Onko pystyssä vielä

sukuunkuuluva

Antti Moilasen asustama vanha talo? Talo on ollut nimeltään Puolankatalo ja se on sijainnut nykyistä Puolangan keskustaa vastapäätä Puolankajärven rannalla.
Tuo talo olisi todella vanha, postitalonakin toiminut. Näin kuvan Vastavalo valokuvaliikkeen nettisivuilla jostakin suuresta talosta jonka esittelyyn oli kirjoitettu Puolankatalo "reissu-Antti", mutta sitä ei löydy enää.

Tietääkö kukaan tuosta vanhasta talosta? Onko se vielä olemassa ja jos on, niin mistä saisi siitä kuvan?

12

1583

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiedustelekirjastosta

      Puolangan talo on kyllä en tiiä nykysen päärakennuksen ikää,joku tietävä voipi vastata,on meillä tämä historiikki mies tämä Mikko joka kirjottelloo kirjoja vanhoista asioista.

      • sukuunkuuluva

        Kiitos vastauksesta. Kirjoitteleeko Mikko täällä, tai mistä hänet mahdollisesti voisi tavoittaa? Osaatko kertoa Puolankatalon osoitetta? Voikohan sitä paikkaa katsoa googlekartan kautta.


    • tuttupaikka

      Puolangan talon pihapiirissä oleva vanha päärakennus on vuodelta 1846. Eli rakennettu parisataa vuotta Antin jälkeen. Muutama vanha aitta on, mutta niissä ei ole vuosilukuja. Hirsiladon päädyssä on vuosiluku 1816.

      • sukuunkuuluva

        Eli tarkoitat, että tuolla Puolangan talolla ei ole mitään tekemistä Antin kanssa? Sukuselvityksessä kerrotaan Antti Moilasen omistaneen kylän suurimman talon nykyistä Puolangan keskustaa vastapäätä. Itse en tunne laisinkaan Puolankaa ja siksi kyselen asiasta Teiltä, jotka tunnette Puolangan historiaa ja kylän.
        Näin jonkin aikaa sitten kuvan, jossa oli tosi suuri talo ja sen päälle oli kirjoitettu Puolankatalo "Reissu-Antti." Se tuli eteen täällä netissä tutkiessani Antista, eli Andreas Moilasesta kirjoitettuja kirjoituksia, mutta enää se ei tule näkyville, vaikka miten sitä netistä etsisi. Kumma juttu.
        Vieläköhän siellä Puolangalla elelee Antin jälkeläisiä?
        Tätini, jo täältä ajasta poistunut, muisti sukutarinoita ja varsinkin sen, että Moilasen poikia oli istunut lautamiehinä Kuhmon käräjillä. Ehkä suvuissa liikkuu satoja vuosia vanhoja sukupolvelta toiselle siirtyneitä muistoja. Harmittaa, kun ei aikanaan tullut keskityttyä enempää edellisen sukupolven kertomuksiin.


      • sukuunkuuluva

        Näin täällä netissä kirjoitellaan tuosta Moilasen Antista, eli reissu-Antista ja hänen talostaan:
        "1599 Puolanka,Puolankajärven ranta,vastapäätä nykyistä Puolangan keskustaa,Puolanka talo,talonisäntä,talollinen,Kainuun varhaisin tunnettu Moilanen,suvun kanta-isä, isäntä,myöhemmin Moilala-ja Puolanka-nimillä tunnettu tila,v.1595 maakirjassa:reissu Antin talo Moilala nro 1,Puolango by,Puolangan talo=Puolangan kylän vanhin talo=aikoinaan Puolangan pitäjän suurin talo=Kainuun Moilasten ensimmäinen talo."


      • tuttupaikka

        Tarkoitin, että nykyisin pihapiirissä oleva vanha päärakennus on rakennettu parisataa vuotta Antin jälkeen. Paikka on sama ja sen omistaa nykyisinkin Antin sukuun kuuluva. Tosin talon omistajien sukunimi on vävyjen myötä vuosisatojen aikana vaihtunut Moilasten jälkeen kolme kertaa. Moilasten jälkeen Väyryset (1770 -luvulta alkaen) sitten Torviset (1840- luvulta alkaen) ja Heikkiset 1900 - luvun alusta alkaen.


      • sukuunkuuluva

        Luinkin Moilasen suvun historian yhteydessä tuosta Väyryselle muuttuneesta omistuksesta.
        Millainenhan se Anders Moilasen talo lie ollut silloin aikanaan. Sukuhistoriassa kerrotaan lisäksi sellaista, että joku Moilasen poika on ostanut Affieckilta tilan, eli Simo Hurtalta, pahaksi sanotulta verojenkerääjältä. Sitä en ainakaan vielä saanut selville missä se tila on sijainnut. Noita valtion veronkerääjien tiloja on aikanaan kutsuttu Hoveiksi. Olisikohan sen tilan vanha talo vielä pystyssä ja olisiko se ollut siinä kadonneessa kuvassa. Tosin tuntuu aika mahdottomalta, että 1600-1700 luvun puutaloja olisi vielä pystyssä.
        Mukava tietää, että Moilaset ovat ostaneet takaisin esi-isänsä paikan. Vieläkö tilalla asutaan, vai onko se esim. kesäkäytössä?


      • tuttupaikka

        Ei Moilaset ole ostaneet, vaan talo on kulkenut suvussa koko ajan. Kuten mainitsin, välillä on vävystä tullut isäntä ja omistaja. Sukunimi on vaihtunut, mutta sukulaisuus entisiin omistajiin on näissä vaihdoissa jatkunut emännän kautta. Ensimmäisen talon omistajaksi tulleen Väyrysen vaimo tuli emännäksi äitinsä (Moilanen) syntymäkotiin, Torvisen vaimo oli Puolangan talon tytär Väyrynen jne. Viimeiset kolme sukupolvea taloa on asuttaneet Heikkiset. Vainolaiset ja muut tulipalot ovat aikojen saatossa tuhonneet vanhinta rakennuskantaa. Tilalla asutaan.


      • sukuunkuuluva
        tuttupaikka kirjoitti:

        Ei Moilaset ole ostaneet, vaan talo on kulkenut suvussa koko ajan. Kuten mainitsin, välillä on vävystä tullut isäntä ja omistaja. Sukunimi on vaihtunut, mutta sukulaisuus entisiin omistajiin on näissä vaihdoissa jatkunut emännän kautta. Ensimmäisen talon omistajaksi tulleen Väyrysen vaimo tuli emännäksi äitinsä (Moilanen) syntymäkotiin, Torvisen vaimo oli Puolangan talon tytär Väyrynen jne. Viimeiset kolme sukupolvea taloa on asuttaneet Heikkiset. Vainolaiset ja muut tulipalot ovat aikojen saatossa tuhonneet vanhinta rakennuskantaa. Tilalla asutaan.

        Eli tuolla paikalla on ensimmäinen Moilanen ollut "reissu-Antti" jonka aikainen talo on palanut, tai muuten tuhoutunut? Reissu-Antilla oli kolme poikaa ja olisikin mielenkiintoista tietää kuka pojista jäi Puolankatalon isännäksi ja onko asukkaat jatkuneet suoraan siitä pojasta.
        Uskoisin talossa olevan mukava asua. Arvioin toisessa päässä olevan suuren pirtin ja toisessa päässä ns. köökin ja muutaman kamarin. Nimittäin pappani talo oli samankaltainen, mutta hiukan pidempi. Surullista se, että pappani talo purettiin joskus 1980-1990 luvulla ja paikalle rakennettiin uusi. Talo oli vanha ja paikalla nyt asuvat suvun jäsenet eivät katsoneet sen olevan riittävän hyvässä kunnossa, jotta olisi kannattanut alkaa sitä remontoimaan. Reissu-Antin jälkeläiset näyttävät luoneen itselleen tiloja tässä maassa. Tilat näyttäisivät olleen suuria, tai ainakin suurehkoja, jos oikein olen käsittänyt.


    • Anonyymi

      Itse ihan samaa sukua! Isän puolelta suku Puolangalta ja sieltä päin ylipäätään, en osaa itse kamalasti sanoa, kun en itsekkään asu Puolangalla, käynyt vaan pari kertaa, kun kesämökki lähistöllä Oulunjärvellä. Muistelen kumminkin että tällaisista asioista on joskus puhuttu. Harmi etten osaa niinkään auttaa.

    • Anonyymi

      Saharannassa on moelasten muistomerkki missä kerrotaan että tällä paikalla nousi ensimmäinen moelanen vedestä kuivalle maalle historian alkuhämärissä

      • Anonyymi

        Etelästä tullessa on Puolanka järven rannassa Heikkisten ja keskustapuolueen monumentti muistuttamassa keskustalaisten Heikkisten saapumisesta Moelasten jälkeen tuhoamaan Puolankaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe