Kunnan rakennustarkastajan vastuu?

MarjukkaVi

Ystäväni osti asunnon. Asunto oli muutettu aiemmin taloyhtön omistaneen firman toimesta varastotilasta asunnoksi ja myyty siis asuntona eteenpäin. Kunnan rakennustarkastaja oli tehnyt lopputarkastuksen ja hyväksynyt asunnon. Nyt kämpässä on ollut kosteusongelmaa yms. ja on selvinnyt, että rempassa on tehty monia merkittäviä rakennusvirheitä ja kämppä ei itseasiassa täytä asunnolle asetettuja vaatimuksia monellakaan tapaa. Kunnalta pyydettiin nähtävästi asunnosta olevat loppukatselmukseen liittyvät paperit, joista löytyy virheitä ja tyhjäksi jätettyjä kohtia.

Kunta kuitenkin väittää, että ei ole velvollinen korjaamaan mitään papereissaan ja lopputarkastusta ei tarvitse mitätöidä tai tehdä uudelleen. Kunta toteaa, että kun lopputarkastus on kerran tehty ja hyväksytty, ei asiaa tarvitse käsitellä enempää. Se ei kuulemma ole velvollinen käsittelemään asiaa uudelleen.

Kysymys siis kuuluu: Eikö kunta/rakennustarkastaja ole todella tällaisessa tapauksessa velvoitettu reagoimaan millään tavalla, jos asunto on virheellisesti lopputarkastettu?

14

1282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NickNailer

      Tuohon ei ole kyllä tai ei -vastausta.

      Perinteisesti rakennusvalvonnalle ei ole ollut muuta korvausvelvollisuutta kuin vahigonkorvausvastuuseen perustuva. Esimerkiksi rakennustrakastaja tarkastusta suorittaessaan ravistaa lasisen kaiteen rikki, niin hän on vahingonkorvausvastuussa.

      Muu vastuu on sitten korkeammassa kädessä. Korkein oikeus on tehnyt ennakkopäätöksen ( KKO 2008:62), jonka mukaan rakennusvanta siis kunta oli osittain korvausvelvollinen katon romahdettua. Tapaukseen liittyi se yksityiskohta, että rakennustarkastaja ei ottanut kuvia mukaan katselmukseen eikä huomannut katon nurjahdustukien puuttuvan.

      Jos voi osoittaa, että virkamies on tehnyt virheen, josta on seurannut vhinkoa, niin korvausta voi mahdollisesti saada.

      Se, että talo on homeessa, mutta virkamies ei ole tehnyt virhettä, ei johda korvauksiin.

    • alan.mies

      Aloittaja sekottaa taas kerran rakennusvalvonnan ja vastaavan mestarin toimet. Rakennusvalvonta huolehtii siitä että rakennus on tehty suunnitelmien mukaan. Vastaavan mestarin velvollisuus on (olisi) valvoa että rakennustyö tapahtuu hyvää rakennustapaa noudattaen.

      • pommiton

        Tässäpä taaskin loistava esimerkki miten ostajan tekemään tyhmyyttä koitetaan siirtää muiden niskaan!!
        Tietenkin näin jälkeenpäin on helppo sanoa että tuollaisessa muutoksessa on "pakosta" pommin ainekset !!


      • NickNailer

        Jaahas. "Vastaava mestari" on sikäli hauska, ettei niitä ole.

        On vastaava työnjohtaja.


    • MarjukkaVi

      Kiitos vastauksista.

      Ja tarkennuksena: ei siis ole tarkoitus yrittää saada kuntaa korvaamaan rahallisesti yhtään mitään tai väittää korvausvelvolliseksi.

      Ihmettelemme vain, eikö lopputarkastusta koskaan mitätöidä, jos sitä ei ole tehty kunnolla vaan jälkeenpäin paljastuu, että kämpässä ei ole lämmöneristyksiä, kunnon ilmastointia yms. Eikö rakennustarkastajalla ole velvollinen huomaamaan tällaisia asioita? Vai onko kyse pelkästään hyvästä rakennustavasta?

      Ja tosiaan, varmasti sekoitan asioita, koska itsellä ei ole mitään rakennusalan tuntemusta. Siksipä täällä kyselenkin, jos joku osaisi vääntää rautalangasta.

      Ystäväni palkkasi nyt ulkopuoliset asiantuntijat selvittämään kämpän kuntoa, ja remontti maksaa näillä näkymin n. 40 000. Hän on epäilemättä varmasti ollut tyhmä ja luottanut siihen, mitä papereissa on lukenut ja mitä hänelle on sanottu. Ei kai se nyt silti poista sitä, että urakoitsijalla on tästä vastuu? Itse kuvittelisin, että kauppa olisi helpompi riitauttaa/purkaa, jos tässä olisi ns. kunnan tuki.

      Mutta jos kunta väittää papereissaan, että kämppä on ok, vaikka näin ei ole, hankaloittaako se urakoitsijan vastuuttamista/korvauksen saamista/ostohinnan alentamista tms. merkittävästi? Vai eikö lopputarkastukseen liittyvillä kunnan papereilla ole rakennusvirheiden todistamisen kannalta mitään väliä, jos tässä mennään oikeuteen?

      Pommiton kommenttia en ymmärrä. Miten ihmeessä tässä nyt "vastuuta siirretään muiden niskaan", jos on selvää, että kämpässä ei ole sellasia asioita, mitä papereiden mukaan siellä pitäisi olla. Jos olet hyväuskoinen, niin ei ole enää jälkeenpäin oikeutta kysyä eikä vaatia mitään?

      • NickNailer

        Ei noin ylimalkaisiin kysymyskiin voi vastata. Mistä on kyse? Onko kyseessö kiiteistö, asunto-osakeyhtiö? Onko kyseessä uudiskohde? Milloin kauppa on tehty.

        On kokonaan eri asia, vaaditaanko uudisrakennusken rakennuttajalta korvauksia, verrattuna "virheeseen asuntokaupassa", jos kyse on käytetystä asunnosta.

        Rakennustarkastajan sotkemista asiaan en ymmärrä ollenkaan. Jos katto romahtaa ja rakennustarkastaja on tehnyt ilmiselvän virheen, voi korvausta YRITTÄÄ saada.

        40.000 on rakennusalalla pikkuraha. Sitä ei yleensä kannata oikeusteitse lähteä perimiään ellei asia ole selvä ja todisteet/todistajat vakuuttavia. Jos 40.000 jutun häviää pahasti (joutuu maksamaan vastapuolen oikeudenkäytnikulut), niin maksettavaksi tulee suuruusluokaltaan 100.000


    • oikeuden.päätös.ratk

      Rakentaja on vastuussa työstään. Vastaavalla mestarilla on vastuu valvonnasta. Näissä asioissa kunta ei väitä mitään. Rakennusvirheitä käsitellään oikeudessa asiantuntijoiden (esim. tavarantarkastaja) lausuntojen perusteella.

      • pommintekijät

        Ja aloittajalle ihan vaan tiedoksi että rakentajalla on vastuu tekemisistään useamman vuoden ajan!


    • NickNailer

      Mikä teitä vaivaa?

      Laki tuntee VASTAAVAN TYÖJOHTAJAN ei mestaria.

      Tuossa lainmukaiset velvollisuudet:

      "Vastaavan työnjohtajan on vastattava rakennustyön kokonaisuudesta ja laadusta sekä huolehdittava, että rakennustyö tehdään myönnetyn luvan, rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti."

      Tästä taas seuraa se, että talo voi olla umpihomeessa eikä vastaava työnjohtaja ole tehnyt virhettä. KOSKA rakentamista koskevat säännökset eivät takaa mitään, vaan usein jopa aiheuttavat ongelmia.

      Esimerkki_ Espoon rakennusvalvonnalla oli tapana vaatia 70 -luvulla TASAKATTOJA, vaikka jokainen asiaan perehtynyt tiesi jo silloin, ettei tasakatto pidä vettä pidemmän päälle. Tasakatto ei ollut rakennusvirhe, vaan viranomaisen vaatimus.


      Vastaavan työnjohtajan virheen pitää olla todella merkittävä, selvä ja todistettavissa, jos korvauksia aikoo saada. Alle 50.000 juttua ei kannata edes yrittää.

      • roof.maker

        Tasakatto on yhtä hyvä kuin mikä muu tahansa jos se tehdään kunnolla ja HUOLTO toimii.


      • harjakatollinen

        Mistä löytyy niin hyvin tehty 60- tai 70 - luvun tasakatto jota ei olisi uusittu ja olisi vielä vuotomaton ??
        Ja niitä tasakattoja oli pakko tehdä koko maahan jopa syrjäisemmille maaseuduille!


      • NickNailer
        roof.maker kirjoitti:

        Tasakatto on yhtä hyvä kuin mikä muu tahansa jos se tehdään kunnolla ja HUOLTO toimii.

        En muista montaa 1970-luvulla Espoossa rakennettua tasakattoa, joka ei jo olisi muutettu harjakatoksi, mikäli rakennus on edelleen pystyssä. Konversio on kallis, koska se edellyttää uusia kattoristikoita.

        Tuohokujalla taitaa vielä olla rivitalo tasakatolla. Sitäkin paikattiin koko kate uusimalla muistaakseni 80- luvulla. On se 10 vuotta minusta lyhyt elinikä kattomateriaalille, mutta sitä se rakennusvalvonnan tasakattovillitys asukkaille teetti ja teettää.

        Tasakatoissa on vuotojen lisäksi toinenkin ongelma: ne eivät suojaa seiniä.

        Faija kieltäytyi tasakattoja rakentamasta ja sai rakennukset puhumalla läpi rakennustarkastajien urputuksesta huolimatta. Siinä on säästynyt pitkä sentti, kun virkamiesten vinksahtaneita ajatuksia ei ole vaatimuksista huolimatta toteutettu.


    • roof.maker

      Tasakaton haittapuoli on todella se, että räystäitä ei ole. Huopakatto vaatii uusimista määrätyin välein niinkuin tiedetään. Muuten harjakatoksi muuttaminen on enemmänkin trendijuttu. Vähän niinkuin rättikaupassa 'aikaansa seuraava' kulkee sen hetkisen muodin mukaan. Keittiössä nykyään käytetään kolmea väriä: valkoinen. valkoinen ja valkoinen.

      • NickNailer

        Tasakatoissa on niin paljon ongelmia, ettei tasakaton välttäminen ole mikään trendijuttu.

        Tasakatto ei pidä pidemmän päälle vettä, ei suojaa seiniä, sen eristeet voivat painua joka kerta, kun katolla tehdään huoltotöitä, joten eritstyskyky heikkenee, jne.

        Kattomuoto ei ole tässä asian ydin, vaan se, ettei rakennusmääräyksiä seuraamalla välty ongelmilta.

        Jos ei tunnu uskottavalta, niin yksi sana riittänee: VALESOKKELI.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2632
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      341
      2480
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      95
      2150
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      62
      1835
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1743
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1724
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      64
      1503
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      120
      1487
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe