Hienoin HI-FI-sarja

vintagehifi

90-luvulla tekivät parhaat hifi-sarjat. Nykyään pelkkää digipaskaa, kaikki valikoissa ja äänikin huonompi, hinta silti moninkertainen.

Olisipa tullut ostettua tuollainen Sonyn sarja aikanaan, tuskin ollut myynnissäkään Suomessa.

Sony LBT-V925 Hifi System

https://www.youtube.com/watch?v=MDjq289Dr48

36

1468

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • totta_turiset--

      On komee peli

    • Soitto_on_säröstä_tehty

      Olen "putkikauden" kasvatti ja ensimmäiset radion kuuntelut on tullut tehtyä paristoilla ja akulla toimivalla putkiradiolla. Silloin transistoria ei vielä ollut edes kotikäytössä. Myöhemmin tuli putkilaite vastaan musiikin kuuntelussa, sillä kaverilla oli kunnon kaappimallinen itä-naapurista eli Rigonda Bolshoi. Sen kytkennät olivat kaukana nykyiseen komponenttien pakkaukseen verrattuna, mutta kyllä silläkin sai "luukutettua" tarvittaessa. Jossain vaiheessa putket väsähtivät ja laite meni roskikseen.

      Yleisradio aloitti aikanaan stereolähetykset ja stereofonia oli sen verran uutta, että Yle lähetti säännöllisesti radionkuuntelijoille stereotestiä vastaanottimen säätämiseksi
      http://yle.fi/progressive/mp3/elavaarkisto/ea/02615_1_radion_stereotesti.mp3

      Puolijohteet toi aikanaan mukaan omia ongelmia mm. vahvistimien takaisinkytkentöjen kautta ja Otala tutki mm. TIM-säröä, jonka olemassaolo jäi hiukan avoimeksi. Otalan tutkimus vaikutti laitetuotantoon sen verran, että laitevalmistajat ottivat särön syntymisen huomioon vahvistimia suunniteltaessa. Otala oli Harman Kardonilla töissä ja siellä hän paneutui vahvistintekniikkaan. Varmaan tällä perusteella tuli aikanaan hankittua analogisen aikakauden H&K:n kotiteatteri, joka meni kierrätykseen HDMI-liitäntöjen puutteen takia. Vaatimustaso muuttuu iän myötä ja nyt kelpaa jo tavallinen kotiteatterikin, kunhan se mahtuu hyvin hyllyyn ja siitä löytyy HDMI-liitäntöjä tarpeeksi;)

      • vintagehifi

        Minulle radio on radio, usb:tä voisi käyttää tai kännykän liittää langattomasti, mutta ei välttämätöntä. Nykyisestä sarjasta myin cd:n ja levysoittimen pois kun en viitsinyt ostaa musiikkia, kasettisoitin valitettavasti kiinteänä viritinvahvistimen ja taajuuskorjaimen kanssa, sekin mennyt jumiin käytön puutteessa. TV:lle on soundbar ja bassokaiutin, mutta dvd-soittimenkin annoin pois.

        Musiikkia ja videoita on nykyään niin helppo ladata netistä ettei viitsi edes kuunnella muuta kuin radiota, videot tulee katseltua koneella ja TV:ssä riittää ohjelmaa liikaakin. Radio ja TV aina auki yhtäaikaa niin ei voisi käyttää hifi-sarjaa TV:n äänentoistoon, mutta tuollaisen vanhanaikaisen hienon sarjan takia voisi ostaa käytettyjä levyjä, cd:itä ja jopa kasetteja, ihan huvin vuoksi. Musiikkiin kyllästyy yleensä nopeasti, siksi parempi kuunnella vain radiota ja satunnaisesti katsella/kuunnella youtubesta, käytettynä saisi kuitenkin älyttömän halvalla niin voisi ostaa isommankin kokoelman.

        Kieltämättä kotiteatteri kuulostaa hyvälle 5-7 kaiuttimesta, mutta kerrostalossa ei voisi pitää kovalla ja kaiuttimet hankala sijoittaa. Radiossa tavalliset ja surround-kaiuttimet, saa riittää. Jos voittaisi lotossa niin voisi rakentaa kunnon studion, silti ostaisin myös vanhan hifi-sarjan. CD kuulostaa minusta liian "puhtaalta" levyihin verrattuna, mutta kyllähän niitäkin kuuntelisi, en tiedä erottaisiko edes enää kun levyistä niin pitkä aika.

        Putkiradiota ei ollut enää lapsuudessa, jotkut väittää senkin äänen olevan jotenkin parempi, tiedä sitten. Taitaa olla samaa luokkaa kuin kultaliittimet. Putki-TV:stä luovuin vasta muutama vuosi sitten kun tuli tapeeksi hyvä ja edullinen litteä-TV, ääni oli parempi vanhassa, mutta kuva voittaa jo tässä, pitkään litteät oli huonoja. Analogisissa laitteissa oma tunnelmansa ja mukava käyttää suoraan, digitaalisissa sitten omat hyvät puolensa. Vanhoissa VHS-nauhureissa oli enemmän toimintojakin kuin digibokseissa ja TV:n tallenusten toistossa.


      • putkiradio---

        Putkiradiosta ei ole muuta muistikuvaa kuin kauheat prätinät ja hurinat
        Diskanttiääntä ei kuulunut lainkaan vain basson eri sävyjä


    • onsevaanhieno

      Kyllä -80 luvullakin tehtiin hienoja hifi-sarjoja. Itselläni oli juurikin tuollainen linkin Pioneer setti. Heti armeijan jälkeen -81 kun pääsin ensimmäiseen duuniin, ostin kyseisen sarjan. Olihan se hieno. Melkein tulee kyynel silmään kun tuota katsoo..

      https://www.youtube.com/watch?v=u9wdLRhPGKU

      • kokoaainakin

        Oliko sinulla projektorikin? 80-luvulla tuli jo VHS-nauhurit, vaikka onhan noissa projektoreissakin oma tunnelmansa ja hyvät värit, ääni vaan häiritsee. Ei kai sentään kuulunut sarjaan?

        Mustana olisi hienompi ainakin minusta, en ostaisi metallin väristä autoakaan. Jotain laitteita tullut ostettua kun ei ole ollut valinnan varaa.


      • kärpäslätkä1

        Junalauda kun on hieno Pioneerin stereosarja, tuollaisen kun sais..


    • bluelinenostalgikko

      Ei ollut sentään projektoria, eikä se tosiaan edes kuulunut tuohon sarjaan. Kaveri laittanut vain näön vuoksi että on saanut lisää korkeutta.

      Itse ihastuin noihin sinisiin fluoresoiviin väreihin, ja tuli siksi hankittua kyseinen sarja. Heti tuon "Blue Line" sarjan jälkeen alkoi ainakin Pioneerin hifi-sarjat menevään muovisenpaa, ja rumempaa suuntaan, ainakin omasta mielestäni. 1970/80 luvun taitteessa tehtiin hienoimmat sarjat. Noita saisi vielä kohtuulliseen hintaan ebaysta, jos innostuisi vielä palaamaan takaisin nostalgiseen aikaan..

      • olinkohölmö

        Eihän tuo kai olekaan projektori vaan joku kelanauhuri ja varmaan samaa sarjaa kun näyttö samanlainen, erikseen ostettu kuitenkin luultavasti. Isot kelat, ihmetyttää mikä tuollainen on, voiko se olla projektori, ei ainakaan linssejä näy.

        En ole tainnut nähdäkään tuollaisia sinisiä fluoresoivia, pimeällä varmaan hienot. Sonyn sarjassa jännä tekstinäyttö ja näppäimet siististi, kaiuttimet ei oikein. 70-80 luvun monet sarjat liiankin isoja minun makuuni. Mihin hävitit, et kai romuttanut? Ollaan muuten suunnilleen saman ikäisiä armeija-ajasta päätellen.

        Ei kannattaisi vanhoja sarjoja hävittää, monet varmaan säilyttääkin kun ei näy oikein missään myynnissä. Kierrätyskeskuksilta ja kirppareilta olen hiukan katsellut, uudempia näkyy vaikka paljon heittävät suoraan romulavalle. Ulkomailta eivät mielellään lähetä Suomeen isoja sarjoja ja maksaisi paljon, kunnostakaan ei tiedä. Vanhoissa ihmetyttää koko kun suurin osa tyhjää, mutta eivät ainakaan lämpene niin paljon. Nykyään laatu niin huonoa ettei paljon kannata korjata.


      • sen_ajan_tyyli---

        Se nyt vain oli sen ajan tyyli että ajateltiin tuovan lisäarvoa kun on isot neliskanttiset peltirungot (halvemmissakin sarjoissa) sisältä tosiaan oli tyhjää


    • niin_ja

      Tuohon aikaan hifisarjan väri oli hopea, musta yleistyi 80-luvun kuluessa,

    • tikullasilmään

      Tuo ylimpänä oleva härveli on tosiaan kelanauhuri, RT 909. Sitä minulla ei koskaan ollut, kun ne meni pois muodista jo -70 luvulla.

      http://www.classicaudio.fi/classicaudiocatalog/detail/Pioneer-RT-909_1/80

      Viritin näyttää olevan vanha viisarinäytöllä oleva malli, joka minullakin oli alkuun, mutta vaihdoin sen astetta parempaan, eli TX 710L malliin.

      https://www.youtube.com/watch?v=xC9zZiKvGwo

      Olihan nuo käsittämättömän hienoja, varsinkin pimeässä. Monasti tulikin sammutettua valot huoneesta, ja vain katsottua valomerta. Ja kyllä tuohon aikaan oli muuten mustiakin fifi-sarjoja. Kaverilla oli samaan aikaan Technicsin musta hifi-setti. Makuasioistahan ei saisi kiistellä, mutta omasta mielestäni tuo Blue Line sarja oli, ja on edelleen hienompi ;)

      P.S. Ebayssa olisi myynnissä juuri kyseinen setti, kaveri pyytää 550 dollaria. Kasettidekissä jotain vikaa..

      http://www.ebay.com/itm/vintage-pioneer-stereo-home-system-/152284906580

    • Roskiin_vaan

      Ja nuo vilkkuvalot parantavat sointia miten?

    • jovainonhienot

      Soinniltaan noi Blue Line sarjat ovat edelleen aivan huippuluokkaa, hienot vilkkuvalot ovat vain plussaa. Varsinkin noista vahvareista maksetaan edelleen hunajaa. Ovat todella kysyttyjä vielä tänäpäivänäkin. Hintoja voi tsekkailla ebaysta. Itselläni on vielä jäljellä Pioneer SA 8800 vahvistin, joka painaa 15kg, kaikki muut olen myynyt jo vuosikymmeniä sitten. Voisi melkein alkaa rakentamaan uudestaan kyseistä sarjaa, kun on alkanut kyllästyttämään nämä digiajan systeemit. Ei nämä soi alkuunkaan niin hyvin kuin noi vanhat hifi-setit.

      • Roskiin_vaan

        Kuuntelet sitten vilkkuvaloja, et musiikkia.


      • merkitystäkin
        Roskiin_vaan kirjoitti:

        Kuuntelet sitten vilkkuvaloja, et musiikkia.

        Ei ne studioissakaan huvin vuoksi ole ja parempi olla hienot kuin rumat tai tylsät. Voihan sitä laittaa diskovalotkin, lediputket tai mitä tahansa jos haluaa lisäfiilistä.


      • backtoeighties
        Roskiin_vaan kirjoitti:

        Kuuntelet sitten vilkkuvaloja, et musiikkia.

        Kyllä ulkonäkö on vaan tärkeä stereoissakin. Jos on samantasoisia laitteita, niin ainahan sitä valitsee silmälle miellyttävimmän. Tämähän pätee kaikkiin tuotteisiin, mm. autoihinkin. Tällä hetkellä kuuntelen musaa tosiaan tietsikasta, mutta on alkanut himottamaan taas laadukkaat vintage hifi-sarjat, kuten toi Blue Line setti.


    • kovaääninen.-

      kyllä nykyään saa äänenlaatua halvemmalla kuin ennen. Parempaa ei sitten saa rahallakaan, jos puhutaan äänilähteistä.
      Kaiuttimet ja kuulokkeet saattavat hyvinkin olla kalliimman hintansa arvoisia

    • tähän_on_tultu

      Nuoriso ei tunnista kelanauhuria!

      • ihmetteletkö

        Ihmettelen miksi joku vielä tuohon aikaan ostanut kelanuhurin ja vieläkin käytössä? Mihin tarvinnut, eihän sille saa valmiita äänitteitäkään eikä mitään etuja normaalikäytössä. Varmaankin saa tallennettua pitempään yhdelle nauhalle kuin C-kasetille ja parempi äänenlaatu, mutta harva tarvitsee. Tavallisen mangetofonin varmaan useimmat tunnistaisi, mutta nuoret tuskin niitäkään. VHS-nauhureitakin voinut käyttää äänitykseen jos tarvinnut pitempää aikaa.


      • tähän_on_tultu
        ihmetteletkö kirjoitti:

        Ihmettelen miksi joku vielä tuohon aikaan ostanut kelanuhurin ja vieläkin käytössä? Mihin tarvinnut, eihän sille saa valmiita äänitteitäkään eikä mitään etuja normaalikäytössä. Varmaankin saa tallennettua pitempään yhdelle nauhalle kuin C-kasetille ja parempi äänenlaatu, mutta harva tarvitsee. Tavallisen mangetofonin varmaan useimmat tunnistaisi, mutta nuoret tuskin niitäkään. VHS-nauhureitakin voinut käyttää äänitykseen jos tarvinnut pitempää aikaa.

        Minulle tavallinen nauhuri on kelanauhuri. C-kasetti löi läpi 70-luvun alussa, mutta hifitasoisia kasettidekkejä alkoi olla vasta vuosikymmenen lopussa. Ne eivät koskaan saavuttaneet hyvän kelanauhurin toistolaatua.

        Itse luovuin kelanauhurista vuonna -79. Kunnolliseen äänenlaatuun pyrittäessä piti käyttää korkeata nauhanopeutta, joten suurille keloillekaan ei tuntikausia äänitetty.


      • Kxmfnxmxlf

        Ja hyvä niin! Itse sain aikoinaan niin kelanauhoista traumat. Ensin haastattelu c-kasetille. Sitten sen siirto kelanauhalle. Editointi ihan fyysisesti nauhaa leikkaamalla ja teippaamalla. Viime hetkellä nauha lähetysstudioon. Jokusen kerran teippaukset katkesi ja kerran koko vitun ohjelmakela oli pitkin lattioita. Ei sille mitään enää voinut.

        Sellainen homma, mihin nykyään menee tietokoneella puoli tuntia, vaati tuohon aikaan parin tunnin työn!

        Toinen saatanan keksintö oli nämä nab-nauhat, joilta mainokset ja asematunnukset soitettiin.
        Ei ole ikävä noita aikoja, ei.


    • liikaonliikaa

      Naurettavia summia pyydetään noista Pioneerin raskaan sarjan vahvistimista. Onhan ne kieltämättä parhaimpia vahvistimia mitä on koskaan tehty, mutta 700 puntaa mainitusta SA 8800 vahvarista? Pyytäähän saa tietty mitä tahansa, mutta kyllä tuo kuulostaa aika suolaiselta hinnalta.

      http://www.ebay.co.uk/itm/192016183175?clk_rvr_id=1120441650865&rmvSB=true

      Itselläni tosiaan juuri tuollainen vahvari. Myyn välittömästi jos joku maksaa 700 puntaa. (788 euroa) ;)

      • Tulita

        Mitä mielestänne voi pyytää, kun on antamassa pois 80-luvun pioneer sarjan. sis.vahvistin, levysoitin, kasetti ja ne mitä siihen silloin kuului?


      • Za009

        "Mitä mielestänne voi pyytää, kun on antamassa pois 80-luvun pioneer sarjan."

        Pyydä anteeksi, että annat pois niin vanhan ja ikälopun laitteiston. Sano syyksi vaikka, että uudempaa ja parempaakaan ei ole.


      • huudata
        Tulita kirjoitti:

        Mitä mielestänne voi pyytää, kun on antamassa pois 80-luvun pioneer sarjan. sis.vahvistin, levysoitin, kasetti ja ne mitä siihen silloin kuului?

        Jos siisti ja hyväkuntoinen niin vaikka Huuto -sivulla voi saada hyvän hinnan, vaikka ei Suomessa hinnat taida kovin korkeita olla. En ole nähnyt missään sellaista mitä itse haen, muutaman satasen soisi maksaa.


    • OZzman433556

      Tori.fissä hieno iso setti Blue Line myynnissä...

    • Anonyymi

      Tuollainen Pioneer RT-909 kelanauhuri oli Ritari Ässän jaksossa "Soul Survivor", jakso kuvattu vuonna 1983 jossa sillä soitettiin "vaarallista elekronista musiikkia" :D
      https://www.youtube.com/watch?v=kDMLPvBWvpo

      Ilmeisesti kytketty vielä MXR Stereo 15-band ekvalisaattori, model 127, Ässän audiosysteemiin ja RT-909:n vierellä lienee Pioneerin(?) muitakin hifi-vermeitä?

      Tuo Ritari Ässän -jakso erikoisen elektronisen musiikkinsa vuoksi ja jännittävän tarinankin vuoksi, jäi lapsuudesta lähtemättömästi mieleen :)
      Olisi hauska saada samanlaiset soittopelit kuin tuossa jaksossa mutta taitaa olla jo harvinaisia ja liian kalliita meikäläiselle...

      Se pieni TV-setti olisi hauska myöskin, ilmeisesti muokattu Victor CX-600 tv / JVC CX-710US kannettavan tv-setin pohjalta. Liekö näitäkään aikoinaan edes ollut myynnissä Suomessa?

    • Anonyymi

      Magnepan panelit.
      Genelec subbarit X2.
      Mark Levinson vahvistamassa.
      Van de Hull johdoissa.
      Onkyo virittämässä.
      Linn Sondek levyjä pyörittämässä.
      Maranz CDn kimpussa.

      Ei ole tarvinnut hävetä kenenkään tullessa kylään.

    • Anonyymi

      Monet hurahti tuollaisiin torneihin, jotka sitten piti piilottaa. Valmiit paketit oli beolla.

    • Anonyymi

      Asiallinen viestini poistettiin sääntöjen vastaisena.
      Onko jonkun valokuvalinkin laittaminen sääntöjen vastainen.
      Kuvalinkki koski jutun aihetta.

    • Anonyymi

      Edelleen Yamahan 5.1 prologic wahvistin ja infinityn purkit ympärillä, subbarina oli joku kohtuu hyvä puinen laatikko, aikansa parhaita. En tarvii hdmi tms kun käytän telkan kanssa sterona ääntä, en näe surroundeille mitään käyttöä. Yamaha tulee olemaan seuraava vahvistin ja panasonicin telkka, kummatkin käsittämättömiä kun porskuttavat edelleen.

    • Anonyymi

      Minulla on kovasti paljon aloittajan linkissä kuvattuja laitteita muistuttava 30 vuotta vanha kokoonpano, mutta Onkyo-merkkinen. Muistan vieläkin, että viritinvahvistin maksoi 4000 markkaa ja kasettinauhuri 3750 markkaa. Levysoitin oli alun perin Dual. Hintaa en muista. Se teki lakon jo vuosia sitten, ja nyt on Denon tilalla.

      Tietysti cd-soitinkin on ollut jo 80-luvulta lähtien. Niitä on nykyisin kaksi, viiden levyn lautasella varustettu Yamaha CD-C800 ja parikymmentä vuotta vanha kaksipesäinen Sony RCD-W100, jolla voi äänittää cd-levylle suoraan radiosta, toisesta cd-soittimesta, levysoittimesta tai televisiosta, joihin kaikkiin se on piuhoitettu.

      En ollut tullut ajatelleeksi, että viritinvahvistin ja cd-soitin ovat aika vanhoja ennen kuin luin tämän ketjun aloituksen. Niin aika rientää...

      Tarkoitus ei kuitenkaan ole hommata uudempaa kalustoa.

      • Anonyymi

        Kai noissakin on elektrolyyttikonkkia jotka jossain vaiheessa kuivahtavat. Eikös se elko oo periaatteessa heikoin lenkki elektroniikassa.

        Mistäpä tulikin mieleen että oma Yamahan viritinvahvistin on ollut useamman vuoden varastoituna ja käyttämättömänä taloremonttien takia. Mahtaako tuosta olla haittaa just noille konkille, käsittääkseni eivät tykkää käyttämättömyydestä? Pitääköhän tuollaista laitetta jotenkin varovaisesti "herätellä" jos ottaa taas käyttöön?


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe