Miksi joillakin on vaikeammat vaihdevuosioireet?

Niise

Miksi joillakin on vaikeammat vaihdevuosioireet kuin toisilla?

Tässä psykologien näkemyksiä. Vaikuttavia tekijöitä:

1. ASENNE vaihdevuosiin s.515
a. Positiivinen asenne: Vaihdevuodet lopettaa kuukautiset ja raskauden riskin.
b. Vaihdevuodet liittyy ikääntymiseen ja on negatiivinen asia.

Negatiivisen asenteen omaavilla on suuremmalla todennäköisyydellä vaikeammat vaihdevuosioireet. Myös puolison (negatiivinen) asenne vaihdevuosiin voi vaikuttaa.


2. AIEMPI AHDISTUNEISUUS

Naiset, joilla oli ahdistuneisuutta ennen vaihdevuosia, niiden aikana tai niiden jälkeen raportoivat todennäköisemmin voimakkaista ahdistuneisuusoireista riippumatta:

- elämäntapahtumista

- taloudellisesta tilanteesta

- havaituista terveysongelmista

- mukaan lukien vasomotoriset oireet (kuumat aallot, hikoilu, sydämen tykytys)


3. MASENTUNUT MIELIALA

Useat tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden vaihdevuosien, ahdistuneisuuden ja masennuksen välillä. Masentunut mieliala on yhteydessä vaihdevuosi-oireiden voimakkuuteen. Vaihdevuosien masennukseen vaikuttavat tekijät:
- aiemmat psykologiset ongelmat
- sosiaalis-koulutuksellinen asema
- elämäntapahtumat
- huono terveydentila
- painoindeksi
- tupakointi
- asenne vaihdevuosiin

Huom. Muiden tutkimusten mukaan ei voida osoittaa selvää yhteyttä, että vaihdevuosien alkaminen lisää tunnehäiriöiden riskiä. Vain naiset, joilla on psykososiaalista stressiä, vakavia vasomotorisia oireita ja aiempia mielialahäiriöitä kokevat ahdistuneisuutta ja masennusta.

Masentunutta mielialaa ei tule automaattisesti yhdistää vaihdevuosiin.

(Myös toisen lähteen mukaan on erittäin epätodennäköistä sairastua masennukseen vaihdevuosien jälkeen, jos ei ole sairastunut masennukseen ennen vaihdevuosia.)


4. PAINO yhteydessä kuumiin aaltoihin

Voimakkaammat ja tiheämmät kuumat aallot ovat todennäköisiä naisilla, jotka

- tupakoivat

- ovat painoindeksiltään (BMI) ylipainoisia


5. VAIHDEVUOSIEN KOKEMINEN

Vaihdevuosien kokeminen on yhteydessä seuraaviin:
- naisen terveyshistoria
- geneettiset tekijät
- ruokavalio
- parisuhdetilanne
- raskauksien määrä
- työn luonteeseen
- sosiaaliseen tukeen <3
- hoitoon pääsyyn

(Näistä olis ollut kiva lukea tarkemmin, mutta ne oli mainittu vain luettelomaisesti ja alkuperäisiä lähteitä, joista tiedot oli kerätty, ei löytynyt netistä. Olivat vanhempia kirjoja ja artikkeleita yms.)


6. KULTTUURISET NORMIT JA PERINTEET

Eri maissa vaihdevuosioireet ja niiden ilmeneminen vaihtelee. Vaihtelun syynä on mahdollisesti kulttuuristen normien ja perinteiden vaihtelu, samoin kuin ruokavalio ja muut elämäntapatekijät.


7. LÄÄKETEOLLISUUDEN TUOTEMARKKINOINTI

Toisaalta, vaihdevuosien medikalisaatio kulttuureissa, joissa vaihdevuosia ei koeta ongelmana, on tärkeä keskustelun aihe. Jotkut kriitikot ovat kyseenalaistaneet lääketeollisuuden roolin vaikuttaa terveydenhuoltoon tuotemarkkinoinnin kautta.


JOHTOPÄÄTÖKSET

Vaihdevuosia tulisi käsitellä normaalina vaiheena naisen elämässä.

Huomioita tulisi kiinnittää naisten oireisiin ja todellisiin ongelmiin. Tällä hetkellä niiden hoito on riittämätöntä.

Monitieteellinen ja ehkäisevä hoitonäkökulma voisi olla avain vähentää:

- haitallisia uskomuksia vaihdevuosista

- alentaa stressiä ja negatiivisia selviämisstrategioita

- vaihdevuosiin liitettyjä oireita


Lähde:
Luku Psychopathology in Women s.515-519
pp 511-523
Date: 09 September 2014
Psychopathological Symptoms and Treatment of Menopause
Sonia Ruiz de Azua , Sara Barbeito

Teoksessa:
E-Book 2015
Psychopathology in Women
Incorporating Gender Perspective into Descriptive Psychopathology
Editors: Margarita Sáenz-Herrero

Miltä kuulostaa? Kommentteja?

Itselle ainakin oli helpotus, ettei ainakaan masennus ole suoraan yhteydessä vaihdevuosiin. Ja siis tässä tarkoitetaan psykologien määrittelemään masennus-sairautta eli pitkäaikaista masentunutta mielialaa. Hetkelliset mielialavaihtelut on sitten erikseen, ja nehän, varsinkin ärsyyntyneisyys, voivat liittyä vaihdevuosiin.

Sinänsä ikävää, että tästä saa sen käsityksen, että vaihdevuodet on vaikeammat niillä, joilla on ollut muutenkin vaikeampaa. Esim. aiempaa ahdistuneisuutta ja masennusta. :( Tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen liikunnan harrastaminen ja painon pudotus eivät aina ole ihan helppoja juttuja nekään...

Vaikka niiden vaikutus on tuon tutkimuksen mukaan ollut vaihdevuosioireita vähentävä. Eikä omaa asennettakaan ole ihan helppo muuttaa, jos on jo tullut paljon negatiivista niskaan...

Tätähän kysymystähän joku jossain aiemmassa ketjussa ihmetteli. Saa noi yllä olevat lytätäkin ihan täysin, jos siltä tuntuu.

17

1307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hölyjapölynyttaas

      Psykologin koulutukseen ei kuulu hormonien vaikutusten tutkiminen, joten hän tietää siitä yhtä paljon kuin kuka tahansa meistä. Jokainen kadunmies ja -nainen ymmärtää myös sen, että hyvin moni asia voi vaikuttaa mielialaan, ei se ole mikään mullistava tieto. Jokainen tietää, että jotkut ihmiset reagoivat asioihin eri tavalla kuin toiset, sekä geenien että kasvatuksen johdosta.

      On lääketieteellinen fakta, että hormonit vaikuttavat paitsi fyysiseen oloon myös mielialaan. Synnytyksen jälkeinen masennus, PMS, kaamosmasennus jne. Useimmat meistä tietävät tämän myös kokemuksesta. Esimerkiksi minä yleensä olen itkuinen tasan yhtä vuorokautta ennen kuukautisten alkamista täysin riippumatta muista olosuhteista, eikä se selity millään muulla asialla kuin hormoneilla. Asiasta kokemusta myös mm. lapsettomuushoidoista. Saan estrogeenitason laskusta voimakkaita hikoiluoireita, enkä ole ylipainoinen tai ikinä tupakoinut, joten sepä siitä "tutkimuksesta".

      Tiedän, että ihmiset saavat sairaslomalle asti vieviä vaihdevuosioireita ja myös mielialaoireita täyttämättä tuossa "tutkimuksessa" lueteltuja kriteerejä.

      Myös univelka aiheuttaa tunneherkkyyttä, ja huono uni tunnettu estrogeenivajauksen oire, joka aiheutuu melatoniinin puutteesta.

      Lainaamasi tutkimus vaikuttaa joissain kohdissa syyllistävältä ja naminamipositiivisuuta ihmelääkkeeksi tarjoavalta. "Masennus paranee kun vain piristyt". Tosin osa voi olla sinun lainauksistasi johtuvaa, en ole lukenut alkuperäistä lähdettä. Omat kommenttisi ovat ylimielisiä.

      Toivon sinulle, että itse et masennu vaihdevuosien eikä minkään muunkaan takia. Mutta jos niin käy, niin et ole itse aiheuttanut sitä.

    • Ymmällään

      En kyllä oikein usko että asenne vaihdevuosioireisiin vaikuttaisi mitenkään. Estrogeenin puute laskee mielialaa useimmilla. Itsellä olo oli ikuinen ja masentunut koko ajan. Elämäntilanne tosin vaikuttaa. Poikani huumeriippuvuus on aiheuttanut minulle sen verran haasteita ja ahdistusta että en edes miettinyt olla ilman lääkehoitoa. Minulla ei suoraansanottuna ollut muuta vaihtoehtoa koska en pystynyt nukkumaan ja henkiset voimavarat loppuivat. Todennäköisesti en pystyisi käymään töissä ellen käyttäisi estrogeenikorvaushoitoa. Minua ei syöpään sairastuminen tai kuolema pelota koska kuolema on koko ajan läsnä kuitenkin meillä huume nuorien vanhemmilla (92 % kuolee). Syövän pelossa ei mielestäni kannata jättää hyvää hoitoa käyttämättä, sillä todennäköisyys saada se on niin pieni.

    • Niise

      Voimia sinne, ymmällään. Onpa raskas tilanne teidän perheessä. :(

      Kommenttisi tuli sikäli hyvään aikaan, että viime aikoina on tullut pohdittua paljon vaikeista elämäntilanteista selviämistä. Toivottavasti sinulla on lähellä ihmisiä, jotka ovat tukena.

      Onhan tuo artikkeli aika ylimalkaisesti koostettu useammasta tutkimuksesta. Alkuperäisten lähteiden kaivaminen taitaa olla osittain mahdotonta. Ties mistä niitä lehtiä saisi. Jokainen kohta pitäisi avata erikseen, ja tarkentaa, mitä ko. tutkimustulos oikein oli. Helppoahan se on olla positiivinen, jos on vähän oireita.

      Monikaan tutkimus ei huomioi naisten erilaista asemaa nykyaikana, kun mm. työelämän vaatimukset ovat vain koventuneet. Aika ymmärrettävää, ettei psykologit huomioi hormonien vaikutusta. Se on lääkärien alaa. Mutta olipahan yritys tuoda muutakin kuin lääketieteellinen näkemys vaihdevuosiin.

      Kiitos myös kommentista, hölyjapölynyttaas. Kyllä on tarpeen miettiä, miten tosissaan kaiken lukemansa ottaa. Artikkeli löytyy e-artikkelina netissä mm. HY:n kirjaston kautta. Se on luettavissa, jos on sopivat tunnukset.

      Lukisin mielelläni lähteitä, mihin tietosi perustuvat, hölyjapölynyttaas.

    • psykolog

      Aloittaja näkee aika yksipuolisesti oireisiin psykologisia syitä ja unohtaa fysiologiset tosiasiat. Hormonit vaikuttavat autonomiseen hermostoon, joka säätelee mm lämpötilaa, sykettä, unirytmiä ym vaihdevuosina häiriintyviä fyysisiä asioita. Autonomisen hermoston toimintaherkkyys on eri yksilöillä erilainen ja siksi oireetkin vaihtelevat. Useimmiten oireet helpottavat fyysisin keinoin eli hormonikorvaushoidolla. - Tiedoksi vielä, että psykologin koulutukseen kuuluu myös fyysisten tekijöiden opiskelu, että pystyisi erottamaan psyykkisten ja fyysisten tekijöiden vaikutukset ihmiseen.

      • Niise

        Hienoa, että saatiin psykologin kommentti tähän keskusteluun. Selailin taas uusia, tällä kertaa psykologian kirjoja. Kiitos innostamisesta kommentoijille!

        On se kyllä niin, että jo psykologian perusopinnoissa mm. neuropsykologiassa tulee pitkä lista eri hormoneita. Yritin aiemmassa kommentissani sanoa, että psykologiassa oireiden hoito lähtee psykologisista lähtökohdista ja keinoista, mm. terapiat, pelkän lääketieteellisen korvaushoidon sijaan, ja siksi näkevät vaihdevuosioireiden vaihtelun laajemmin kuin vain hormonimuutosten aiheuttamana.

        Artikkelin kirjoittajat yrittävät laajentaa näkemystä vaihdevuosioireisiin myös henkiselle puolelle. Lääketiedehän hoitaa fyysisiä oireita, mutta aloituksessa nostetaan esiin psyykkisiä tekijöitä. Hormonikorvaushoito ei hoida sitä henkistä muutosta, mikä liittyy hedelmällisen ajan loppumiseen.

        Erot autonomisen hermoston toimintaherkkyydessä on hyvä huomio. Toinen merkittävä asia on erilaiset valmiudet ja kyvyt sopeutua muutoksiin ns.coping, minkä suhteen ihmiset myös eroavat toisistaan.

        Ja siis olisinpa niin fiksu, että keksisin kaikki nuo aloituksessaolevat jutut. Mutta en siis todellakaan ole. Kopioin vain mielenkiintoisen artikkelin pääkohdat.


    • khgfgsddsfsdfas

      Mielestäni hyvä aloitus. Aihe on tuntuu olevan jonkin sortin tabu länsimaisessa lääketietellisessä ajattelussa. Oman ja yleisen jäykän ajattelu- ja asennemaailman ulkopuolelle on vaikeaa päästä näkemään tilanne objektiivisesti.

      Itse asiassa asenne vaikuttaa kaikkiin sairauksiin ja niistä toipumiseen. Ei liity vaihdevuosiin itsessään, mutta lukekaa Kelly A. Turnen - Syövästä voi selviytyä. Ei Kellykään ole käsittääkseni lääkäri, vaan sosiaalipuolen ihminen, mutta silti hän tutki tekijöitä, mitkä vaikuttavat "selittämättämästi" (ilman länsimaisen lääketieteen apua tai sen ennusteiden vastaisesti) syövästä toipuvia. Länsimainen lääketiede hyssytteli toipujat hiljaiseksi. Kelly tajusi alkaa selvittää asiaa, ja teki siitä väitöskirjan.

      Miksi vaihdevuosia saisi tutkia vain somaattinen lääkäri? Lääkäri on jo opinnoissaan käynyt aikamoisen aivopesun läpi, ei hänen ajattelunsa ole puolueetonta. Ihminen on psykofyysissosiaalinen olento. Miksi vaihdevuosia saa siis tarkkailla vain ruumiillisista löydöksistä lähtien?

      Itse olen vahvasti sitä mieltä, että yhteiskunnalliset asenteet vaikuttavat vanhenemiseen ja siten myös vaihdevuosien kokemukseen. Parikymppinen uskoo usein olevansa ikuisesti nuori, terve, kaunis ja haavoittumaton. Jossain vaiheessa jokaiselle kuitenkin selviää, että mainosmiehet harrastavat petosta, ikuinen nuoruus, kauneus, terveys ja ikuinen elämä ei olekaan totta. Aikamoinen pudotus siis. Vaihdevuosissa asia konkretisoituu rajusti. Ruumis ei toimi toivotulla tavalla. Ympäristö alkaa kohdistua ihmiseen toisin. Työmarkkinoilla alkaa olla jätemateriaalia. Mies lähtee nuoremman naisen matkaan. Siinä sitten pitäisi voida hyvin?

      Meillä on suvussa kaiken maailman psyykkistä problematiikkaa, mutta silti vaihdevuodet ovat menneet hyvin. Ehkä joillain ihmisillä hormonitoiminnan syklisyyden loppuminen tasoittaa olotilaa. Hedelmällisen luomunaisen hormonithan ovat koko ajan liikkeellä. Lisäksi vetoan siihen, että ei pikkutytölläkään ole korkeat estrogeenitasot. Ne nousevat vasta murrosiässä (ja aiheuttavat enemmänkin mielen myllerrystä kuin seestymistä). Miksei siis vaihdevuosiin voisi sopeutua, joskus helpostikin?

      Kun ei ollut nykyaikaisia lääkkeitä, käytettiin yrttejä ja muita luonnonmukaisia hoitoja. Pienikin elämäntapaviilaus saattaa parantaa vointia, ja sitä kautta auttaa sietämään vaihdevuodet paremmin. Yleensä ihminen toimii päinvastoin: kun on muutenkin kurjaa, laiminlyödään liikuntaa ja syödään epäterveellisesti. Lihotaan ja ollaan huonossa kunnossa. Voidaan huosti, ja pistetään kaikki muutaman hormonin piikkiin.

      • hölyjapölynyttaas

        Jos murrosiässä elimistöllä kestää tottua fyysisiin muutoksiin ja toisilla myös psyykkiset oireet ovat hyvin vaikeita, niin miksi vaihdevuosissa hormonitoiminnan muutos toisinpäin ei aiheuttaisi myös elimistössä sopeutumisongelmia? Ei toki kaikilla. En minäkään sekoillut murrosiässä sillä lailla mitä jotkut.

        Oma kokemus myös, että mitä hitaampi ja asteittaisempi muutos hormonitilanteessa, sitä vähemmän oireita.

        Mitä taas tulee vanhoihin hyviin aikoihin, niin kun ei ollut nykyaikaisia lääkkeitä, useimmat kuolivat nuorina ja monesti hyvin tuskallisesti.


      • Lääketiede_kehittyy

        Jos joku uskoo että psykologialla voi kuitata vaihdevuosioireet, ei ole edes kärsinyt oikeista vaihdevuosioireista. Joku masennus tai kuumat aallot on leikintekoa siihen verrattuna että tulee todelliset vaihdevuosioireet. Itse olen kärsinyt rankemman jälkeen ja pidän suorastaan loukkauksena aloituksessa mainittuja "parannuskeinoja". Takavuosina esi-esi-esi-äitejämme laitetettiin loppuelämäkseen hullujenhuoneeseen rankkojen vaihdevuosioireiden vuoksi. Nykyaikana naisen ei tarvitse kärsiä oireista koska tehokkaita lääkkeitä löytyy.


      • Niise

        Khgfgs... Kiitos kommentista. Siinä on hyviä huomioita ja pohtimista, ja siksi harmittaa, että se on jäänyt vähemmälle huomiolle tässä keskustelussa.

        Samoin kiitos kfgfgs...:n kommentin kommentoijille!

        Aloin oikein etsiä tietoa syövästä voi selviytyä-kirjan kirjoittajasta Kelly Ann Turnerista. Kirja on tuttu, vaikkei se paljon lohduttanut, kun molemmat vanhemmat kuolivat 3kk sisällä yllättäen syöpään. Kukaan ei edes tiennyt, että heillä oli syöpä, johon molemmat menehtyi. Diagnoosit tulivat liian myöhään, ja syöpä oli liian pitkällä hoidettavaksi mitenkään. Heillä oli loppuaikoina jo niin kovat kivut, että oli vain helpotus, kun kaikki oli ohi.

        Kelly A Turner on tosiaan tehnyt aiheesta väitöskirjan. Kelly Ann Turner. Doctoral of Philosophy in Social Welfare. University of California, Berkeley. Löytyy nettihaulla e-aineistona.

        Turnerin kirjan lukemisesta tuli hieman ristiriitainen olo. Riippuu varmaan syöpätyypistä ja miten pitkälle se on edennyt, miten syövästä parantuminen on mahdollista. Ja täytyy muistaa, että monet syövät saadaan hoidettua lääketieteellisestikin täysin.

        Mutta pääasia kfgfgs...:n kommentissa oli nähdäkseni
        - yhteiskunnan asenteet ja
        - yleisesti hyväksytty näkemys vaihdevuosioireiden hoidosta.

        Jos uskaltaa esittää muita kuin valtavirrasta poikkeavia asenteita, niin vastalauseiden vyöry iskee päälle. On sitten eri asia, miten siihen reagoi.

        Tämän keskustelun aikana, on tullut ajoittain ajatus kuin astuisi joidenkin asiantuntijoiden varpaille, kuten psykologien tai lääkärien. Ihan kuin se, että esittää erilaisen mielipiteen jostain asiasta, veisi jotenkin kyseisten alojen asiantuntijoiden arvovaltaa.

        Eikö olisi kuitenkin mahdollista nähdä erilaisia näkemyksiä toisiaan täydentävinä?

        Eli vaikka lääkäri määrää lääketieteellisen hoidon, niin voi silti mainita, että nämä asiat ovat yhteydessä siihen psykologisen näkemyksen mukaan siihen, miten vaihdevuodet koetaan.

        Psykologian tavoite on kai auttaa ymmärtämään ihmismieltä. Itse näin alkuperäisen tutkimuksen mahdollisuutena ymmärtää, miksi koemme vaihdevuodet niin eri tavoin. Kun jonkun oireet menee ohi nopeasti, kuten 52vee alemmissa kommenteissa, ja toisilla oireet ovat vaikeammat ja löytyy tiukkaa tekstiä kommenteissa. Voisiko oireiden kokemisen syynä olla sittenkin muutakin kuin vain hormonimuutokset?

        On muuten huomioitava, että psykologit kuitenkin hoitavat joillakin vaihdevuosi-ikäisillä ilmenevia vaihdevuosiin liitettyjä oireita, kuten ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Päällekkäisiähän lääkärien ja psykologien alat ovat, joten miksei näiden alojen näkemykset voisi olla toisiaan täydentäviä?

        Eihän se ole itseltä pois, vaikka joku lisäisi jotain omaan näkemykseen, vai onko?


      • Niise
        Niise kirjoitti:

        Khgfgs... Kiitos kommentista. Siinä on hyviä huomioita ja pohtimista, ja siksi harmittaa, että se on jäänyt vähemmälle huomiolle tässä keskustelussa.

        Samoin kiitos kfgfgs...:n kommentin kommentoijille!

        Aloin oikein etsiä tietoa syövästä voi selviytyä-kirjan kirjoittajasta Kelly Ann Turnerista. Kirja on tuttu, vaikkei se paljon lohduttanut, kun molemmat vanhemmat kuolivat 3kk sisällä yllättäen syöpään. Kukaan ei edes tiennyt, että heillä oli syöpä, johon molemmat menehtyi. Diagnoosit tulivat liian myöhään, ja syöpä oli liian pitkällä hoidettavaksi mitenkään. Heillä oli loppuaikoina jo niin kovat kivut, että oli vain helpotus, kun kaikki oli ohi.

        Kelly A Turner on tosiaan tehnyt aiheesta väitöskirjan. Kelly Ann Turner. Doctoral of Philosophy in Social Welfare. University of California, Berkeley. Löytyy nettihaulla e-aineistona.

        Turnerin kirjan lukemisesta tuli hieman ristiriitainen olo. Riippuu varmaan syöpätyypistä ja miten pitkälle se on edennyt, miten syövästä parantuminen on mahdollista. Ja täytyy muistaa, että monet syövät saadaan hoidettua lääketieteellisestikin täysin.

        Mutta pääasia kfgfgs...:n kommentissa oli nähdäkseni
        - yhteiskunnan asenteet ja
        - yleisesti hyväksytty näkemys vaihdevuosioireiden hoidosta.

        Jos uskaltaa esittää muita kuin valtavirrasta poikkeavia asenteita, niin vastalauseiden vyöry iskee päälle. On sitten eri asia, miten siihen reagoi.

        Tämän keskustelun aikana, on tullut ajoittain ajatus kuin astuisi joidenkin asiantuntijoiden varpaille, kuten psykologien tai lääkärien. Ihan kuin se, että esittää erilaisen mielipiteen jostain asiasta, veisi jotenkin kyseisten alojen asiantuntijoiden arvovaltaa.

        Eikö olisi kuitenkin mahdollista nähdä erilaisia näkemyksiä toisiaan täydentävinä?

        Eli vaikka lääkäri määrää lääketieteellisen hoidon, niin voi silti mainita, että nämä asiat ovat yhteydessä siihen psykologisen näkemyksen mukaan siihen, miten vaihdevuodet koetaan.

        Psykologian tavoite on kai auttaa ymmärtämään ihmismieltä. Itse näin alkuperäisen tutkimuksen mahdollisuutena ymmärtää, miksi koemme vaihdevuodet niin eri tavoin. Kun jonkun oireet menee ohi nopeasti, kuten 52vee alemmissa kommenteissa, ja toisilla oireet ovat vaikeammat ja löytyy tiukkaa tekstiä kommenteissa. Voisiko oireiden kokemisen syynä olla sittenkin muutakin kuin vain hormonimuutokset?

        On muuten huomioitava, että psykologit kuitenkin hoitavat joillakin vaihdevuosi-ikäisillä ilmenevia vaihdevuosiin liitettyjä oireita, kuten ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Päällekkäisiähän lääkärien ja psykologien alat ovat, joten miksei näiden alojen näkemykset voisi olla toisiaan täydentäviä?

        Eihän se ole itseltä pois, vaikka joku lisäisi jotain omaan näkemykseen, vai onko?

        Lisäys vielä tähän. Hölytjapölytnyttaas kirjoitti:
        Oma kokemus myös, että mitä hitaampi ja asteittaisempi muutos hormonitilanteessa, sitä vähemmän oireita.

        Tämä selittäisi hyvin oireiden vaihtelua eri naisilla. Suuriin muutoksiin reagointi on suurempaa. Hyvin loogista.

        Mitenköhön sitten joillakin vaikeat vaihdevuosioireet kestävät vuosia.

        Luulisi, että naisen keho ajan kanssa sopeutuisi iän tuomiin muutoksiin, kun vanhemman naisen kroppa ei kuitenkaan kestäisi synnytystä yhtä hyvin kuin nuoremman, ja mahdollisuudet terveen lapsen saamiseen vähenee. On siis aivan luonnollista, että hormonitilannekin muuttuu ajan kanssa vastaamaan ikääntyvän kehon muutoksia.

        Ymmärrän lääketieteellisen näkemyksen kärsimystä aiheuttavien oireiden lievittämisestä. Sehän on ihan lääkärin velvollisuuskin antaa hoitoa, jos hoitokeino on olemassa. Mutta tosiaan kaikki eivät voi käyttää kaikkia hoitoja oman sairaushistoriansa vuoksi.

        Korostaisin vielä, etten halua väheksyä kenenkään kokemia vaihdevuosioireita. Ehkä näkemys, että pahimmista oireista kärsivät ovat etusijalla ja tärkeimpiä, on sopiva tässä yhteydessä. Sitä kai hölytjapölytnyttaas haluaa nostaa esiin.

        Entä vähemmillä ja lievemmillä vaihdevuosioireilla elävät naiset?

        Jospa meille vähemmän oireileville sopisi erilaiset hoidot. Unettomuuden hoidossa ollaan muuten siirtymässä lääkehoidosta kohti behavioris-psykologisia hoitokeinoja eli painopiste on enemmän lääkkeettömässä hoidossa. Lisätietoja unettomuuden käypähoito -suosituksesta. Tämä kommenttina fghfgs...:lle.


      • Niise

        Lukihäiriö iski taas, ja huono muisti tai hajamielisyys, vaihdevuosioire sekin.

        Siis se on kognitiivis-behavioristinen hoito unettomuuteen, siis se lääkkeetön hoito käypähoito -suosituksessa.


      • Niise

        Yritin löytää otsikon perusteella lisätietoja, ja vastaan tuli tämä suomalainen lopputyö:

        "Naiset kokevat vaihdevuodet ja niiden tuomat muutokset joko positiivisesti tai negatiivisesti riippuen siitä, millaisia käsityksiä ja asenteita heillä on. Elämäntavoilla voidaan vaikuttaa vaihdevuosioireisiin ja niiden kokemiseen."
        (Katkelma tiivistelmästä)

        Miksiköhän tämänkin tekijät väittää näin?

        Tuo yhteys masennukseen oli yhdessä vaihdevuosia koskevassa kirjassa esitetty välillisesti. Eli esim.
        vaikeat kuumat aallot
        -> johtavat univaikeuksiin
        -> mikä taas johtaa väsymykseen ja mielialan laskuun,
        kun oma suorituskyky heikkenee.

        -> Nämä taas johtavat pitkään jatkuessaan masennukseen.

        Sitä aloituksessa olevan artikkelin kirjoittajat ovat yrittäneet ilmaista. Että mm. vaihdevuosien ja masennuksen yhteys ei ole ihan suoraviivainen. Eli niitä ei pitäisi yhdistää automaattisesti toisiinsa. Masennus-sairautena ei muuten ole lääkärien käyttämän www.terveyskirjasto.fi - vaihdevuosioireena, masentuneisuus eli ns."mieliala ajoittain maassa" sen sijaan kyllä. Ja tosiaan terveyskirjastonkin mukaan vain osa vaihdevuosi-ikäisistä kärsii ylipäätään vaihdevuosioireista.

        Pitää muistaa, että aloituksessa oleva artikkeli voi olla osa laajempaa tieteellistä keskustelua, ja siinä on tarkoituksella nostettu esiin asioita vain valikoidusti, jos esim. aiemmat saman aiheen artikkelit ovat olleet pääasiassa lääketieteellisestä näkökulmasta. Eli aloituksen artikkelin kirjoittajat ovat pitäneet ehkä itsestään selvänä, että hormonikorvaushoito on hoitomuotona yleisesti käytössä. Halunneet vain tuoda muitakin vaikuttavia tekijöitä esiin.


      • Niise

        Tässä muuten linkki yllä mainittuun lopputyöhön:

        https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/104292/kilpelainen_liikola.pdf?sequence=1


        Vaihdevuosien omahoito

        Kirjallisuuskatsaus naisten kokemuksista liittyen vaihdevuosiin ja elämäntapojen sekä vaihtoehtohoitojen yhteydestä vaihdevuosioireisiin



        Opinnäytetyö
        Tammikuu 2016
        Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Hoitotyön koulutusohjelma



        Tässäkin oli mainittu kuumien aaltojen yhteys uniongelmiin (s.30):

        Tutkimuksen tulokset osoittavat, että uniongelmat olivat selkeästi yhdistettävissä psykologiseen toimimiseen. Kun ei ollut uniongelmia, ei ollut myöskään psykologisen toiminnan ongelmia eikä raportoituja kuumia aaltoja. (Babyak ym. 2006, 168-173.)

        Näköjään pelkkä kävely voi (4 x 20-30 min/ viikossa) parantaa unen laatua (s.33)

        Tutkimukseen osallistui 163 vaihdevuosi-ikäistä naista, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Kävelyryhmässä olevat kävivät neljä kertaa viikossa kävelemässä kohtuullisella vauhdilla 20 - 30 minuuttia kerrallaan kahden kuukauden ajan. Kontrolliryhmä jatkoi elämäänsä niin kuin ennenkin, mutta eivät saaneet muuttaa totuttuja liikuntamääriään. Tutkimuksessa todettiin, että lopulta ryhmien välillä ei ollut merkittäviä eroja, mutta kävelyryhmäläiset raportoivat unioireiden vähenemisestä ja unenlaadun paranemisesta. (McDevitt ym. 2005, 175-180).

        Ja melkein samaa sanoo muutkin tutkimukset (s.39):

        Liikuntaa koskevissa kolmessa tutkimuksessa (Abalos ym. 2012; Anderson ym. 2006; Mikkola ym. 2012) todettiin, että liikunta parantaa mielialaa ja vähentää masentuneisuutta ja ärtyneisyyttä sekä kuumia aaltoja.



        Ja noista parjatuista asenteista (s.37):

        Naiset kokevat vaihdevuodet ja niiden tuomat muutokset myönteisesti tai kielteisesti riippuen siitä, millaisia käsityksiä ja asenteita heillä on. Myönteisesti vaihdevuosiin vaikuttaa naisten vanhempi ikä, kouluttautuneisuus ja ammattilaisilta haettu apu ja tuki.



        Eli periaatteesa ton voisi ymmärtää niin, että ne jotka saa itselleen sopivaa hoitoa tai muuten saa oireet hallintaan, suhtautuu vaihdevuosiin myönteisemmin. Eli on aika luonnollista, että jollei löydy sopivaa apua ja tukea vaihdevuosioireisiin, niin asenne niihin on varmastikin kielteinen.



        Eli loppujen lopuksi ei kyse ollutkaan siitä, miten ylipäätään suhtautuu asioihin (eli nami-nami-positiivisuus tms.), vaan siitä, millaiset naiset suhtautuu vaihdevuosiin positiivisesti. Sellaiset, joilla oireet on hallinnassa, väitetään tässä.


      • hölyjapölynyttaas
        Niise kirjoitti:

        Yritin löytää otsikon perusteella lisätietoja, ja vastaan tuli tämä suomalainen lopputyö:

        "Naiset kokevat vaihdevuodet ja niiden tuomat muutokset joko positiivisesti tai negatiivisesti riippuen siitä, millaisia käsityksiä ja asenteita heillä on. Elämäntavoilla voidaan vaikuttaa vaihdevuosioireisiin ja niiden kokemiseen."
        (Katkelma tiivistelmästä)

        Miksiköhän tämänkin tekijät väittää näin?

        Tuo yhteys masennukseen oli yhdessä vaihdevuosia koskevassa kirjassa esitetty välillisesti. Eli esim.
        vaikeat kuumat aallot
        -> johtavat univaikeuksiin
        -> mikä taas johtaa väsymykseen ja mielialan laskuun,
        kun oma suorituskyky heikkenee.

        -> Nämä taas johtavat pitkään jatkuessaan masennukseen.

        Sitä aloituksessa olevan artikkelin kirjoittajat ovat yrittäneet ilmaista. Että mm. vaihdevuosien ja masennuksen yhteys ei ole ihan suoraviivainen. Eli niitä ei pitäisi yhdistää automaattisesti toisiinsa. Masennus-sairautena ei muuten ole lääkärien käyttämän www.terveyskirjasto.fi - vaihdevuosioireena, masentuneisuus eli ns."mieliala ajoittain maassa" sen sijaan kyllä. Ja tosiaan terveyskirjastonkin mukaan vain osa vaihdevuosi-ikäisistä kärsii ylipäätään vaihdevuosioireista.

        Pitää muistaa, että aloituksessa oleva artikkeli voi olla osa laajempaa tieteellistä keskustelua, ja siinä on tarkoituksella nostettu esiin asioita vain valikoidusti, jos esim. aiemmat saman aiheen artikkelit ovat olleet pääasiassa lääketieteellisestä näkökulmasta. Eli aloituksen artikkelin kirjoittajat ovat pitäneet ehkä itsestään selvänä, että hormonikorvaushoito on hoitomuotona yleisesti käytössä. Halunneet vain tuoda muitakin vaikuttavia tekijöitä esiin.

        Sinulla on paljon kirjatietoa, mutta ikävä kyllä paljon siitä on roskaa. :)

        Minulla on ollut vuosikausia, kolmevitosesta eteenpäin aina ennen kuukautisia tavallaan PMS-oireina sellaista yöhikoilua, että heräsin aina aamuyöllä likomärästä sängystä. Ja se ei aiheuttanut minulle mitään uniongelmia, vaikka olen muuten aika ongelmanukkuja ollut pienestä pitäen. Kiskoin vain märät pois, kierähdin toiselle puolen sänkyä ja jatkoin nukkumista. Taas kun estrogeenin yht'äkkisestä loppumisesta sen syystä riippumatta minulla seuraa, myös päivällä olevien hikoilupuuskien ohella, että nukun vain yhden tunnin koko yönä, sitten herään ja valvon aamuun asti. Sinä ehkä suhtaudut sellaiseen positiivisesti ja pidät sitä kivana juttuna? Kävelen jo työn puolesta, ja tuossa unettomuusvaiheessa varsinkin kävelin kilometrikaupalla työn ja työmatkojen takia, eikä se auttanut asiaa. Saunominen oli ainoa mikä auttoi hiukan, sitähän jotkut lekurit kehottavat välttämään. Liikunta tuo endorfiineja, joten siinä mielessä se varmasti parantaa mielialaa. Alkoholin käytön lopetin kokonaan noin vuodeksi, koska pienikin määrä pahensi oireita. Sille on biologinen tausta, alkoholi muuttaa hormonitoimintaa.

        Hikoilu, unettomuus ja toivoton mieliala ovat kaikki estrogeenin vajauksen oireita. Niille on yhteinen alkusyy. Taas syy-seuraus -suhteiden vetäminen hatusta (hehe) näiden oireiden välille on oire sen vetäjän tyhmyydestä. Mutta kuulemma väärien syy-seuraussuhteiden luominen on ihmislajille tyypillinen piirre.

        Tiedän ihmisen, joka joutui hoitoon vaihdevuosimasennuksen takia. Synnytyksen jälkeinen alakulo, masennus ja jopa psykoosi ovat myös tunnettuja ilmiöitä, ja estrogeenihan silloinkin romahtaa. Kyllähän niitäkin aina yritetään selittää vaikka lapsuudenkokemuksilla.


      • Niise

        Kiitos kommentista! Tämä sattuikin sopivasti aiheeseen, jota olen pohtinut viime aikoina, ja josta kirjoitan facebook-sivullani.

        Valitse asiat, joihin reagoit. :)

        https://www.facebook.com/niisevaihdevuodet.naakka

        Kaikki eivät voi käyttää estrogeenikorvaushoitoa.


    • 52vee

      Kaikkea voi aina psykologisoida, jos tahtoo. Itse ajattelen, että vaihdevuodet ovat vähän kuin murrosikä. Toisilla se menee ohi lähes huomaamatta, toisilla repeää helvetti valloilleen ja useimmat kokevat jotain tuolta väliltä.

      Minulla kävi vaihdevuosissa niin hauskasti, että elämä muuttui helpommaksi ja tasaisemmaksi hormonitoiminnan hitaasti hiipuessa. Ehkä oli niin, ettei nuoruus sopinut kropalleni! Vuosikymmenet kärsin todella pahoista päänsäryistä, tunteiden ailahtelusta ja hitonmoisista kuukautiskivuista. Nyt tuo vuoristorataelämä on jäänyt taakse. Mieliala on varsin mukava. Olen tyytyväinen nykyiseen terveyteeni ja elämääni, vaikkei kroppa ole yhtä vetreä kuin nuorena. Aamuisin vaivaavat jalkojen nivelkivut ovat suurin ja liki ainoa ongelma. Hikoilupuuskat menivät nekin ohi muutamassa viikossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      68
      2979
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      417
      2861
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      100
      2256
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      91
      2103
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1914
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1854
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1850
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      152
      1818
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      330
      1711
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1652
    Aihe