Johtajuusongelmia?

Johtajako

Minua on pikkuhiljaa ruvennut mietityttämään jos meillä olisi johtajuusongelmia... Minulla on noin puolivuotias urospentu joka on todella kiltti ja tottelevainen(yleensä ainakin ;) ) Tämä kyseinen pentu kuitenkin on ruvennut uhmaamaan ja jopa oikein härnäämään. Onko tämä normaalia nuorelle pennulle vai pitäisikö jo huolestua? Koira tottelee minua hyvin mutta änkee syliin kysymättä ja "vaatii huomiota" koira myös näykkii vielä aika paljon. Jos koiraa on täysin huomioimatta sillon kun se käy ylikierroksilla saattaa tulla luokse näykkimään sekä haukahtelee huomiota saadakseen..

20

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • E7O_1E

      Ei tarvi vielä huolestua mutta toimeen kannattaa silti tarttua. Kun tulee ylikierrostilanne päälle, tarraa poskivilloista kiinni, katso suoraan silmiin ja sano "perkele, nyt loppu" ja heti irrotettuasi "kiitos". Voit hoitaa nuo näykkimishommat myös pehmeästi toteamalla "tarvitset selvästi luun" sitten suurieleisesti marssit puruluuvarastollesi, ja otat yhden. Mutta et annakaan vielä, vaan istut alas mukavasti, kutsut koiran vierellesi ja sitten pidät luusta kiinni koiran järseissä sitä. Näin koirasi saa kaipaamaansa vierihoitoa. Sitten yksi mahdollisuus on tietysti komentaa koissu toiseen huoneeseen sillä mitä sinun täytyisi mielenrauhaasi menettää pikkuidootin takia.

      Näitä kaikkia ja monia muita konsteja käyttäen pystyt pitämään vielä hyvin huolen siitä ettei piskisestäsi kasva kuriton julli.

      Äläkä unohda kiittää aina käskyn jälkeen kun on sekunninkin ihmetellyt ärähdystäsi tai kehotustasi. Kiitosta voi ja oikeastaan pitääkin esittää koiraa kouluttaessa jo ennenkuin ihmisen mielestä edes mitään oikeaa kiittämisen arvoista on tapahtunutkaan. Ja muista että äänensävyllä on aivan uskomaton merkitys sille miten koirasi suhtautuu sinuun. Siis käytä kaikkea kuiskauksesta helvetilliseen karjaisuun saakka, mutta koskaan, siis milloinkaan älä menetä koissun kanssa hermojasi.

      Kouluttaessasi sitä muista myös että vasta kolmivuotiaana koira on aikuinen. Siihen saakka se koettelee sun hermojasi ajoittain raastavastikin. Mutta sen jälkeen tulee - iso rauha

      • Muutkonstit

        Tuo luuvarastolle marssiminen ja luunpurutelineeksi itsensä alentaminen lisää pomottelun halua koiralla, eli palkitsen silloin sen huonon käytöksen. Tästä omaa kokemusta, joten ÄLÄ TEE NOIN!


    • äälves

      Koirasi on normaali pentu, luonteikas varmaan mutta ihan tavallista penturiekkumista tuo on. Jatkat vaan kouluttamista. E7O_1E:n neuvot toimii tai sitten ei. Esitän hieman vaihtoehtoisia näkemyksiä. Suosittaisin hyvin koiramaisia palautteita pennulle. Koirat eivät nimittäin takerru toisen poskivilloihin tuijottaakseen eivätkä kiittele toisiaan tottelemisesta. Sana "Kiitos" ei merkitse koiralle mitään. Jos se esitetään tyynnyttelevällä elekielellä, sillä vesitetään omaa auktoriteettia. En myöskään lähtisi palkitsemaan näykkivää pentua puruluulla. Yritykset hoitaa kurinpito "pehmeästi" tarkoittavat vaan koiran kannalta hyvin epäselvää kommunikointia. Elekielen pitää olla selkeää, jotta pennulla on mahdollisuus ymmärtää mitä ihmisen siltä haluaa. Puheenhöpötykset on ihmistä varten, eivät ne koiraa opeta.

      Koirat suhtautuvat pentukoiran häiriköintiin välinpitämättömästi, elleivät halua leikkiä. Jos häiriköinti on sietämätöntä, pennulle rähähdetään pelottavasti, jolloin pentu yleensä alistuu ja esittää rauhoittavia eleitä. Sitten pentu vaan jätetään rauhaan, eikä anteeksipyydellä kurinpalautusta. Palkitseminen kuuluu uusien asioiden opetteluun mutta ei käytöksen rajoittamiseen. Korvan juuressa vaativasti räköttävän pennun voi ajaa pois, niin että uskoo kanssa. Kipeästi purevan pennun kanssa leikkimisen voi lopettaa siihen paikkaan ja lähteä pois. Jos tunkee väkisin syliin, työnnetään pois ilman että edes vilkaistaan tyyppiin. Joskus tarvii rähähdyksen tähänkin. "Pois!"-käsky on ihan käytösalkeita mitä jokaisen koiran tulisi oppia pennusta lähtein.

      Rajoittamisen lisäksi ota päivittäin palkitsemiseen perustuvaa harjoittelua joka innostaa pentua. Harjoitukset on hyvä ottaa silloin kun pentu on aktiivisimmillaan (usein illalla) jotta pennun aktiivisuudelle löytyy oikea käyttö.

    • Johtajako

      Jos siis huomioin pentua silloin kun se väkisin vänkää sitä huomiota niin sekö siis alentaa minun auktoriteettiä? Pentu tosiaan tekee tätä oikeastaan vain minulle ja ei myöskään näyki muita miltei ollenkaan. Tämä siis ihmetyttää.. Voiko se olla että tuo näykkiminenkin on huomionhakua? Se on kyllä vähentynyt huomattavasti mutta täysi huomioimattomuus tuntuu melkein mahdottomalta jos haluaa pitää vaatteet ehjänä..

      • johtajallekko

        juuri niin. tuolloin koira määrää tahdin, et sinä. sinä olet sen isäntä, ei sitä muitten huomiot kiinnosta. itse tekisin niin, että kun koira hakee väärällä tavalla (näykkiminen, änkeminen, haukkuminen ym.) huomiota, käännän selän, tai vielä mieluummin, lähtisin kokonaan pois, esim. toiseen huoneeseen. tällöin koiraa ei saa huomioida mitenkään, ei edes katsekontaktilla. eli vastakohta huomion saamiselle. Silloin aina kun koira on rauhallisesti omissa oloissaan, pyydä viereen ja rapsuttele.


      • koirallinenkin

        Ei se mitään sinun auktoriteettiäsi alenna, ei koira sellaista ymmärrä, se on yksinkertainen eläin.. Eikö ole hyvä, että koira hakee sinun huomiotasi eikä päinvastoin, niin että sinä pyytelisit koirasi huomiota silloin kun sitä haluat.
        Joskus voi palkata huomionhausta ja joskus voi vaan pyytää koiraa odottamaan.


    • ishlaben

      Sillonkun se pentu änkee väkisin syliin sinun haluamatta niin työnnä pois ja ärähdä sille. Jos näykkii niin rivelistä kiinni ja ärähdys ja jos vielä jatkaa touhujaan niin sitten pikku painimatsi ja avot! Ärähdys= kielto, murahdus tai vastaava, riippuu miten torut sitä.

    • Onhan tuo aika normaalia...
      En minä niinkään sanoisi uhmaamiseksi, kakarahan tuon ikäinen vielä on ja ihan kakaramaisuutta pikemminkin.

      Itse opetan pennulle jo hetimiten ei-sanan. Ja niin aukottomasti, ja tarpeen tehostaen, että kun se sanotaan, niin menee jakeluun. Eli mulle homma lähtisi ihan kiellolla, jota myös vaaditaan tarpeen vaatiessa tottelemaan.
      Mulla on jokainen koira tähän mennessä ängennyt syliin, jos niille paikka tulisi. Huonekaluille ei, koska niille on pääsy kielletty. Paitsi pienet pääsee syliin, MUTTA vasta kun on oppinut, että niille ei mennä. Mutta kylläjos lattiatsolla olen, niin kyllä syliin tungetaan ja muutenkin halutaan huomiota. En millään muotoa sitä koe uhmana tai huonona, päinvastoin. Ja pääasiassa ne huomioin, kun tulevat ottamaan kontaktia. Mutta ei aina, ei voi edes. Silloin vaan ilmaisen, että nyt ei tai riittää.
      Näykkimiseen kielto, jota siis totellaan. Tarvittaessa siihen yksilölle passeli pakote.

      Ja ei tuo huono neuvo ole, että tarvittaessa vaikka poskista kiinni ja madonlukua. MUTTA, kun se tehdään, pitää olla todella vakuuttava.
      Välttämättä kaikessa ei kannata verrata ihmistä koiraan. Ihminen ei koskaan osaa olla niin taitava, kuin lajitoveri, joten eri juttuja meidän on välillä tehtävä, kuten monessa muussakin.
      Kyllä minä myös "kiitän" melkein aina koiraa, kun se tottelee. Sillähän juuri merkataam toivottu käytös ja vahvistetaan sitä ;) Ja kaikki sanat merkitse silloin, kun koira tietää niiden tarkoituksen. Ei minun auktoriteettini vielä ole kärsinyt kiitoksesta. ja uskallan väittää, ettei se ihan pieni ole koskaan ollut...

      Mutta nyt vaan, paljon kivaa yhdessä tekemistä, josta hyvää suhdetta ja koira saa purkaa energiaansa. Selvät säännöt ja jämptiyttä ja johdonmukaisuutta. Siitä ei tingitä, mitä määrätään.

    • Johtajako

      Kiitos kaikille vastauksista :)

      Tuosta ei sanasta pentu innostuu jollain tapaa hirveästi noissa huomionhaku tilanteissa. Olen itse tulkinnut sen niin että sille kelpaa mikä tahansa huomio, hyvä tai paha. Koska kyllä muissa tilanteissa tuntuu ei käsky menevän läpi, ei vaan tässä. Kannattaako silloin torua ollenkaan? Tai esimerkiksi jos kerran sanoo ei tiukasti ja sitten ollaan huomioimatta kunnes koira rauhoittuu? Vai oletteko sitä mieltä että pitää vaan "rankaista" koiraa jos ei tottele ei käskyä myös siinä tilanteessa? Pari kertaa olen tarttunut niskavilloista mutta sitten heti kun päästää niin koira kiihtyy samalla tavalla kuin ennen toruja..

      • E7O_1E

        Ehkä paras tapa toimia tuossa tilanteessa on että annat koiralle mahdollisuuden totella käskyä. Voit toistaa sen ja ellei usko niin karkotat sen toiseen huoneeseen. Huoneen oven ei tarvitse olla kiinni, vaan riittää että koira on kynnyksen toisella puolella kun annat karkotuskäskyn. Ensimmäinen karkotus voi olla vain muutama sekunti ja annat luvan tulla takaisin. Perseily jatkuu, niin uudelleen ja tällä kertaa hiukan pidemmäksi aikaa. Ja sama juttu. Ja uudelleen. Karkotuksen ei ole oikein tarkoituksenmukaista kestää ainakaan varttia kauempaa. Mutta kyllä nuori älykäs piski sen jo siihen mennessä hiffaa ettei saa olla kanssasi kahden ellei ole rauhassa.

        Tuohon ei-käskyyn kannattanee lisätä se että mikä on ei. Eli siis ei_ota, ei_men, ei_hypi, ei_haukuta_sisällä jne. Pelkkä ei saattaa olla hiukan liian moniselitteinen, vaikka monet koirat osaavatkin sen yhdistää omaan tekemiseensä tai aikomukseensa. Mutta kiihtyneessä tilassa sitä eivät vaan huomaa ajatella että mikä ei se nyt olikaan kysymyksessä. Siksi kannattaisi täsmentää.


      • Jos ei_sana ei toimi, niin silloin kieltoa ei ole kunnolla opittu tai/ja vaadittu. Eli tarvittaessa siihen on jossain vaiheessa useinmiten otettava pakote mukaan. Pakote yksilön mukaan, mutta aina sellainen, että se myös toimii. Itse olen senverran vanhanaikainen, etä en ole tuota eristämistä harjoittanut. Koska minulle lähtökohta on, että koiran on käskyjä toteltava. Ja kieltokäsky on minulle yksi tärkeimpiä, sen pitää pelittää.
        Mutta jos eristäminen jollain toimii, niin mikäpä siinä. Kaikille se ei vaan toimi, vaan suosilla "ottavat vastaan" sen. Varsinkaan mitä vähemmän laumaviettinen on.
        Jos ei-sana on hallussa, niin ei ole moniselitteinen. Toiminta loppuu, mitä siten tekeekin tai on aikomassa. Tosin aika usein liitän itsekkin siihen jonkun perään, mutta riippuu ihan mistä kyse. Kehut tulee aina totellessa, ja varsinkin nuoren kanssa palkka aina kun vaan käsillä.


      • koirallinenkin

        Pystyisitkö opettamaan koirallesi jonkun käytöksen riittävän vahvaksi? Siihen vaaditaan kyllä kärsivällisyyttä ja aikaakin, mutta kun koiralla on yksikin riittävän huolella ja hyvin opetettu käytös, niin sitä voi helposti käyttää monessa tilanteessa.

        Esim. yksinkertainen istuminen, kun koiran kanssa sitä on opeteltu riittävän hyväksi monessa paikassa ja tilanteessa, on kätevää pyytää koira istumaan odotellessa, hyppiessä, riehaantuessa, näykkiessä yms. yms. Kun koira ymmärtää RIITTÄVÄN hyvin (jolloin se osaa) ja tietää millaista käytöstä siltä odotetaan, sen on helpompi toimia niin.


    • Johtajako

      Ei sana toimii hyvin muissa tilanteissa. Mutta ei näissä kun koira käy ns ylikierroksilla. Eli siis luulisi että silloin ymmärtää sanan merkityksen mutta ei vaan syystä tai toisesta tottele?

      Penikka käyttäytyy kuin enkeli silloin kun on rauhallisessa mielentilassa mutta heti kun on vähänkään ylimääräistä energiaa niin tämä pirullinen vekkuli astuu esiin.. :D

      • E7O_1E

        Kyllä vain. Koira käyttäytyy erilailla kun on kiihtynyt. Tuo evakuointi häiritsemästä toiseen huoneeseen rauhoittumaan on ihan toimiva. Ja puruluun tarjoaminen järsittäväksi kädestä rauhoittaa kanssa. Tai hetken pelehtiminen huomiota kerjätessä sen kanssa ennenkuin jatkat muita puuhiasi. Pidennä myöskin lenkkejä jo. Joku noista tai kaikki yhdessä ja ajan kanssa auttaa tuohon.

        Ja vielä yksi asia, mitä enemmän koira koettelee penskana hermojasi, niin sitä parempi ja rakkaampi siitä tulee aikuisena, kunhan hermot sulla kestää ja jaksat vaan sietää ja ennenkaikkea kouluttaa. Usko pois =)


    • Hauhauhauhau

      Vanhanaikaista puhua johtajuudesta!

      Paljon paremmin koiran kanssa pärjää, kun sisäistää, että on ikäänkuin koiran vanhempi, eikä mikään pomottaja.

      Miten hyvä vanhempi toimisi ko. tilanteessa?
      Sama pätee koiraan.

      • äälves

        No, onneksi koirani eivät älyä miten vanhanaikainen olen. En selätä, en nutista niskavilloista enkä eristä, en raahaa kaulapannasta en tuijottele enkä "puhuttele". Silloin kun minulle sopii, aikuiset isot koiranikin saavat tulla syliin mutta aina kysytään ensin lupa. Eihän johtajuus sitä tarkoita ettei saisi koiraansa helliä ja sen kanssa leikkiä.
        En keksi, missä suhteessa pitäisi enää paremmin koiriensa pärjätä kuin meillä, vanhanaikaisen johtajan laumassa. Mutta jos tilanne vaatii niin pomotan häikäilemättä. Esimerkiksi tänään lenkillä kun irtokoira lähti seuraamaan ja tuli kotiportille asti perässämme. Hihnojen päässä mulla on 60kg itsetietoista urosvoimaa. Siinä ei aleta neuvottelemaan mitään.


    • Joo, kierroksilla käyvä on eri, kuin normi. Mutta asiaa ei ole sisäistetty riittävästi, jos se toimii vain normisti. Verrataan vaikka koiraan, joka haluaa lähteä "saalin perään", se käy kierroksilla. Kun ei saa, niin kiellon teho tulee siinä aika hyvin mitatuksi.

      Sana johtajuudesta saisi ihan oman keskustelun. Mutta en ihan käsittänyt tuota "miten hyvä vanhempi toimisi". Koira ja ihminen kun ovat eri lajia. Mutta siihen kohtaan voisi laittaa sitten kysymyksen, että mitä se hyvä vanhempi tekisi, jos koira vapaana ollessaan tosissaan haluaa lähteä vaikka jahtaamaan kissaa ym.?

    • karvakorvalainen

      "Riveleistä" en ottais kyllä kiinni. Sekin on huomion saamista sen koiran mielestä, koska sille kelpaa myös huonolaatuinen huomio. "Ignooraaminen"/poistuminen tilanteesta voisi olla toimiva keino.

    • koirallinenkin

      Johtajuusongelma on silloin kun johtaja ei osaa opettaa/kouluttaa, eikä se ole ollenkaan koiria syy eikä koirasta johtuvaa. Koira on koira, ihmisen haluamat käytökset ihmisen on kärsivällisesti opetettava koiralle, ei ole itsestään selvää että eläin käyttäytyy ihmisten normien mukaan, eikä mitenkään luonnollistakaan.

      Johtaja menee nyt vain peilin eteen ja kertoo rehellisesti itselleen että hänellä on vielä opettelemista ja harjoiteltavaa koirankoulutustaidoissa.

    • Pentupentu

      Pentu tekee tuollaista hakeakseen rajoja. Se testaa mihin asti voi mennä sinua ärsyttäessään. Pahinta mitä voit tehdä, on että menetät hermosi. Rauhallisesti ohjaa koiran ärsyttävä toiminta muuhun hommaan ja kiellä tarvittaessa napakasti ja päättäväisesti, mutta ei vihaisesti. Tarttuminen, fyysinen kurittaminen ja pelottelu saavat aikaan sinua pelkäävän koiran. Pentu rauhoittuu myös ajan kanssa, nyt se vasta opettelee sosiaalisia taitoja ja käyttäytymistä, mutta tärkeää on asettaa rajat lempeästi.

      Railakkaita pentuhetkiä hetkiä toivotellen :)

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5378
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2406
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1927
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      47
      1638
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1581
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1378
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      8
      1253
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe