Vanhanaikainen sähkötön asuminen

Tällaisen videon näin: https://youtu.be/lDbrUk2xYBo

Kuka on tuo videossa mainittu Thoreau? https://fi.wikipedia.org/wiki/Henry_Thoreau

Tulin siinä jälkeenpäin pohtineeksi, että on tuollaistakin tavallaan tullut kokeiltua, ainakin melkein, vaikka olen 1983 syntynyt. Joskus lapsena kesämökillä 80-90-luvulla ei ollut vielä silloin sähköjä tai hanavettä ollenkaan, oltiin siis kaikki tulen, paristojen, kylmälaukkujen ja kellarin varassa.

Mutta mikään ei kuitenkaan korvaa niitä muistoja että sai olla luonnon helmassa, että saunottiin ihan kunnon puukiukaalla, uitiin meressä, kalastettiin haukia, ruokittiin sorsia, paistettiin takassa makkaraa ja paahdettiin leipää. Ja tietenkin katsottiin upeaa auringonlaskua. Silloin sitä ymmärsi, että ei onnellisena olemiseen paljon vaadita, vaikka elettiinkin ne viikot vähän vanhanaikaisesti.

Ja vaikka nykyään olen kiinni netissä lähes jatkuvasti, tiedän että varmaan selviäisin ilmankin, jos toimeentulo ei olisi netistä kiinni. Mutta kun on.

Mutta ehkä nostalgian vuoksi tuota voisi välillä kokeilla uudelleen, ikään kuin lomana.

3

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mökinomistaja

      Tuossa on vähän ns:romanttikkaa monille päälle päin.

      Vesi tuli hanasta jota hieman karsastin,luulisin paikalla olevan kantoveden ja ilman viemäriä.

      Sellaisessa minä ja vaimoni asuttiin 1990 vuosikymmenen lopulla,pattereita ei ollut päällä vain takka,tuo takka joka oli tuolla muorilla ei lämmitä talvella yhtään,niin ihmettelen miten hän voisi asua tuossa?Ei varmaan siis asu.

      2005 vuonna oli meillä rannalla melko korvessa noin 100 vuotias hirsitalo,vesi kantamalla sisään ja juosten ulos,sähköä ei ollut ja lämmitys tapahtui leivin uunilla ja hellalla.Saunominen savusaunassa joka oli ainoa peseytymispaikka.

      Nyt tilanne se,vanhempi rintamamiestalo korvessa ja sielä on sähkö,omaviemäri mutta kunnalinen vesi,kauppamatka noin 20 kn yhteen suuntaan.

      Peseytyminen tapahtuu ulkosaunassa jossa ei ole siis pattereita päällä (ei ole olemassakaan) vain puula lämmitetään raakasti 30 asteen pakkasellakin.

      Tuvassa jonka juuri lämmitin ei ole yhtään patteria kytketty päälle.Ulkona on sudet ja muut kaverit tervehtimässä pilkkopimeässä kun sinne astelee ihastelemaan hiljaisuutta,tähtitaivas näkyy moitteetta kun katuvalot on jossain 20km päässä.

      Onhan tämä elämää ei toki lomaa vaan oikeaa elämää.

      Muuttolinnut voi katsella terassilta ja sisältä suurista ikkunoista,niitä on aina syksyisin todella paljon tuhansia.

      Myöskin karhut on miltei ovilla,30metriä talosta on lähimmillään olleet,mutta mukava se on katsella ja miettiä kuka taputtaa olalle kun pihalle ilalla pimeydessä astelee.

    • mökinomistaja

      Haluaisitko tosiaan kokeilla ?ja olisi sinulla sähkökin ja erinomaisesti toimivat netti yhteydet ,tosin ei ole huimia tehoja,tv:kin näkyisi.

      Pitäskö sinun kokeilla kuitenkin tuota kesäaikaan?nimittäin voin sanoa, että vaikka nyt sähkö onkin niin voisi tulla ikävä takaisin helpommille alueille.

      Kun lunta sataa niin kaksituntia menee varmuudella joka päivä lumitöihin jopa siis enemmänkin ja lämmitys vie tunteja.Sitten sen päälle on siis lämmitettävä sauna koska pitää pestä hiet päivän hommista.

      Kesällä menee 8 tuntia nurmikon ajoon per viikko ja halonteko päälle.Muutama tunti menee jos haluaa käydä oikeissa kaupoissa ja matkaa kertyy 130km reisusta.

      Miltäs tuntuisi,koski ja joki on vierellä,jouluaattonakin on sula ja voi kalastella.

      No nyt pitää ruveta puuron syöntiin kun vaimo sen tuossa laittoi ,kerrohan tuntojasi miltä se tuntuisi.

      • Siinähän se kuntoilun motivaatio tulisi ainakin tulisi sivukauppana, ei tarvitsisi niin paljon miettiä mikä pitää kunnossa kun hyötypuuhailussa se tulee tapahtumaan kuitenkin. Voin kertoa myöhemmin muutakin, mutta laitetaan tuo nyt alkajaisiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4051
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1581
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1396
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1254
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1128
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1071
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1028
    Aihe