika alussa opettaja mainitsee olleensa kampaamossa (töissä)? Kuitenkin hän on korkeasti koulutettu, mutta herranen aika sentään, kun hän alkaa ivallisesti selittelemään meriittejään.

        Jos ei tietäisi tuota videota tositilanteessa kuvatuksi, niin olettaisin, että on parodiaa jossa opettajaa esittää Leena Uotila.

        Kankaanpäässä ... ei kampaamossa ... sanoi olleensa töissä, kun oppilaat kysyivät, että miksi tulit tänne. (Olisiko siellä esimerkiksi armeijan ansiosta ikään kuin helpompaa kurinpidollisesti?)

        Minustakin on käsittämätöntä, että opettaja ajautuu murkkujen työpaikkahaastatteluun tässä vaiheessa, kun koeaika on ilmeisesti lähes lopuillaan. Jos se hänen osaltaan menee ivalliseksi, niin voi vain kuvitella, että mitä kaikkea hän itse on saanut siihen mennessä kuulla. Kuten OAJ:n puheenjohtaja totesi, niin hänet oli ajettu ns. nurkkaan.

        Onhan näitä täydellisiä romahduksia tapahtunut kautta aikojen. Mm. joku oli jo kymmeniä vuosia sitten eräänä aamuna mennyt tissit paljaana luokkaan, kun oli aikansa saanut kuulla, että juuri hän on ainoa opettaja, jonka tunneilla ei ole koskaan mitään hauskaa. Ja sitten olikin tullut pii-paa -auto paikalle.

        Hattua nostan tälle lahtelaisopettajalle, että oli kuulemma kyseisenä päivänä hoitanut kaikki tuntinsa loppuun.


      • kesi.vä
        HappyHolidays kirjoitti:

        Kankaanpäässä ... ei kampaamossa ... sanoi olleensa töissä, kun oppilaat kysyivät, että miksi tulit tänne. (Olisiko siellä esimerkiksi armeijan ansiosta ikään kuin helpompaa kurinpidollisesti?)

        Minustakin on käsittämätöntä, että opettaja ajautuu murkkujen työpaikkahaastatteluun tässä vaiheessa, kun koeaika on ilmeisesti lähes lopuillaan. Jos se hänen osaltaan menee ivalliseksi, niin voi vain kuvitella, että mitä kaikkea hän itse on saanut siihen mennessä kuulla. Kuten OAJ:n puheenjohtaja totesi, niin hänet oli ajettu ns. nurkkaan.

        Onhan näitä täydellisiä romahduksia tapahtunut kautta aikojen. Mm. joku oli jo kymmeniä vuosia sitten eräänä aamuna mennyt tissit paljaana luokkaan, kun oli aikansa saanut kuulla, että juuri hän on ainoa opettaja, jonka tunneilla ei ole koskaan mitään hauskaa. Ja sitten olikin tullut pii-paa -auto paikalle.

        Hattua nostan tälle lahtelaisopettajalle, että oli kuulemma kyseisenä päivänä hoitanut kaikki tuntinsa loppuun.

        Ahaa, no sitten jos hän Kankaanpäässä oli. Ajattelin jo, että hän oli hakeutunut välillä vähän kevyempiin töihin.
        Olikohan tuo romahdus sitten ensimmäinen hänen kohdallaan, mutta joka tapauksessa hienoa, että jaksoi vetää päivän loppuun. Toivon mukaan hän ehti kertoa asiasta rehtorille ennen kuin video vuosi youtubeen. (En jaksanut enää kaivaa linkkiä esiin.)

        Oli ehken naisope, joka tissit paljaana luokkaan tuli. Miesopelle tuskin olisi piipaata tilattu. Ehkä vähän kehuttu hauiksia tai vinoiltu niistä.


      • bessie-
        kesi.vä kirjoitti:

        Katsoin vielä kertaalleen tuon oppilaan kuvaaman videon. Jos oikein kuulin, niin aika alussa opettaja mainitsee olleensa kampaamossa (töissä)? Kuitenkin hän on korkeasti koulutettu, mutta herranen aika sentään, kun hän alkaa ivallisesti selittelemään meriittejään.

        Jos ei tietäisi tuota videota tositilanteessa kuvatuksi, niin olettaisin, että on parodiaa jossa opettajaa esittää Leena Uotila.

        Ehkäpä osa oppilaista on perusteetta ja alusta alkaen systemaattisesti kyseenalaistanut opettajan ammatillisen pätevyyden ja osaamisen aineopettajana, vaikka pohjimmiltaan lienee ollut kysymys siitä, että opettajan selvästi 'erilainen' persoonallisuus on syynä raukkamaiseksi kiusaamiseksi asti yltyneeseen vähättelyyn. Mielestäni hän ei ivallisesti selitellyt meriittejään, vaan äärettömän turhautuneen, kiusatun (ja ilkeästi provosoidun), voimattoman ja keinottoman ihmisen mitta siinä täyttyi.

        Kahdeksannella luokalla olevilta käsittämättömän huonoa ja ymmärtämätöntä käytöstä. Ei välitetä edes toisista oppilaista, niistä jotka tosissaan haluaisivat oppia.


      • ent.siivoojaparka
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Olen katsellut videot molempien lapsieni kanssa ja he ovat kanssani samaa mieltä, että opettajan olisi pitänyt poistua luokasta ja hakea apua. Poikani sanoo itse kerran kävelleensä ulos meluavasta luokasta joka ei suostunut hiljentymään kehoituksesta. Hän sanoo että kun oppilaat alkavat keskustella toistensa kanssa hän kehoittaa heitä keskustelemaan...mutta englanniksi. Heidän ei tarvitse istua tuppisuina luokassa, mutta kun opettaja puhuu niin silloin on puheensorinan hiljennyttävä.
        Puhuimme juuri opettajakolulutuksesta ja mitä häneltä siis gradun lisäksi ja (yhden harjoitteluperiodin) puuttuu ja kriisinkäsittelyä, luokkahuonedynamiikkaa ja luottamusta ja kommunikaatiota ja arvosanojen asettamista opiskellaan vielä vuoden ajan.
        Ei täällä Ruotsissa ainakaan ole akateemista työttömyyttä opettajan ammatissa. Helppoa ei heillä ole ja nostan hattuani kaikille niille fantastisille opettajille jotka jaksavat tehdä työtään lasten ja nuorten parissa kaikesta huolimatta ja vielä huonolla palkalla.

        Englannin tunnilla puhutaan vain englantia, on likkanikin takonut oppilaittensa päähän.
        Kerran hän oli kysynyt, puuttuuko luokasta joku vain onko kaikki paikalla. Käskyä nöyrästi kunnioittaen joku oli sanonut "peacerich". Mitä sinä sillä tarkoitat, hämmästeli likkani. "Peacerich is not here". Sitten hän tajusi, että Fredrik ei ollut paikalla.


      • kesi.vä
        bessie- kirjoitti:

        Ehkäpä osa oppilaista on perusteetta ja alusta alkaen systemaattisesti kyseenalaistanut opettajan ammatillisen pätevyyden ja osaamisen aineopettajana, vaikka pohjimmiltaan lienee ollut kysymys siitä, että opettajan selvästi 'erilainen' persoonallisuus on syynä raukkamaiseksi kiusaamiseksi asti yltyneeseen vähättelyyn. Mielestäni hän ei ivallisesti selitellyt meriittejään, vaan äärettömän turhautuneen, kiusatun (ja ilkeästi provosoidun), voimattoman ja keinottoman ihmisen mitta siinä täyttyi.

        Kahdeksannella luokalla olevilta käsittämättömän huonoa ja ymmärtämätöntä käytöstä. Ei välitetä edes toisista oppilaista, niistä jotka tosissaan haluaisivat oppia.

        Täytynee kuunnella huomenna vielä uudelleen, ääni on aika puuroista ja olin kuulevinani, että opettaja madaltaa ääntään ja melkein lässyttää kuin tarhaikäisille. Noh, molemmissa osapuolissa on vikansa, lapset kurittomia ja epäkunnioittavia ja opettaja ei hallinnut tilannetta.


      • Potkuraivari

        ---"lässyttää kuin tarhaikäisille". No käytös on kaikilla kuin tarhaikäisillä. Ei ikä tuo viisautta sellaiselle, joka on tuollaisen kasvatuksen saanut itsekin kuin nuo teini-ikäiset. Ovat lähes samaa ikäluokkaa.


      • näintäällä
        HappyHolidays kirjoitti:

        Akateeminen työttömyys on sitä luokkaa, että varmaankin täytyy tähän tehtävään ylikoulutetun lisensiaatinkin kuitenkin yrittää suoriutua jotenkin koeajastaan, jos mielii pitää edes vuoden määräaikaisen pestinsä. Monet kerrat olen itsekin joutunut miettimään, että kukakohan tähän hommaan olisi noiden oppilaiden tai heidän huoltajiensa tai sitten rakkaiden kollegoiden mielestä pitänyt valita.

        Näin juuri. Yliopistoista on heitetty hirveästi porukkaa pellolle joten kaikille työhalukkaille ei vaan löydy sitä mielekästä työtä, vaikka haluaisikin. Loput sitten jäävät kortistoon. Ilmeisesti miettivät kuitenkin lisärahoitusta yliopistolle siellä ministeritasolla...


      • HappyHolidays
        näintäällä kirjoitti:

        Näin juuri. Yliopistoista on heitetty hirveästi porukkaa pellolle joten kaikille työhalukkaille ei vaan löydy sitä mielekästä työtä, vaikka haluaisikin. Loput sitten jäävät kortistoon. Ilmeisesti miettivät kuitenkin lisärahoitusta yliopistolle siellä ministeritasolla...

        OAJ on lisäksi väläytellyt tarvetta vähentää aineenopettajien koulutusmääriä erityisesti humanistisilla aloilla, joilla työttömyys on suurin.

        Niin ymmärsin, että tämäkin ope oli ollut useammassakin työpaikassa mutta vain määräaikaisissa pätkissä. Siitäkin yhteiskunnallisesta ongelmasta joutui sitten tekemään henkilökohtaista tiliä murkuille ...

        Onneksi sain itse tehdä viimeiset pätkäni Lapissa (jonne ei ole aivan hirveästi tunkua) ja pariin otteeseen jopa kaksikin vuotta samassa koulussa.


    • Jälkeläisemme ovat vuorostaan ottaneet tehtävät yhteis-kunnassamme.
      Joten pulinat pois.
      -
      On nuorten vuoro julkaista mitä ja miten haluavat.
      Katselin tuossa dokumentin Kekkosen wannabeestä
      Tyrköstä.
      Samalla lukaisin uutisen "kieli-nerosta"
      Oli päättänyt lopettaa vegaanina elämisen.
      Sanoo syyksi terveyden, tosi-syy on luultavasti tyhjenevä pankki-tili.
      Ja hypen haipuminen.
      Pelkona tavikseksi vajoaminen.
      Teko-tissi-tytöksi muitten joukossa.

      H.

      • mimmimum-..mi

        Minä luin toisesta" kielinerosta"....Roviosta lähteneestä Vesterbackasta...on sillä miehellä tosi suureellisia haaveita....tunneli nyt ensin Tallinnaan....uusi silkkitie....kiinankieli meidän kouluihin....itse oppinut juuri kiinankielen....ohoh


      • kesi.vä
        mimmimum-..mi kirjoitti:

        Minä luin toisesta" kielinerosta"....Roviosta lähteneestä Vesterbackasta...on sillä miehellä tosi suureellisia haaveita....tunneli nyt ensin Tallinnaan....uusi silkkitie....kiinankieli meidän kouluihin....itse oppinut juuri kiinankielen....ohoh

        Eiks´ olekin hienoo, että on noita joiden "päätä ei palele". Eipä aikaakaan, kun huristamme luotijunalla Wieniin päiväkahville ja sacherleivoksille. Nyhtökauraa viedään Kiinaan niin että on kiire repiä pellot paketeista :)


      • Ruma-ruotsi-pois-

        Totta tuo, ja kiinan kieli pitäisi ottaa kouluihin turhan ja ruman ruotsin kielen tilalle!


      • mimmimum-..mi
        kesi.vä kirjoitti:

        Eiks´ olekin hienoo, että on noita joiden "päätä ei palele". Eipä aikaakaan, kun huristamme luotijunalla Wieniin päiväkahville ja sacherleivoksille. Nyhtökauraa viedään Kiinaan niin että on kiire repiä pellot paketeista :)

        Onhan se hyvä että jotkut ajattelevat isosti ja innostavasti.....Kahdessakymmenessä minuutissa Tallinnaan...Sitä kuitenkin alkaa ajattelemaan tunnelin maahantulo riskejä....kun sieltäkinpäin tultaisiin tänne....
        no ....tuskinpa se edes meidän aikanamme tulisi...


      • kesi.vä
        mimmimum-..mi kirjoitti:

        Onhan se hyvä että jotkut ajattelevat isosti ja innostavasti.....Kahdessakymmenessä minuutissa Tallinnaan...Sitä kuitenkin alkaa ajattelemaan tunnelin maahantulo riskejä....kun sieltäkinpäin tultaisiin tänne....
        no ....tuskinpa se edes meidän aikanamme tulisi...

        Ei sitä tiedä miten nopeasti hanke etenee. Onhan siitä puhuttu jo vuosia. Helsinkiin valmistuu uusia pilvenpiirtäjähotelleja kymmenittäin, että turisteja odotellaan. Brexitin myötä Viroon hakeutuvia brittihankkeita hmm... kaikenlaista.
        Juuri luin Reiman Kiinahankkeista ja suomalaisen porsaanlihan viennistä Kiinaan. Toivotaan, että Suomi elpyy.


    • MussuttakaaVaanVastaan

      Lapsitehtaiden tuotanto on ollut lähes pelkkää pashaa uuden lastensuojelulain aikana since -85. Siitä nyt mm. koulut kärsii.

      Vanhemmista tuli vain elättäjiä, kavereita ja palvelijoita.

      Vieläkin pahemmaksi menee, kun nämä ovat sankoin joukoin vanhempina.

    • Opettaja.on.AIKUINEN

      Opettaja alentui samalle tasolle kuin elukkamaisesti käyttäytyvät oppilaansa.

      • Eijumalainesta

        Ihminenhän aikuinenkin vain on.


    • ent.siivoojaparka

      On se niinkin, että siinä opettaja lensi hänelle viritettyyn ansaan oikein yliammutun perusteellisesti. Olisi silti pitänyt muistaa mikä hänen työnsä on.
      Niitä opettajien suuttumisvideoita näkyy paljon juutuupilla.

      Asioista perillä olevalta taholta sain tämän viestin:

      """Tuosta tunnilla filmaamisesta on ollut täälläkin aika paljon puhetta. Ootko kuullu semmosesta kuin "periscope"? Sillä voi filmata niinkuin livenä ja vaikka kirjoittaa seuraajilleen, että jos saan 50 "like", niin lupaan sotkea matikantunnin. Sitten se sama oppilas filmaa, kun sotkee matikantunnin ja lähettää livenä sadoille tai tuhansille seuraajille ... Mä yritän aina ajatella, että jos suutunkin, niin käyttäydyn sillä tavalla, ettei haittaa jos joku opilas laittaakin You Tubelle. Vaikka on se ihan hirvee tunne, että ihan millon vaan voi joku oppilas provosoida ihan sen takia, että saisi jotain "kiinnostavaa" filmattua ... """

      Kun muistelee omia kouluaikojaan, niin vahinko, ettei päässyt silloin filmaamaan eikä äänittämään opettajien riehumisia. Olen lueskellut yhden meidän entisen koulun facesivua, missä muistellaan kouluaikoja. On siellä muisteloita joittenkin opettajien äkkipikaisuuspuuskista ja karttakepin katkeilemisista, kun niitä on hakattu pöytään.

      Ei me mitään täysin enkeleitä oltu murrosikäisinä itsekään kouluaikoina vaikka niin helposti arvostellaan nykyajan huonosti kasvatettuja nuoria. Kokeiltiin me itsekin opettajien hermoja. Joillakin kesti, toisilla ei.
      Ihan meistä kilttejä aikuisia silti tuli, eikö vaan?

      • onneksiei...__

        Täytyy kuitenkin erottaa suuttuminen ja "suuttuminen". Ammatilinen työsuuttuminen on yksi opetuskeino (kurinpidollinen) eli vaikkapa opettajan karttakepin hakkaaminen, kirjan viskominen tms. kunhan ei käy käsiksi kehenkään oppilaaseen tai kolleegaan.

        Se toinen suuttuminen edustaa sitten taas epäammattimaista suuttumista, mutta se on inhimillistä ja kenelle tahansa voi niin käydä missä tahansa ammatissa, vaikka periaatteessa ei saisi koskaan hermostua. Taustalla voi olla työpaikkakiusaamista, syrjintää, kateutta, rakkausongelmia, tragedioita, väärä ammatti, huono työyhteisö, stressi tms. ihan mitä vaan tai vaikkapa yksinkertaisesti fyysinen ja psyykkinen burn out.

        Itse olen kyllä sitä mieltä, että onneksi "ennen vanhaan" ei ollut kännykameroita tms. Sen verran kuitenkin sympatiat opettajien puolella. Toki joukkoon aina mahtuu epäammattimaisesti käyttäytyviä kuten ihan missä tahansa ammatissa. Kyllä sitä ennenkin osattiin riehua, ammattimaisesti ja epäammattimaisesti. Ne asiat kuitenkin selvitettiin ennemmin tai myöhemmin työyhteisössä ja rehtorin kesken. Pahinta on jos rehtori itse on epäammattimainen eikä seiso opettajan tukena tai ei edes välitä tippaakaan mitä kentällä tapahtuu (ns. laissez faire-johtaminen) ja antaa vaan kaiken valua sormien läpi. Huono juttu myös jos niitä asioita ei selvitä laisinkaan vaan lakaistaan maton alle.

        Ammattimainen opettaja ei myöskään pyri miellyttämään liikaa oppilaitaan ja olemaan pelkästään hauska, kiva, pidetty, koulun suosituin opettaja. Se ei ole sen ammatin tarkoitus. Opettajakin on tekemässä töitä ja tuolla tavalla hän tekisi tosi suurin karhunpalveluksen oppilaille.


      • ent.siivoojaparka
        onneksiei...__ kirjoitti:

        Täytyy kuitenkin erottaa suuttuminen ja "suuttuminen". Ammatilinen työsuuttuminen on yksi opetuskeino (kurinpidollinen) eli vaikkapa opettajan karttakepin hakkaaminen, kirjan viskominen tms. kunhan ei käy käsiksi kehenkään oppilaaseen tai kolleegaan.

        Se toinen suuttuminen edustaa sitten taas epäammattimaista suuttumista, mutta se on inhimillistä ja kenelle tahansa voi niin käydä missä tahansa ammatissa, vaikka periaatteessa ei saisi koskaan hermostua. Taustalla voi olla työpaikkakiusaamista, syrjintää, kateutta, rakkausongelmia, tragedioita, väärä ammatti, huono työyhteisö, stressi tms. ihan mitä vaan tai vaikkapa yksinkertaisesti fyysinen ja psyykkinen burn out.

        Itse olen kyllä sitä mieltä, että onneksi "ennen vanhaan" ei ollut kännykameroita tms. Sen verran kuitenkin sympatiat opettajien puolella. Toki joukkoon aina mahtuu epäammattimaisesti käyttäytyviä kuten ihan missä tahansa ammatissa. Kyllä sitä ennenkin osattiin riehua, ammattimaisesti ja epäammattimaisesti. Ne asiat kuitenkin selvitettiin ennemmin tai myöhemmin työyhteisössä ja rehtorin kesken. Pahinta on jos rehtori itse on epäammattimainen eikä seiso opettajan tukena tai ei edes välitä tippaakaan mitä kentällä tapahtuu (ns. laissez faire-johtaminen) ja antaa vaan kaiken valua sormien läpi. Huono juttu myös jos niitä asioita ei selvitä laisinkaan vaan lakaistaan maton alle.

        Ammattimainen opettaja ei myöskään pyri miellyttämään liikaa oppilaitaan ja olemaan pelkästään hauska, kiva, pidetty, koulun suosituin opettaja. Se ei ole sen ammatin tarkoitus. Opettajakin on tekemässä töitä ja tuolla tavalla hän tekisi tosi suurin karhunpalveluksen oppilaille.

        Joo, kyllä opettajan pitääkin olla suoraviivaisen päättäväinen ja vaativa (pääpiirteittäin) vaikka samalla onkin "hauska, kiva ja pidetty..." . Kyllä sellainen onnistuu hyvältä opettajalta ja sellainen luo turvallisuutta lapsiinkin. Sellaisia muistan monta omaltakin kouluajaltani. Eivät he olleet mitenkään lepsuja vaikka mukavia olivatkin.

        Sellaisista oppilaatkin tykkäävät paremmin (kunnioittavat ja tottelevatkin enemmän) kuin turhan pedanteista meuhkaajista ja huutavista despooteista, joille on noussut kusi päähän siitä että ovat jotain niin tärkeää ja oppinutta kuin opettajia.


      • Koettu-asia

        Otti silmiin pahasti tuo, ettei pidä pyrkiä miellyttämään.
        Väittävät että jompaakumpaa ihmiset tekevät, joko haukkuvat ja hokevat rumia pilkkasanoja toisistaan , - tai pyrkivät miellyttämään käyttäytymällä hyvin.
        Sillä välillä ei ole mitään.
        Minä valitsisin lapselleni opettajan, joka on miellyttävä. Silloin lapsi oppii, kun mikään ei lyö vastaan!


      • Koettu-on-myöskin

        miellyttävien opettajien hyvyys sai lasteni koulutuksen onnistumaan hyvin.


      • bessie-
        Koettu-asia kirjoitti:

        Otti silmiin pahasti tuo, ettei pidä pyrkiä miellyttämään.
        Väittävät että jompaakumpaa ihmiset tekevät, joko haukkuvat ja hokevat rumia pilkkasanoja toisistaan , - tai pyrkivät miellyttämään käyttäytymällä hyvin.
        Sillä välillä ei ole mitään.
        Minä valitsisin lapselleni opettajan, joka on miellyttävä. Silloin lapsi oppii, kun mikään ei lyö vastaan!

        "Minä valitsisin lapselleni opettajan, joka on miellyttävä. Silloin lapsi oppii, kun mikään ei lyö vastaan!"

        Eiköhän tässäkin surullisessa tapauksessa ole jossain määrin kysymys juuri siitä, että oppilaat yrittivät "valita" opettajan. Vanhemmat tai oppilaat eivät todellakaan valitse opettajia. Valitettavan monilla heistä tuntuu olevan tämän asian suhteen suuria luuloja vallastaan. Jos ja kun samoilla ihmisillä ei ole juurikaan ole käsitystä hyvistä tavoista ja normeista, saati että pohtisivat asioiden moraalista puolta tai edes ymmärtäisivät 'vaatia' opettajalta sellaisia asioita joilla oikeasti on merkitystä, niin tällaista tapahtuu.

        Opettajan tulee kohdella kaikkia oppilaitaan samalla tavalla, oikeudenmukaisesti, ystävällisesti ja kunnioittavasti. Myös hieman juro ja särmikäs opettaja voi olla miellyttävä ja hyvä ihminen ja pätevä opettaja.


    • ettäsillai

      Joku kirjoitti että tälläinen OPETTAJA tekee luokasta epävarman???
      Että MItä???
      Ennen opettajilla oli valta laittaa oppilas kiertämään koulua, jos ei miellyttänyt olla IHMISIKSI.
      Sitä vuosisataa ennemmin opettajilla oli valta käskeä/huutaa oppilas pihalle ja antaa karttakeppiäkin sormille.

      Eikä kyseisistä mukuloista ole tullut sen hullumpia tai muutenkaan surkeita yksilöitä.

      Nyt vain EI vanhemmat HALUA kasvattaa kekaroitaan, pitää päästä vähällä työnsä tuloksien kasvattamisessa ja siksi toiseksi Sossuntantat tekevätkin sen helpoksi, kun vastuuta siirretään ihan muille kuin vanhemmille.
      ONGELMIA pitää olla tai niitä hakemalla haetaan, jotta niitä voidaan sitten TUUTINTÄYDELTÄ toitottaa TV:ssä ja näyttää paperilla tms...

      • ent.siivoojaparka

        Tuota virttähän sitä on veisattu "nykyajan nuorista" niin kauan kuin muistan (meidänkin ikäluokasta).

        Muistan yhden vanhempainkokouksen, missä opettaja haukkui suu ihan kirjaimellisesti vaahdossa kuinka pahoja, ilkeitä, laiskoja, tyhmiä, kelpaamattomia ja mitättömiä sen luokan oppilaat olivat. Haukkui lisäksi kimpassa meidät vanhemmat kasvattajina.
        Yksi vanhemmista sai sen verran suunvuoroa, että sai varovasti kysyttyä, että onko meidän lapsissa yhtään mitään hyvää. Ei se opettaja ainakaan sellaista löytänyt kuin kahdesta hiljaisesta ja kiltistä oppilaasta (toinen niistä teki itsarin aikuisuuden kynnyksellä, toisesta tuli narkomaani).

        Nyt, kun on seurannut sen luokan oppilaitten menestymistä maailmalla aikuisina, niin ihan "tolkun ihmisiä" he ovat enimmäkseen kaikki ja hyvissä ammateissa suurin osa.

        Nuoruus on nuoruutta, oman identiteettinsä etsimistä, protestoimista, ehdollistamista ...


      • mimmimum-..mi

        Varhaisteinit ovat aika hankalasti opetettava ryhmä nykyaikana....luulisin niin...se on juuri sitä ehdollistamista...itsensä etsimistä...vaikeita taustoja...kuohuntavaihe menee ohitse aikanaan...hormonit jyllää ja aikuisuus "pelottaakin".....
        En kyllä yhtään kadehdi opettajaa joka kokee teiniluokan paineet...ja selviää niistä.


    • Avasin vihdoin linkin ja katsoin noin minuutin, enempää ei tarvinnut. Video ei ole aito vaan lavastettu.

      • Ei minun mielestäni ollut lavastettu, vaan kooste useammasta filmatusta klipistä.


      • Tekemällätehtyä

        No eikö se juuri ole "lavastamista" ?


    • Kotoasetulee

      Arvellen aloittajan tarkoitusperiä tekee mieli sanoa että vielä nykypäivänäkin koululuokissa on lapsia ja teinejä, jotka ovat imeneet lapsuuskodistaan vanhempiensa antipatiat koulua kohtaan.

      Ns. aikuinen vanhempi on pannut oman jälkeläisensä koulutielle maksamaan omia kalavelkojaan epäonnistuneesta koulutiestään eli tekemään lapsensa opettajan elämästä täyttä helwettiä siksi, että on kokenut aikanaan opettajan tehneen hänen elämästään sietämätöntä.

      Tavalliset, normaalit, edes välttävän kotikasvatuksen eli -ohjauksen saaneet lapset ja nuoret eivät käyttäydy ja toimi niin kuin edesvastuuttomat idiootit, joitten kotona asenne koulua ja opettajia kohtaan on ala-arvoista ja tympeää.

    • merkkiitt

      Vähän lukenut monia siivoojalla hyviä kirjoituksia, tuskin hän on siivooja.

      • "merkkiitt"

        Jep!

        Mietihän mitä siivooja saattaisi tarkoittaa palstalla? :)
        -
        Ei se niin kaksinen kirjoittaja ole :)
        Minäkin olen parenpi.

        H.


    • PakkoruitsiPois

      Oliko raivoava opettaja sattumoisin pakkoruotsin väkisinopettaja? Jos oli, on oppilaiden käytös täysin ymmärrettävää ja jopa kannatettavaa. Pakkorutsin väkisinopettajat pitää häätää Suomen kouluista pois, jotta oppilaat vapautuvat opettelemaan tarpeellisia oppiaineita. Se voisi jopa parantaa Suomen kilpailukykyä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1785
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1382
    3. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      72
      1382
    4. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      295
      1290
    5. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      25
      1150
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      115
      1122
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      1039
    8. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      967
    9. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      889
    10. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      232
      848
    Aihe